Povežite se s nama

Dom i Dizajn

U neobičnoj vikendici na Fruškoj gori proveli bismo celo leto

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: Zadovoljna.rs


Advertisement
Foto: Shutterstock

Ova kuća na Fruškoj gori projektovana je kao prototip za savremene vikendice.

Advertisement

Smeštena na obroncima planine, Nova fruškogorska kuća svojom razbijenom formom vešto se uklapa u nepravilnu topografiju terena.

Advertisement

Advertisement

Nova fruškogorska kuća jedan je od odgovora na zadatak formiranja tipske kuće za odmor, prilagođen potrebama savremenih korisnika. Reč je o objektu razuđene osnove, čija složenost nastaje međusobnim grupisanjem jedinica.

Ova kuća se u velikoj meri oslanja na principe gradnje karakteristične za mala planinska mesta. Navedeni principi u vojvođanskoj sredini nisu prisutni, ali su u situaciji građenja na Fruškoj Gori nužno neophodni. Umesto jednog velikog objekta, arhitekte iz beogradskog Unknown Studija predlažu izgradnju više manjih, građenih po sličnom oblikovnom kodu.

Od samog početka, arhitekte su imale jasnu viziju.

Advertisement
View this post on Instagram

A post shared by Unknown Studio (@unknownstudio.rs)

Advertisement

„Povećanjem gabarita i visine kuće, a uslovljeno potrebom za više kvadrata, dolazi se do stvaranja nezgrapnih volumena. Gomilanjem sadržaja po vertikali stvaraju se kockasti monoliti, koji umesto da slave suživot sa prirodom, istoj prkose“, navode arhitekte, a prenosi Gradnja.rs.

Više manjih jedinica

Princip grupisanja je takav da se kuća može dograđivati i razvijati, ali na takav način da se otvorenom prostoru daje podjednaka važnost kao i zatvorenom. „Rasporedom osnovnih celina formiraju se unutrašnja dvorišta. Procepi između volumena čine zone kuće odvojenim, a opet toplom vezom spojenim“ – ističu arhitekte.

Advertisement

Orijentacija i raspored objekta su takvi da prate topografiju terena. Na ovaj način dobijen je prilagodljiv okvir. Osim toga, pod jedinica se stepenasto spušta čime se prati prirodni pad terena, ali i uvodi prostorna dinamika u pogledu spratne visine.

„Visina volumena noćne zone dozvoljava da se kroz proces korišćenja objekta u toj zoni formira galerija, koja se može koristiti u funkciji dodatnog smeštaja“ – naglašavaju autori kao dodatnu mogućnost.

Veličina i sadržaj jedinica može da varira. Nova fruškogorska kuća može biti jedna mikro jedinica, ali i sklop nekoliko volumena, sa više centara i različitih oblika korišćenja. No, pitanje je da li sve jedinice u sklopu moraju biti povezane toplom vezom.

Advertisement

Ugaoni prozori dodatno podstiču vezu unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Predlaže se da prostori zajedničkih aktivnosti imaju dijagonalno otvaranje prema krajoliku.

Svojim planom i sadržajima Nova fruškogorska kuća odgovara potrebama savremene porodice. Osim toga, ona se kao luksuzna vikendica može koristiti i za kratkoročno iznajmljivanje.

Advertisement

Advertisement

Kuća od drveta i zemlje

„Konstruktivno, Fruškogorska kuća svoje korene pronalazi u tradiciji bondruk sistema gradnje i u eksponiranim konstruktivnim elementima sremske kotobanje. Tradicija utkana u duh mesta i memoriju ljudi biva interpretirana i izložena na jedan novi način, stvarajući kontinuiteta tradicije“, ističe Jovana Miletić.

Primenjena su dva različita, ali ipak komplementarna sistema gradnje.

Prvi kao osnovu svog konstruktivnog sklopa koristi unakrsno-lamelirano drvo. Reč je o izrazito ekološkom i održivom materijalu, sa akcentovanom konstrukcijom i oblogom od sibirskog ariša. Ovaj sistem gradnje pruža mogućnost montažnog sklapanja objekta na terenu.

Advertisement

Drugi postupak gradnje zasniva se na principima bondruka i ispune od nabijene zemlje. Za razliku od tradicionalne metode građenja nabojem, metoda korišćena ovde se orijentiše prema modernim sistemima oplate i nabijanju zemlje u slojevima od po 50 cm. Na ovaj način može se kontrolisati tekstura i kolorit lokalne zemlje.

Na svim jedinicama kao krovni pokrivač korišćen je glineni crep. Šindra dodatno povezuje kuću sa „duhom mesta“. Krovni pokrivač je projektovan na taj način da na svakom objektu prelazi i postaje deo fasade – stvarajući vizuelni kontinuitet krovnih i fasadnih površina.

Solarni paneli i energetska efikasnost

Zavisno od pozicije parcele i dispozicije objekta, kosi krovovi se mogu koristiti kao podloga za solarne panele. Oni se mogu primeniti za proizvodnju nužne količine električne energije, te grejanje vode, a kako bi se unapredila ukupna energetska efikasnost objekta.

Advertisement

Elementi partera Nove fruškogorske kuće izrađeni su od stare opeke, kamena i ostalih derivata koji se mogu iznova upotrebiti.

***

Advertisement

Zadovoljna
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Dom i Dizajn

Zavirite u drvenu luks vilu u Švedskoj koju su projektovali Srbi

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: Zadovoljna.rs


Advertisement
Foto: Privatna arhiva

Prostor čine dva dela – lund je za život, berg za odmor.

Advertisement

Vila Lundberg je inovativna i ekološki održiva novoizgrađena vila u zelenom Margretelundu u Stokholmu, rađena po projektu srpskih stručnjaka iz Beograda.

Foto: Privatna arhiva

Dizajn se oslanja na poznate skandinavske forme i materijale, ali koristi oštre, neobične detalje i čiste linije kako bi stvorio prefinjen i savremen arhitektonski jezik.

Na ovom projektu su radili Marko Dimitrijević i Milica Radojičić iz studija Acetra, koji je glavni projektant konstrukcije. Za Zadovoljnu pričaju kako je nastala ova građevina.

Advertisement

„Razmišljanja o održivosti i životnoj sredini su bili ključni faktor pri nastanku idejnog projekta za vilu, dok dizajn koristi inovativne tehnologije i tehnike izgradnje kako bi se smanjio ugljenični otisak zgrade i upotreba energije bila efikasnija.“

Foto: Privatna arhiva

Deo za život i deo za odmor

Vila Lundberg je projektom podeljena na tri povezana dela: dvospratni dnevni boravak, dvospratni deo za spavanje i prizemni multifunkcionalni deo između ove dve kuće. Ukupna površina objekta je oko 200 m2.

„Prostor je izdeljen u dva dela prema funkciji i time raspoređen u dve „kuće“ – lund i berg. Lund je za aktivan život, berg za odmor. Povezani su multifunkcionalnim prostorom, koji se nalazi u srcu kuće, sa otvorivim zastakljenim zidom koji povezuje prostor sa terasom i baštom iza njega.“

Foto: Privatna arhiva

U skladu sa prirodom

Konstrukcija je izgrađena od unakrsno lameliranog drveta (CLT), održivog materijala koji ne zahteva sagorevanje fosilnih goriva prilikom izrade. Pritom, drvo samo po sebi je obnovljiv resurs i samim tim idealno za održivi projekat.

„Izborom drveta i smanjujemo emisije ugljenika koje proizilaze iz procesa izgradnje, i takođe omogućavamo da se konstrukcija lakše reciklira na kraju svog životnog veka, da li za izgradnju nameštaja ili u neke druge svrhe.“

Advertisement

Naši sagovornici istču da veruju da je unutrašnje okruženje podjednako važno, pa samim tim izbor ovog sistema obezbeđuje odličan kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, stvarajući okruženje bez hemikalija.

Lepota drveta

Lepoti velikog otvorenog prostora u stambenom delu vile doprinose i čiste površine unakrsno lameliranog drveta, koje nisu isprekidane gredama i stubovima. Drveni zidovi ispunjavaju prostor mirom i toplinom.

„Drvo, pored toga što je vizuelno prijatno, može doprineti zdravlju i dobrobiti stanara zgrade. Usudićemo se da kažemo da drvo daje otiske prstiju majke prirode u našim zgradama“, kažu naši sagovornici o zgradi koja je u saradnji sa kompanijom Rushton Arkitekture projektovana, proizvedena i montirana tokom leta 2022. godine.

Advertisement

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Advertisement

***Zadovoljna
Advertisement
Nastavite čitati

Dom i Dizajn

Efektan, a tako jednostavan: Omiljeni luster u najlepšim stanovima Instagrama

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: Zadovoljna.rs


Advertisement
Foto:Shutterstock

Luster koji može uneti veliku promenu u vaš dom.

Advertisement

Nema boljeg načina da u dom unesete svežinu i moderan izgled nego pomoću lustera.

Postoje lusteri koji imaju raskošni, zadivljujući dizajn i koji su često ukrašeni perlama i kristalnim kapljicama. Međutim, lusteri ne moraju nužno biti kristalna čudovišta a la Fantom iz opere da bi bili efektni.

Advertisement
View this post on Instagram

A post shared by @noodmude

Advertisement

Pogrešan izbor lustera može preplaviti prostor, čak učiniti da nam se on čini manjim nego što jeste.

Advertisement

Instagram je trenutno zatrpan jednim lusterom koji je tako jednostavan i koji se uklapa u skoro svaki dom.

View this post on Instagram

Advertisement

A post shared by @noodmude

Bez obzira na to da li tražite pogodan luster za vikendicu, da visi preko vašeg trpezarijskog stola ili luster koji će se lako uklopiti u vašu dnevnu sobu, ovaj komad je idealan za svaku prostoriju.

Advertisement
View this post on Instagram

A post shared by @noodmude

Advertisement

Uglavnom je bele ili bež boje, a postoje i razne druge varijacije.

Cena zavisi od toga od kog je materijala napravljen. Postoje oni dizajnerski koji su malo skuplji ali isto tako u Ikei npr. možete naći varijantu koja je za svačiji džep.

Advertisement
View this post on Instagram

A post shared by @noodmude

Advertisement

Jeftiniji model je napravljen od tankog papira pa je potrebno obratiti pažnju kada se sastavlja da se ne bi pocepao. U svakom slučaju kada se zakači, niko neće primetiti da ste vaš luster platili manje od 1000 dinara.

Advertisement
View this post on Instagram

A post shared by @noodmude

Advertisement

Još jedna dobra stvar kod ovog lustera je što možete sami podesiti dužinu visilice.

Advertisement

Advertisement

Najbolje se uklapa u dnevne i spavaće sobe kao i trpezarije jer od njega nećete dobiti jako, blještavo svetlo već polu prigušeno – dovoljno da vaš dom učini savršenim mestom za opuštanje.

***

Advertisement

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Advertisement

Zadovoljna
Advertisement
Nastavite čitati

Dom i Dizajn

Nisu za „smrtnike“: Najluksuznije sobe u najskupljim hotelima u Beogradu

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: Zadovoljna.rs


Advertisement
Foto: Promo/hyatt.com

Ako tražite luksuz, na pravom ste mestu.

Advertisement

Zahvaljujući njihovom gostoprimstvu, ugostiteljskoj i gastronomskoj usluzi i dodatnim hotelskim sadržajima, ovi beogradski hoteli, prema izboru gostiju, spadaju među najbolje –  „Hyatt Regency Belgrade, „Square Nine”, „Metropol”, „Saint Ten” i „Hilton”.

U njima uglavnom boravi sofisticirana klijentela – ljudi koji su poslom došli u Beograd, predsednici i visoki zvaničnici stranih država, poznate svetske filmske i muzičke zvezde.

Advertisement

Mnogi od nas nikada nisu imali priliku da noće u njima i zato smo odlučili da vam makar malo dočaramo kako izgledaju najluksuznije sobe u našim najskupljim hotelima.

Hyatt Regency

Hotel ima bogatu ponudu luksuznih soba ali je naročito ponosan na dizajn enterijera predsedničkog i diplomatskog apartmana. Ovi luks apartmani, pozicionirani na poslednjem spratu hotela, osvajaju kosmopolitskom atmosferom.

Advertisement
Foto: Promo/hyatt.com

Ukrašeni paletom pastelnih i zemljanih tonova u kombinaciji sa minimalističkim linijama i svedenim dekorom, ovi apartmani su uređeni u duhu moderne elegancije.

Foto: Promo/hyatt.com

Dnevna, radna i spavaća soba mogu se odvojiti staklenim kliznim vratima, a izdvojena kuhinja i trpezarija omogućavaju privatnost obedovanja unutar hotela. Sobe su, naravno, prostrane i raskošne, a enterijerom dominiraju velike ugaone sofe i interesantni dizajnerski materijali.

Foto: Promo/hyatt.com

Ipak, zvezda ovih apartmana je mermerom obloženo kupatilo sa hidromasažnom kadom, parnim kupatilom i prostranom tuš kabinom.

Square Nine

Hotel Square Nine je jedan od najluksuznijih beogradskih hotela, nudi moderan i komforan smeštaj u svih 45 soba i apartmana, a pažnju posvećuju svakom detalju.

Advertisement
Foto: Promo/squarenine.rs

Najlepši apartman u hotelu je predsednički apartman sa terasom koja ima površinu 85m2.

Foto: Promo/squarenine.rs

Sve sobe i apartmani su opremljeni antikvarnim nameštajem, podovima od punog drveta, Treca de Paris krevetima i jastucima, Pratesi posteljinom, Nesspresso aparatima za kafu i Hermes kozmetikom u kupatilima.

Foto: Promo/squarenine.rs

Metropol Palace

Hotel ima 198 soba i 38 apartmana, uključujući predsednički apartman od 150 kvadrata, koji odišu modernošću ali stilski podsećaju na sredinu 20. veka kada je hotel sagrađen i iz kojih puca pogled na Tašmajdanski park.

Foto: Promo/marriott.com

Spojem elegantnog stila i savremenih sadržaja, sobe hotela Metropol čine prijatan prelaz iz dana u noć,  iz rada u odmor. Osvetljene su velikim prozorima, većina apartmana ima u dnevnoj sobi i radni sto i prostrani sedeći deo.

Foto: Promo/marriott.com

Kraljevski apartman i predsednički apartman opremljeni su nameštajem visokog stila, poseduju veliko kupatilo sa osvetljenim ogledalima, a posebna pažnja je posvećena izboru tkanina koje su prijatne i meke. Pojedine sobe čak imaju ležajeve sa plišanim oblogama.

Advertisement
Foto: Promo/marriott.com

Saint Ten

Sobe u ovom hotelu su uređene kombinacijom tradicionalnog šik stila i modernog dizajna, a poseduju drvene podove, ručno pravljeni unikatni nameštaj i kupatila od prirodnog kamena opremljena tušem sa efektom kiše.

Foto: Promo/saintten.com

Bazna stanica za iPod dotupna je na zahtev, a gostima su na raspolaganju mini bar sa besplatnim bezalkoholnim pićima i aparat za kafu i čaj.

Foto: Promo/saintten.com

Hilton

Hotel Hilton je idealan za poslovne goste i turiste kojima nudi čak 242 luksuzne sobe i apartmane, sa savremenim sadržajima i opremom, koji obuhvataju prostrani radni prostor, bežični internet, LCD TV, aparat za kafu-čaj, kupatila sa tušem, toaletni pribor.

Foto: Promo/hilton.com

Važno je napomenuti da je ovaj hotel 100 posto nepušački – pušenje je dozvoljeno samo na posebno označenim mestima.

Svetle i prozračne sobe sa bežičnim internetom i velikim prozorima koji se mogu otvoriti samo su jedan deo ovog velikog lanca. Hotel poseduje i povezane sobe koje su idealne za porodični boravak.

Advertisement
Foto: Promo/hilton.com

Hotel omogućava posluženje hrane u sobama tokom celog dana, a pojedini apartmani imaju i drugo kupatilo.

Foto: Promo/hilton.com

***

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

AdvertisementZadovoljna
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije