Povežite se s nama

Politika

DW: Crna Gora – svi protiv svih

Objavljeno

dana

DW: Crna Gora - svi protiv svih

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


nova kriza vlasti

DW: Crna Gora – svi protiv svih

Mogući i vanredni izbori, a podjele u zemlji nikad nisu bile dublje


Bečić, Krivokapić i Abazović, Foto: Luka Zeković
Advertisement

Crnogorska vlast proživljava već treću krizu za samo deset mjeseci Vlade premijera Zdravka Krivokapića i ponovo je na raskrsnici koja vodi ka rekonstrukciji kabineta ili novim izborima. Najjače snage u vlasti, Demokratski front (DF) i Demokrate, zatražile su rekonstrukciju i ulazak njihovih kadrova u trenutno ekspertski kabinet, pa bi Vlada imala 18 umesto 12 ministarstava i tri umjesto jednog potpredsjednika – Dritana Abazovića, lidera URE.

Abazovićeva partija optužila je veće partnere da su im fotelje najvažnije i poručila da su mogući i novi izbori. Opozicija, predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) predsjednika države Mila Đukanovića, u međuvremenu je ocijenila da je kriza u zemlji nikad dublja, pa traže prelaznu Vladu i vanredne izbore.

Promjena „karaktera“ Vlade?

Politička analitičarka Daliborka Uljarević smatra da su vanredni izbori neizbježni i da su toga svesni svi akteri, ali, dodaje, moguća je i rekonstrukcija Vlade: „Izbori trenutno odgovaraju samo DF, dok bi ostali, iz različitih razloga, pokušali da prolongiraju njihovo održavanje. Ako dođe do rekonstrukcije Vlade dogovorom vladajuće većine, neće biti potrebe da idu s novim premijerom. Međutim, karakter Vlade u kojoj je DF biće drugačiji i to će imati svoju refleksiju, ne samo na unutrašnji razvoj događaja, nego i na međunarodnu poziciju Crne Gore“, kaže Uljarević za DW.

Advertisement
Uljarević
Uljarevićfoto: Boris Pejović

Prosrpski DF ostao je prošlog decembra van Vlade, iako je najjači konstituent vladajuće većine, a tvrdili su da je to bio zahtjev zapadnih ambasada. Otada su se često sukobljavali s Krivokapićem i Demokratama koji su bili na istim talasnim dužinama sa URA. I Demokrate su ostale van Vlade, ali su je branile i bile protiv rekonstrukcije koja bi uključivala i promjenu premijera.

Međutim, posljednji događaji doveli su do približavanja Krivokapića, DF i Demokrata, dok je URA sada ostala s druge strane tog permanentnog sukoba u vlasti. Da sve bude još zamršenije i premijer Krivokapić poručio je da „jedino ekspertska Vlada može uspješno da vodi demokratsku tranziciju“, što bi moglo da znači da ostaje pri stavu da u njegov kabinet ne treba da ulaze političari. No, u toj igri moći svakodnevno se dešavaju nevjerovatni preokreti i promjene mišljenja, tako da je sve moguće.

Analitičar Srđan Perić smatra da vlast svojim unutrašnjim svađama „daje vještačko disanje“ opozicionom DPS: „Kada ne uđete u dogovor bez jasnih i dovoljno snažnih garancija oko kojih se vrijednosti i političke strategije okupljate, i kada ne učinite atmosferu podnošljivijom time što ćete pokazati politički takt i strpljenje, onda od politike dobijete borbu za plijen. Nemam dilemu da će ona partija koja bude mislila da može da kapitalizuje svoju stratešku poziciju, vući poteze ka izazivanju izbora. Ali, od svega toga običan građanin nema ništa, osim spoznaje da je kolosalna prilika za radikalan otklon od štetnih praksi i potpune demontaže koruptivnih mehanizama, nažalost, u ovom turnusu, u potpunosti ispuštena“, kaže Perić za DW.

Perić
Perićfoto: Luka Zeković

Ustoličenje – okidač za krizu vlasti

Uvod u novu krizu vlasti bila su dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra kada je, uz sukobe policije s građanima i razbijanje njihovih barikada, u Cetinjskom manastiru, uz pomoć helikoptera, ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, u prisustvu patrijarha SPC Porfirija. Protiv ustoličenja u tom manastiru, koji je simbol vjekovne državnosti Crne Gore, protestovala je i opozicija, s Đukanovićem na čelu. Njega je vlast optužila za „pokušaj državnog udara i terorizam“.

Međutim, nakon završene akcije, došlo je do žestokog sukoba unutar vlasti. Premijer Krivokapić, DF i Demokrate optužile su vrh bezbjednosnog sektora koji kontroliše URA, za opstrukciju ustoličenja i „državni udar iznutra“. Abazović je odgovorio da će, ako čelnici MUP i policije budu smijenjeni zbog toga – srušiti Vladu.

Daliborka Uljarević kaže da je premijer Krivokapić dobio kristalno jasnu poruku zapadnih partnera da nisu saglasni sa tim najavljenim smjenama: „Direktor Uprave policije Zoran Brđanin očito ima njihovo veliko povjerenje koje se ne stiče bez osnova, pa je neobično da odjednom Vlada dovodi u pitanje njegov stručni kapacitet, a posebno imajući u vidu akcije koje je ta policija sprovela, poput rekordne zapljene skoro 1,5 tona kokaina“, kaže Uljarević, dodajući da je upravo Brđaninov profesionalan odnos i fokus na javni interes uticao da situacija na Cetinju ne rezultira teško povrijeđenima ili ljudskim žrtvama.

Srđan Perić smatra da je insistiranjem na ustoličenju Krivokapić ostvario političku korist unutar vlasti, ali samo u prvim danima – dok opet nisu krenule svađe: „Došli smo do toga da ova vlast svojim potezima oživljava poziciju prethodne, dok prethodna vlast svojim potezima urušava sebe. Logički zvuči čudno, ali kada pređete na teren iracionalnosti – sve je moguće“, kaže Perić.

Advertisement

Produbljene podjele

U sukobima na Cetinju povrijeđeno je više od 50 demonstranata i policajaca. Opozicija je optužila vlast za prekomjernu upotrebu suzavca i korišćenje gumenih metaka, što policija negira. Sve u svemu, situacija u Crnoj Gori ponovo je za kratko vrijeme dovedena do usijanja, a podjele su samo produbljene.

„Iz ovog niko nije izašao kao pobjednik, pri čemu politički subjekti samo mogu da mjere ko je više, a ko manje izgubio. Mene kao građanku najviše brine što smo kao društvo mnogo izgubili, jer su partikularni interesi prevladali. Obeshrabruje utisak da je vladajuću većinu više strah od gnjeva Srpske pravoslavne crkve (SPC), nego da li ćemo održati mir i multietnički sklad u društvu“, kaže Uljarević.

„Ostaje velika nelagoda, a jedina dobra stvar jeste to što nije bilo žrtava. Zajednica se cijepa i treba učiniti što je moguće da to na miran način spriječimo, svako u domenu svojih mogućnosti“, poručuje Perić.

U takvoj atmosferi može se i očekivati da će se situacija dalje zaoštravati, jer Crnu Goru uskoro možda čeka i popis stanovništva, kao i serija lokalnih izbora. „Ružan duh iz boce je izašao i neće ga biti lako vratiti nazad. Obaveza je svih da utiču na snižavanje tenzija i na vraćanje na teme od značaja za unaprjeđenje kvaliteta života građana. To za neke podrazumijeva izlazak ispod crkvenog kišobrana, a za druge skidanje manipulativne patriotske odore“, poručuje Uljarević i dodaje da za takvo stanje najveću odgovornost snosi vlast, zatim SPC, pa Đukanović i njegov DPS, dok su građani u svemu tome svima njima moneta za potkusurivanje.

Perić kaže da je recept u dijalogu, ali smatra da za njega nisu spremni ni sadašnja, ni prethodna vlast: „Demagogije je, čini se, nikad više. Nažalost, drugačije mišljenje se doživljava kao neprijateljsko, a za politički profit velika većina političkih subjekata spremna je da žrtvuje gotovo sve. U samo par sedmica vratili smo se trideset godina unazad. Kao da nismo ništa naučili“, zaključuje Perić.

Advertisement


VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

Radulović: Vlada posvećena temeljnim vrijednostima UN, poštovanju Povelje i međunarodnih obaveza

Objavljeno

dana

Autor

Radulović: Vlada posvećena temeljnim vrijednostima UN, poštovanju Povelje i međunarodnih obaveza

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


potpredsjednik vlade i ministar sastali se sa abdulom šahidom

Radulović: Vlada posvećena temeljnim vrijednostima UN, poštovanju Povelje i međunarodnih obaveza

Šahid je, kako se navodi, kazao da male zemlje mogu da učine puno da doprinesu poboljšanju stanja u cijelom svijetu


Foto: Vlada Crne Gore
Advertisement

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović danas su se sastali sa predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulom Šahidom u Njujorku.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Kabineta potpredsjednika i Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Abazović je istakao da su temeljne vrijednosti na kojima počiva UN istorijski inkorporirane u crnogorsko društvo, koje danas baštini vrijednosti multikulturalne, multietničke i multikonfesionalne zajednice.

„Crna Gora će nastaviti doprinosi očuvanju globalnog mira. Zajediničkim snagama jačamo kosmopolitski duh svjetske zajednice“, kazao je potpredsjednik Vlade.

Advertisement

„Vlada Crne Gore je posvećena temeljnim vrijednostima UN i poštovanju Povelje i međunarodnih obaveza, ostvarivanju ciljeva definisanih u Agendi 2030, kao glavne smjernice međunarodnog djelovanja i saradnje Crne Gore sa sistemom UN“, kazao je na sastanku Radulović, navodi se u saopštenju.

On je ukazao da Crna Gora jakim intenzitetom nastavlja da radi na unaprijeđenju i podršci integrisanju dimenzije ljudskih prava u sve aspekte rada UN.

Šahid je, kako se navodi, kazao da male zemlje mogu da učine puno da doprinesu poboljšanju stanja u cijelom svijetu.

„Naša obaveza je da ljudima damo nadu da možemo obezbijediti bolje sjutra u odnosu na pandemiju kovid-19 i zaštitu životne sredine. Niko nije bezbjedan dok svi nijesu bezbjedni. Potrebno je da radimo zajedno i dijelimo zajedničke i uspješne priče“, istakao je predsjednik Generalne skupštine UN.

U saopštenju se navodi kako su se sagovornici saglasili da su klimatske promjene jedan od najvećih izazova današnjice i da Crna Gora treba da nastavi da daje doprinos u smanjenju globalne emisije štetnih gasova.

Advertisement

Nakon radne posjete Vašingtonu, Abazović i Radulović borave u Njujorku, gdje će osim sastanaka na najvišem nivou u sjedištu Ujedinjenih nacija, susresti i sa crnogorskom dijasporom u Sjedinjenim Američkim Državama.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Politika

Krivokapić: ANB iskren i pouzdan partner institucija, ali i svih građana Crne Gore

Objavljeno

dana

Krivokapić: Sa osjećanjem divljenja, danas možemo sagledati izuzetan doprinos koji je CANU dala kroz brojna naučna djela

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


predsjednik vlade

Krivokapić: ANB iskren i pouzdan partner institucija, ali i svih građana Crne Gore

Čestitao na predanom, profesionalnom i objektivnom radu


Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Advertisement

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić čestitao je Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) na predanom, profesionalnom i objektivnom pristupu.

„Štiteći sve državne organe od malignih uticaja trećih strana, razotkrivajući nezakonitosti i sarađujući sa svima bez izuzetka, pokazujete da je Agencija iskren i pouzdan partner institucija, ali i svih građana Crne Gore“, rekao je Krivokapić.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Politika

Pavličić: Postoje izazovi u djelotvornoj implementaciji evropskih standarda

Objavljeno

dana

Autor

Pavličić: Postoje izazovi u djelotvornoj implementaciji evropskih standarda

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„Nijedan predmet protiv Crne Gore nije bio predmet pojačanog nadzora izvršenja“

Pavličić: Postoje izazovi u djelotvornoj implementaciji evropskih standarda

Oni navoda da su navedene konstatacije Evropske komisije u objavljenom Izvještaju, potvrda profesionalnog postupanja i učinka institucije Zastupnika Crne Gore


Pavličić, Foto: Privatna arhiva
Advertisement

Nijedan predmet protiv Crne Gore, prošle godine, nije bio predmet pojačanog nadzora izvršenja Komiteta ministara Savjeta Evrope, što ukazuje na rezultat dugogodišnjeg profesionalnog i predanog rada Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

To je saopšteno iz Kancelarije zastupnika, komentarišući Izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore, dodajući da je predani rad prepoznat i od najviših tijela Evropske unije (EU).

Iz Kancelarije navode da se EK u Izvještaju osvrnula na fundamentalna prava, zakonodavni i institucionalni okvir zaštite ljudskih prava, te ispunjavanje međunarodnopravnih obaveza i istakla da postoje izazovi u djelotvornoj implementaciji evropskih standarda.

Advertisement

“U odjeljku posvećenom fundamentalnim pravima, EK je dala pozitivnu ocjenu i naročito konstatovala da je „Crna Gora nastavila da obezbjeđuje dobar nivo saradnje s Evropskim sudom za ljudska prava”“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se ta ocjena odnosi na rad Kancelarije zastupnika, imajući u vidu da je Zastupnik institucija koja je jedina ovlašćena da zastupa državne interese pred ovom međunarodnom institucijom.

Oni podsjećaju da se EK i u svojim prethodnim izvještajima pozitivno izjasnila na ispunjavanje tih međunarodnopravnih obaveza koje predstavljaju djelokrug poslova institucije.

Nadalje je, kako se navodi, istaknuto da je tokom prošle godine, 218 novih predstavki protiv Crne Gore dodijeljeno je sudijskim formacijama, dok je krajem godine pred Evropskim sudom 37 predstavki bilo u radu.

Iz Kancelarije navode da je tokom prošle i u prvoj polovini 2021. godine, Evropski sud donio odluke u 16 predmeta.

Advertisement

Oni navode da se većina utvrđenih povreda odnosila na prekomjernu dužinu trajanja postupka.

Iz Kancelarije zastupnika dodaju da je Evropski sud utvrdio povrede i procesnog aspekta zabrane mučenja.

Navodi se da su utvrđene povrede nečovječnog i ponižavajućeg postupanja zbog nedostatka djelotvorne istrage zlostavljanja od više policijskih službenika tokom protestnog skupa opozicione političke koalicije u oktobru 2015. godine, prava na poštovanje privatnog i porodičnog života i nezakonitog hapšenja.

Nijedan predmet protiv Crne Gore, tokom prošle godine, kako su kazali iz Kancelarije zastupnika, nije bio predmet pojačanog nadzora izvršenja od Komiteta ministara Savjeta Evrope.

Prema njihovim riječima, to ukazuje na rezultat dugogodišnjeg profesionalnog i predanog rada Kancelarije zastupnika, “a što je i prepoznato od najviših tijela EU i Savjeta Evrope”.

Advertisement

“Taj rad se ogleda u kvalitetno i stručno izrađenim pisanim izjašnjenjima u postupcima odbrane pred Evropskim sudom, kao i u pripremi i izradi Akcionih planova/izvještaja u postupku izvršenja presuda pred Komitetom ministara”, kaže se u saopštenju.

Iz Kancelarije zastupnika ukazuju nadležnim državnim organima, “a naročito pravosudnim institucijama” koje postupaju kao posljednja instanca u unutrašnjem pravnom poretku, protiv čijih odluka se podnose pojedinačne predstavke Evropskom sudu, da ulože dodatne napore za primjenu evropskih i konvencijskih standarda.

To je preporuka Kancelarije prilikom interpretacije mjerodavnih domaćih zakona, kao i da to tumačenje bude kompatibilno sa standardima utvrđenim u bogatoj sudskoj praksi Evropskog suda.

“Primjenom međunarodnih standarda od strane pravosuđa koje ima proaktivnu ulogu u sprovođenju pravde i poštovanju vladavine prava, značajno bi se unaprijedila zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda na nacionalnom nivou, odražavajući time zajedničke vrijednosti Visokih strana ugovornica”, kaže se u saopštenju.

Oni navoda da su navedene konstatacije Evropske komisije u objavljenom Izvještaju, potvrda profesionalnog postupanja i učinka institucije Zastupnika Crne Gore.

Advertisement

Kazali su da se to odnosi na polje ostvarivanja, promocije i zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda i poštovanja načela pravne sigurnosti, kao jednog od osnovnih elemenata vladavine prava i predstavljaju podstrek za istrajavanje u daljem profesionalnom zastupanju državnih interesa.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije