Povežite se s nama

Hronika

Западни Балкан рута на „удару“ 10.400 илегалних прелазака миграната

Objavljeno

dana

Западни Балкан рута на "удару" 10.400 илегалних прелазака миграната

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Само током септембра је на рути било 112 одсто више илегалних прелазака у односу на септембар 2020. године

Према првим прорачунима Европске агенциjе за граничну и обалску стражу (FRONTEX), број илегалних прелазака граница на вањским границама Европе, у првих девет мјесеци текуће године, порастао је за 68 одсто на 133.900. То је 47 одсто више у односу на 2019. годину прије избијања пандемије КОВИД-19 када је број илегалних прелазака границе износио 91.000. Црна Гора и земље западног Балкана једно су од врло битних и честих одредишта за мигранте, али и рута која је један корак ближе остварењу њиховог циља до којег често покушавају доћи чак и ирзикујући своје животе.

image


foto ilustracija: Frontex

– У септембру је било 23.630 илегалних прелазака границе на главним европским мигрантским рутама, 40 одсто више него 2020. године када су била на снази ​​гранична ограничења повезана са вирусом корона. То је такође повећање од 17 одсто у односу на септембар 2019. Најзначајнији пораст забиљежен је на рутама централног Медитерана и западног Балкана- саопштено је из ФРОНТЕКС-а.

Advertisement

Што се тиче Западног Балкана, у прва три квартала 2021. године било је око 40.200 илегалних граничних прелаза на рути западног Балкана, или 117 одсто више у односу на исти период прошле године. Само током септембра је на рути било 10.400 илегалних прелазака, што је 112 одсто више у односу на септембар 2020.

– Главне националности миграната откривене на овој рути били су држављани Сирије, Авганистана и Марока- наводе из Европске агенциjе за граничну и обалску стражу.

У мају је број илегалних прелазака границе достигао 10.500, више него двоструко у односу на исти мјесец лани.

Малољетници без пратње рањива група

Мали чамци се све више користе за прелазак ријечних граница. Мигранти се, такође, кријумчаре скривени у теретним возилима и теретним возовима, који и даље прелазе границе– саопштили је раније из Еуропола.

Advertisement

Малољетници без пратње су веома рањива група и суочиће се са разним ризицима, укључујући насиље, злоупотребу и експлоатацију дуж рута миграције према Европи и унутар Европе. Еуропол је био свједок повећања пријављених активности кријумчарења миграната, углавном у региону Западног Балкана. Прикривено кријумчарење илегалних миграната у возилима најчешћа је пракса за омогућавање илегалне имиграције на Западни Балкан и у сусједне земље.

Агенција Европске уније за сарадњу у спровођењу закона – Еуропол 17. марта је подржала њемачку савезну полицију, јединицу за криминалистичко истраживање, у разбијању организоване криминалне групе која је кријумчарила мигранте из Турске у Њемачку.

Осумњичени су наводно прошверцовали око 80 миграната, а сваки од њих је за то платио до 12.000 еура. У овој акцији извршен је претрес шест кућа, а ухапшене су три особе. Пронађена су возила, електрична опрема и документација.

– Криминална мрежа наводно је прошверцовала око 80 миграната поријеклом са Блиског истока, углавном из Египта, Сирије и Турске. Осумњичени су камионима и малим комбијима кријумчарили мигранте такозваном балканском рутом, од Турске до Њемачке преко Чешке или Пољске. Користили су пречице као извиђачку превентивну мјеру како би избјегли откривање од стране полиције. Мигранти су им плаћали између 3.500 и 12.000 еура по особи, а често су били и у животној опасности – навели су тада из Еуропола.

image


foto ilustracija: Frontex
Advertisement

Земље широм свијета биле су затвориле вањске границе у настојању да контролишу и зауставе ширење вируса корона. У тим околностима, како су раније указали из Еуропола, криминалци проналазе нове начине злоупотребе илегалних миграната који желе да уђу у европске земље или да путују по Европи, као и жртава у радним или сексуалним искоришћавањима.

Европски центар за кријумчарење миграната објавио је 2019. четврти годишњи извјештај, у којем се наводи да очекују сталну потражњу организоване службе кријумчарења миграната у земљама западног Балкана због појачане граничне контроле, мјере која ће вјероватно бити споро уклоњена.ДАН

Hronika

Ухапшен Јунчај: Заплијењено 338,5 килограма резаног дувана

Objavljeno

dana

Ухапшен Јунчај: Заплијењено 338,5 килограма резаног дувана

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Контролисано је возило којим је управљао Џ.Ј., пронађена су 23 већа паковања са 677 мањих паковања резаног дувана

У Тузима, у реону Белведера, након вишедневних планских осматрачких активности службеници Управе полиције су реализовали акцију и заплијенили 338,5 килограма дувана. Према незваничним сазнањима портала Дан, ухапшен је Џозеф Јунчај.

– Контролисано је возило којим је управљао Џ.Ј. (19). Прегледом су пронађена 23 већа паковања са 677 мањих паковања резаног дувана укупне масе 338,5 килограма- навели су из полиције.

Осумњичени је лишен слободе због сумње да је извршио кривично дјело кријумчарење и он је уз кривичну пријаву приведен поступајућем тужиоцу на даљу надлежност.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Hronika

(ФОТО) Заплијењено 88 кг марихуане: Преко Скадарског језера шверцовали дрогу у џаковима

Objavljeno

dana

(ФОТО) Заплијењено 88 кг марихуане: Преко Скадарског језера шверцовали дрогу у џаковима

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Претрагом терена полицијски службеници су пронашли три одбачена већа паковања са садржајем опојне дроге марихуана укупне тежине 88 килограма

У приобалном подручју Скадарског језера, у селу Подхум, полиција је спријечила кријумчарење 88 килограма опојне дроге марихуана. 

-Полицијски службеници су средствима за ноћно осматрање регистровали мање пловило и на њему једно лице које превози три џака, а након тога и на импровизованом пристану, регистровано је неколико лица која преузимају ове џакове- саопштено је из Управе полиције.

image


– Фото: УП, заплијењена дрога
Advertisement

Претрагом терена полицијски службеници су пронашли три одбачена већа паковања са садржајем опојне дроге марихуана укупне тежине 88 килограма.

Интензивно се ради на идентификацији и лоцирању извршилаца овога дјела.ДАН
Nastavite čitati

Hronika

Гоксијева жена: Звали су ме да препознам искасапљено тијело мужа, он није био шкаљарац

Objavljeno

dana

Гоксијева жена: Звали су ме да препознам искасапљено тијело мужа, он није био шкаљарац

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Горан јесте био трн у оку некима, али само на трибини и искључиво због љубави према Партизану. Мој муж се бавио уградњом столарије и био је роштиљ мајстор, а не некакав мафијаш, напомиње Јелена

Јелена Величковић (34) из Београда, супруга свирепо убијеног Горана Величковића Гоксија (34), вође Партизанове навијачке групе „Јанг бојс“, за чије убиство су осумњичени Вељко Беливук (37), Марко Миљковић (32) и други, у потресној исповијести испричала је како се осјећала када је видјела свог мртвог мужа као и када су почели проблеми с Беливуком, пише Kurir.rs/Informer.

– Вољели смо се 17 година, нисам ни слутила да ће завршити у некој „кланици“ у Ритопеку-казала је она.

Горан Величковић је нестао 3. августа 2020, а како је утврђено истрагом, Беливуков „војник“ Бојан Хрватин намамио га је у Ритопек, гдје су га чекали Веља Невоља, Миљковић и остали припадници банде. Звјерски су га мучили, а затим убили, искасапили и самљели у машини за мљевење меса.

Advertisement

Гоксијева супруга Јелена каже да је њен муж познавао Беливука, али искључиво са трибине и никада нису пословно сарађивали.

– Горан је много волио Партизан. Годинама је ишао на утакмице и временом упознао много људи на трибини. Тако је упознао и Беливука. Никакав проблем нису имали све до средине децембра 2017, када је група навијача силом покушала да преотме јужну трибину и да протера Беливука и његове „Јањичаре“ – прича Јелена за Informer.

За тај навијачки „пуч“, напомиње Гоксијева жена, Беливук је директно оптужио Милоша Радисављевића Кимија, њеног мужа и још неке виђеније навијаче.

– Наравно да су Кими, Гокси и остали тада отишли са јужне трибине. Основали су нову фракцију навијача под именом „Партизановци“ и утакмице посматрали са источне трибине. Тада је и Беливук промјенио назив своје групе „Јањичари“ у „Принципи“. Од тада креће пакао за мог мужа и нашу породицу – објашњава она.

Крајем маја 2018. „Принципи“ су направили сачекушу за „Партизановце“ на наплатној рампи „Наис“ на аутопуту, а Горану је тада била разбијена глава и сломљене су му обје руке. Дошло је подметање локатора под аутомобил, али и претње телефоном и на друштвеним мрежама, добацивања… На дан Гоксијевог нестанка, прича Јелена, ништа није слутило на зло. Горан је већ био резервисао љетовање и спремали су се за пут.

Advertisement

– На дан нестанка, 3. августа 2020, били смо на ручку код мојих родитеља. У једном тренутку ми је рекао да мора да се види са неким и можда ми први пут у животу није рекао с ким иде да се нађе. Одвезла сам га заједно с дјецом до Вишеградске улице око 16.30. Договорили смо се да одведем дjецу на пливање, а да ће он доћи кући таксијем или ће га неко довести колима. Том приликом је намерно или случајно, нисам сигурна, оставио телефон у нашим колима – објашњава она.

Исте вечери, пошто се Горан није вратио кући, Јелена је позвала пријатеља и замолила га да пита Горана на заштићеној апликацији Скај гдjе је и зашто га нема.

– Неко је са Горановог Скаја одговорио: „Чекам.“ Неколико сати касније друг је поново послао Горану поруку на Скај, и добио је одговор: „У гужви сам.“ Цијелу ноћ нисам ока склопила… Наредног јутра друг је поново писао Горану, а одговор је био: „Спавам. Јавићу се“, а мало после тога: „Доћи ћу кући око 17 часова.“ Пошто се ни тада није појавио кући, пријатељ је поново писао Горану и тада је добио одговор: „Набави пиштољ и убиј Исака. Он ме је намјестио“ – рекла је Јелена.

Гоксијева супруга и њен друг су тада већ били сигурни да им неко други шаље поруке умјесто Горана, па су га упитали: „Шта сам ти купио за рођендан“, а добили су одговор: „Немој да ме смараш, уради шта сам ти рекао.“ Кад су поновили питање за рођендански поклон, стигао је одговор: „Ма добићеш ти пакет испод кола.“

– Шокирала сам се и исте вечери пријавила Горанов нестанак – каже Јелена.

Advertisement

Наредни месеци су били паклени за њу.

– Наш син је тада био још беба, ћеркица исто мала, била сам преплашена. Нисам знала шта од кога могу да очекујем. Сањала сам Горана сваке вечери. Почетком фебруара 2021. из медија сам сазнала да су ови зликовци (Беливук и остали, прим. аут.) похапшени и да се сумња да су они убили Горана и самљели га у Ритопеку – прича она и додаје да је убрзо стигао позив из Тужилаштва за организовани криминал како би препознала мужевљево тијело:

– Оне слике искасапљеног тијела… Била сам ужаснута, тај дан никад нећу заборавити… Тешко ми је да причам о томе. Имам двоје мале дјеце са Гораном, а тако је завршио… Ни сањала нисам… Није био ‘шкаљарац’-наводи она.

Гоксијева супруга истиче и да њен муж није имао никакве везе са „шкаљарским кланом“, са којим су Беливук и његова банда били у крвавом рату за рачун „кавачког клана“.

– Те приче да је Горан сарађивао са „шкаљарцима“ обичне су измишљотине. Горан јесте био трн у оку некима, али само на трибини и искључиво због љубави према Партизану. Мој муж се бавио уградњом столарије и био је роштиљ мајстор, а не некакав мафијаш – напомиње Јелена.

Advertisement

(Kurir.rs/Informer)ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije