Povežite se s nama

Društvo

Iz drugog pokušaja: Careviću odobreno da gradi

Objavljeno

dana

Iz drugog pokušaja: Careviću odobreno da gradi

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


prethodni zahtjev odbijen jer nije kompletirao dokumentaciju

Iz drugog pokušaja: Careviću odobreno da gradi

Nakon što ga je prije nekoliko mjeseci odbio, glavni gradski arhitekta aminovao gradonačelniku da umjesto stare kuće izgradi četvorospratnu zgradu sa četiri luksuzna stana


Carevićeva kuća koju planira da sruši, Foto: Vuk Lajović
Advertisement

Vršilac dužnosti Glavnog budvanskog arhitekte Vladan Stevović dao je saglasnost na idejno rješenje četvorospratne zgrade sa četiri luksuzna stana, koju gradonačelnik Budve Marko Carević namjerava da gradi na mjestu kuće koje posjeduje u naselju uz gradski bulevar naspram Turističkog naselja “Slovenska plaža”.

To piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

”Usvaja se zahtjev Marka Carevića, daje se saglasnost na idejno rješenje stambenog objekta spratnosti prizemlje i četiri sprata, bruto građevinske površine 562 kvadrata na katastarskoj parceli površine 128 kvadrata u zahvatu Detaljnog urbanistčkog plana ‘Rozino II’”, piše u rješenju koje potpisuje Stevović.

Advertisement

Glavni gradski arhitekta je prije tri i po mjeseca odbio zahtjev Carevića da gradi manju stambenu zgradu, jer je zahtjev, kako je tada obrazloženo, bio nepotpun, a prvi čovjek Bude nije u roku koji mu je dostavljen kompletirao dokumentaciju.

Sada je to očigledno učinio, jer je Stevović dao zeleno svjetlo na idejno rješenje, na osnovu kojeg će biti urađen glavni projekat buduće četvorospratnice.

”Planirano idejno rješenje predviđa, u skladu sa urbanističko tehničkim uslovima, izgradnju objekta stanovanja spratnosti P+4 (prizemlje I četiri sprata). U okviru objekta planiraju se četiri stambene jedinice, po jedna na etažama iznad prizemlja, dok se u prizemlju planiraju zajedničke prostorije za skupštinu stanara, portira i prostor za vertikalnu komunikaciju. Stambene jedinice su po zahtjevu investitora projektovane kao jednosobni komforni luks stanovi. S obzirom na dimenzije parcele i mogućnosti organizovanja parkiranja, planirana su tri parking mjesta u prizemlju objekta uz glavno stepenište. U objektu se planira i jedan lift”, piše u idejnom rješenju na koje je data saglasnost.

Budući izgled Carevićeve zgrade
Budući izgled Carevićeve zgradefoto: Privatna arhiva

Uvidom u list nepokretnosti, prvi čovjek metropole turizma vlasnik je jednospratne porodične kuće u Budva polju, koja u osnovi ima 88 kvadrata i dvorišta od 43 kvadrata, odnosno parcela ima ukupno 132 kvadrata. Kuća, koja će biti porušena u prizemlju i prvom spratu ima stambene prostore od po 67 kvadrata, a u potkrovlju stambeni prostor od 47 kvadrata.

Carević je prethodno dobio od Sekretarijata za urbanizam urbanističko-tehničke uslove, na osnovu kojih je izrađeno idejno rješenje buduće manje stambene zgrade.

Carević je kuću, koju planira da poruši već založio za kreditnu liniju od 800 hiljada eura, što je kao teret upisan u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i državnu imovinu.

Advertisement

I dok mu je u Budvi odobrena gradnja, Carevićevoj kompaniji “Carinvest”, što su “Vijesti” nedavno objavile, urbanističko-građevinska inspekcija zabranila je gradnju štale na poljoprivrednom gazdinstvu koje posjeduje u rodnom selu Krimovice u kotorskoj opštini.

Naime, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Direktorat za inspekcijske poslove i licenciranje odbacio je žalbu kotorske kompanije “ Carinvest”, te potvrdio rješenje urbanističko građevinske inspekcije koja je zabranila Carevićevoj firmi da na državnoj zemlji u selu Krimovice gradi pomoćni objekat u osnovi 600 kvadrata.

Riječ je o katastarskoj parceli broj 1140/1, KO Krimovice, koja je uvidom u katastarsku evidenciju u vlasništvu države, odnosno Vlade Crne Gpre.

U listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je riječ o pašnjaku 4 klase ukupne površine 351.394 na kome je kompanija Carinvest izgradila deset pomoćnih zgrada u vanprivredi, čija je površina 520, 681, 520, 343, 659, 268, 313, 356, 214 i 494 kvadrata. Na svim pomoćnim zgradama upisan je teret da je započeta gradnja bez građevinske dozvole, te da je gradnja na tuđem zemljištu.

Advertisement

VijestiVijesti

Društvo

Treću dozu primilo više od 54 hiljade građana

Objavljeno

dana

Autor

Treću dozu primilo više od 54 hiljade građana

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


revakcinisano 56,8 odsto

Treću dozu primilo više od 54 hiljade građana

Prvu dozu vakcine primilo je 44,7 odsto, a drugu 41,9 odsto ukupnog stanovništva


Ilustracija, Foto: Reuters
Advertisement

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 60,7 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 56,8 odsto.

Prvu dozu vakcine primilo je 277.326 osoba ili 44,7 odsto, a drugu 259.738 ili 41,9 odsto ukupnog stanovništva.

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primilo je 106 osoba, a revakcinisano je 269.

Advertisement

Treću dozu do sada su primile 54.264 osobe, a u posljednja 24 sata 359.

Masovna vakcinacija protiv Kovid-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

„Sistemsko suočavanje sa prošlošću da konačno postane prioritet vlasti“

Objavljeno

dana

Autor

"Sistemsko suočavanje sa prošlošću da konačno postane prioritet vlasti"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


trideset godina od granatiranja dubrovnika, u nvo sektoru traže pravdu za žrtve ratnih zločina

„Sistemsko suočavanje sa prošlošću da konačno postane prioritet vlasti“

Procesuiranje odgovornih za ratne zločine je obaveza države prema domaćem i međunarodnom pravu, neodložan zadatak u procesu pristupanja EU i moralni dug prema žrtvama, poručuju Tea Gorjanc Prelević (HRA), Vesna Teršelič (Documenta) i Daliborka Uljarević (CGO)


Foto: Screenshot/Youtube
Advertisement

Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću poručili su, povodom 30. godišnjice granatiranja Dubrovnika, kako očekuju da suočavanje sa prošlošću na sistemski način konačno postane prioritet vlasti u Crnoj Gori.

„Očekujemo da se obezbijedi pravda za žrtve ratnih zločina, pokrenu sudski postupci i donesu odgovarajuće presude kako bi Crna Gora sa sebe skinula teret kolektivne odgovornosti, jer kako je admiral Vladimir Barović u svom oproštajnom pismu saopštio, agresija JNA na Hrvatsku bila je djelo suprotno crnogorskoj časti“, navodi se u saopštenju koje potpisuju izvršne direktorice HRA i CGO-a Tea Gorjanc Prelević i Daliborka Uljarević, i voditeljica Centra za suočavanje sa prošlošću – Documenta, Vesna Teršelič.

Procesuiranje odgovornih za ratne zločine je, naglašavaju, obaveza države prema domaćem i međunarodnom pravu, neodložan zadatak u procesu pristupanja EU i moralni dug prema žrtvama.

Advertisement

Jugoslovenska narodna armija (JNA) je na današnji dan, prije 30 godina, izvršila najteže granatiranje Dubrovnika za vrijeme opsade tog grada, koja je trajala od 1. oktobra 1991. do 31. maja 1992. godine.

Tog 6. decembra 1991. godine, 19 ljudi je izgubilo život, a povrijeđeno je i ranjeno njih 60. Granatirano je i staro gradsko jezgro, koje je od 1979. godine na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, spaljena je biblioteka Međunarodnog univerzitetskog centra sa oko 20,000 naslova, oštećene su mnoge vrijedne stare zgrade, kao i glavna dubrovačka ulica – Stradun. Na Stradunu je tada, s fotoaparatom u ruci, poginuo i mladi Pavo Urban, čijih posljednjih 12 fotografija svjedoče o granatiranju starog dijela grada. „Manje je poznato da je prva žrtva granatiranja Dubrovnika, ironijom sudbine, bio pjesnik Milan Milišić, Srbin po nacionalnosti, koji je poginuo u svom domu“, dodaje se u saopštenju.

Najviše rezervista JNA koji su učestvovali u napadu na Dubrovnik, njih više od 7.000, bilo je sa teritorije Crne Gore. Istoričari Šerbo Rastoder i Novak Adžić, podsjećaju iz nevladinih organizacija, zapisali su da je ratna operacija Dubrovnik „bila po činjenju osvajački, rušilački i pljačkaški pohod na Republiku Hrvatsku, konkretno na dubrovačko područje“.

Gorjanc Prelević, Teršelič i Uljarević poručuju da Državno tužilaštvo Crne Gore, u saradnji sa hrvatskim kolegama, mora procesuirati zločine počinjene prilikom rata na širem dubrovačkom području, kao i da vlade Crne Gore i Hrvatske treba da nastave da zajednički obilježavaju godišnjice zločina, „da se oni ne bi ponovili“.

„Iako su tokom rata na dubrovačkom području i opsade Dubrovnika nesumnjivo izvršeni brojni ratni zločini – stradalo je 116 civila, poginulo 194 hrvatskih boraca i 165 pripadnika JNA iz Crne Gore, 443 osobe su zatočene u logorima Morinj (Crna Gora) i Bileća (BiH) u nečovječnim uslovima, prognano je 33.000 ljudi, uništen 2071 stambeni objekat i sprovođena organizovana pljačka privatnih i javnih dobara (podaci s kojima raspolaže Documenta), grad Dubrovnik je 138 dana bio bez struje i vode te 240 dana u pomorskoj i vazdušnoj blokadi – Crna Gora je procesuirala i kaznila samo četvoricu koji su učestvovali u zlostavljanju zarobljenika u logoru Morinj na tlu Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Advertisement

Prema istraživanju javnog mnjenja koje je HRA sprovela u junu 2020. godine, napad na Dubrovnik je kao ratni zločin prepoznalo 83 odsto ispitanih osoba, ali je više od polovine ispitanika reklo da je nedovoljno informisano o ulozi Crne Gore u ratovima devedesetih. Istraživanje CGO je pokazalo da polovina onih koji znaju za napad na Dubrovnik, odbija da odgovori na pitanje ko je za taj napad odgovoran.

Haški tribunal je zbog zločina izvršenih prilikom opsade Dubrovnika osudio samo generala-pukovnika JNA Pavla Strugara iz Crne Gore, na sedam i po godina zatvora i admirala Miodraga Jokića iz Srbije, koji je priznao krivicu, na sedam godina zatvora. Niko drugi nije procesuiran pred međunarodnim ili domaćim sudovima zbog ratnih zločina izvršenih nad starim gradskim jezgrom i na širem dubrovačkom području.

Predsjednik tadašnje Republike Crne Gore, Milo Đukanović, 2000. je, podsjećaju iz NVO, izrazio žaljenje „svim građanima Republike Hrvatske, posebno Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, za svu bol, sva stradanja i sve materijalne gubitke koje im je pričinio bilo koji predstavnik Crne Gore u sastavu JNA u tim tragičnim događajima“. „Devet godina ranije, Vlada Socijalističke Republike Crne Gore, kojoj je Đukanović bio na čelu, zajedno sa njenim predsjedništvom na čelu sa Momirom Bulatovićem, objavljivala je putem tada malobrojnih javnih glasila, dnevne novine Pobjeda i Televizije Crne Gore, da Hrvati namjeravaju da osvoje Boka Kotorsku i takvom ratnom propagandom znatno doprinijela da odziv na mobilizaciju bude masovan“, ističu iz NVO.

„Međutim, nisu svi Crnogorci bili za rat, čak ni oni u JNA. Pamtimo otpor kontraadmirala Krsta Đurovića i admirala Vladimira Barovića, kao i pjesmu crnogorskih liberala na čelu sa Slavkom Perovićem sa protesta na Cetinju ‘S Lovćena vila kliče, oprosti nam Dubrovniče!’ U Crnoj Gori je u to vrijeme bio veoma aktivan antiratni pokret, koga su činili brojni političari, profesori i studenti, među kojima i oni koji su još aktivni u javnom životu, Rade Bojović, Nebojša Medojević, Džemal Perović, Žarko Rakčević, princ Nikola Petrović Njegoš i drugi“, dodaje se u saopštenju.

Gorjanc Prelević, Teršelič i Uljarević ukazale su da nema pokazatelja da se državno tužilaštvo Crne Gore ikada ozbiljno i samoinicijativno bavilo istraživanjem zločina na dubrovačkom ratištu, iako im je ekspert Evropske unije, Mauricio Salustro, još 2014. izričito preporučio da to urade, i iako je Ivica Stanković, bivši vrhovni državni tužilac, to teorijski isplanirao Strategijom o procesuiranju ratnih zločina 2015. godine.

Advertisement

„Nije poznato ni da li je Specijalno državno tužilaštvo preduzelo istražne radnje povodom informacije, koju je HRA dobila 26. februara 2021. godine od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, da u radu imaju nekoliko predmeta protiv crnogorskih državljana i osoba sa prebivalištem u Crnoj Gori, okrivljenih za ratne zločine počinjene u Dubrovniku tokom 1991. i 1992. godine. Na čelu Specijalnog državnog tužilaštva u Crnoj Gori, koje je nadležno za procesuiranje ratnih zločina, u posljednjih šest godina se nalazi Milivoje Katnić, koji je u vrijeme opsade Dubrovnika u svojstvu oficira JNA vršio vlast u osvojenom Cavtatu“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Povodom 30. godišnjice granatiranja Dubrovnika, Akcija za ljudska prava, Documenta i Centar za građansko obrazovanje podržali su internetsku kampanju koju sprovodi SENSE Centar za tranzicijsku pravdu iz Pule „Dubrovnik 1991 – Spomenici na nišanu“.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

U KCCG životno ugroženo 35 pacijenata

Objavljeno

dana

Autor

Životno ugrožena 54 kovid pacijenta u KCCG-u

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

U KCCG životno ugroženo 35 pacijenata

Na liječenju trenutno nalazi 95 pacijenata sa Kovid-19 infekcijom


Foto: KCCG
Advertisement

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) životno je ugroženo 35 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

Kako su saopštili iz te ustanove, na liječenju se trenutno nalazi 95 pacijenata sa Kovid-19 infekcijom.

U toku jučerašnjeg dana, prijavljena su 183 novopozitivna slučaja.

Advertisement

Preminulo je pet osoba, a do 15:00 časova je prijavljen oporavak kod 269 pacijenta.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije