Povežite se s nama

Politika

Милачић поднио кривичну против Зорана Лазовића за стварање криминалне организациjе

Objavljeno

dana

Милачић поднио кривичну против Зорана Лазовића за стварање криминалне организациjе

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Милачић jе поднио кривичну због тога што jе Лазовић на конференциjи за штампу изjавио jе да нема потребе да се страхуjе од присуства српских држављана Вељка Беливука и Марка Миљковића у Црноj Гори

Предсjедник Праве Црне Горе и посланик у Скупштини Црне Горе Марко Милачић поднио jе данас Специjалном државном тужилаштву кривичну приjаву против Зорана Лазовића, некадашњег помоћника директора Управе полициjе за Сектор за борбу против организованог криминала и корупциjе због основане сумње да jе извршио кривично дjело Стварање криминалне организациjе из члана 401а Кривичног законика, саопштено је из Праве Црне Горе.

Милачић jе поднио кривичну због тога што jе дана 28.01.2021. године, Зоран Лазовић као помоћник директора Управе полициjе за Сектор за борбу против организованог криминала и корупциjе, на конференциjи за штампу изjавио jе да нема потребе да се страхуjе од присуства српских држављана Вељка Беливука и Марка Миљковића у Црноj Гори.

Он jе такође изjавио: „Истог момента када смо сазнали да су дошли у Црну Гору, ми смо све урадили, довели њих и њихове домаћине у ОБ Котор, обавили информативне разговоре, тражили да нам кажу разлоге доласка. Ако ниjесу неприjатељи Црне Горе, нема потребе да од било кога страхуjемо. Беливук и Миљковић ће бити под присмотром Сектора за борбу против криминала 24 сата и наравно да ћемо их у сваком покушаjу спровођења криминалне активности сприjечити.“

Advertisement

Дана 18. августа 2021. године Специjално државно тужилаштво саопштило jе да jе Управа полициjе подниjела кривичну приjаву против Вељка Беливука, Марка Миљковића, J.Н. и Ж.Р. због сумње да су убили Баране Дамира Хоџића и Адиса Спахића. Из СДТ jе саопштено да се Вељко Беливук и НН лице сумњиче да су у другоj половини 2020. године формирали криминалну организациjу коjа за циљ има вршење кривичних дjела за коjа се по закону може изрећи казна затвора у траjању од четири године или тежа казна, ради стицања незаконите добити и моћи. Такође jе саопштено да jе дjеловање криминалне организациjе планирано на дуже вриjеме уз примjену тачно одређених правила и унутрашње контроле и дисциплине, а сваки члан jе имао унаприjед одређен задатак и улогу, као и да jе у дjеловању криминалне организациjе планирана примjена застрашивања и насиља. Наведено jе и да jе Вељко Беливук, као организатор, у циљу реализациjе криминалног плана и вршења неодређеног броjа кривичних дjела убиство (из чл. 143 КЗЦГ), тешко убиство (из чл. 144 КЗЦГ), отмица (из чл. 164 КЗЦГ), за себе одредио да планира извршење кривичних дjела, даjе упутства и наредбе члановима криминалне организациjе у правцу извршења кривичних дjела, да сам извршава кривична дjела због коjих jе криминална организациjа формирана, док jе за сада НН организатор за себе одредио да одређуjе особе коjе треба убити.

У саопштењу СДТ-а наведено jе и да су осумњичени Вељко Беливук, Марко Миљковић и J.Н. по претходном договору дана 14.10.2020. године, у Даниловграду заjедно лишили живота Дамира Ходжића и Адиса Спахића, у чему им jе са умишљаjем у извршењу кривичног дjела тешко убиство (из чл. 144 КЗЦГ) помогао осумњичени Ж.Р.

Дана 26.08.2021. године СДТ Миливоjе Катнић jе саопштио да jе одлуку о укидању забране уласка у Црну Гору Вељку Беливуку и Марку Миљковићу донио бивши менаджмент Управе полициjе, а да jе забрана уласка укинута 28.12.2021. године.

Када се конкретна саопштења о основаноj сумњи у извршење неколико тешких кривичних дjела од стране Вељка Беливука и Марка Миљковића, али и неколико других лица доведу у везу са саопштењем Зорана Лазовића, коjи jе учествовао у укидању забране њиховог уласка у Црну Гору, jасно jе да су његови наводи од 28.01.2021. године, да нема потребе да се страхуjе од присуства српских држављана Вељка Беливука и Марка Миљковића у Црноj Гори нетачни и плански изречени у циљу омогућавања њиховог уласка у Црну Гору ради криминалне дjелатности и вршења кривичних дjела, а да jе Зоран Лазовић због функциjе коjу jе обављао морао имати jасна сазнања да се ради о лицима коjа су вршила и коjа ће вршити кривична дjела на териториjи Црне Горе.

На оваj начин, Зоран Лазовић jе створио основану сумњу да jе извршио кривично дjело Стварање криминалне организациjе из члана 401а Кривичног законика, као припадник криминалне организациjе коjи jе омогућио извршавање кривичних дjела ове организациjе на териториjи Црне Горе.

Advertisement

На основу свега наведеног Милачић jе предложио да Зорана Лазовића Тужилаштво лиши слободе због наведеног кривичног дjела, одреди му задржавање по притворском основу из члана 175 став 1 тачке 2 и 3 Законика о кривичном поступку, а из ових притворских основа предложи судиjи за истрагу одређивање притвора.

Права Црна Гора позива колеге из парламентарне већине на спуштање тензиjа и закопавања ратних сjекира, како би се одлучно и конкретно посветили борби против организованог криминала и корупциjе и позивамо све на хитно формирање Тужилачког савjета што jе приоритет у демонтажи дубоко криминализованог бившег режима.ДАН
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

Група грађана Цетиња најавила за сутра протест испред Владе

Objavljeno

dana

Група грађана Цетиња најавила за сутра протест испред Владе

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Истичу да је потоњом “срамотном одлуком Управе за катастар и државну имовину Црне Горе довршен чин који је марионетска Влада у Подгорици започела 5. септембра ове године”

Група грађана Цетиња позвала је све црногорске грађане да се придруже сјутра протесту у 18 сати у Подгорици испред,  „издајничке Владе Црне Горе“.

image

Цетињски манастир враћен власнику

Advertisement

Истичу да је потоњом “срамотном одлуком Управе за катастар и државну имовину Црне Горе довршен чин који је марионетска Влада у Подгорици започела 5. септембра ове године”.

Навели су, између осталог,  да је “издајничка црна тројка на власти – Кривокапић, Абазовић и Бечић”, на чело црногорских институција поставила изроде, издајнике и туђе слуге који ће све у Црној Гори, наглашавају у саопштењу, подредити плановима Српскога света Александра Вучића.ДАН
Nastavite čitati

Politika

ДФ: Манастир уписан у складу са Уставом и законом

Objavljeno

dana

ДФ: Манастир уписан у складу са Уставом и законом

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Они су казали да је “готово невјероватно и помислити да у 21. вијеку неко може доводити у питање право својине вјерских заједница”

Директор Управе за катастар и државну имовину, Коча Ђуришић је у складу са Уставом и законом потписао рјешење о упису имовине Цетињског манастира на Митрополију црногорско приморску, сматрају у Демократском фронту.

Из ДФ-а су поручили да у потпуности подржавају Ђуришића.

– Оркестрирана хајка екстремистичких кругова, који су 5. септембра покушали извести државни удар, наставља се кроз обрачун са Ђуришићем, само зато што је поштовао Устав и постојеће законе- поручили су из ДФ-а.

Advertisement

Они су казали да је “готово невјероватно и помислити да у 21. вијеку неко може доводити у питање право својине вјерских заједница”.

– Атаком на Ђуришића, поражени екстремистички талибани бившег режима само потврђују исправност наше досадашње политичке борбе у очувању традиционалних и духовних вриједности Црне Горе- каже се у саопштењу ДФ-а.

Они су оцијенили да ће се “сличан сценарио од 5. септембра понављати и у наредном периоду”, јер се, како су додали, маргинални екстремизам не мири са поразом.

Из ДФ-а су закључили да је, без обзира на политичке разлике, дужност парламентарне већине да се “одупре злим наумима” и одбрани тековине августовске побједе и литија.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Лидера БС Ервина Ибрахимовића поново задржавали на граници: „Србија се удаљава од европских вриједности“

Objavljeno

dana

Лидера БС Ервина Ибрахимовића поново задржавали на граници: "Србија се удаљава од европских вриједности"

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


„Оваквим односом према посланику у Скупштини Црне Горе, који посједује дипломатски пасош, свјесно се крши Бечка конвенција“

Предсједник Бошњачке странке и посланик у Скупштини Црне Горе Ервин Ибрахимовић, данас је поново од стране граничне полиције Србије доживио непријатност, баш као и прије два мјесеца.

Гранична полиција Србије је јутрос и данас поподне, без икаквог разлога, детаљно претресла аутомобил у којем се налазио Ибрахимовић и без разлога га задржала на граници више од сат ипо времена.

-Наставља се пракса која се већ мјесецима спроводи према посланицима Скупштине Црне Горе, од стране граничне полиције, по налогу државе Србије. Приликом одласка за Србију, гдје је присуствовао једној џенази, а касније и приликом повратка, према предсједнику Ибрахимовићу су поново спровођене против законите радње, које су у супротности са међународном праксом.

Advertisement

Понашање полицајаца је било крајње професионално, али оваква политика Србије је показатељ да у тренутку када сви говоримо о уједињеној Европи, Европи без граница, данас се Србија удаљава од европских вриједности. Ако се држава сусјед на овај начин опходи према лидеру бошњачког  народа у Црној Гори, онда је кристално јасно какав однос државни врх Србије преферира не само према Бошњацима, већ и према свим грађанима Црне Горе.

Оваквим односом према посланику у Скупштини Црне Горе, који посједује дипломатски пасош, свјесно се крши Бечка конвенција. Међутим, очигледно да до поштовања међународних уговора нашим сусједима није стало.

Увјеравамо све да нас овакви поступци неће поколебати да наставимо нашу борбу за европску, грађанску и мултиетничку Црну Гору, која жели најбоље односе са свим сусједима. Ово је додатни показатељ да је Црна Гора усвајањем Резолуције о геноциду у Сребреници направила цивилизацијски искорак, јер су се након усвајања наведене резолуције, откриле намјере бројних актера, како у Црној Гори, тако и шире.

С обзиром да се овакве провокације и непријатности, којима смо изложени посљедњих мјесеци, нијесу дешавале раније, показатељ су да актуелна Влада нема капацитета да очува интегритет легитимно изабраних представнка народа, али и државе Црне Горе. Позивамо међународну заједницу да омогући слободан проток људи и капитала, који спадају у категорију основних људских права и слобода и који чине суштину европских вриједности-наводе у саопштењу.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije