Povežite se s nama

Politika

Danilović: Mora se prekinuti sa ucjenjivačkom i neotesanom politikom

Objavljeno

dana

Danilović: Mora se prekinuti sa ucjenjivačkom i neotesanom politikom

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Ujedinjena Crna Gora žali što sto je samo za 24 sata ohrabrujući sporazum između dvije vodeće političke strukture, DF i Demokrata, postao skoro nepremostivi nesporazum sa URA – trećim partnerom. Nismo uspjeli čak ni da čestitamo. U stvari , iskustvo nas je naučilo da se prerano ne veselimo, pa ni onda kad mnoge “srce ponese” u veselje, saopštava lider UCG Goran Danilović.

Pn navodai da, ako je za utjehu, onda javnost treba da zna da ni jednim potezom nisu tome doprinijeli.

Advertisement

“Nikada nećemo razumjeti zašto se naše kolege tako potcjenjivački odnose sa onima koji imaju mandat ili dva i čine parlamentarnu većinu, a ne trude se da tu većinu od tačno 41 poslanika ne prošire za podršku još kojeg subjekta? Ljutili se ili ne “politički veleumi” moraju znati da je to nepristojno, nekorektno, neznaveno i amaterski. Ipak, i kada i tako postupaju, a naprave dogovor, mi podržimo koliko god to bilo nevaspitano i ponižavajuće. Podržimo jer nam je kao pristojnim ljudima često više stalo do rezultata nego do načina na koji se do njega dolazi”, kaže Danilović.

On navodi na nisu ništa znali o pregovorima koje je u ime  koalicije ZBCG vodio DF.

“Nismo o tome obaviješteni ni porukom, ni pozivom ni bilo kako drugačije. I ne samo što nismo mi nego nijesu ni neki drugi konstituenti koalicije. Ta ucjenjivačka i neotesana politika je duboko pogrešna i nikad neće donijeti rezultat”, kaže Danilović.

“Lično sam na posljednjem sastanku parlamentarne većine molio da se u tišini dogovore oni koji su tada bili u najvećem nesporazumu oko rekonstrukcije ili izbora nove Vlade i da potom mi ostali samo pomognemo da se rješenje uobliči. Ali stvar se ne rješava tako što se u ponoć objavi medijima rješenje koje je konačno i po sistemu “to je to – uzmi ili ostavi”! Ponavljam, to je duboko pogrešno i tjera svakoga ko ima i trunku dostojanstva da se usprotivi bez obzira na političku cijenu!

Ako velikim subjektima ne trebaju mali onda neka svako radi kao mu volja; svađa, mirenje svaki treći dan, političko istrebljivanje i ponižavaje do besvijesti.

Advertisement

Kada bismo znali da je ovo posljednje dešavanje posljednje mučenje ove vrste mi bismo i to oprostili. Ipak, na veliku žalost, nije. Nije jer je redosled poteza pogrešan i dok se ne promijeni princip i ne potisne užasni, a prazni, politički ego, neće biti bolje i nećemo krenuti novim putem.

UCG nije molila da bude dio naše pobjedničke koalicije, nismo vukli za rukav i trgovali oko mandata kao oko cjepanica, ne otimamo se oko mjesta po dubini i širini i što je najvažnije ništa ne moramo da činimo niti nas iko od bivše ili sadašnje vlasti može ucijeniti.

Ovo je naš poslednji apel i molba i koaliciji ZBCG i vladajućoj većini da se prekine ova pubertetska lakrdija i omalovažavanje drugoga. Molimo zbog opšteg dobra. Molimo zato što nismo nikome dužni. Ili će biti tako ili ćete tražiti većinu kod onih koji svoje podrške naplaćuju po navici – skupo i preskupo. Čestitaćemo na tome samo ako dogovor bude važio makar par sati” navodi u saopštenju lider UCG.Aktuelno
Advertisement

Politika

Radulović: Vlada Crne Gore posvećena temeljnim vrijednostima UN

Objavljeno

dana

Autor

Radulović: Vlada Crne Gore posvećena temeljnim vrijednostima UN

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović danas su se sastali sa predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulom Šahidom u Njujorku.

,,Crna Gora će nastaviti doprinosi očuvanju globalnog mira. Zajediničkim snagama jačamo kosmopolitski duh svjetske zajednice.”, istakao je Abazović.

Advertisement

Potpredsjednik Vlade Abazović je istakao da temeljne vrijednosti na kojima počiva UN su istorijski inkorporirane u crnogorsko društvo, koje danas baštini vrijednosti multikulturalne, multietničke i multikonfesionalne zajednice.

,,Vlada Crne Gore je posvećena temeljnim vrijednostima UN i poštovanju Povelje i međunarodnih obaveza, ostvarivanju ciljeva definisanih u Agendi 2030, kao glavne smjernice međunarodnog djelovanja i saradnje Crne Gore sa sistemom UN”, naveo je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Radulović je ukazao da Crna Gora jakim intenzitetom nastavlja da radi na unaprjeđenju i podršci integrisanju dimenzije ljudskih prava u sve aspekte rada UN.

,,Male zemlje mogu da učine puno da doprinesu poboljšanju stanja u cijelom svijetu. Naša obaveza je da ljudima damo nadu da možemo obezbijediti bolje sjutra u odnosu na pandemiju Covid19 i zaštitu životne sredine. Niko nije bezbjedan dok svi nijesu bezbjedni. Potrebno je da radimo zajedno i dijelimo zajedničke i uspješne priče”, istakao je predsjednik Generalne skupštine UN Abdulah Šahid.

Sagovornici su se saglasili da su klimatske promjene jedan od najvećih izazova današnjice i da Crna Gora treba da nastavi da daje doprinos u smanjenju globalne emisije štetnih gasova.

Advertisement

Nakon radne posjete Vašingtonu, Abazović i Radulović borave u Njujorku, gdje će osim sastanaka na najvišem nivou u sjedištu Ujedinjenih nacija, susresti i sa crnogorskom dijasporom u Sjedinjenim Američkim Državama.Aktuelno
Nastavite čitati

Politika

Marković: Najbitnije je da u Izvještaju EK nema nazadovanja

Objavljeno

dana

Autor

Marković: Najbitnije je da u Izvještaju EK nema nazadovanja

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Za Crnu Goru je najvažnije što u posljednjem Izvještaju Evropske komisije nije konstatovano nazadovanje, kazao je za TVCG novi šef Stalne misije Crne Gore pri EU Petar Marković.

– Najvažnije je da uprkos izazovima koje imamo kod kuće mi ove godine nismo imali nazadovanje u svom stanju, da preuzmemo obaveze iz članstva. Dakle nema nazadovanja – naveo je Marković, u Jutarnjem programu TVCG.

Advertisement

On kaže i da je izvještaj pokazao da postoji izvjestan i usporen napredak u svim Poglavljima, osim u Poglavlju 14.

Naveo je kako je važno imati u vidu i kontekst i okolnosti iz prošle godine. Jedna od njih je kovid kriza, a druga, kako dodaje, promjena vlasti.

– To je bio jedan istorijski događaj koji je predstavljao jednu vrstu noviteta u našim životima i to je uticalo i na kapacitet društva da se neometano bavi integracijom – naveo je Marković.

On ističe da je u četiri Poglavlja izvještaj bolji u odnosu na prethodni, za ostala Poglavlja, kako dodaje, imamo mješovite rezultate sa konkretnim preporukama kako dalje.

– Ovaj Izvještaj je pokazao ono što bi trebalo već da znamo, a to je da je cjelokupan ritam pristupanja EU određen kvalitetom i ritmom reformi u Poglavljima 23 i 24. Zbog toga je jako bitno da sve institucije nadležne za te oblasti preuzmu svoj dio odgovornosti. I Izvještaj EK je u tom smislu jako korisna alatka zato što on vrlo precizno identifikuje odgovornost za nedostatke u protekloj godini – naveo je Marković.

Advertisement

Navodi da svi odgovorni na čelu naših institucija treba da obećaju samo vladavinu prava.

– Mi moramo to da stavimo na apsolutni pijedestal naših prioriteta. Ko god pokuša da javnost okreće temama koje nas polarizuju i dijele i skreću pažnju i naše akministrativne kapacitete da se uhvatimo u koštac sa problemima iz oblasti vladavine prava nije prijatelj EU integracija Crne Gore. Zato pozivam na jedan efikasan, usmjeren i bezkompromisan rad na ispunjavanje obaveza iz ta dva Poglavlja – kazao je Marković.

On je naveo da u Izvještaju postoji određeni napredak u slobodi izražavanja.

– Za razliku od prošle godine kada u toj oblasti nije bilo napretka. Ovo je jedna meta u pokretu i iz godine u godinu imamo različite rezultate. Tu je posebno pohvaljen i Javni servis i raznovrsnost njegovog izvještavanja od vremena kada postoje novi menadžment i Savjet – dodao je Marković.

On je od petka u Briselu i, kako kaže, već ubrzano rade, a imao je i niz radnih sastanaka.

Advertisement

– Sve u cilju kako bi Misija pomogla crnogorskoj administraciji da preuzme sve obaveze iz procesa pregovora sa EU – naveo je Marković.

Marković je kazao i da će u ponedjeljak predati akreditivna pisma predsedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu.

Najavio je posjete Briselu ministara unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i šefa diplomatije Đorđa Radulovića.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Politički dogovori o reformama, a ne oko podjele fotelja

Objavljeno

dana

Autor

Politički dogovori o reformama, a ne oko podjele fotelja

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Nalazi i preporuke iz Izvještaja Evropske komisije treba da služe kao mapa puta za dalje reforme u svim oblastima smatra Ana Novković Đurović, politička direktorka URE. Ona je saopštila da ta partija sa dužnom pažnjom analizira sve segmente ovog dokumenta.

“One oblasti u kojima je konstatovan ograničeni napredak ili izostanak napretka, kao što je oblast pravosuđa treba da budu prioritet daljeg djelovanja vlasti, ali i opozicije. Raduje nas što je evidentiran progres u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala. Da bi mogli nastaviti dalje da ostvarujemo napredak u ovoj oblasti, i da bi građani osjetili efekte ovih rezultata, potrebno je hitno izglasavanje Tužilačkog savjeta. U suprotnom, progres će ostati ograničenog dometa”, ukazuje Novaković Đurović.

Advertisement

Napominje da bez profesionalnih tužilaca i njihovog zakonitog postupanja, kao i reformi u pravosuđu, kriminalci će se i dalje slobodno šetati Crnom Gorom.

“Crna Gora ima šansu da bude sljedeća članica EU. Uz podršku preko 70 odsto građana za članstvo u EU, obaveza je svih političkih subjekata da svo djelovanje i energiju usmjere u tom pravcu”, dodaje Novaković Đurović.

“URA je svoje djelovanje uskladila sa evropskom agendom. Zato, integracija u EU mora ostati apsolutni prioritet ove Vlade i vladajuće većine, te svi politički dogovori treba da se postižu oko što bržeg ostvarivanja reformi u ovom pravcu, a ne oko podjele fotelja”, zaključuje u saopštenju politička direktorka Građanskog pokreta URA.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije