Povežite se s nama

Hronika

У Беранама погинуо младић, аутомобил слетио с пута

Objavljeno

dana

У Беранама погинуо младић, аутомобил слетио с пута

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Увиђај је у току

У саобраћајној несрећи која се рано јутрос око 5 сати догодила у Беранама, у насељу Пешца погинуо је 19-годишњи младић Д.Ј.

Како је саопштено из ОКЦ-а, возило је слетјело с пута, а младић је настрадао на лицу мјеста. 

Увиђај је у току. 

AdvertisementДАН

Hronika

„Мексико“ на Балкану: Албанија, Црна Гора и Србија кључне у шверцу кокаина из Латинске Америке

Objavljeno

dana

"Мексико" на Балкану: Албанија, Црна Гора и Србија кључне у шверцу кокаина из Латинске Америке

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Западни Балкан је изузетно погодан терен за дјеловање таквих група највише због спрега нарко картела с овдашњим државним институцијама, наводи се у извјештају иницијативе

Иако је чланица НАТО -а и кандидат за приступање Европској унији, Албанија је већ годинама прави „балкански Мексико“ и прва земља дрога у Европи. Према дефиницији ММФ -а, држава дрога је земља у којој је трговина дрогом продрла у све институције система, пише Slobodna dalmaciјa.

Овај израз је први пут кориштен за описивање Боливије након државног удара 1980. године, за који се знало да га потичу и финанцирају кругови нарко -картела и трговци дрогом. Примјери најпознатијих држава дрога данашњице су Мексико, Колумбија, Венецуела и Гвинеја Бисау: тамо илегалне организације које производе, дистрибуирају или продају дрогу имају фатални утицај на кључне институције – било да се ради о корупцији, уцјени или сили.

Албанија, као један од највећих свјетских произвођача канабиса и једно од централних дистрибутивних мјеста за друге дроге широм Европе, недавно је означена и као земља дубоко заражена нарко -бизнисом. То се, између осталог, све више види као једна од кључних препрека њиховом приступању Европској унији.

Advertisement

Деценијама је познато да је масовна производња марихуане једна од кључних индустрија у Албанији, а колико то говори довољно је да локална полиција, пословично неефикасна у борби против дроге, заплијени чак 70 тона траве у вриједности до 700 милиона долара. Међутим, кријумчарење кокаина у „земљу орлова“ недавно је дало службени печат нарко-држави: албанске банде постале су главни играчи у „бијелој“ трговини у ЕУ прије неколико година. Узгојем и дистрибуцијом канабиса изградили су мреже и инфраструктуру за испоруку у еуропске земље, а затим су хтјели нешто чиме би се још брже обогатили. Албанска мафија сматра се једном од десет најјачих криминалних организација на старом континенту.

Албански кријумчари не раде само из своје земље: они су успоставили и директне правце за кријумчарење кокаина из Јужне Америке до великих лука у Холандији и Белгији. То су капиталне пошиљке у којима се тоне кокаина преносе у једној тури, а понекад чак и више. Шефови наркотика у Албанији нису маргинализирани и прогоњени одметници: увелике су повезани с људима који воде државу, а често и с онима који би их требали процесуирати. Новац од дрога кључни је дио албанског демократског система, јер је најкраћи пут до гласова бирача када их платите у готовини.

Албанска мафија је хијерархијски чврсто структурирана и надалеко је позната по гвозденој дисциплини. Састављена је од више кланова који су међусобно повезани и сви раде једни за друге, а неријетко су још и у родбинским односима, налик на стару талијанску мафију. Према недавној анализи Глобалне иницијативе против транснационалног организираног криминала, цијели тим играча са Западног Балкана, а прије свега из Албаније, Црне Горе и Србије, чини карике у ланцу трговине кокаином из Латинске Америке. Западни Балкан је изузетно погодан терен за дјеловање таквих група највише због спрега нарко картела с овдашњим државним институцијама, наводи се у извјештају иницијативе.

Већина кокаина који се испоручује из Латинске Америке у Европу складишти се у контејнерима са свјежим воћем или смрзнутом пулпом воћа на великим бродовима. Будући да такве пошиљке садрже кварљиву робу која се мора брзо транспортирати, очекују се знатно слабије контроле у улазним лукама. Главна улазна врата у ЕУ су Шпанија, Холандија и Италија, али дрога улази и у мање, попут наших јадранских, у Драч, Тиват или Плоче. По доласку, дистрибутерске мреже препакирају пошиљке у мање пакете и превозе их до еуропских одредишта у скривеним одјељцима аутомобила, аутобуса и камиона.

Према Еурополу, 40 посто свих криминалних група у Еуропи укључено је у посао с кокаином, што је најбржи начин до вртоглаво  зараде. У Албанији и другим сличним земљама, међутим, овај посао је доступан само многим младим људима, због непостојања друге перспективе. Донедавно су се надали да ће улазак у ЕУ отворити простор за нове наде, али то се наводно неће догодити јер су заробљени у мрежи корупције и трговине дрогом. Међутим, постоји и тврдња да је трговина дрогом велики међународни проблем који тешко може дјеломично ријешити само једна држава.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Hronika

Лазовић саслушан због укидања забране Беливуку

Objavljeno

dana

Лазовић саслушан због укидања забране Беливуку

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Из СДТ-а су „Дану“ истакли да се не баве именима, већ да утврђују да ли у радњама укидања забране уласка Беливуку и Миљковићу има елемената кривичног дјела

Бивши помоћник директора Управе полиције Зоран Лазовић саслушан је у Специјалном државном тужилаштву у склопу истраге о укидању забране уласка у Црну Гору Београђанима Вељку Беливуку и Марку Миљковићу, оптуженима за најмонструознија убиства у Србији, потврђено је „Дану“ из врха СДТ- а. Он је изјаву дао по кривичној пријави коју је поднио предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић, и то неколико дана пошто је пријава заведена у СДТ- у. Он је у својству грађанина изнио своја сазнања о овом случају.

Осим њега, како наводи саговорник „Дана“, саслушани су скоро сви службеници Министарства унутрашњих послова који су могли имати везе са укидањем спорне забране. Поводом омогућавања уласка у Црну Гору озлоглашеним Београђанима, између осталих, исказ је дао и Милорад Жижић, који је био један од шефова у одјељењу којим је руководио Лазовић.

”Од СДТ-а је захтијевано да се утврди ко им је у јануару омогућио да уђу у Црну Гору, када су у Котору боравили код сада одбјеглог Радоја Звицера, који слови за једног од вођа „кавачког клана“

Advertisement

Како је „Дану“ појашњено из СДТ-а, иако је претходних дана инсистирано на томе да главни специјални тужилац Миливоје Катнић, односно специјални државни тужиоци, утврди да ли је забрану Беливуку и Миљковићу укинио Лазовић или његов тадашњи колега Енис Баковић, СДТ се не бави истрагом у том дијелу. Наиме, како наводи саговорник „Дана“ из тужилаштва на чијем челу се налази Катнић, они провјеравају да ли је у радњама приликом укидања спорне забране уласка извршено кривично дјело.

Тврде и да су они једино тужилаштво које је надлежно у овом предмету, те да ће након свих предузетих радњи саопштити да ли у радњама неких лица има елемената кривичног дјела поводом омогућавања уласка у државу Београђанима који се терете за више стравичних убистава у Србији, али и Црној Гори.Када је откривено да постоје докази да су Беливук и његови сарадници убили Адиса Спахића и Дамира Хоџића у Спужу, од СДТ-а је захтијевано да се утврди ко им је у јануару омогућио да уђу у Црну Гору, када су у Котору боравили код сада одбјеглог Радоја Звицера, који слови за једног од вођа „кавачког клана“.

Полицајци нијесу криви

Након хапшења Бошковића и Ђуровића СДТ је оцијенило да су они надлежни за овај случај, те да нема основане сумње да су Ђуровић и Бошковић починили кривично дјело злоупотреба положаја, након чега су наредили да буду пуштени на слободу.

Након тога у СДТ-у је саслушан и Енис Баковић јер су се појавиле сумње да је он, као надређени Ђуровићу и Бошковићу, издао наредбу да се укине спорна забрана. Баковић је за медије казао да је радио по закону и позвао надлежне да испитају његово поступање.

Предмет поводом укидања забране формирало је СДТ, а ОДТ у Подгорици је по кривичној пријави државног секретара у МУП-у Рада Милошевића издало налог за хапшење полицијских шефова Александра Бошковића и Саше Ђуровића. Када је СДТ наредило да буду пуштаени на слободу, челници МУП-а и потпредсједник Владе Дритан Абазовић одржали су ванредну конференцију за медије на којој су саопштили да су утврдили да су забрану уласка укинули Баковић или Лазовић, и то без правног основа. Рекли су и да је руководилац Вишег тужилаштва у Подгорици Лепа Меденица вршила притисак на тужиоца у ОДТ-у како да поступи у предмету. Из подгоричког ВДТ-а су демантовали те тврдње, наводећи да је Меденица упутила колегу да предмет уступи надлежном СДТ-у.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Hronika

Министарство правде шаље нову ургенцију Србији за изручење Маровића

Objavljeno

dana

Министарство правде шаље нову ургенцију Србији за изручење Маровића

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Обновљена молба за изручење упућена је у децембру 2020. године. Није нам достављен одговор надлежних органа замољене државе. У наредном периоду обновићемо ургенцију, казао за „Дан“ Борис Марић

Министарство правде, људских и мањинских права Црне Горе упутиће нову ургенцију колегама из Србије за изручење правоснажно осуђеног бившег потпредсједника ДПС-а Светозара Маровића. Министарство правде Србије се оглушило на претходне молбе и ургенције црногорских колега, не шаљући чак ни одговоре у Црну Гору. У међувремену, Маровић се поново огласио у јаности, овај пут на једној телевизији, коментаришућу, између осталог, актуелна дешавања у Црној Гори, гдје га чека казна затвора од више од четири године. Иако је ово само један у низу случајева да се Маровић појављује у јавности, било на телевизијима или у локалима, надлежни у Србији и даље игнориишу захтјеве да га изруче како би одслужио казну на коју је осуђен након што је признао да је организовао криминалну групу која је државни буџет оштетила за више стотина милиона еура.

– Министарство правде, људских и мањинских права је молбу за изручење Светозара Маровића надлежним органима Републике Србије упутило у априлу 2019. године, након чега је у јуну 2020. године упућена ургенција. Обновљена молба за изручење упућена је у децембру 2020. године. Није нам достављен одговор надлежних органа замољене државе. У наредном периоду обновићемо ургенцију – саопштио је за „Дан“ Борис Марић, државни секретар у Министарству правде, људских и мањинских права.

Ћуте о наводним поступцима

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин навео је прије неколико мјесеци у одговору предсједнику Скупштине Црне Горе Алекси Бечићу да изручење Маровића не зависи од тамошње полиције, већ од поступака који се воде против њега у тој земљи. Ипак, изостао је одговор на питање о којим поступцима је ријеч. Вулин то није саопштио, а редакција „Дана“ је одговоре на та питања тражила и званичним путем, али мјесецима нијесмо добили повратну информацију.

Advertisement

Податке о поступцима који се против Маровића воде у Србији нема ни црногорско Министарство правде.

Од досуђене четири године и четири мјесеца, Маровић је у затвору провео свега пола године. Након што је са Специјалним државним тужилаштвом склопио три споразума о признању кривице, пуштен је на слободу. Од тада је недоступан црногорским органима, а наводно се лијечи у Београду. У медијима су више пута објављиване његове фотографије из београдских локала. Ипак, то није било довољно да се Маровић лиши слободе и изручи Црној Гори како би одслужио казну на коју је пристао када је склопио споразуме са тужилаштвом.

Бивши потпредсједник ДПС-а је са Специјалним државним тужилаштвом склопио два споразума о признању кривице и на тај начин признао да је био организатор криминалне групе која је државни буџет, у више пројеката, оштетила за неколико десетина милиона еура. На основу тих споразума изречена му је казна затвора у трајању од четири године и четири мјесеца, чије служење избјегава скоро шест година. Осим тога, недавно је дошло до застаре једне од казни која му је изречена, али и даље ништа није урађено како би одслужио казну на коју је осуђен због високе корупције. Маровићу је застарјела казна затвора у трајању од годину дана на коју је осуђен због неплаћања новчане казне која му је изречена.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije