Povežite se s nama

Društvo

(ФОТО) Спашени жена и дијете: Јака бура их носила ка отвореном мору

Objavljeno

dana

(ФОТО) Спашени жена и дијете: Јака бура их носила ка отвореном мору

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Несмотреност да се приликом јаког сјевереног вјетра излази на море, поготово са реквизитима за разоноду, могла је прерасти у озбиљну несрећу на мору

Нешто прије 11 часова Поморско оперативни центар, у саставу Управе поморске сигурности и управљања лукама је добио позив преко ОКЦ 112, да се код Светог Стефана налазе двије особе на “Stand up“ дасци, а које јака бура носи ка отвореном мору.

image


фото: Акција спашавања

– Спасилачки чамац САР-1 са посадом Асовић Стеван, Загањор Екрам и Пачак Жељко су одмах испловили ка Светом Стефану у потрагу. У исто врјеме је власник рибарског чамца Влатковић Лука који се налазио на отвореном мору неких 1 наутичку миљу, уочио угоржене особе и притекао им у помоћ- казао нам је директор за сигурност пловидбе у Управи поморске сигурности и управљања лукама Жарко Лукшић.

Advertisement

Одмах нако тога чамац из Бара је стигао и посада је преузела једну старију жену и једно малољетно лице руски држављани, те их одвезао до Луке Будва, збринути су на сигурно.

image


фото: Акција спашавања

– Несмотреност да се приликом јаког сјевереног вјетра излази на море, поготово са реквизитима за разоноду, могла је прерасти у озбиљну несрећу на мору. Цијела координација спашавања угрожених особа се одвијала преко ПОЦ, а оператери Ђуровић Драган и Касалица Владо су о свему обавјештавали ОКЦ 112, СГП Будва и Лучку Капетанију Бар- навео је он.ДАН
Advertisement

Društvo

Ски-центар Колашин 1600 спремно дочекуjе нову сезону, званично отварање 18. децембра

Objavljeno

dana

Ски-центар Колашин 1600 спремно дочекуjе нову сезону, званично отварање 18. децембра

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Ове године ћемо имати и велики броj новина, коjе подразумиjеваjу изнаjмљивање моторних санки и савремене опреме, дневно и ноћно ходање на крпљама, зимски хаjкинг, турно скиjање те школе скиjања и бордовања, казао jе Меденица

Ски-центар Колашин 1600 спремно дочекуjе званично отварање зимске туристичке сезоне планирано за 18. децембар, и биће конкурентан наjразвиjениjим ски-центрима у региону па и шире, тврди руководилац тог ски-центра Боjан Меденица. 

Према његовим риjечима, жичара К7, коjа спаjа Ски-центар Колашин 1600 и Ски-центар 1450 обезбиjедиће укупно 45 километара стаза, а ширење понуде ће додатно привучи туристе. 

– Ски-центар Колашин 1600 jе технички и садржаjно спремниjи него икада раниjе. Ове године ћемо, поред стандардних садржаjа, имати и велики броj новина, коjе, између осталог, подразумиjеваjу изнаjмљивање моторних санки и савремене опреме, дневно и ноћно ходање на крпљама, зимски хаjкинг, турно скиjање те школе скиjања и бордовања – казао jе Меденица.

Advertisement

image

Боjан Меденица


– приватна архива

Додаjе да ће у понуди бити разноврстан аниматорски, такмичарско спортски и забавни музички програм током циjеле зиме.

Велике гужве, проузроковане недостатком мjеста за паркинг отежавале су прилаз ски-центрима прошле године, те се интензивно радило на проширењу паркинг капацитета.

– Ове сезоне наши посjетиоци имаће на располагању додатних 350 мjеста, што би требало да побољша функционалност – казао jе Меденица. 

Advertisement

Недавно jе Ски-центар Колашин 1600 учествовао на саjму туризма у Тирани, гдjе су промовисали своjу понуду и планове за предстоjећу сезону. 

– Очекивања од ове сезоне су озбиљна, спремни смо за клиjентелу са различитим захтjевима и убиjеђени смо да jе уживање на планини загарантовано свим посjетиоцима, скиjали или не – поручио jе Меденица.

Аутор текста је Анђела Минић, студент друге године мастер студија Факултета политичких наука, смјер новинарствоДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Трећу дозу примило више од 54 хиљаде грађана

Objavljeno

dana

Трећу дозу примило више од 54 хиљаде грађана

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Прву дозу вакцине примило је 277.326 особа

У Црној Гори првом дозом вакцине против коронавируса вакцинисано је 60,7 одсто пунољетног становништва, а ревакцинисано 56,8 одсто.

Прву дозу вакцине примило је 277.326 особа или 44,7 одсто, а другу 259.738 или 41,9 одсто укупног становништва. У Црној Гори у посљедња 24 сата прву дозу вакцине примило је 106 особа, а ревакцинисано је 269.

Трећу дозу до сада су примиле 54.264 особе, а у посљедња 24 сата 359. Масовна вакцинација против КОВИД-а 19 у Црној Гори почела је 4. маја.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Društvo

Галић: Немогуће да су на пунктовима вакцине којима је истекао рок

Objavljeno

dana

Галић: Немогуће да су на пунктовима вакцине којима је истекао рок

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Он је поручио да су све вакцине безбједне, те да су умногоме испуниле намјену, а то је спјечавање тешких облика оболијевања и смрти

Директор Института за јавно здравље др Игор Галић казао је како је немогуће је да се на неком вакциналном пункту нађе вакцина којој је истекао рок, јавља РТЦГ, преноси портал РТЦГ.

Он је поручио да су све вакцине безбједне, те да су умногоме испуниле намјену, а то је спјечавање тешких облика оболијевања и смрти.

Говорећи о податку да је 82% преминулих у Црној Гори, а потпуно имунизованих, било вакцинисано Синофармом, Галић подсјећа да је највећи дио популације у Црној Горој, односно 63 одсто вакцинисано упораво Синофармом.

Advertisement

-Становишта смо да су ипак вакцина Синофарм, као и све друге вакцине, одрадила оно за шта су намијењене, а то је да спријече хоспитализације, тешке облике и смртне исходе. Синофарм вакција је и по препоруци произвођача имала нешто мању ефикасност. На почетку Вуханског соја имала је 79,5% ефикасност, за разлику од неких других вакцина које су штитиле 95%, па и 96% као што су Фајзер и Модерна- навео је Галић, гостујући у Јутарњем програму ТВЦГ.

Вакцине су, како додаје, испуниле умногоме оно за шта су намијењене, а то је спјечавање тешких облика оболијевања и смрти.

-Ниједна вакцина не може 100 одсто да заштити никога, због тога и наводимо да је важно придржавање мјера и у комбинацији са вакцинама то је врло дјелотворно- казао је Галић.

У овом тренутку, како истиче, не може се прецизно рећи, у којој мјери и како вакцине штите од новог Омикрон соја.

У Црној Гори је како наводи и даље доминанстан Делта сој, а није утврђено присуство Делта плус соја. Галић подсјећа да су за Делта сој вакцине ефикасне.

Advertisement

-За 10 до 15 дана знаћемо да ли је у Црној Гори потврђен Омикрон сој-навео је Галић.

О продужењу рока вакцина

Рок употребе Фајзерових вакцина против Ковида-19 продужен је недавно са шест на девет мјесеци.

Руководитељка Центра за одобравање љекова у Институту за љекове и медицинска средства мр фармације Гордана Бољевић казала је да је ријеч о уобичајеној процедури по којој је важење Фајзер вакцине продужено са шест на девет мјесеци.

-Вакцина Фајзер је након регистрације у ЕУ прошла процес регистрације и у Црној Гори- навела је Бољевић.

Advertisement

Тек од марта наредне године ће, како каже, произвођач на бочици имплементирати нови рок трајања вакцине.

Како је рекао Галић сам произвођач је доставио такве податке. “Немогуће је да на једном вакциналном пункту дође вакцина којој је истекао рок”, казао је Галић.

Он је навео да су документација и стручна експертиза за вакцину показале да су вакцине исправне. Складишење, дистрибуција и хладни ланац су, како наводи, на високом нивоу.

У том смислу, наводи Галић, вакцине су потпуно безбједне.

-Ми тренутно имамо 132.947 Фајзерових вакцина и за сваку серију рок до када трају. Дакле 46.422 вакцине има рок трајања до 31. јануара 2022. године, 15.155 доза до 31. марта 2022. године, 33.930 доза до 30. априла и 37.440 доза до 31. маја 2022.- навео је Галић.

Advertisement

Што се тиче Синофарм и Синовак вакцина њих, како наводи Галић, имамо 328.000, од чега је 200.000 доза је са роком до 15. марта 2023. и 28.800 до 29. маја 2023, а 100.000 до јула 2024.

Спутњик В вакцина имамо 35.000 доза, је са роком трајања до 28. фебруара 2022, закључио је Галић.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije