Povežite se s nama

Tehnologija

Tviter uvodi automatske titlove za video snimke

Objavljeno

dana

Tviter uvodi automatske titlove za video snimke

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Advertisement

Tviter je nedavno počeo da testira novu karticu Explore koja dodaje vertikalni feed u TikTok stilu. Sada u pokušaju da platformu učini dostupnijom i inkluzivnijom, kompanija uvodi automatske titlove za video snimke.

U tvitu u utorak, Tviter je objavio da dodaje podršku za automatske titlove (captions) za video snimke. Funkcija će biti dostupna na Androidu, iOS-u i na vebu. Na Android-u i iOS-u titlovi će biti podrazumevano uključeni na video snimcima sa isključenim zvukom. U međuvremenu, na vebu ćete videti novo dugme „CC“ u video plejeru koje će vam omogućiti da brzo uključite/isključite titlove.

Advertisement

Automatski titlovi će biti dostupni na preko 30 jezika, uključujući engleski, kineski, hindi, španski, japanski i još mnoge druge. Natpisi će se pojaviti na originalnom jeziku na kojem je video postavljen. Još uvek ne postoji opcija za prevod naslova. Štaviše, automatski titlovi će raditi samo na novootpremljenim video snimcima. To znači da stariji video snimci neće imati koristi od nove funkcije.

Advertisement

 Benchmark
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Tehnologija

Od entuzijaste do najvrednijeg zaposlenog: Kako se postaje Microsoft MVP?

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Advertisement

Na ovim sesijama su zaposleni kompanije Microsoft imali prilike da pričaju o svojim zanimljivim iskustvima. Ona posebno zanimljiva za nas imala je dva govornika iz razvojnog centra iz Beograda – Milicu Kostić i Srđana Božovića.

Srdjan.jpg

Advertisement

Srđan je u ovoj sesiji dobio priliku da podeli svoj put do Microsoft MVP-ja. Kompanija Microsoft dodeljuje MVP nagrade (Microsoft Most Valuable Professionals) tehnološkim ekspertima koji strastveno dele svoje znanje sa zajednicom.

Jedan od preduslova je da MVP uvek koriste najnovije, moderne tehnologije i uvek su u toku sa njihovim razvojem, zajedno sa poznavanjem Microsoft proizvoda i servisa, koji pomažu da se reše svakodnevni problemi.

Advertisement

Tokom sesije Srđan, Senior Product Manager Azure Data tima je pričao o svojih 8 godina u kompaniji Microsoft i kreiranju IT zajednica u Srbiji.

Advertisement

Pre nego što se zaposlio u kompaniji Microsoft Srđan je nakon završetka građevinskog fakulteta radio nekoliko godina kao laborant. To je bilo vreme kada je razvoj softvera bio u velikom zaletu i Srđan je odlučio da je vreme za promenu u karijeri. Nakon nekoliko godina u privatnoj kompaniji postao je Development Lead za vodeći proizvod te kompanije.

U tom periodu su se pojavili Azure i Windows Phone, a pametni telefoni su polako, ali sigurno osvajali tržište predstavljajući miks uređaja za komunikaciju i računara. Microsoft je otprilike u isto vreme započeo podršku tehnološkim zajednicama, a Srđan je to iskoristio i sa nekoliko svojih prijatelja osnovao .NET Developers korisničku grupu, koja će u narednim godinama iznedriti nekoliko drugih grupa.

Advertisement

Pet godina kasnije Srđan je osnovao Tarabica IT konferenciju, srpsku konferenciju za Microsoft zajednice, što je bio jedan od ključnih razloga zbog kojih je dobio MVP nagradu. Nakon toga 2014. godine Srđan se pridružuje kompaniji Microsoft.

Advertisement

Tarabica.jpg

25.05.2022 17:30 |

Biznis ITBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

AI pretvara tekst u neverovatne slike

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Advertisement

Nakon ovoga stvarno počinjemo da mislimo kako sposobnosti veštačke inteligencije nemaju granice, ili ih makar neće imati u budućnosti. Šta god da ste mislili da je nemoguće na kraju ispade moguće. Programi poput Jasper-a u stanju su da generišu pristojan originalan tekst na temu koju mu vi date, a to samo jedan komercijalan alat koji prikazuje najniže domete veštačke inteligencije i mašinskog učenja.

Ukoliko želite da vidite šta malo napredniji AI može da uradi, treba se podrobnije upoznati sa sposobnostima Imagen-a kompanije Google i Dall-E2 kompanije OpenAI.

Advertisement

Kako navodi portal PetaPixel, Imagen je produkt Research ogranka kompanije Google zaduženog za razvijanje najnovijih i najnaprednijih tehnologija. Ovaj vid veštačke inteligencije služi za pretvaranje kratkog teksta koji opisuje neku vizuelnu scenu u fotografiju te scene koju ste upravo opisali.

Advertisement

Na primer, vi ukucate “mozak koji leti na raketi prema mesecu” ili “granitna statua koale koja vrti ploče na dva gramofona dok nosi velike slušalice” i dobićete dve fotografije koje vidite ispod:

MesecKoala.jpg

Advertisement

Ono što je najneverovatnije kod čitave ove priče jeste što rezultati koje dobijete nakon unosa teksta nisu crtani ili animirani, već maksimalno foto realistični. OK, možda raketa baš i ne toliko, ali pogledajte recimo sliku koju biste dobili uz tekst “korgi koji vozi biciklu na Tajms Skveru dok nosi šešir i naočare za sunce”:

Corgi

Advertisement

Ovo je već poprilično realno, a pomalo i zastrašujuće.

Pored projekta kompanije Google, ranije tokom godine je i Dall-E2 AI kompanije OpenAI je radio isto – pretvarao tekst u fotografije. Ovde, foto realizam je bio u drugom planu na početku projekta jer se Dall-E2 fokusira na prepoznavanje teksta i generisanje slike, a ne na realistične fotografije. Međutim, i kompanije OpenAI počela je da dublje zalazi u sferu foto realizma, pa tako počinje da donosi sve realističnije fotografije.

Advertisement

25.05.2022 16:41 |

Software/WebBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Na ovim uređajima već danas možete da instalirate Android 13

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Advertisement

Pre nešto više od nedelju dana, Google je zvanično najavio Android 13 operativni sistem uz predstavljanje nekih od najvećih unapređenja i novih funkcionalnosti uporedo sa svojim Pixel 6a mobilnim telefonom.

Tada se govorilo i o proširivanju podržanih uređaja koji mogu da učestvuju u Android 13 Beta programu. Ovo je odličan znak proširivanja saradnje kompanije Google sa proizvođačima mobilnih telefona unutar Android ekosistema. To znači da sve više vas koji koristite uređaje koje ne proizvodi Google možete imati štih probu novog operativnog sistema pre njegovog zvaničnog lansiranja, dakle u beta verziji.

Advertisement

U ovom trenutku čak 22 mobilna uređaja mogu da uživaju u svim (nedovršenim) blagodetima Android 13 operativnog sistema. Ono što je zanimljivo jeste da samo 8 od tih 22 telefona dolaze iz pogona kompanije Google. Dakle, beta verzije nisu više toliko striktno rezervisane samo za Pixel seriju.

Advertisement

Među kompanijama na čijim telefonima u ovom trenutku možete da isprobate novu verziju operativnog sistema nalaze se OPPO, Xiaomi, Lenovo, HMD, OnePlus, Sharp, Realme, ZTE, Vivo, i Tecno. Evo detaljne liste svih modela koji u ovom trenutku mogu preuzeti beta verziju Android 13 i testirati je:

Beta verziju najnovijeg Android operativnog sistema za svaki od ovih telefona možete preuzeti preko ovog linka, zajedno sa uputstvom za instalaciju.

Advertisement

25.05.2022 15:38 |
Advertisement

MobileBenchmark
Nastavite čitati

Najčitanije