Povežite se s nama

Politika

DF-u devet resora, Demokratama pet, GP URA četiri, svi ministri osim Spajića i Milatovića na ledu

Objavljeno

dana

DF-u devet resora, Demokratama pet, GP URA četiri, svi ministri osim Spajića i Milatovića na ledu

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Usaglašeni prijedlog Demokrata i Demokratskog fronta koji predviđa rekonstrukciju Vlade po modelu da, umjesto 12, ima 18 ministarstava, uz tri potpredsjednička mjesta, po kojem bi svaki imao svoj resor je napravljen po uzoru na prijedlog Zdravka Krivokapića koji je 27. oktobra prošle godine proslijedio svim partijama, saznaje Pobjeda.

PONUDA PRIJE APOSTOLA

Advertisement

Izvor Pobjede iz vrha parlamentarne većine tvrdi da su upravo na tom prijedlogu Krivokapića, koji je upućen samo par dana prije njegovog zaokreta ka tzv. apostolsko-ekspertskoj Vladi, bazirali svoj prijedlog uključujući i broj ministarstava kao i potencijalnu raspodjelu.

Po tom prijedlogu, koji je Pobjeda objavila 28. oktobra prošle godine, Krivokapić je strankama parlamentarne većine ponudio Vladu sa 18 resora i tri potpredsjednička mjesta.

Koaliciji Za budućnost Crne Gore, čiju okosnicu čini DF, ponudio je devet resora i jedno potpredsjedničko mjesto koje se veže uz jedan resor.

To su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo nauke, Ministarstvo sporta, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo javne uprave.

Koaliciji Crno na bijelo je tada bilo ponuđeno potpredsjedničko mjesto u Vladi Crne Gore, i to za koordinaciju službi bezbjednosti, kao i resori odbrane, poljoprivrede i ruralnog razvoja te kulture i informisanja.

Advertisement

Po tadašnjem prijedlogu Krivokapića, koaliciji Mir je naša nacija bi pripalo Ministarstvo pravde, Ministarstvo turizma, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo vanjskih poslova, kao i mjesto potpredsjednika Vlade.

DIJELJENJE RESORA

Ideja DF-a i Demokrata jeste da se podijeli resor Vesne Bratić na četiri ministarstva – kulture, nauke, sporta i prosvjete, resor Ratka Mitrovića na – saobraćaj, turizam i planiranje prostora i građevinarstvo, kao i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića na dva resora – finansija i rada i socijalnog staranja.

Nezvanična saznanja Pobjede govore da bi svi ministri u Vladi Zdravka Krivokapića, ukoliko DF i Demokrate dobiju podršku 41 poslanika, bili „na ledu“ izuzev ministara finansija i socijalnog stranja Spajića i ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića iako bi se njihova ministarstva vjerovatno nešto drukčije zvala.

Međutim, poslanička matematika je i dalje na strani Krivokapića i GP URA, koji je već kazao da je spreman da razmotri taj prijedlog – ako dobije podršku 41 poslanika, što znači da je protiv tog prijedloga. DF i Demokrate za sada računaju sigurno na glasove 36 poslanika, dok je Marko Milačić, prema tvrdnjama izvora, blizak ideji da podrži rekonstrukciju.

Advertisement

Dva najjača konstituenta parlamentarne većine –Demokratski front i Demokrate – predložili su u srijedu veče, na iznenađenje javnosti imajući u vidu politički rat u Budvi, temeljnu rekonstrukciju Vlade.

Prijedlog DF-a i Demokrata suštinski znači da su dva najjača konstituenta vlasti priznala da je koncept ekspertske Vlade bio eksperiment koji je propao i da je takav kabinet imao veoma loše rezultate.

To se posebno odnosi na Demokrate Alekse Bečića, koji su do prije nekoliko dana snažno podržavali Vladu Zdravka Krivokapića. Ipak, preokret se desio u noći između 4. i 5. septembra kada su Demokrate zaprijetile Krivokapiću da, ukoliko ne obezbijedi uslove za ustoličenje mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića, smijeni čelnike bezbjednosnog sektora.

“Nakon što je Abazović ultimativno stopirao smjene čelnika bezbjednosnog sektora, uslijedile su intenzivne konsultacije Milana Kneževića sa čelnicima Demokrata, što je uslovilo postizanje dogovora”, rekao je izvor Pobjede.

Zajedničko saopštenje Demokrata i DF-a i dogovor te dvije političke grupacije, koji znači potpuno rušenje koncepta ekspertske Vlade, uslijedio je nakon što je DF na sastanku sa Krivokapićem odbio njegovu verziju sporazuma u kojoj se traži podrška za sporazum od 9. septembra na osnovu kojeg je i izglasana takozvana ekspertsko-apostolska Vlada.

AdvertisementAktuelno

Politika

Radulović: Vlada Crne Gore posvećena temeljnim vrijednostima UN

Objavljeno

dana

Autor

Radulović: Vlada Crne Gore posvećena temeljnim vrijednostima UN

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović danas su se sastali sa predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulom Šahidom u Njujorku.

,,Crna Gora će nastaviti doprinosi očuvanju globalnog mira. Zajediničkim snagama jačamo kosmopolitski duh svjetske zajednice.”, istakao je Abazović.

Advertisement

Potpredsjednik Vlade Abazović je istakao da temeljne vrijednosti na kojima počiva UN su istorijski inkorporirane u crnogorsko društvo, koje danas baštini vrijednosti multikulturalne, multietničke i multikonfesionalne zajednice.

,,Vlada Crne Gore je posvećena temeljnim vrijednostima UN i poštovanju Povelje i međunarodnih obaveza, ostvarivanju ciljeva definisanih u Agendi 2030, kao glavne smjernice međunarodnog djelovanja i saradnje Crne Gore sa sistemom UN”, naveo je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Radulović je ukazao da Crna Gora jakim intenzitetom nastavlja da radi na unaprjeđenju i podršci integrisanju dimenzije ljudskih prava u sve aspekte rada UN.

,,Male zemlje mogu da učine puno da doprinesu poboljšanju stanja u cijelom svijetu. Naša obaveza je da ljudima damo nadu da možemo obezbijediti bolje sjutra u odnosu na pandemiju Covid19 i zaštitu životne sredine. Niko nije bezbjedan dok svi nijesu bezbjedni. Potrebno je da radimo zajedno i dijelimo zajedničke i uspješne priče”, istakao je predsjednik Generalne skupštine UN Abdulah Šahid.

Sagovornici su se saglasili da su klimatske promjene jedan od najvećih izazova današnjice i da Crna Gora treba da nastavi da daje doprinos u smanjenju globalne emisije štetnih gasova.

Advertisement

Nakon radne posjete Vašingtonu, Abazović i Radulović borave u Njujorku, gdje će osim sastanaka na najvišem nivou u sjedištu Ujedinjenih nacija, susresti i sa crnogorskom dijasporom u Sjedinjenim Američkim Državama.Aktuelno
Nastavite čitati

Politika

Marković: Najbitnije je da u Izvještaju EK nema nazadovanja

Objavljeno

dana

Autor

Marković: Najbitnije je da u Izvještaju EK nema nazadovanja

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Za Crnu Goru je najvažnije što u posljednjem Izvještaju Evropske komisije nije konstatovano nazadovanje, kazao je za TVCG novi šef Stalne misije Crne Gore pri EU Petar Marković.

– Najvažnije je da uprkos izazovima koje imamo kod kuće mi ove godine nismo imali nazadovanje u svom stanju, da preuzmemo obaveze iz članstva. Dakle nema nazadovanja – naveo je Marković, u Jutarnjem programu TVCG.

Advertisement

On kaže i da je izvještaj pokazao da postoji izvjestan i usporen napredak u svim Poglavljima, osim u Poglavlju 14.

Naveo je kako je važno imati u vidu i kontekst i okolnosti iz prošle godine. Jedna od njih je kovid kriza, a druga, kako dodaje, promjena vlasti.

– To je bio jedan istorijski događaj koji je predstavljao jednu vrstu noviteta u našim životima i to je uticalo i na kapacitet društva da se neometano bavi integracijom – naveo je Marković.

On ističe da je u četiri Poglavlja izvještaj bolji u odnosu na prethodni, za ostala Poglavlja, kako dodaje, imamo mješovite rezultate sa konkretnim preporukama kako dalje.

– Ovaj Izvještaj je pokazao ono što bi trebalo već da znamo, a to je da je cjelokupan ritam pristupanja EU određen kvalitetom i ritmom reformi u Poglavljima 23 i 24. Zbog toga je jako bitno da sve institucije nadležne za te oblasti preuzmu svoj dio odgovornosti. I Izvještaj EK je u tom smislu jako korisna alatka zato što on vrlo precizno identifikuje odgovornost za nedostatke u protekloj godini – naveo je Marković.

Advertisement

Navodi da svi odgovorni na čelu naših institucija treba da obećaju samo vladavinu prava.

– Mi moramo to da stavimo na apsolutni pijedestal naših prioriteta. Ko god pokuša da javnost okreće temama koje nas polarizuju i dijele i skreću pažnju i naše akministrativne kapacitete da se uhvatimo u koštac sa problemima iz oblasti vladavine prava nije prijatelj EU integracija Crne Gore. Zato pozivam na jedan efikasan, usmjeren i bezkompromisan rad na ispunjavanje obaveza iz ta dva Poglavlja – kazao je Marković.

On je naveo da u Izvještaju postoji određeni napredak u slobodi izražavanja.

– Za razliku od prošle godine kada u toj oblasti nije bilo napretka. Ovo je jedna meta u pokretu i iz godine u godinu imamo različite rezultate. Tu je posebno pohvaljen i Javni servis i raznovrsnost njegovog izvještavanja od vremena kada postoje novi menadžment i Savjet – dodao je Marković.

On je od petka u Briselu i, kako kaže, već ubrzano rade, a imao je i niz radnih sastanaka.

Advertisement

– Sve u cilju kako bi Misija pomogla crnogorskoj administraciji da preuzme sve obaveze iz procesa pregovora sa EU – naveo je Marković.

Marković je kazao i da će u ponedjeljak predati akreditivna pisma predsedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu.

Najavio je posjete Briselu ministara unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i šefa diplomatije Đorđa Radulovića.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Politički dogovori o reformama, a ne oko podjele fotelja

Objavljeno

dana

Autor

Politički dogovori o reformama, a ne oko podjele fotelja

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Nalazi i preporuke iz Izvještaja Evropske komisije treba da služe kao mapa puta za dalje reforme u svim oblastima smatra Ana Novković Đurović, politička direktorka URE. Ona je saopštila da ta partija sa dužnom pažnjom analizira sve segmente ovog dokumenta.

“One oblasti u kojima je konstatovan ograničeni napredak ili izostanak napretka, kao što je oblast pravosuđa treba da budu prioritet daljeg djelovanja vlasti, ali i opozicije. Raduje nas što je evidentiran progres u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala. Da bi mogli nastaviti dalje da ostvarujemo napredak u ovoj oblasti, i da bi građani osjetili efekte ovih rezultata, potrebno je hitno izglasavanje Tužilačkog savjeta. U suprotnom, progres će ostati ograničenog dometa”, ukazuje Novaković Đurović.

Advertisement

Napominje da bez profesionalnih tužilaca i njihovog zakonitog postupanja, kao i reformi u pravosuđu, kriminalci će se i dalje slobodno šetati Crnom Gorom.

“Crna Gora ima šansu da bude sljedeća članica EU. Uz podršku preko 70 odsto građana za članstvo u EU, obaveza je svih političkih subjekata da svo djelovanje i energiju usmjere u tom pravcu”, dodaje Novaković Đurović.

“URA je svoje djelovanje uskladila sa evropskom agendom. Zato, integracija u EU mora ostati apsolutni prioritet ove Vlade i vladajuće većine, te svi politički dogovori treba da se postižu oko što bržeg ostvarivanja reformi u ovom pravcu, a ne oko podjele fotelja”, zaključuje u saopštenju politička direktorka Građanskog pokreta URA.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije