Povežite se s nama

Ekonomija

Adriatic Properties: Lažne izjave Krsta Rađenovića

Objavljeno

dana

Adriatic Properties: Lažne izjave Krsta Rađenovića

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Kompanija Adriatic Properties reagovala je na izjave člana Predsjedništva SNP-a, mještanina Svetog Stefana Krsta Rađenovića saopštene Vijestima i poručuju da su njegove izjave lažne i potpuno nepotkrijepljene.

Rađenović je prije dva dana kazao Vijestima da “ako Specijalno tužilaštvo nastavi kao što je počelo, vrlo vjerovatno možemo doći u situaciju da svi koji su pokušali da unište Sveti Stefan, da ga privatizuju i stave u ograde, lance i žice, završe u lancima, a da dragulj Crne Gore bude slobodan i slobodarski, kao što je to oduvijek i bio”.

Reagovanje Adriatic Propertiesa prenosimo integralno: 

Advertisement

Iako se Adriatic obično ne bi spustio na nivo odgovora na takve senzacionalističke teorije zavjere, u svijetlu sadržaja uvredljivog članka, nažalost, neophodno je da Adriatic javno odagna neistine koje je gospodin Rađenović iznio.

Adriatic je tokom svog zakupa poštovao sve zakonske obaveze i crnogorske zakone. Bilo kakvu insinuaciju nepravičnog činjenja Adriatica kategorički odbacujemo, a postupci Adriatica su uvijek bili na izuzetnom nivou i potpuno transparentni. Bilo kakve izmjene i dopune ugovora o zakupu hotela Sveti Stefan i Kraljičina plaža i prateće dokumentacije u potpunosti su bile predmet razgovora i pregovora sa svim ovlašćenim stranama i u iste se ušlo kroz zvanične kanale.

Adriatic je ožalošćen, i kao crnogorski entitet i kao značajan investitor u Crnoj Gori, nedostatkom vjere u propisno sprovođenje postupaka i vladavinu prava u Crnoj Gori na koju gospodin Rađenović aludira u članku. Žalostan je i stav koji zauzima pomenuti zvaničnik, kao i činjenica što tako malo vjeruje u zemlju kojoj tvrdi da služi.

Advertisement

Adriatic je pouzdan i lojalan poslovni partner državi Crnoj Gori od 2007. godine. Obim rekonstrukcije i transformacije Svetog Stefana u svjetski luksuzni turistički rizort, koju je sproveo Adriatic, je svakako doprinio ponovnom uspostavljanju Crne Gore kao simbola luksuznog turizma. Adriatic je oduvijek nastojao da postupa u najboljem interesu lokalne zajednice Svetog Stefana, kao i Crne Gore u cjelini, i takvo postupanje je bilo u prvom planu prilikom donošenja svih odluka.

Poznato je da se određena pitanja u vezi sa zakupom hotela Sveti Stefan i Kraljičina plaža trenutno nalaze pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Londonu, a koja se, kako je već saopšteno, odnose isključivo na tumačenje ugovora i ne odnose se na krivične postupke bilo koje vrste. Kao takva, uz poštovanje povjerljivosti tih postupaka, ona ne mogu biti predmet detaljnijih komentara od strane Adriatica.

Kao investitor i glavni lokalni poslodavac, Adriatic vjeruje da ima vitalnu ulogu u razvoju i Svetog Stefana i Crne Gore. Adriatic ostaje posvećen u uvjerenju da će, uprkos neutemeljenim glasinama nekolicine nezadovoljnih osoba, kao što je gospodin Rađenović, Adriatic dobiti dozvolu i podršku da nastavi svoje produktivne komercijalne odnose sa Republikom Crnom Gorom.

Advertisement

Adriatic i Aman su prvi entiteti koji su uložili u ovu regiju oko 150 miliona eura i posvetili značajan obim stručnosti i iskustva da Crnoj Gori daju stabilnu poziciju i vrate je na mapu, a hotelu Sveti Stefan njegov legendarni status. Adriatic Properties zapošljava u prosjeku 225 lokalnih radnika (u jeku sezone ukupan broj lokalnih radnika dostiže i 400) i želi da nastavi da čini sve što može da privuče visokoplatežne turiste u Crnu Goru.

Adriatic je oduvijek imao veoma dobar poslovni odnos sa Ministarstvom turizma i svim ostalim opštinskim i državnim crnogorskim nadležnim organima.

Zalaganje Adriatica i AMAN-a izuzetno je pozitivno pozdravljeno od strane međunarodnih štampanih medija jer smo utabali put luksuznom turizmu u regionu, privukli brojne druge luksuzne međunarodne hotelske brendove i vratili luksuznu klijentelu i poznate ličnosti u Crnu Goru

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Ibrahimović u Lionu: Važno da Evropska komisija pruži podršku Crnoj Gori u razvoju saobraćajne infrastrukture

Objavljeno

dana

Autor

Ibrahimović u Lionu: Važno da Evropska komisija pruži podršku Crnoj Gori u razvoju saobraćajne infrastrukture

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Crna Gora ima konkurentnu poziciju i strateški značajne koridore koji predstavljaju alternativu aktuelnim lancima snabdijevanja, posebno ako se uzme u obzir položaj Luke Bar koja je željezničkom prugom povezana sa Beogradom i Budimpeštom dok je izgradnja auto puta Bar – Boljare još jedna značajna veza Luke Bar sa te dvije destinacije, kazao je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović u Lionu, tokom sastanka sa Adinom Valean, evropskom komesarkom za saobraćaj.

Poseban akcenat tokom sastanka stavljen je na poremećaj lanaca snabdijevanja između Azije i Evrope, koji je posljedica rata u Ukrajini, položaj Crne Gore kao države koja je najbliža članstvu u EU, u odnosu na iznalaženje novih saobraćajnih koridora na ovom pravcu.

“Crna Gora ima konkurentnu poziciju i strateški značajne koridore koji predstavljaju alternativu aktuelnim lancima snabdijevanja, posebno ako se uzme u obzir položaj Luke Bar koja je željezničkom prugom povezana sa Beogradom i Budimpeštom dok je izgradnja auto puta Bar – Boljare još jedna značajna veza Luke Bar sa te dvije destinacije”, istakao je Ibrahimović.

Advertisement

On  je upoznao komesarku Adinu Valean o trenutnim aktivnostima na rekonstrukciji pruge Bar – Beograd i brzom puštanju u rad prve dionice auto puta Bar – Boljare.

“Veoma nam je važno da Evropska komisija pruži podršku Crnoj Gori u razvoju saobraćajne infrastrukture u okviru proširenja transevropske transportne mreže”, dodao je Ibrahimović podvlačeći da je nastavak radova na auto putu veoma važan za povećanje konkurentnosti Crne Gore na regionalnom i evropskom saobraćajnom tržištu ali i da smatra da taj koridor ima starteški značaj za EU.

Evropska komesarka za saobraćaj Adina Valean saglasila se da je veoma važno da se radi na brzim alternativama za poremećene lance snabdijevanja i pokazala interesovanje za nastavak komunikacije o modelitetima podrške koju bi Evropska komisija mogla pružiti Crnoj Gori u razvoju ključnih infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja, posebno onih koji imaju stratešku važnost za razvoj evropske transportne mreže.

Advertisement

U okviru ministarskog sastanka “Dani povezivanja Evrope 2022”, koja se održava u Lionu, Francuska, potpredsjednik Vlade mr Ervin Ibrahimović će, pored sastanka komesarkom Valean i ostalim kolegama iz regije, govoriti na panel diskusiji na temu razvoja novih transportnih koridora, regionalnog saobraćajnog povezivanja i povezivanja sa tržištem EU, politika u oblasti dekarbonizacije i razvoja transportne mreže na Zapadnom Balkanu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Novaković Đurović: Dobijamo još jedan park prirode-Gornji tok rijeke Ćehotine u Pljevljima

Objavljeno

dana

Autor

Novaković Đurović: Dobijamo još jedan park prirode-Gornji tok rijeke Ćehotine u Pljevljima

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je podržalo inicijativu od strane NVO-a WWF Adrija, Da zaživi selo, Eko-tim i TNC. Kao rezultat zajedničke saradnje, ministarka Ana Novaković Đurović potpisala je saglasnost da područje „Gornji tok rijeke Ćehotine“ bude proglašeno parkom prirode, saopšteno je iz tog resora.

“Kako sam i najavila, dobićemo još jedno zaštićeno područje u Crnoj Gori, još jedan park prirode, koji je ujedno i prvi u Pljevljima. Gornji tok rijeke Ćehotine sa Otilovićkim jezerom je biser koji treba sačuvati, kako za sadašanje tako i za buduće generacije. Pljevlja treba da budu prepoznata upravo po njemu i po drugim prirodnim bogatstvima, a ne po termoelektrani i zagađenju vazduha. Stoga je ovo još jedan korak u pravcu rješavanja tog problema. Udruženim snagama ćemo raditi za dobrobit građana Pljevalja i na tome da ekološka država zaista postane naš najveći brend”, poručila je Novaković Đurović.

Takođe iz ministartsva ocjenjuju, da je potrebno zaštititi gornji tok rijeke Ćehotine, a to potvrđuje i činjenica da se voda iz gornjeg toka rijeke Ćehotine koristi za vodosnabdijevanje građana Pljevalja (preko akumulacije Otilovići), kao i još uvijek očuvana autohtona flora i fauna. Zaštita područja daje mogućnost korišćenja izuzetnog turističkog potencijala, što se pogotovo odnosi na Meandre rijeke Ćehotine. U ovom predjelu se takođe izdvaja i bogato kulturno-istorijsko nasleđe i arheološka nalazišta.

Advertisement

“Zaštitom ovog područja doprinijeće se smanjenju nelegalnog lova divljači, paljenja livada, ileglani ribolov, čvrsti otpad, otpadne vode. Tome će u velikoj mjeri, pored Opštine Pljevlja, doprinijeti prepoznavanje značaja zaštite od strane lokalnog ribarskog i lovnog društva, koji će ujedno biti aktivno uključeni u proces upravljanja ovim budućim zaštićenim područjem”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Preduzetništvo i inovacije – snažan impuls za pametni rast Crne Gore

Objavljeno

dana

Autor

Preduzetništvo i inovacije – snažan impuls za pametni rast Crne Gore

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Saradnja između akademske i naučno-istraživačke zajednice i svijeta biznisa na uspostavljanju sinergija znanja bila je tema Ministarskog sastanka Platforme Zapadnog Balkana za istraživanje i inovacije na kojem je učestvovala ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, a koji je održan juče u Tirani, Albaniji u organizaciji Evropske komisije i Vlade Republike Albanije, saopšteno je iz tog resora.

„Crna Gora saradnju između naučno-istraživačke zajednice i svijeta biznisa prepoznaje kao svoj strateški prioritet, te usmjerava i plasira programe koji će omogućiti održiva i trajna partnerstva. Da bi se ovaj prioritet dodatno naglasio, navedena saradnja zadata je kao preduslov za učešće u raznim nacionalnim pozivima za dodjelu sredstava za istraživanje“ kazala je ministarka Šćepanović.

Ona je dodala da se u ovom smjeru kreće i planiranje buduće podrške Crnoj Gori iz predpristupnih sredstava, dok je u toku rad na stvaranju preduslova za uspostavljanje prve nacionalne Kancelarije za transfer tehnologija koja će pružiti infrastrukturnu podršku saradnji između nauke i privrede.

Advertisement

“Ministarka je predočila dostignuća naše zemlje na polju politike inovacije, i transformisanja i unapređenja inovacionog ekosistema. Predstavila je pozitivne rezultate uspostavljanja novog pravnog okvira za inovacionu djelatnost, istakla poboljšanu funkcionalnost Registra za inovacionu djelatnost i evaluacionih procedura za inovativne programe i projekte”, navodi se u saopštenju.

Takođe je, istakavši uspješno iskorištenu podršku i preporuke Generalnog direktorata Zajednički istraživački centar (DG JRC) koji zemljama i regijama pruža sistemsku podršku na uspostavljanju okvira za pametnu specijalizaciju, govorila o novom implementacionom okviru za inovacije i pametnu specijalizaciju, koji je u Crnoj Gori formalizovan prije svega kroz uspostavljanje Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju i osnivanja Fonda za inovacije, navodeći pri tom i ostale važne komponente implementacionog okvira kao što su međuinstitucionalna radna grupa i inovacione grupe za svaku od četiri prioritetne oblasti pametne specijalizacije.

Dalje, kao važnu komponentu funkcionalnog inovacionog ekosistema, Šćepanović je navela kreiranje sveobuhvatnog programskog okvira koji omogućava konkretne intervencije u inovacionoj politici – usvajanje Operativnog programa za implementaciju Strategije pametne specijalizacije 2021-2024 i Programa za inovacije 2021-2024 koji definiše finansiranje inovacionih programa, obuhvatajući cijeli ciklus razvoja i kontinuiteta inovacija.

Advertisement

„Crna Gora prepoznaje preduzetništvo i inovacije, naročito u IT sektoru, kao nosioce snažnog potencijala za pametni rast, i da će nastaviti da podržava inovativne programe u ovoj oblasti“ naglasila je ministarka.

žU zaključnom dijelu naglašena je dosljedna i veoma plodna saradnja između generalnih direktorata Evropske komisije zaduženih za istraživanje i inovacije, nauku i znanje, susjedstvo i proširenje, s jedne strane, i crnogorskih institucija i struktura zaduženih za politike inovacija i naučno-istraživačke djelatnosti, s druge strane, odnosno iskazana zahvalnost za podršku koju su navedeni direktorati EK pružili Crnoj Gori na transformisanju sistema u oblasti politike istraživanja i inovacija.

“Tokom sastanka razmijenjena su ostvarenja svake od zemalja u oblasti inovacija, najbolje prakse u saradnji između akademskog i poslovnog svijeta, doprinosa zelenoj i digitalnoj tranziciji, a dat je i jedan sveobuhvatan pregled adresiranja izazova vezanih za održivost proizvodnje hrane, energije, i ostalih lanaca nabavke”, piše u saopštenju.

Advertisement

Visoki zvaničnici Evropske komisije dali su pozitivne komentare na napredak koji je Crna Gora ostvarila u navedenim oblastima, navodeći crnogorsko iskustvo kao primjer dobre prakse i podsticaj za dalje unapređenje saradnje među zemljama Zapadnog Balkana.

“Na marginama Ministarskog sastanka u Tirani, ministarka Šćepanović je razgovarala sa komesarkom EU za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade gđom Marijom Gabriel, te zamjenicom generalnog direktora za istraživanje i inovacije u EK Signe Ratso, kao i ostalim zvaničnicima u ovim oblastima iz zemalja Zapadnog Balkana i Evrope”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije