Povežite se s nama

Društvo

Đukanović: Crnogorska zajednica u Hrvatskoj ponosni čuvar našeg identiteta

Objavljeno

dana

Đukanović: Crnogorska zajednica u Hrvatskoj ponosni čuvar našeg identiteta

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


razgovarali u zagrebu

Đukanović: Crnogorska zajednica u Hrvatskoj ponosni čuvar našeg identiteta

Predsjednik je čestitao članovima Zajednice na odnosu prema svojoj državi porijekla, i na njihovim ostvarenjima kojima su učinili ponosnim i Crnu Goru i svoju novu domovinu Hrvatsku


Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Advertisement

Predsjednik Milo Đukanović na kraju prvog dana zvanične posjete Hrvatskoj, posjetio je u Zagrebu Nacionalnu zajednicu Crnogoraca Hrvatske, gdje je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore, razgovarao sa predstavnicima naših uglednih ljudi u toj zemlji.

„Predsjednika je pozdravio predsjednik Zajednice Danilo Ivezić zahvalivši za posjetu i dolazak u crnogorski dom u kojem se čuva kultura i nacionalni identitet Crnogoraca. Ivezić je ukazao i na važnu ulogu Zajednice Crnogoraca u svim fazama naših odnosa, i u vrijeme kada su veze dvije države i dva naroda bile pokidane“, navodi se u saopštenju.

Značajan doprinos u tom pogledu dala je i daje hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori, kazao je on, predstavljajući brojne programe koje u kontinuitetu Zajednica realizuje.

Advertisement

„U kontekstu aktuelnih prilika i kriza koje Crna Gora prolazi, predsjednik Zajednice je istakao da Crnogorci u Hrvatskoj svoje emocije izražavaju snažnije od onih koji žive u Crnoj Gori, ostajući do kraja posvećeni očuvanju suverenosti naše države, na čije su tekovine i baštinu izuzetno ponosni.“

Đukanović zajednica Crnogoraca Hrvatske
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Đukanović je, uz zahvalnost za gostoprimstvo, čestitao Crnogorskoj zajednici na uspješnoj misiji očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta države i naroda, što, kako je istakao, služi na ponos Crnoj Gori. „Takođe, Zajednica je i važna karika za unapređenje odnosa dvije države, utoliko više što je promišljeno i odlučno ostala posvećena našim odnosima u svim periodima, kao što je i Hrvatska zajednica u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju.

Predsjednik je čestitao članovima Zajednice na odnosu prema svojoj državi porijekla, i na njihovim ostvarenjima kojima su učinili ponosnim i Crnu Goru i svoju novu domovinu Hrvatsku.

Đukanović zajednica Crnogoraca Hrvatske
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Susretu Đukanovića i predstavnika zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj prisustvovali su, između ostalih, reditelj Veljko Bulajić, slikar Dimitrije Popović, profesor Dragutin Lalović, kao i otpravnica poslova Crne Gore u Zagrebu Irena Prelević, i ambasador Hrvatske u Podgorici Veselko Grubišić.

Đukanović je kasno sinoć doputovao na Brione, gdje će danas dvojica šefova država nastaviti razgovore započete u Zagrebu. „To se cijeni kao gest prijateljstva i posebnog uvažavanja domaćina prema Predsjedniku Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju iz kabineta predsjednika.


VijestiVijesti
Advertisement

Društvo

„Maske nisu iz VCG, sankcionisaće se vojnici za koje se utvrdi da su tokom protesta zbog ustoličenja kršili propise“

Objavljeno

dana

"Maske nisu iz VCG, sankcionisaće se vojnici za koje se utvrdi da su tokom protesta zbog ustoličenja kršili propise"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


iz ministarstva odbrane odgovorili „vijestima“

„Maske nisu iz VCG, sankcionisaće se vojnici za koje se utvrdi da su tokom protesta zbog ustoličenja kršili propise“

Na pitanje mogu li potvrditi ili demantovati da su u nekim od kontroverznih apsekata tih protesta učestvovali i bivši visoki oficiri VCG, pukovnik Ramiz Pejčinović i potpukovnik Hidajet Pirović, iz MO su istakli da je Zakonom o VCG propisano da su “vojna lica profesionalna vojna lica, kadeti, vojnici na obuci i lica u rezervnom sastavu Vojske dok su u službi u Vojsci, kao i da su profesionalna vojna lica: oficiri i oficiri po ugovoru, podoficiri i podoficiri po ugovoru i vojnici po ugovoru”


Sa protesta povodom ustoličenja Joanikija na Cetinju, Foto: Luka Zeković
Advertisement

Ministarstvo odbrane Crne Gore će sankcionisati sve aktivne pripadnike Vojske Crne Gore za koje se utvrdi da su prilikom protesta organizovanih povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju 4. i 5. septembra kršili propise, saopšteno je “Vijestima” iz tog resora.

Na društvenim mrežama se u proteklom periodu pojavilo više snimaka i fotografija na kojima se, kako se tvrdi, nalaze osobe koje su bile ili su još u službi u VCG.

“Vijesti” su pitale MO za stav u vezi tih navoda da je među učesnicima protesta bilo aktivnih ili penzionisanih pripadnika VCG.

Advertisement

”Svi aktivni pripadnici Vojske Crne Gore za koje se utvrdi disciplinska odgovornost za kršenje Zakona o Vojsci, Pravila službe i Kodeksa vojne etike, sankcionišu se prema propisima. Takođe, ovo važi i za pripadnike Ministarstva odbrane za koje se ustanovi da su prekršili Zakon o državnim službenicima i namještenicima,” navodi se u odgovorima.

Na pitanje mogu li potvrditi ili demantovati da su u nekim od kontroverznih apsekata tih protesta učestvovali i bivši visoki oficiri VCG, pukovnik Ramiz Pejčinović i potpukovnik Hidajet Pirović, iz MO su istakli da je Zakonom o VCG propisano da su “vojna lica profesionalna vojna lica, kadeti, vojnici na obuci i lica u rezervnom sastavu Vojske dok su u službi u Vojsci, kao i da su profesionalna vojna lica: oficiri i oficiri po ugovoru, podoficiri i podoficiri po ugovoru i vojnici po ugovoru.”

”Pukovnik Ramiz Pejčinović i potpukovnik Hidajet Pirović su penzionisani bivši pripadnici VCG. Shodno odredbama Zakona o VCG, Ministarstvo odbrane i VCG nijesu nadležni za preduzimanje mjera prema penzionisanim vojnim licima. Predlažemo da se obratite institucijama koje su nadležne za utvrđivanje odgovornosti pomenutih lica,” poručili su iz MO.

Na društvenim mržama objavljene su fotografije lica za koje građani tvrde da su penzionisani visoki vojni oficiri Pejčinović i Pirović među građanima koji su 4. i 5. septembra automobilima blokirali prilaze Cetinju, odnosno nasrtali na zaštitnu ogradu koja je bila postavljena na Dvorskom trgu u centru Cetinja.

Među demonstrantima koji su se 5. septembra u i na prilazima prijestonici sukobili sa policijom za koju su kasnije tvrdili da je masovno i neproporcionalno objektivnoj potrebi koristila hemijska sredstva za obračun sa demonstrantima, bilo je dosta onih koji su nosili vojne lične zaštitne gas-maske tipa M-2. Te ABHO maske su se koristile u nekadašnjoj JNA, ali i u VCG i u sistemu Civilne zaštite SFRJ.

Advertisement

One su u naoružanje JNA uvedene krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina i nema ih u slobodnoj prodaji. Po neki primjerak povremeno se nudi kupcima preko raznih prodajnih sajtova ili na buvljim pijacama.

Maski M-2 nema u slobodnoj prodaji u tolikoj mjeri da bi njima bilo snabdjeveno na desetine lica koliko ih je nosilo ili imalo sa sobom, tokom demonstracija i sukoba sa policijom na Cetinju, pa se postavlja pitanje odakle su one nabavljene i ko ih je i kada podijelio tim licima. Upućeni tvrde da dio te ABHO opreme može poticati iz nekih skladišta VCG iz kojih je navodno, pred izbore 30. avgusta prošle godine, pod čudnim okolnostima, navodno iznešen dio naoružanja i vojne opreme. To međutim, iz MO demantuju:

”Sve zaštitne maske koje se nalaze na zaduženju u Vojsci Crne Gore na tačnom su brojnom stanju i propisno uskladištene,” kazali su “Vijestima” iz resora ministarke Olivere Injac. Oni nisu odgovorili da li MO zna kako su demonstranti koji su u subotu 4. i nedjelju 5. septembra blokirali saobraćajnice na prilazima Cetinju i sukobili se sa policijom, imali i koristili veliki broj vojnih ABHO maski tipa M-2. Među onima koji su koristili ili su sa sobom imali takvu masku bio je i jedan od sveštenika Crnogorske pravoslavne crkve koji se pojavljivao pred kordonom policije, ali i počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić i GST Milivoje Katnić.

Krivokapić je vojnu masku nosio sa sobom u njenoj originalnoj vojnoj, zelenoj platnenoj torbici koja se može vidjeti opasana o boku počasnog lidera SDP. GST Milivoje Katnić je, kako su vidjeli reporteri, gas masku nosio u ruci.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Put preporodio plavsko-gusinjski kraj: Jezera i rijeke pravo otkriće za Podgoričane i primorce

Objavljeno

dana

Put preporodio plavsko-gusinjski kraj: Jezera i rijeke pravo otkriće za Podgoričane i primorce

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


benefiti se već uveliko osjećaju

Put preporodio plavsko-gusinjski kraj: Jezera i rijeke pravo otkriće za Podgoričane i primorce

Otvaranje puta od Gusinja i Plava do Podgorice donijelo velike koristi opštinama na sjeveru


Novi put od Podgorice za Gusinje i Plav preko Albanije, Foto: BORIS PEJOVIC
Advertisement

Benefiti od otvaranja puta od Gusinja i Plava do Podgorice, koji prolazi kroz Albaniju dolinom rijeke Cijevne, već se osjećaju uveliko, ali je do pune valorizacije potrebno uraditi još neke neke infrastrukturne pretpostavke i otkloniti tehničke nedostatke.

U tim ocjenama slažu se svi sagovornici “Vijesti”, među kojima i predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić (DPS).

Ona ističe da se otvaraju neke nove perspektive za sjeveroistok Crne Gore, posebno još kada se završi put preko planine Bogićevice do Dečana na Kosovu, koji je sa strane Kosova već završen, i kada autoput stigne do Andrijevice.

Advertisement

“To je već neka nova realnost i perspektiva. Ali potrebno je da se, kada se radi o turizmu, riješe smještajni kapaciteti u Gusinju. U ekonomskom smislu mi već imamo dvije stare fabrike koje su privatizovane. U pogonima nekadašnjeg ‘Titeksa’ danas je moderna fabrika peleta, dok je bivši ‘Termoplast’ prodat našim ljudima iz dijaspore koji će sada to privesti namjeni”, kaže Čekić.

Čekić
Čekićfoto: Opština Gusinje

Ona kaže da je ova varoš ljetos, nakon otvaranja puta, bila puna života i vikend turista sa juga Crne Gore.

”Od nadležnih državnih institucija sada će zavisiti dalja valorizacija i turističkih i ekonomskih potencijala ovog kraja”, kaže Čekić.

Jedno od tih ograničenja je i to što je put sada zabranjen za teretna vozila. Mi smo tražili da se dozvoli i teretnim vozilima do sedam i po tona da mogu ići putem. Tako bi naši poljoprivredni proizvođači ujutru za sat i petnaest minuta stizali na pijacu u Podgorici, gdje bi plasirali svoje proizvode, i popodne se vraćali na svoja imanja. Treba otkloniti i nedostatke zbog lošeg interneta i struje na graničnim prelazima, zbog čega se stvaraju vještačka zadržavanja.

I predsjednik opštine Plav Nihad Canović (SD), ne krije zadovoljstvo zbog konačnog otvaranja puta prema Podgorici kroz Albaniju.

“Benefiti se osjećaju od prvog dana otvaranja, početkom avgusta, i to je bilo vidljivo golim okom. Na ulicama Plava bilo je automobila sa registarskim oznakama Podgorice i primorskih gradova. Za te ljude, Plav i Gusinje sa planinama, jezerima i rijekama, bili su otkriće”, kaže Canović.

Tvrdi da je sada najhitnije da se završi put prema Dečanima i niz drugih pristupnih puteva do turističkih i planinarskih destinacija.

Advertisement

”Osim što je put do Podgorice smanjen za stotinu kilometara, potrebno je da se država sada više posveti sjeveru Crne Gore i ovom kraju i da se uradi još niz drugih projekata kako bi se riješio gorući problem, a to su do sada nezaustavljive migracije”, kaže Canović.

Ističe da Nacionalni park “Prokletije” i čitav kraj predstavljaju atrakciju za ljude iz centralnih i južnih gradova Crne Gore, kojima je do sada bilo daleko doći do Plava i Gusinja, praktično kružnim tokom preko Kolašina i Ribarevina i Berana.

”Novi put treba da bude i zamah investitorima. Dijaspora je uočila da ovdje ima smisla ulagati. Ljudi koji su do sada ulagali samo na jugu Crne Gore, vide da velike potencijale i ovog kraja. Trenutno se ubrzano radi na renoviranju hotela ‘Jezero’. Odmah ispod tog hotela, drugi privatni preduzetnik gradi hotel manjih kapaciteta. Na lokaciji takozvane ribarske stanice, na obali jezera, jedan naš čovjek koji radi u Njemačkoj, planira značajnu investiciju. Sve je to ohrabrujuće”, ističe Canović.

Predsjednik opštine Plav smatra da je sada ključno da država, odnosno centrale vlasti, pojačaju interesovanje za ovaj kraj.

Da je dobro što je put kroz Albaniju stavljen u promet kaže i pionir te ideje dr Rusmin Laličić, koji je još kao predsjednik tadašnje mjesne zajednice Gusinje, prije skoro dvije decenije zagovarao otvaranje i izgradnju tog puta.

Advertisement

”Za našu dijasporu konačno je ostvaren san, i oni sada od aerodroma Podgorica do Gusinja stižu za sat i po. Taj put im je ranije, naokolo, teže padao nego put od dalekih destinacija iz kojih dolaze, do Podgorice”, kaže Laličić.

On, ipak, ukazuje na neke tehničke nedostatke koje treba otkloniti, kako bi benefiti od puta bili opipljiviji.

”Jedno od tih ograničenja je i to što je put sada zabranjen za teretna vozila. Mi smo tražili da se dozvoli i teretnim vozilima do sedam i po tona da mogu ići putem. Tako bi naši poljoprivredni proizvođači ujutru za sat i petnaest minuta stizali na pijacu u Podgorici, gdje bi plasirali svoje proizvode, i popodne se vraćali na svoja imanja”, kaže Laličić.

On ističe da treba otkloniti i nedostatke zbog lošeg interneta i struje na graničnim prelazima, zbog čega se stvaraju vještačka zadržavanja.

Dodaje i da je dobro što je neko vrijeme bilo vikend turista sa juga, ali da su novi talas koronavirusa i ograničenja na graničnim prelazima, to zaustavili.

Advertisement

”Jednostavno rečeno, put je sada tu, ali ga treba bolje iskoristiti”, kaže Laličić.

Gusinje, živopisna varoš koja je nedavno, poslije mnogo vremena, izvojevala bitku za status opštine, nalazilo se bukvalno u crnogorskom zapećku. Iz ovog planinskog gradića se do sada, u nedostatku saobraćajnica, moglo samo nazad.

Laličić ukazuje da je za saobraćajno otvaranje ne samo Gusinja, već čitavog Gornjeg Polimlja, upravo put koji vodi dolinom Cijevne do Podgorice, bio od presudnog značaja.”Od centra Gusinja do centra Podgorice sada je svega šezdeset kilometara. Prosječnom vožnjom, taj put se prelazi za samo nešto više od sat vremena”, kaže Laličić.

Put veoma lak za održavanje u zimskim uslovima

Laličić podsjeća da taj put predstavlja karavansku trasu iz starih vremena. Tuda je, u zlatno doba za Gusinje, bilo najbliže od Skoplja do Dubrovnika. Predanja čak kažu da je karavanska trasa počinjala u dalekoj Kini na istoku, a završavala se u Veneciji, na zapadu.

”Podsjetiću vas i na činjenicu da je 1926. godine između tadašnje kraljevine Jugoslavije i kraljevine Albanije napravljen međunarodni sporazum kojim je Gusinjcima bilo obezbijeđeno da tokom obdanice imaju bezbjedan i siguran prolaz kroz Albaniju ovim putem do Podgorice i Cetinja. Taj ugovor je bio napravljen u prisustvu velikih sila i morao se poštovati”, priča Laličić.

Advertisement

Naselje Gusinje nekada je imalo 600 domaćinstava i 200 trgovinskih i zanatskih radnji. Danas lagano odumire, a jedini put odavde je obično vodio za Sjedinjene Američke Države.

Ovo malo urbano mjesto, podsjeća Laličić, postalo je saobraćajno slijepo crijevo Crne Gore u vrijeme Envera Hodže i staljinizma 1948. godine, kada su granice prema Albaniji za tadašnju Jugoslaviju postale neprobojni bedem.

Osim što je to najkraća veza Plava i Gusinja sa Podgoricom, ovaj put ima u tu prednost što najvećim dijelom prolazi kroz mediteransku klimu.

”Gusinje je ispod Prokletija, na nadmorskoj visini od 900 metara, a sredozemna klima, vjerovali ili ne, ovim putem je u neposrednoj blizini”, pojašnjava Laličić.

On kaže da je najveći prevoj na tom putu, od hiljadu i dvjesta metara, u Albaniji, na samo 12 kilometara od Gusinja, dok već poslije šesnaestog kilometra od ove planinske varoši u Crnoj Gori, u Albaniji počinje sredozemna klima i više ne pada snijeg, što znači da je taj put veoma lak za održavanje u zimskim uslovima.

Advertisement


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

U srijedu promjenljivo oblačno, do 21 stepen

Objavljeno

dana

Autor

U srijedu promjenljivo oblačno, do 21 stepen

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


vremenska prognoza

U srijedu promjenljivo oblačno, do 21 stepen

Vjetar će biti mjestimično umjeren do pojačan, sjeverni i sjeveroistočni


Ilustracija, Foto: Shutterstock
Advertisement

U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno, dok se u južnim predjelima očekuju duži sunčani intervali.

Kako je najavljeno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, ujutru je na sjeveru i po kotlinama moguća magla.

Vjetar će biti mjestimično umjeren do pojačan, sjeverni i sjeveroistočni.

Advertisement

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od minus dva do 11, a najviša dnevna od 13 do 21 stepen.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije