Povežite se s nama

Politika

Spajić: Do sada se ulazilo u vladu da bi se obogatilo, ja sam ušao bogat. Ako ne odgovoram smijenite me

Objavljeno

dana

Spajić: Do sada se ulazilo u vladu da bi se obogatilo, ja sam ušao bogat. Ako ne odgovoram smijenite me

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


MINISTAR REAGOVAO NAKON PROZIVKE MEDOJEVIĆA

Spajić: Do sada se ulazilo u vladu da bi se obogatilo, ja sam ušao bogat. Ako ne odgovoram smijenite me

„Mene pitate kako je moguće da sam za svoje, trudom zarađene pare u Japanu i Singapuru, kupio auto da ne bih jahao državu i koristio službeno u privatne svrhe“

Advertisement

Spajić, Foto: Boris Pejović

Advertisement

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da nije ušao u vladu da bi se obogatio, već da je u Vladu „ušao bogat i da iskreno pomogne zemlji“.

Spajić je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio da je kupio automobil marke „mercedes“, proizveden 2020. godine.

Na tu informaciju reagovao je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević koji je na Tviteru poručio Spajića da „što više kupuje“ te da će se lakše „zaplijeniti kao imovina stečena kriminalom“.

Advertisement
Tvit Medojevića
foto: Screenshot

„Ja znam od kojih para si kupio. A znaće i tužilaštvo. Pozdravi Kustrova. Narod jedva sastavlja kraj sa krajem: Ministar Milojko Spajić kupio auto od 65.000 evra“, napisao je Medojević na Tviteru.

Spajić je nakon objave lidera PzP-a na Tviteru napisao da su „30 godina kupovali auta od državnih para i niste ih pitali kako je to moguće“.

„Mene pitate kako je moguće da sam za svoje, trudom zarađene pare u Japanu i Singapuru, kupio auto da ne bih jahao državu i koristio službeno u privatne svrhe. I još sam bio drzak da to prijavim. Dosad se ulazilo u vladu da bi se obogatilo, a ja sam ušao bogat u Vladu da iskreno pomognem svojoj zemlji. Ako vam ne odgovaram kao ministar, smijenite me na Skupštini“, napisao je Spajić na Tviteru.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

Zorčič Bečiću: Slovenija se potrudila da stavi na sto proširenje EU, Crna Gora postigla najveći napredak

Objavljeno

dana

Autor

Zorčič Bečiću: Slovenija se potrudila da stavi na sto proširenje EU, Crna Gora postigla najveći napredak

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„situacija je zahtjevna, dolazi do velikih debata u društvu“

Zorčič Bečiću: Slovenija se potrudila da stavi na sto proširenje EU, Crna Gora postigla najveći napredak

„Slovenija je, kao i do sada, i ubuduće, spremna Crnoj Gori pružiti političku i tehničku podršku kako bi do ulaska u EU zaista i došlo“, istakao je Zorčič

Advertisement

Bečić i Zorčič, Foto: Skupština Crne Gore

Advertisement

Slovenija se kao predsjedavajuća u Savjetu Evropske unije (EU), potrudila se staviti na sto pitanje proširenja na Zapadni Balkan, saopštio je predsjednik Državnog zbora Slovenije Igor Zorčič.

Iz Skupštine Crne Gore je saopšteno da su Zorčič i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić održali zajedničku pres konferenciju u Državnom zboru Slovenije.

Advertisement

„Obraćajući se medijima poručili su da dvije zemlje imaju jako dobre i sadržajne bilateralne odnose na svim poljima, te istakli da je nastojanje da se tokom trajanja aktuelnih mandata saradnja dodatno ojača i produbi na parlamentarnom nivou“, ističe se u saopštenju Skupštine.

U saopštenju se navodi da je „potvrdivši da Crna Gora i Slovenija imaju jako dobre međusobne odnose na svim poljima, Zorčič istakao da je njihova ambicija u toku njihovog mandata da se ti odnosi prodube i na parlametarne nivoe“.

„Slovenija kao predsjedavajuća u Savjetu Evropske unije, potrudila se staviti na sto pitanje proširenja na Zapadni Balkan. Crna Gora je na tom području postigla među zemljama najveći napredak. Slovenija je, kao i do sada, i ubuduće, spremna Crnoj Gori pružiti političku i tehničku podršku kako bi do ulaska u EU zaista i došlo“, istakao je Zorčič.

Advertisement

On je dodao da kako bi došlo do uspjeha u toj saradnji, treba povećati i produbiti i parlamentarnu saradnju.

„Zajedno sa kolegom Bečićem, dogovorili smo se da ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bi produbili saradnju između grupa prijateljstva, moguća je i saradnja u okviru grupe poslanica u parlamentima, gdje bi se mogle na tim forumima razmijeniti iskustva kako po pitanju reformi i usvajanja zakonodavstva, tako da bi država kao Crna Gora mogla ući u EU. Veoma je važno, i zato smo kolega Bečić i ja razmijenili iskustva kako voditi parlament, što je u uslovima današnje epidemije teško ne samo u EU, nego i u svijetu. Dakle, situacija je zahtjevna, dolazi do velikih debata u društvu, naravno i u parlamentu, sve to se zaoštrava, i zato treba naći načina kako premostiti ta pitanja. U Sloveniji se možemo suočavati sa raznim opstrukcijama opozicije, a u Crnoj Gori čak i nekih vladajućih stranaka i zato je toliko važnije naći načina kako voditi taj društveni i parlamentarni dijalog“, kazao je Zorčič.

On je kazao da mora pomenuti i situaciju na Balkanu.

Advertisement

„Gdje, kako znamo, dolazi do sve veće pojave populizma i euroskepticizma, i sa kolegom Bečićem o tome smo već razgovarali tokom ove posjete i nastavićemo naše razgovore“, kazao je Zorčič.

Iz Skupštine su saopštili da je „Zorčič zaključio da se na parlamentarnom nivou nađe neki konsenzus kako se trendovi ne bi nastavili i kako bi se poduprla evropska perspektiva i napredak, izražavajući vjeru da će tome značajno doprinijeti ova posjeta, kao i dalje saradnje između obje zemlje“.

Bečić se zahvalio Zorčiču na dobrodošlici i gostoprimstvu.

Advertisement

„Dozvolite mi na početku da se zahvalim mom prijatelju, mom kolegi predsjedniku Zorčiču, na zaista divnim riječima dobrodošlici i gostoprimstvu koje osjećamo na svakom koraku boravka u, nama veoma prijateljskoj i dragoj, Sloveniji. Nakon posjete predsjednika Zorčiča Crnoj Gori u junu mjesecu, više naših susreta koje smo imali širom Evrope, u multilateralnim formata parlamentarne saradnje, mog boravka krajem septembra u Ljubljani, na Samitu predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana, definitivno da ova bilateralna posjeta moje malenkosti i delegacije crnogorskog Parlamenta, daje još jedan pečat našim odličnim ličnim relacijama ali, slobodan sam reći, i izvanrednim odnosima dvije zemlje“, istakao je Bečić.

On je dodao da „naše dvije zemlje karakteriše bliskost naroda, karakteriše činjenica da nemamo otvorenih pitanja, niti bilo kakvih problema u bilateralnim odnosima“.

„Imamo zajedničku istoriju, dijelimo zajedničku sadašnjost, i idemo zajednički, siguran sam, u uspješnu evropsku i evroatlantsku budućnost. U tom pravcu zaista zahvaljujem Sloveniji na velikoj političkoj i ekspertskoj stručnoj pomoći koju je pružala i pruža Crnoj Gori i na polju evroatlantskih integracija gdje je Slovenija odigrala veliku značajnu ulogu da bi Crna Gora postala punopravna članica NATO saveza, ali i na polju evropskih integracija, gdje je Slovenija i sada, predsjedavajući Evropskom unijom, pokazala zaista punu privrženost afirmaciji politike proširenja ka zemljama Zapadnog Balkana“, rekao je Bečić.

Advertisement

On je kazao da „Crna Gora, kao zemlja koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, koja je lider u evropskim integracijama Zapadnog Balkana, koja ima stoprocentnu usklađenu politiku sa politikom Evropske unije, koja ima usklađenu monetarnu politiku sa monetarnom politikom Evropske unije, koja ima rekordnih 80% podrške građana u procesu evropskih integracija, kao zemlje koja definitivno sa 600.000 stanovnika ne može da poremeti bilo kakve strateške tokove unutar Unije“.

„Očekujem i naravno, siguran sam da će dobiti dalju podršku Slovenije na evropskom putu, a vjerujem da će to zajednički rezultirati uspjehom zbog kojeg će se radovati, ne samo građani Crne Gore, već i građani Slovenije da Crna Gora postane prva naredna članica Evropske unije. Crna Gora nema bilo kakvu dilemu, za nas je evropski i evroatlantski put bez alternative, ali vjerujem da je uspješan završetak evropskih integracija Crne Gore i činjenica da očekujemo i da se zalažemo da Crna Gora postane prva sljedeća članica Evropske unije, snažna poruka i velika potreba i EU da bi motivisala druge zemlje Zapadnog Balkana da nastave putem evropskih integracija i da zemlje Zapadnog Balkana niti žele niti će imati drugi put. Čini mi se da smo se usaglasili da pozicije koje pokrivamo koje su uvijek izazovne u složenim političkim prilikama i zemljama parlamentarnih demokratija, treba da nastavimo da dajemo doprinos smanjenju tenzija, polarizacije, eleminisanju svega što su ekstremizmi i primitivizmi na političkoj pozornici, kako bi afirmisali dijalog, mir i toleranciju kao puteve bez alternative. Kao što je predsjednik Zorčič rekao, nastavljamo parlamentarnu saradnju na nivou odbora, poslaničkih klubova, grupa prijateljstava, naših ženskih klubova, i na taj način je produbiti oni što smo nas dvojica predsjednika učvrstili na najvišem nivou“, kazao je Bečić.

Iz Skupštine su saopštili da Bečić, u pratnji delegacije, boravi u zvaničnoj posjeti Sloveniji na poziv Zorčiča.

Advertisement

„Predsjednik Bečić je tokom posjete Sloveniji razgovarao sa predsjednikom Državnog zbora Igorom Zorčičem, a tokom trećeg dana posjete sastaće se i sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, kao i sa delegacijom šefova klubova poslanika na čijem čelu će biti Danijel Krivec, predstavnik poslaničke grupe Slovenačke demokratske stranke u Državnom zboru. Crnogorska delegacija, koja na čelu sa predsjednikom Bečićem, uključuje potpredsjednicu Branku Bošnjak, poslanika Borisa Bogdanovića i savjetnicu predsjednika Sandru Radević, tokom posjete Sloveniji obići će slovenačko primorje, grad Piran i Postojnsku jamu, poznatu turistička atrakcija bivše Jugoslavije“, zaključuje se u saopštenju.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Danas panel debata o budućnosti Evrope

Objavljeno

dana

Autor

Krivokapić: Ova vlada nije problem crnogorskog puta ka EU, ne postoji euroskepticizam prema proširenju

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Krivokapić i Dovžan na otvaranju

Danas panel debata o budućnosti Evrope

„Razgovaraće se i o pitanju ulaganja u mlade“, kaže se u saopštenju Generalnog sekretarijata Vlade.

Advertisement

Foto: Printscreen YouTube

Advertisement

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Slovenije Gašper Dovžan otvoriće danas regionalni panel Zapadni Balkan: Budućnost Evrope je naša zajednička agenda.

Na panelu će potpredsjednici vlada, ministri za evropske integracije i glavni pregovarači iz zemalja Zapadnog Balkana razgovarati o narednim koracima u procesu evropskih integracija Zapadnobalkanske šestorke, klimatskim promjenama i ciljevima u oblasti životne sredine.

Advertisement

„Razgovaraće se i o pitanju ulaganja u mlade“, kaže se u saopštenju Generalnog sekretarijata Vlade.

Kako su kazali govoriće glavni pregovarač Zef Mazi, pomoćnica direktora i šefica Odsjeka za strategiju i politike integracije u Direkciji za evropske integracije Darija Ramljak, glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Saopšteno je da će govoriti potpredsjednik Vlade za evropske poslove Nikola Dimitrov, pomoćnik ministra za evropske integracije Miroslav Gačević i potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih poslova i dijaspore Donika Gervala.

Advertisement

Navodi se da će panel, prvi u nizu, kao suštinski doprinos zemalja Zapadnog Balkana debati o budućnosti Evrope, biti održan u hibridnom modelu iz Podgorice.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Janković: Cetinjanima pošten pristup, bez korupcije

Objavljeno

dana

Janković: Cetinjanima pošten pristup, bez korupcije

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


nosilac liste „Cetinjska URA – Može Cetinje! Može Crna Gora“

Janković: Cetinjanima pošten pristup, bez korupcije

Nosliac liste GP URA na Cetinju kaže da očekuju veliki pad podrške građana Demokratskoj partiji socijalista, navodeći da su sugrađani prepoznali njihovu neiskrenost i uvidjeli šta su sve uradili od te opštine

Advertisement

Slavko Šole Janković, Foto: ura cg

Advertisement

Nosilac liste GP URA na lokalnim izborima na Cetinju, Slavko Šole Janković, kazao je da imaju program za oporavak prijestonice koji se bavi rješavanjem problema grada u skoro svim gorućim temama i da garantuju pošten pristup, lišen korupcije.

On je istakao da je cjelokupno stanje na Cetinju danas gore nego 2017. godine, navodeći da je Cetinje u demografskoj, ekonomskoj, socijalnoj, infrastrukturnoj, društvenoj – sveopštoj krizi.

Advertisement

”Na Cetinju konstantno opada broj stanovništva, pretežno najmlađeg i najobrazovanijeg, imamo dug od skoro 40 miliona eura, što je pet budžetskih godina, imamo duplo više penzionera i nezaposlenih od zaposlenih sugrađana, imamo infrastrukturu kao da smo iz rata izašli, problem sa vodosnabdijevanjem i kanalizacionom mrežom. Svi pomenuti problemi su glomazni i važni, ali,nažalost, na Cetinju nijesu najveći”, kazao je Janković za “Vijesti.

On je istakao da su problemi društvene prirode, kao posljedica organizovanog kriminala koji je zaposjeo grad, nešto zbog čega je Cetinje doživjelo u prethodnih pet godina moralno posrnuće.

”Kao što su problemi, takve moraju biti i reforme, sveobuhvatne i korjenite”.

Advertisement

Janković je istakao da iako je DPS u ranijim godinama govorio kako je Cetinje lider u napretku i “ekonomski tigar”, on smatra da je Cetinje lider u lažnim obaćanjima i u regionalnim okvirima.

”Predmet šale svih građana Crne Gore postali su fabrika čokolade, fabrika kanabisa, projekat MACCOC sa Marinom Abramović, obećano otvaranje predstavništva ‘Huaveja’, adaptacija Cetinjske pećine, obnova hotela ‘Lokanda’… Suština je da su građani Cetinja tri decenije u kontinuitetu varani i da se sa njima manipulisalo. To mi nikad nijesmo, niti ćemo činiti”, rekao je on.

Istakao je da očekuju veliki pad podrške građana Demokratskoj partiji socijalista, navodeći da su sugrađani “prepoznali njihovu neiskrenost i uvidjeli što su sve uradili od Cetinja”.

Advertisement

”Nakon cijele organizovane hajke i linča na Građanski pokret URA na Cetinju, koji nije uspio da nas pokoleba, već samo ojača, smatram da smo već pobjednici, a da ćemo rezultatom biti najveće iznenađenje ovih izbora. Očigledna su i prestrojavanja na političkoj sceni, pa ostaje otvoreno pitanje da li će neko iz dosadašnje lokalne opozicije spriječiti suštinske smjene u rukovodstvu lokalne samouprave. Nadam se da nakon svega što su uradili Cetinju, niko neće usuditi da da pojas za spasavanje DPS-u”.

”Cetinje je grad u kome nakon preuzimanja vlasti krećemo ne čak ni od nule, nego iz debelog minusa. Naša energija biće usmjerena ka stvaranju funkcionalne, sposobne i efikasne vlasti. Preispitivanje odluka i reviziju poslovanja u lokalnim sekretarijatima i firmama mora biti osnova u početku našeg rada”.

Istakao je da planiraju preseljenje određenih državnih institucija na Cetinje, prije svega, dijela Ministarstva vanjskih poslova, zatim Istorijskog instituta, dijela Ministarstva javne uprave, tj. Odsjeka za tehnološke inovacije, na čemu već uveliko rade.

Advertisement

”Cetinje treba da se fokusira na razvoj turizma, poboljšanje ponude i stipendiranje budućih kadrova u cilju boljeg predstavljanja našeg grada. Imamo ideju da Cetinje postane još značajniji univerzitetski centar, sa otvaranjem novih odsjeka koji će se baviti kulturnom baštinom i njenim očuvanjem”.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije