Povežite se s nama

Crna Gora

Nijesmo vlastitu đecu učili ko smo i kakvo nam je istorijsko trajanje, danas zbog toga plaćamo

Objavljeno

dana

Pogan kojima je satiranje Crne Gore domaći zadatak

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Često je pitanje koje se može čuti, u redovima srednje klase ponajviše, kako je moguće da nam se dogodio ovakav sunovrat i propadanje u ambis iz kojega ćemo se teško izvlačiti uz svu logistiku alpinizma i vještine stvarnih eksperata?

Primitivizam, prostakluk na sceni svake vrste, obrazovanje mnogo ispod donje crte, neznanje, nesposobnost, nestručnost, vjerska zatucanost u akciji stvaranja klerofašizacije društva, popovi i lopovi, jednogodišnji su rezultati u„oslobođenoj“ Crnoj Gori od 30. avgusta 2020, datuma koji je premijer u jednom od svojih naleta gluposti stavio ispred 13. jula i predložio ga za nacionalni praznik.

Advertisement

Ova vlast obezbijedila je pogodno tle za cvjetanje korupcije, lopovluka, agresivno ponašanje mase kao fenomena formiranog u katakombama nacional-šovinizma koji je postao ideološki predznak Srpske pravoslavne crkve, a Vlada ga preuzela kao zakonsku i ustavnu obavezu. Od tog trenutka u našoj državi ne važe zakoni koji su u suprotnosti sa interesima vlasti i Srpske pravoslavne crkve, posebno. Premijer naređuje hapšenje savjetnika predsjednika Crne Gore, potpredsjednik naređuje pucanje po Cetinjanima gumenim mecima i ostalim sredstvima koja se koriste za razbijanje mirnih i nenasilnih demonstracija, u sadejstvu sa svojim šefom. Truju narod suzavcima i šok bombama. Đeca Cetinja su pod stresom, nagutana toksičnim materijama kao poklonom čika Zdravka i njegovog đetića Dritana za početak školske godine. Jadne države i još jadnije vlasti!

Ovo što se dogodilo, moglo se očekivati kad-tad. Nijesmo dovoljno ulagali u obrazovanje. Naše političare, pojedine ministre i partijske funkcionere, i po dubini, visini i širini, nije ništa interesovalo do zahvatanja privilegija prepoznatljivom kačicom, za sebe i svoju porodničnu i kumovsko-prijateljsku okolinu, smatrajući valjda da su vlasnici vlasti dok god žive. Pa možda i nakon toga. Jer vlast je slast, od koje nema ništa slađe.

Dok su nam nastavnici pristigli sa Kosova i Republike Srpske sprovodili ekavizaciju po školama i sprovodili ćirilizaciju kao tradicionalnu vrijednost, dok smo prihvatali Bećira Vukovića, neskrivenog četnika, za predsjednika žirija za Tinaestojulsku nagradu, đeca nam ni slova nijesu znala o strašnim pogromima i genocidu nad njihovim prađedovima i đedovima koje su srpski žandari ubijali, palili im kuće zajedno sa cijelim porodicama. Nijesu učili o sudbini porodice Zvicer. O Krstu Zrnovu Popoviću, o Božićnom ustanku. Ni slova. Ovi koji su nas pokorili i tada i danas, učili su đecu lažnoj istoriji. Njihove nijesu imali ni primać onakvoj kakva je bila naša. Pa što se ne bi malo poslužili tuđom. Opet ću se pozvati na ono što im je u lice kazao otac nacije Dobrica Ćosić, objašnjavajući svijetu a i svojima, da im je laž imperativ i pravilo ponašanja. A ko laže, taj i krade.

Vlast koja drži do svoje države, drži i do njenih tradicionalnih vrijednosti. U školama je to obavezno štivo, a velikani poput Njegoša uče se naizust u pasusima đe posebno o slobodi i čojstvu pjeva. Da je bilo tako ne bi nas iznenadilo popovsko litijaško divljanje crnogorskim gradovima, s jednim jedinim ciljem, da se otme Crnogorcima i državi imovina koja je jednom već bila oteta. Odrađivala je domaći zadatak uspješno domaća peta kolona. Nagrada od strane Amfilohija Radovića bila im je vlada u manastiru Ostrog. A njihova ekspertska neznavenost uradiće sve ostalo što treba da se oslabi Crna Gora i, ako je moguće preda u ruke još za Krivokapićevog mandata, Srbiji, Vučiću kao njenom vlasniku i suvlasniku Srpske pravoslavne crkve.

A da smo bili drugačiji, da smo imali predstavu kako se čuva otadžbina, da su nam pismeniji bili pojedini iz lanca odlučivanja, da su čitali i obrazovali se, znali bi što piše na ulazu u Stelenboški univerzitet u Južnoj Africi. Tih par rečenica i sprovođenje onoga što je napisano bilo bi dovoljno da nam nikada niko više ne bi bio prijetnja. Patriotska svijest naše mladosti znala bi da odbrani svoju Crnu Goru koja se napajala na slobodarskim i antifašističkim izvorima časti i dostojanstva. Nijesu, na žalost znali da nauče i prenesu đeci.
A evo što piše na Stelenboškom univerzitetu:

Advertisement

“Za uništenje bilo koje nacije ne trebaju atomske bombe i dalekometne rakete. Potrebno je samo smanjenje kvaliteta obrazovanja i dozvola prepisivanja i varanja na ispitima. Pacijenti umiru od takvih doktora. Zgrade se ruše od takvih inženjera. Novac se gubi iz ruku takvih ekonomista. Pravda nestaje pored takvih jurista i sudija. Krah obrazovanja je krah jedne nacije.”



Aktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Crna Gora

Počinje ”Podroom” podkast

Objavljeno

dana

Autor

Počinje ”Podroom” podkast

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Podkast Podroom, koji u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore realizuje ProAct Hub, organizacija koju čine tri podgoričke firme – Studio Piksel, ProAct i NLP Network, počinje u četvrtak 28. oktobra.

U prvoj sezoni će se u okviru deset epizoda koje će biti dostupne putem online platformi promovisati uspješne preduzetničke priče iz Crne Gore, sa ciljem da se na ovaj način radi na poboljšavanju percepcije i razbijanju mitova o preduzetništvu, kao i inspirišu i ohrabre mladi i žene da pokrenu svoje biznise.

Advertisement

Budući da je podkast savremena forma komunikacije, koja u posljednje vrijeme bilježi veliku popularnost i uticaj posebno među mladima, intencija je da se upravo na ovaj način približimo toj ciljnoj grupi. Koliko je Crna Gora povoljan ambijent za poslovanje, kakve prepreke su gosti podkasta imali i kako su ih prevazilazili, kao i kako se nose sa (ne)uspjehom – samo su neke od tema koje će se obrađivati u narednih nekoliko sedmica.

Kroz razgovor sa pojedincima koji imaju raznolike karijerne i životne puteve, koji se bore za svoje mjesto na domaćem i inostranom tržištu, i koji su uspjeli u svojim biznisima uprkos brojnim izazovima, želimo da pošaljemo poruku da se mogu stvarati uspješne biznis priče i kod nas.

Podkast Podroom će se u prvoj sezoni emitovati jednom sedmično, svakog četvrtka, na platformama Youtube, SoundCloud, Apple Podcasts i Google Podcasts.

Privredna komora Crne Gore, kao i uvijek, prepoznaje i podržava projekte koji doprinose promociji i razvoju preduzetništva, posebno kod mladih i žena, zbog čega ćemo nastaviti da ohrabrujemo inicijative ProAct Hub-a i sličnih organizacija čiji je to cilj i misija.



Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Raspisan konkurs UPCG za dodjelu nagrada za društveno odgovorno poslovanje

Objavljeno

dana

Autor

Raspisan konkurs UPCG za dodjelu nagrada za društveno odgovorno poslovanje

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je raspisala konkurs za dodjelu nagrada za primjere dobre prakse kompanija u oblasti društveno odgovornog poslovanja (DOP), pod nazivom “UPCG nagrade za DOP”.

Kako je saopšteno iz UPCG, konkurs je otvoren od danas do 14. novembra 2021. a pravo učešća imaju svi privredni subjekti koji su registrovani u Crnoj Gori.

Advertisement

Svečana ceremonija dodjele godišnjih „UPCG nagrada za DOP“, koju UPCG organizuje po sedmi put, kako kažu, biće održana u decembru 2021.

Cilj „UPCG nagrada za DOP“ je, dodaju, promocija primjera dobre prakse DOP-a u Crnoj Gori, kao i preduzeća koja osmišljavaju i primjenjuju takav pristup poslovanju.

“Prema propozicijama konkursa, UPCG će preduzećima dodijeliti ukupno deset nagrada, i to za poslovanje u sljedećim oblastima DOP-a: briga za zaposlene; briga za životnu sredinu; briga za zajednicu. Takođe, jednom preduzeću koje je najbolje inkorporiralo DOP po sve tri navedene oblasti UPCG će dodijeliti Veliku nagradu.

„UPCG nagrade za DOP“ se dodjeljuju u tri kategorije: mala preduzeća (do 50 zaposlenih); srednja preduzeća (do 250 zaposlenih); velika preduzeća (preko 250 zaposlenih)”, navode iz UPCG u saopštenju.

Kako dodaju, od pristiglih prijava/primjera dobrih poslovnih praksi, Evaluacioni odbor će izabrati najbolja preduzeća za svaku oblast DOP-a (briga za zaposlene, briga za životnu sredinu, briga za zajednicu) i u svakoj kategoriji (mala, srednja i velika preduzeća).

Advertisement

Glavni kriterijum na osnovu kojih će se nagrade dodjeljivati su održivost, inovativnost i ostvareni uticaj na sve uključene strane.

Zainteresovane kompanije mogu prijaviti najviše tri projekta po svakoj kategoriji, uz uslov da projekti nijesu završeni prije 1. januara 2021.

Obrazac za prijavu učešća, kao i dodatne informacije, zainteresovane kompanije mogu preuzeti sa web sajta UPCG: www.poslodavci.org.



Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Kotor: Bilbordi čiji vlasnici ne podnesu zahtjev biće uklonjeni

Objavljeno

dana

Autor

Inicijativa grada Kotora: Drvene barke da se zaštite kao kulturno dobro

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Opština Kotor poziva fizička i pravna lica koja su vlasnici bilborda na teritoriji opštine Kotor da podnesu zahtjev za izdavanje UT uslova Sekretarijatu za urbanizam, građevinsarstvo i prostorno planiranje, jer će u suprotnom Komunalna inspekcija postupiti po zakonu i iste ukloniti o trošku vlasnika.

Opština Kotor posjeduje bazu podataka sa lokacijom, koordinatama i fotografijama bilborda na teritoriji opštine Kotor. Ista je sačinjena u saradnji sa Komunalnom inspekcijom i evidentirano je ukupno 239 bilborda.

Advertisement

“Od ukupnog broja, ovom Sekretarijatu se zahtjevom za izdavanje UT uslova se obratilo samo osam fizičkih lica i privrednih subjekata za ukupno 39 bilborda. Za 200 bilborda nijesu podnešeni zahtjevi uprkos istaknutim obavještenjima Komunalne inspekcije da je to potrebno učiniti”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića.



Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije