Povežite se s nama

Novosti.rs

ZDRAVSTVO CRNE GORE U MINUSU 60 MILIONA EVRA! Iz Fonda se pravdaju, minus porastao zbog korone i -plata

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


DUG Fonda zdravstva na kraju prošle godine iznosio je 60 miliona evra i uvećan je za 20 miliona u odnosu na godinu pre.

Foto PR centar

Advertisement

Taj podatak obelodanilo je Ministarstvo finansija samo nekoliko dana nakon što je izabrana nova 43. vlada. Rast izdataka Fonda pravda se obavezama nastalim usled korone, ali i zbog nasleđenih dugova, te rasta plata. Ove godine za zdravstvo iz budžeta je opredeljeno preko 330 miliona evra.

Novi ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da je cilj da se nađe održiv model finansiranja nakon što su ukinuti doprinosi na obavezno zdravstveno osiguranje.

- Jednostavno, Fond je značajan za građane koji su korisnici. Dakle, imamo to što imamo i sada se moramo fokusirati da što pre izaberemo rukovodeći kadar pa zajednički sa Ministarstvom zdravlja rešavamo nagomilane probleme koji datiraju iz perioda od pre deset i više godina - prokomentarisao je Damjanović.

Advertisement

Aleksandar Damjanović, Foto Novosti

Neizmirene obaveze privatnim apotekama na kraju 2021. dostigle su neverovatnih 39 miliona evra iako su ranije najave iz Fonda zdravstva bile da će se troškovi smanjiti nakon što je broj privatnih apoteka sa kojim je Fond potpisao ugovor o izdavanju lekova na recept smanjen sa 189 na 120. Nagomilao se i dug prema građanima, konkretno za bolovanja. Taj iznos sada je šest miliona ili skoro milion veći nego 2020. Obaveze Fonda na kraju 2021. po fakturama za lečenje u privatnim zdravstvenim ustanovama poput Meljina, Igala, Kodre premašio je tri miliona, dok je dugovanje za lečenje u Srbiji oko 400.000 evra.

Deo od švercovanih cigareta

POSTOJE najave da bi se dugovanje moglo smanjiti kada se prodaju cigarete koje su zaplenjene u Luci Bar i sada su vlasništvo države. To su najavili premijer Dritan Abazović i ministar Damjanović, ali se prvo mora sačekati popis cigareta, pa prodaja cigareta u inostranstvu.

AdvertisementNovosti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

U BERANAMA BOJKOTOVALI KRIVOKAPIĆA: Na otvaranju Letnje škole za mlade diplomate nije bilo predstavnika lokalne vlasti

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SKANDAL na otvaranju Letnje škole za mlade diplomate "Gavro Vuković" u Beranama.

Foto: M. S.

Advertisement

Naime, na otvaranju tradicionalnog ''globalnog foruma koji okuplja mlade diplomate iz svih krajeva sveta, koji predstavlja platformu za učenje, povezivanje i afirmaciju spoljne politike Crne Gore'', nije bilo nijednog predstavnika lokalne vlasti u Beranama!

Oni su tako u ime građana ove opštine pokazali svoj odnos prema ministru spoljnih poslova Ranku Krivokapiću, koji je otvorio ovaj skup, a koji je uz čelnike njegove partije - SDP, zbog njihovih antisrpskih i stavova kojima se na najprizemiji način napada SPC, jedna od najomraženijih političkih ličnosti ne samo u Beranama, već i u celim Vasojevićima!

Foto: M. S.

Advertisement

                   Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

BESANA NOĆ ZA HERCEGNOVSKE VATROGASCE: Požar pod kontrolom, ekipe i dalje na terenu

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


POŽAR koji je juče pre podne izbio na Žvinjama, naspram Herceg Novog, za sada je pod kontrolom, ali je noć za hercegnovske vatrogasce i njihove kolege iz Tivta i Kotora koji su im pomagali bila besana.

foto: V. V.

Advertisement

Vetar je stalno menjao pravac, pa se vatra povremeno razbuktavala na različitim mestima i na nepristupačnom terenu.

Prema rečima vatrogasca iz hercegnovske Službe zaštite i spasavanja Ratka Radoševića, četiri vozila i osam vatrogasaca dežuralo je cele noći. Na Špuljama su gasili masline, plamen se u jednom trenutku spustio iznad NJivica do kuća na 200 metara, ali se nije dalje širio. Vatru su gasili i duž magistralnog puta prema granici sa Hrvatskom. Kod tržnog centra HDL u Sutorini plamen se spustio na pedesetak metara do kuća. Vatra se širila ka NJivičkom putu, Špuljama i staroj trasi železnice.

Najvažnije je da su odbranjene kuće i one više nisu ugrožene, kaže Radošević.

Advertisement

Sa svih strana čuju se apeli da građani poštuju odluku o zabrani loženja vatre na otvorenom jer se ljudski nemar skupo plaća. Osim što su ugroženi ljudi i imovina, vatra je ovog puta progutala ogromne zelene površine, a trebaće godine da to bude nadoknađeno.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

TEMELJI VLADE PUCAJU? Otimači hramova prete nepoverenjem Abazoviću i rušenjem izvršne vlasti

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NAJAVA premijera Dritana Abazovića da će vrlo brzo na sednici Vlade biti prihvaćen usaglašeni tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom izazvala je pometnju u partijama bivšeg režima, nacionalnim organizacijama i kod analitičara!

Foto: V. Kadić

Advertisement

Na udaru se našlo priznanje osmovekovnog kontinuiteta SPC u Crnoj Gori, kao i odredba prema kojoj državni organi u hramovima i manastirima ne mogu preduzimati bezbednosne mere bez odlaganja crkvenih organa.

Garantovanje nepovredivosti svojine i državnine nad već upisanim verskim objektima, što se među crnogorskim ekstremistima doživljava kao "krađa kulturne baštine i nacionalnog identiteta". U ovaj front aktivno su se uključili i oni koji su izopšteni iz pravoslavne vere, a pre dve godine prizivali i juriše i otimačinu hramova SPC, da bi sada zapretili čak i rušenjem Vlade.

- Ukoliko se premijer Dritan Abazović i njegovi ministri drznu da usvoje ugovor sa SPC u sadržaju koji smo svi videli, ne postoji ni zrnce logike i političkog i bilo kojeg drugog opravdanja da ova vlada opstane - ocenio je predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava Miodrag Vlahović, bivši ambasador Crne Gore pri Svetoj stolici.

Advertisement

KONTINUITET

ADVOKAT Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić izjavio je da se ugovorom između države i crkve ili bilo koje verske zajednice i države niti uspostavlja niti prekida kontinuitet, niti ugovor može da utiče na to.

- Ovim ugovorom se ne uspostavlja kontinuitet SPC, ona ga već ima. SPC postoji od 1219. godine - kategoričan je Kavarić.

Najglasniji u kritikama su dvojica ministara iz SDP-a Ranko Krivokapić i Raško Konjević, dok logistiku dobijaju iz parlamenta od ideoloških saboraca iz redova Socijaldemokrata.

Advertisement

- Ako ovakav izdajnički ugovor bude usvojen, pozivamo sve državotvorne partije da podrže našu inicijativu i izglasaju nepoverenje Abazovićevoj vladi - poručuju danima iz SD.

Politički analitičar Zlatko Vujović, kritikujući premijerovu posetu Beogradu dodao je da vladajuća većina neće moći da preživi potpisivanje ovakvog ugovora sa "Crkvom Srbije".

HAJKA NA VULINA

IZJAVA ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina da posetu premijera Crne Gore ne doživljava kao istorijsku, ali i da sve one koji su glasali u crnogorskom parlamentu "za to da je Srbija genocidna država treba da bude sramota", izazvala je salve uvreda DPS i njenih saveznika.

Advertisement

- Za one koji do sad nisu čuli argumente zašto je za Crnu Goru dobar "Otvoreni Balkan", samo neka čitaju Aleksandra Vulina - poručio je poslanik DPS Andrija Nikolić, dok je Ivan Vujović (SDO) dodao da je "to ta Vučićeva evropska Srbija na koju se moramo navići".

Socijaldemokratska partija pokrenula je inicijativu za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore ukoliko Temeljni ugovor bude usvojen na Vladi. U međuvremenu pojavila se disharmonija, lider DPS Milo Đukanović pozvao je na što hitnije potpisivanje ovog dokumenta, dok njegovi "belvederci" poručuju da spremni su da učine sve samo da se ugovor ne overi jer bi to značilo "pad i okupaciju Montenegra".Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije