Povežite se s nama

Društvo

У Старом Бару обиљежен почетак бербе маслина

Objavljeno

dana

У Старом Бару обиљежен почетак бербе маслина

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Ово jе посебно мjесто, за Црну Гору и за народ Бара. Мировица, мjесто гдjе су се рађале љубави и мирили народи. Мjесто коjе памти преко 2246 година, казао је министар Стијовић

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде мр Александар Стиjовић данас jе у  Старом Бару отворио седму по реду промотивно едукативну маслинарску манифестациjу Ex albis ulivis, коjом се обиљежава почетак бербе маслина, коjу организуjе друштво маслинара Бар.

Догађаjу jе претходила симболична берба Старе маслине, коjа са своjих 2.246 година, jош увиjек даjе плодове.

image

Берба маслина у Бару

Advertisement

– Министарство пољопривреде

На отварању манифестациjе  министар Александар Стиjовић jе нагласио важност ране бербе, али и поштовања свих стандарда у производњи и стављању уља на тржиште. Он jе позвао произвођаче да користе подршку од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, а говорио jе и о актуелним проjектима у маслинарству коjе спроводи министарство, посебно отварању обjекта „Кућа маслина“, коjа ће бити ускоро отворена, о набавци опреме за производњу уља коjа ће бити смjештења у њоj, као и о успостављању првог црногорског панела за органолептичку оцjену маслиновог уља.

image

Берба маслина у Бару


– Министарство пољопривреде

“Ово jе посебно мjесто, за Црну Гору и за народ Бара. Мировица, мjесто гдjе су се рађале љубави и мирили народи. Мjесто коjе памти преко 2246 година. Споменик природе а не само дрво. Мjесто коjе нас окупља коjе нас враћа и коjе спаjа генерациjе. Данас смо имали прилику да разговарамо и са наjстарjим маслинаром, господином Адемом Шабовићем од 95 година, као и са наjмлађима, новим маслинарима коjи сада уче и ствараjу своjу љубав према природи и према маслинарству”, истакао jе Стиjовић.

Advertisement

Министар Стиjовић jе подржао инициjативу изградње паркова маслина у свим двориштима школа гдjе jе могуће, истакавши да jе изградња преко 40 паркова маслина у Бару добар примjер како се може урадити у осталим општинама.      

image

Берба маслина у Бару


– Министарство пољопривреде

Предjедник Удружења маслинара Ћазим Алковић указао jе да обилан плод старе маслине последње двиjе године потвруђуjе да су агротехничке мjере коjе спроводи Удружење маслинара одговараjуће и да осталим маслинарима могу послужити као примjер.

Алковић jе исказао захвалност Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и министру Стиjовићу на подршци, указуjући на то да jе Министарство припремило рjешење о овлашћивању првог црногорског панела за сензорску анализу дjевичанских маслинових уља.

Advertisement

“Ово jе за маслинарство значаjан тренутак jер ће Црна Гора по први пут у историjи добити панел коjи ће бити способан да оциjени квалитет маслиновог уља што jе био предуслов за процjену квалитета уља од плодова старе маслине. Окосницу панела чине стручни и обучени кадрови  друштва маслинара Бар али и представници Биотехничког факултета и представници других маслинарских организациjа Црне Горе”, рекао jе Алковић.

Предсjедница Скупштине Општине Бар госпођица Милена Божовић истакла jе историjски значаj Старе маслине у Бару, позиваjући на вриjедности суживота и помирења коjе Стара маслина традиционално носи.

Манифестациjи су осим произвођача присуствовали, савjетница за маслинарство мр Дубравка Радуловић, представници општине Бар, главни барски имам еф. Муидин Милаими, представници Савjетодавне службе као и броjни љубитељи маслинарства.

image

Берба маслина у Бару


– Министарство пољопривреде
Advertisement

Током манифестациjе уручена су признања за доприносе санациjи опожарених подручjа у Бару.

Циљеви ове манифестациjе су промоциjа ране бербе, едукациjа маслинара и уљара, промоциjа конзумациjе екстра дjевичанског уља, едукациjа потрошача о квалитету и начину дегустациjе маслиновог уља, очување традициjе као и туристичка промоциjа Старог Бара.ДАН

Društvo

Туроператорима из Албаније посебно интересантан сјевер Црне Горе

Objavljeno

dana

Туроператорима из Албаније посебно интересантан сјевер Црне Горе

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Они су боравили у Колашину и Рожајама, гдје су обишли ски центре Колашин 1450, Колашин 1600 и Хајла, како би се упознали са актуелном понудом ових скијалишта

Туроператори из Албаније, који су претходних дана боравили у студијској посјети Црној Гори у организацији Националне туристичке организације, имали су прилику да посјете сјевер Црне Горе који је на њих оставио посебан утисак. 

Они су боравили у Колашину и Рожајама, гдје су обишли ски центре Колашин 1450, Колашин 1600 и Хајла, како би се упознали са актуелном понудом ових скијалишта.  У циљу увезивања туроператора из Албаније са туристичком привредом са сјевера, Национална туристичка организација организовала је у Рожајама у ризорту Јela Natural Resort пословну Б2Б радионицу. 

Директорица Јela Natural Resort Amina Kurtagić, која је пристуствовала радионици казала је да су изузетно задовољни и да су већ договорили аранжмане са албанским туроператорима за наредни период. 

Advertisement

– Имали смо прилику да, у сарадњи са Локалном туристичком организацијом Рожаје, туроператорима презентујемо нашу понуду, као и пројекте који се односе на развој сеоског туризма. Охрабрени смо утисцима који су оставили наши гости и са задовољством се радујемо периоду који је пред нама јер се рожајски туризам буди. Јела ризорт ће и у наредном периоду врло радо подржати сваку иницијативу и бити партнер НТО-у и ЛТО Рожаје- казала је Куртагић. 

Наташа Пајовић, помоћница директора Скијалишта Црне Горе, казала је да су туроператоре детаљно упознали са понудом њихове компаније, плановима за предстојећу зимску туристичку сезону, као и дугорочним плановима за даљи развој Скијалишта.

– Од овог Б2Б догађаја очекујемо успостављање сарадње са туроператорима и туристичким агенцијама из Албаније, која нам чини примарно тржиште. Веома смо задовољни организацијом овог догађаја од стране НТО и надамо се да ћемо имати прилику да присуствујемо сличним радионицама са другим тржиштима и привредним субјектима- казала је Пајовић. 

Представник агенције ALDE TRAVEL из Тиране каже да су веома задовољни организацијом комплетног студијског пута и агендом.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Ски-центар Колашин 1600 спремно дочекуjе нову сезону, званично отварање 18. децембра

Objavljeno

dana

Ски-центар Колашин 1600 спремно дочекуjе нову сезону, званично отварање 18. децембра

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Ове године ћемо имати и велики броj новина, коjе подразумиjеваjу изнаjмљивање моторних санки и савремене опреме, дневно и ноћно ходање на крпљама, зимски хаjкинг, турно скиjање те школе скиjања и бордовања, казао jе Меденица

Ски-центар Колашин 1600 спремно дочекуjе званично отварање зимске туристичке сезоне планирано за 18. децембар, и биће конкурентан наjразвиjениjим ски-центрима у региону па и шире, тврди руководилац тог ски-центра Боjан Меденица. 

Према његовим риjечима, жичара К7, коjа спаjа Ски-центар Колашин 1600 и Ски-центар 1450 обезбиjедиће укупно 45 километара стаза, а ширење понуде ће додатно привучи туристе. 

– Ски-центар Колашин 1600 jе технички и садржаjно спремниjи него икада раниjе. Ове године ћемо, поред стандардних садржаjа, имати и велики броj новина, коjе, између осталог, подразумиjеваjу изнаjмљивање моторних санки и савремене опреме, дневно и ноћно ходање на крпљама, зимски хаjкинг, турно скиjање те школе скиjања и бордовања – казао jе Меденица.

Advertisement

image

Боjан Меденица


– приватна архива

Додаjе да ће у понуди бити разноврстан аниматорски, такмичарско спортски и забавни музички програм током циjеле зиме.

Велике гужве, проузроковане недостатком мjеста за паркинг отежавале су прилаз ски-центрима прошле године, те се интензивно радило на проширењу паркинг капацитета.

– Ове сезоне наши посjетиоци имаће на располагању додатних 350 мjеста, што би требало да побољша функционалност – казао jе Меденица. 

Advertisement

Недавно jе Ски-центар Колашин 1600 учествовао на саjму туризма у Тирани, гдjе су промовисали своjу понуду и планове за предстоjећу сезону. 

– Очекивања од ове сезоне су озбиљна, спремни смо за клиjентелу са различитим захтjевима и убиjеђени смо да jе уживање на планини загарантовано свим посjетиоцима, скиjали или не – поручио jе Меденица.

Аутор текста је Анђела Минић, студент друге године мастер студија Факултета политичких наука, смјер новинарствоДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Трећу дозу примило више од 54 хиљаде грађана

Objavljeno

dana

Трећу дозу примило више од 54 хиљаде грађана

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Прву дозу вакцине примило је 277.326 особа

У Црној Гори првом дозом вакцине против коронавируса вакцинисано је 60,7 одсто пунољетног становништва, а ревакцинисано 56,8 одсто.

Прву дозу вакцине примило је 277.326 особа или 44,7 одсто, а другу 259.738 или 41,9 одсто укупног становништва. У Црној Гори у посљедња 24 сата прву дозу вакцине примило је 106 особа, а ревакцинисано је 269.

Трећу дозу до сада су примиле 54.264 особе, а у посљедња 24 сата 359. Масовна вакцинација против КОВИД-а 19 у Црној Гори почела је 4. маја.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Najčitanije