Povežite se s nama

Crna Gora

Procjena rizika od katastrofa omogućiće donosiocima odluka da prepoznaju njihove razmjere

Objavljeno

dana

Procjena rizika od katastrofa omogućiće donosiocima odluka da prepoznaju njihove razmjere

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Dokument Procjena rizika od katastrofa Crne Gore koji bi trebalo da bude završen za dva mjeseca, omogućiće donosiocima odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, da prepoznaju rizike i njihove razmjere s ekonomskog, društvenog i socijalnog aspekta.

To je saopšteno u toku trećeg Konsolidacionog sastanka povodom izrade Procjene rizika od katastrofa Crne Gore, koji je organizovao Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova u Petrovcu.

Advertisement
Foto: PR Centar

V.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje, Miodrag Bešović, istakao je da je Procjena rizika od katastrofa Crne Gore jedan od najznačajnijih dokumenata iz čitavog sistema zaštite i spašavanja.

„Sama činjenica da se radi po metodologiji Evropske unije (EU) i da je ta zajednica finansijer naših aktivnosti pokazuje koliko je to u čitavom globalnom sistemu zaštite i spašavanja bitno“, kazao je Bešović.

Rekao je da je zadovoljan kako teče dinamika izrade dokumenta, kao i da će svi zadaci koji su određeni biti završeni na vrijeme.

„Činjenica da na izradi dokumenta radi 94 stručnjaka iz svih oblasti pokazuje koliko smo ozbiljno pristupili ovom projektu. Ovaj dokument će se i u narednom periodu nadograđivati, s obzirom na nove rizike. Mi ćemo dati doprinos kako bi odgovorili na njih i preventivno djelovali, kao i kako bi posljedice rizika bile što manje“, kazao je Bešović.

Načelnik Direkcije za civilnu zaštitu i smanjenje rizika od katastrofa, mr Ljuban Tmušić, rekao je da je do sad završeno dosta kad je u pitanju izrada dokumenta Procjena rizika od katastrofa Crne Gore.

„Izradili smo opšti dio procjene rizika, scenarije za devet grupa pojedinačnih rizika, definisali smo i izradili dokumente koji se tiču multirizika, koje ćemo imati obavezu da u narednih tridesetak dana finiširamo, kako bi nakon toga krenuli sa procesom prevođenja dokumenta i štampanja, kao i organizovanja završnog sastanka“, rekao je Tmušić.

Advertisement

Planirano je, kako je kazao, da dokument bude završen 15. novembra.

„Vrlo smo ponosni na taj dokument, jer onako kako već vidimo njegove okvire, to će biti prvi dokument ovog tipa u Crnoj Gori i biće vrlo upotrebljiv za različite aspekte društva, naročito za donosioce odluka na nacionalnom i na lokalnom nivou. Oni će iz tog dokumenta moći da prepoznaju koji su to rizici koji ugrožavaju Crnu Goru i da vide koje su razmjere tih rizika potencijalno i s ekonomskog, društvenog i socijalnog aspekta u budućnosti“, istakao je Tmušić.

Predstavnica Evropske komisije, Ivona Olhova, putem video veze, zahvalila se velikom broju stručnjaka iz Crne Gore, koji su uključeni u izradu dokumenta.

„Prepoznajemo važnost toga što su uključeni stručnjaci iz različitih oblasti. Nadamo se da će u budućnosti predložiti ideju za novi projekat. Pomno ćemo nastaviti da pratimo napredak u izradi dokumenta“, rekla je Olhova.

Meteorolog i član radne grupe za oblast klimatske promjene, Branko Micev, kazao je da je Crna Gora, kroz hidrometeorološku aktivnost, korisnica velikih usluga kao što su Kopernikus sistem za upozorenje na opasnost od požara i Evropski centar za srednjoročnu prognozu vremena, ocjenjujući da je država sposobna da izgradi kapacitete da ima takav nivo kakav zahtjeva EK.

Advertisement

„Područje Crne Gore je ranjivo na ekstremne meteorološke situacije za koje se smatra da su proizvod klimatskih promjena. Naše područje trpi velike posljedice. Prepoznavajući ekstremnost meteoroloških situacija, definisali smo nekoliko rizika, prioritet smo dali olujno vremenskim nepogodama, hladnim talasima i sniježenim padavima, ali i riziku od ekstremno toplih talasa i ekstremnih sušnih perioda“, pojasnio je Micev.

Rekao je da su tokom izrade dokumenta prepoznali i multirizik koji je povezan u kontekstu olujno vremenske nepogode sa poplavama.

„Ovo su rizici koji su inače u svijetu, na globalnom nivou, prepoznati kao rizici koji nose najveću materijalnu štetu, ali i štetu po ljudski život“, dodao je Micev.

Profesorica na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore i članica radne grupe za oblast geološki rizici, Jelena Pejović, rekla je da je izrada dokumenta Procjena rizika od katastrofa Crne Gore veoma važna, navodeći da od 1979. godine nije rađena nacionalna procjena rizika od zemljotresa.

„Projekat je veoma značajan, jer ga finansira EK, što nama iz naučne zajednice predstavlja zadovoljstvo iz razloga što imamo mogućnost da primjenimo najsavremenije evropske metodologije za izradu procjene rizika i na taj način da dobijemo dokument koji će biti uporediv sa sličnim dokumentima iz zemalja okruženja, kao i iz ostalih evropskih zemalja“, kazala je Pejović.

Advertisement

Konsolidacionom sastanku je poslednjeg dana prisustvovala ministarka odbrane i članica radne grupe za izradu Procjena od katastrofa Crne Gore Olivera Injac.

Evropska komisija tj. Generalni direktorat za civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći odobrila je Crnoj Gori finansiranje ovog projekta.Aktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Crna Gora

Sjutra kiša

Objavljeno

dana

Autor

U subotu kiša

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Sjutra pretežno oblačno, povremeno sa kišom, u južnim i centralnim predjelima tokom noći i pljuskovima sa grmljavinom.

Na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku veći dio dana bez kiše. Vjetar ponegdje umjeren do jak južnih smjerova.

Advertisement

Jutarnja temperatura vazduha od 5 do 17, dnevna od 12 do 21 stepen.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Obnovljena krovna kontrukcija na objektima Doma zdravlja Kotor

Objavljeno

dana

Autor

Obnovljena krovna kontrukcija na objektima Doma zdravlja Kotor

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Dom zdravlja Kotor, u okviru kontinuiranih aktivnosti na modernizaciji zdravstvenih objekata, završio je kompletnu sanaciju krovne kontrukcije na glavnom objektu ustanove u Dobroti, kao i na zgradi zdravstvene stanice u Risnu.

Kako su naveli iz te zdravstvene ustanove, radovi na krovovima oba objekta, površine 120, odnosno 125 kvadrata, obuhvatili su skidanje postojeće i izradu nove hidroizolacije ravnog krovišta, sa svim potrebnim elmentima, zatim opravku metalnih opšivaka, slivnika i oluka na kosom krovu i zamjenu oštećenih crijepova.

Advertisement

“Ukupna vrijednost radova bila je gotovo 15 hiljada eura, koje je iz sopstvenih sredstava obezbijedio Dom zdravlja Kotor”, piše u saopštenju.

Ovo je, kako su kazali, nastavak kontinuiranih aktivnosti, koje Dom zdravlja Kotor sprovodi u cilju osavremenjavanja ustanove i obezbjeđivanja kvalitenijih uslova za rad zaposlenih i tretman pacijenata.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Treća doza bez sumnji na neželjene reakcije

Objavljeno

dana

Autor

Talas epidemije nevakcinisanih osoba

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Institutu za ljekove i medicinska sredstva(CInMED) do 19. oktobra dostavljeno je 387 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcina protiv korona virusa.

Kako je do tada data ukupno 488.661 doza, to znači da su na svakih 5.000 primijenjenih doza, dostavljene četiri prijave.

Advertisement

Iz Instituta navode i da im za sada nije dostavljena nijedna prijava sumnje na neželjeni događaj nakon primjene treće doze vakcine.

Najčešće prijavljivani neželjeni događaji nakon primjene vakcina protiv COVID-19 su povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost. Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima nakon primjene vakcine.

“U pitanju su očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji. U nešto manjem broju prijavljeni su takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost. Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih i neuroloških poremećaja, uglavnom kod starijih i pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti”, ističu iz CInMED-a.

Najviše prijava za Sputnik V

Najveći broj do sada dostavljenih prijava, ukupno 231, odnosi se na vakcinu Sputnik V.

Advertisement

“Osim toga, 79 prijava se odnosilo na vakcinu proizvođača Sinopharm, a 56 na vakcinu proizvođača AstraZeneca. Dostavljena je i 21 prijava sumnje na neželjene dogadaje nakon primjene vakcine Comirnaty, proizvođača Pfizer/BioNTech”, navode iz ClnMED-a.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije