Povežite se s nama

Crna Gora

Za četiri godine deset samoubistava djece

Objavljeno

dana

Za četiri godine deset samoubistava djece

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Troje maloljetnika izvršilo je samoubistvo od početka godine do sredine avgusta, pokazuju podaci Uprave policije, kaže za “Dan” koordinatorka SOS linije Udruženja “Roditelji”, socijalna radnica Lepa Žunjić. Upozorava da je slična statistika zabilježena i prethodnih godina, pa je bilo deset samoubistava djece od početka 2017. do kraja 2020. godine.

“Važno je istaći i činjenicu da je širom svijeta samoubistvo jedan od vodećih uzroka smrti kod mladih osoba. Moramo biti svjesni da je problem samoubistva mladih osoba prisutan i kod nas, pa je bitno da pričamo o tome i ponudimo pomoć i podršku roditeljima i djeci. Takođe, važno je i razbijati predrasude da su osobe koje počine samoubistvo ili to kažu da će učiniti psihički poremećene jer najčešće nijesu. Najčešće se radi o beznadežnim situacijama iz koje osobe ne vide moguće rješenje”, objašnjava Žunjić.

Advertisement

Pojašnjava da besplatna SOS roditeljska linija radi svakim radnim danom od devet do 15 časova i na njoj roditelji/staratelji mogu dobiti savjete u vezi sa vaspitanjem djece, odnosa sa djecom i porodicom, razvojnim fazama i potrebama djece, kao i različitim problemima i nedoumicama s kojima se roditelji suočavaju tokom perioda njihovog odrastanja.

“Jedan broj roditelja koji su se obratili za savjet zvao je upravo iz zabrinutosti jer je dijete direktno ili indirektno ukazalo da razmišlja o samoubistvu ili nestanku. Kod roditelja koji su se obratili za pomoć ovo je bio alarm da je potrebno zatražiti pomoć jer su se zabrinuli da bi dijete zaista moglo naškoditi sebi.
Prvi savjet koji roditelji dobiju na liniji jeste da se to što je reklo dijete treba shvatiti ozbiljno i zatražiti pomoć. Najčešće saznajemo da su u pozadini anksioznost, određena depresivna stanja kod djeteta, neke teške životne situacije, nedostatak samopouzdanja i loša slika o sebi, smanjen kontakt sa vršnjacima, zatvorenost i otežana komunikacija sa članovima porodice… Kako je razgovor o samoubistvu najčešće potreba da se ublaži bol i zatraži pomoć, razgovor se nastavlja u traženju snage kod roditelja da pomogne djetetu”, navodi Žunjić.

Dodaje da neki od najčešćih savjeta, pored traženja stručne pomoći, jesu da slušaju dijete bez osuđivanja, da se trude da razgovaraju sa njim i provode više vremena u zajedničkim aktivnostima.

“Zatim treba iskreno razgovarati o zabrinutosti koju osjećaju zbog situacije u kojoj se dijete našlo, da se lociraju i druge osobe od povjerenja – drugari ili članovi porodice koji su mladima značajni, da se istraže inetesovanja djece, hobiji kako bi pažnju usmjerili na pozitivne stvari. Uvijek budemo ohrabreni kada roditelji pozovu i zatraže pomoć jer je to znak da su svjesni problema da su riješili da ga podijele i zatraže pomoć kako bi zajedno pomogli djetetu, jer smo svjesni činjenice koliko se o ovakvim stvarima ćuti. Ono što često čujemo, posebno od roditelja koji žive u manjim opštinama jeste da ne postoji razvijena podrška mladima u vidu savjetovališta i da često ne znaju gdje bi potražili pomoć. Zato je važno da se priča o ovoj i sličnim temama, da se promovišu postojeći servisi podrške ali i otvaraju novi u cilju što boljeg mentalnog zdravlja naših mladih”, ocjenjuje Žunjić.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Crna Gora

Sjutra kiša

Objavljeno

dana

Autor

U subotu kiša

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Sjutra pretežno oblačno, povremeno sa kišom, u južnim i centralnim predjelima tokom noći i pljuskovima sa grmljavinom.

Na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku veći dio dana bez kiše. Vjetar ponegdje umjeren do jak južnih smjerova.

Advertisement

Jutarnja temperatura vazduha od 5 do 17, dnevna od 12 do 21 stepen.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Obnovljena krovna kontrukcija na objektima Doma zdravlja Kotor

Objavljeno

dana

Autor

Obnovljena krovna kontrukcija na objektima Doma zdravlja Kotor

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Dom zdravlja Kotor, u okviru kontinuiranih aktivnosti na modernizaciji zdravstvenih objekata, završio je kompletnu sanaciju krovne kontrukcije na glavnom objektu ustanove u Dobroti, kao i na zgradi zdravstvene stanice u Risnu.

Kako su naveli iz te zdravstvene ustanove, radovi na krovovima oba objekta, površine 120, odnosno 125 kvadrata, obuhvatili su skidanje postojeće i izradu nove hidroizolacije ravnog krovišta, sa svim potrebnim elmentima, zatim opravku metalnih opšivaka, slivnika i oluka na kosom krovu i zamjenu oštećenih crijepova.

Advertisement

“Ukupna vrijednost radova bila je gotovo 15 hiljada eura, koje je iz sopstvenih sredstava obezbijedio Dom zdravlja Kotor”, piše u saopštenju.

Ovo je, kako su kazali, nastavak kontinuiranih aktivnosti, koje Dom zdravlja Kotor sprovodi u cilju osavremenjavanja ustanove i obezbjeđivanja kvalitenijih uslova za rad zaposlenih i tretman pacijenata.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Treća doza bez sumnji na neželjene reakcije

Objavljeno

dana

Autor

Talas epidemije nevakcinisanih osoba

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Institutu za ljekove i medicinska sredstva(CInMED) do 19. oktobra dostavljeno je 387 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcina protiv korona virusa.

Kako je do tada data ukupno 488.661 doza, to znači da su na svakih 5.000 primijenjenih doza, dostavljene četiri prijave.

Advertisement

Iz Instituta navode i da im za sada nije dostavljena nijedna prijava sumnje na neželjeni događaj nakon primjene treće doze vakcine.

Najčešće prijavljivani neželjeni događaji nakon primjene vakcina protiv COVID-19 su povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost. Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima nakon primjene vakcine.

“U pitanju su očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji. U nešto manjem broju prijavljeni su takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost. Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih i neuroloških poremećaja, uglavnom kod starijih i pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti”, ističu iz CInMED-a.

Najviše prijava za Sputnik V

Najveći broj do sada dostavljenih prijava, ukupno 231, odnosi se na vakcinu Sputnik V.

Advertisement

“Osim toga, 79 prijava se odnosilo na vakcinu proizvođača Sinopharm, a 56 na vakcinu proizvođača AstraZeneca. Dostavljena je i 21 prijava sumnje na neželjene dogadaje nakon primjene vakcine Comirnaty, proizvođača Pfizer/BioNTech”, navode iz ClnMED-a.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije