Povežite se s nama

Ekonomija

Бивши радници беранских фабрика траже ревизију примања

Objavljeno

dana

Бивши радници беранских фабрика траже ревизију примања

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Иза привреде беранске индустрије некада су стајале фабрике које су користиле и Полимљи у Црној Гори. Људи су посао налазили у Циглани, Полимци, Руднику, Целулози, Југопетролу

Са гашењем и неуспјешном приватизацијом беранских фабрика ишчезла је и радничка класа и развој привреде тог града, пише РТЦГ . Са минималном отпремнином знатан број људи отишао је на Биро рада.

Они који су дочекали мировину данас једва преживљавају са пензијама испод сваког просјека. Обесправљени бивши радници за свој тежак социо – економски положај оптужују бившу власт. Од нове очекују оно што су њихови претходници обећавали – да се изврши ревизија њихових примања.

Иза привреде беранске индустрије некада су стајале фабрике које су користиле и Полимљи у Црној Гори. Људи су посао налазили у Циглани, Полимци, Руднику, Целулози, Југопетролу. Списак предузећа се сирио, освајала су се тржишта, са производњом је растао и стандард радника који је било и до 10.000.

Advertisement

Један од њих је и Милета Шћекић који долази често на мјесто са којег се пружа поглед на некадашњу индустријску зону у Беранама.

– Кад би се примиле плате у Беранама је било општенародно весељке. Сви су имали- прича Шћекић.

Са минималном отпремнином и након четити деценије отишао је у пензију. Узалудни су били напори да дође до веће накнаде због губитна посла и веће пензије. За обесправљеност криви бившу власт.

– Бивша власт, уствари ДПС је уништио привреду Берана- каже Шћекић.

Ни протести, штрајкови, писање молби и жалби није помогло беранској радничкој класи, а многи нијесу дочекали пензију. Од нове власти очекује оно што им је некада било обећано.

Advertisement

– Да се проба да се овим радницима који су од 2000. остали без посла, да им се омогуће отпемнине или неке накнаде, а пензије ревидирају- наглашава Шћекић.

Раднике је некада повезивао рад у халама, сада немаштина.

– Дошли смо у једнан врло тежак економски положај са нашим пензијама, које су толико мале да не можемо да живимо- каже Милован Пођан.

Драган Пођанин каже да са 38 година стажа у Изградњи има 147 еура пензије. И он и жена су болесни а купују таблете и све теже могу да се лијече.

-Посије 40 година стажа имам 162 еура пензије. До прије четири мјесеца сам издражавао и сима са дјецом и женом, јер је био без посла, а има и дијете са посебним потребама- прича Брано Боричић.

Advertisement

У скученој соби породице Пођен јединој функционалној у кући коју нијесу успјели да заврше, некадашње колеге причају од томе како више од двије деценије носе невоље на плећима. Са минималним приходима тешко је обезбиједити и оно најпотребније. Искусили су немаштину и у још једну јесен ушли са питањем како да преживе.ДАН
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Ekonomija

Буди одговоран: Евидентирано 25 притужби

Objavljeno

dana

Буди одговоран: Евидентирано 25 притужби

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Наjвећи броj приjава односио се на неиздавање фискалних рачуна, али су евидентиране и притужбе на нелегалан рад и неприjављене раднике

У оквиру кампање Буди одговоран ове седмице jе евидентирано 25 притужби, на основу коjих ниjе изречена ниjедна новчана казна.

Наjвећи броj приjава односио се на неиздавање фискалних рачуна, али су евидентиране и притужбе на нелегалан рад и неприjављене раднике.

Неправилности ниjесу утврђене приликом контроле подгоричке перионице Wасх анд дрy и Ред таксиjа, приjављених да не издаjу фискалне рачуне, док jе паркинг у Тузима, приjављен по истом основу, затечен затворен.

Advertisement

У процедури су приjаве о неиздавању фискалних рачуна у ауто сервису Нешо, теретани Цолосеум и посластичарници Корзо у Подгорици, Локомотива пабу у Даниловграду, пиљари Воће и поврће Мацко, ресторану Пекара и кафићима Сан Ремо, Баштина, Mocco, Шеталисте и Д&М у Никшићу, као и ресторану Цвиjо и пекари Цезар у Бару.

У процедури су и приjаве да се у никшићкоj кафани Вир конзумираjу цигарете, да jе у обjекту La chef у Никшићу проширена дjелатност, у апотеци у Подгорици ниjесу успоставили систем плаћања картицом, а у подгоричком Колос џиму ниjесу приjављени радници.

Притужбе се односе и на рад на црно продавнице сухомеснатих производа на зеленоj пиjаци у Бару и непоштовање епидемиолошких мjера приликом организовања различитих прослава у ресторану Салаш.

Грађани су се жалили и на безбиjедност путева, непостоjање свjетлосних упозорења на пjешачком прелазу и крађу и девастациjу дрва из аутокампа Нептун у Улцињу.

Кампању Буди одговоран су краjем децембра 2013. године покренули Министарство финансиjа и Канцелариjа Програма Уjедињених нациjа за развоj (УНДП) у Црноj Гори, са циљем да допринесе jачању свиjести jавности и већем укључивању грађана у борби против сиве економиjе.

Advertisement

Проjекат омогућава грађанима да jедноставно и брзо укажу на неправилности, попут неиздавања фискалних рачуна, рада на црно или кршења потрошачких права и помогну надлежним институциjама да се што успjешниjе изборе са сивом економиjом.ДАН
Nastavite čitati

Ekonomija

Централна банка: Обавезна резерва банака 213,5 милиона еура

Objavljeno

dana

Централна банка: Обавезна резерва банака 213,5 милиона еура

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Од укупног износа на рачунима обавезне резерве банака у земљи издвоjено jе 61 одсто, а на рачунима ЦБЦГ у иностранству 39 одсто

Обавезна резерва банака на краjу октобра jе, према подацима Централне банке (ЦБЦГ), износила 213,5 милиона еура.

Од укупног износа на рачунима обавезне резерве банака у земљи издвоjено jе 61 одсто, а на рачунима ЦБЦГ у иностранству 39 одсто.

Просjечно стање укупних депозита банака у септембру, коjи чине основицу за обрачун обавезне резерве, било jе 3,92 милиjарде еура. Од укупног нивоа депозита на оне по виђењу односи се 76,5 одсто, а на орочене 23,5 одсто.

Advertisement

Банке у Црноj Гори издвоjиле су обавезну резерву на основу одлуке ЦБЦГ. Том одлуком jе успостављен систем обрачуна обавезне резерве примjеном стопе од 5,5 одсто на дио основице коjу чине депозити по виђењу и депозити уговорени са рочношћу до jедне године и стопе од 4,5 одсто на дио основице коjу чине депозити уговорени са рочношћу преко jедне године.

На депозите уговорене са рочношћу преко jедне године коjи имаjу клаузулу о могућности разрочења у року краћем од jедне године примjењуjе се стопа од 5,5 одсто.

Основицу за обрачун обавезне резерве од jануара 2018. године чине орочени и депозити по виђењу, осим оних централних банака.

На 50 одсто издвоjене обавезне резерве ЦБЦГ плаћа банкама мjесечно накнаду обрачунату по стопи од ЕОНИА (Euro OverNight Index Average) умањеноj за десет базних поена на годишњем нивоу, с тим да ова стопа не може бити мања од нуле.

Банке могу да користе бескаматно до 50 одсто издвоjене обавезне резерве за одржавање дневне ликвидности, ако коришћени износ врате истог дана.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Ekonomija

Дигитална трансформациjа неминовна

Objavljeno

dana

Дигитална трансформациjа неминовна

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Већина саговорника се погрешно фокусирала на риjеч дигитална, а не на трансформациjу пословног модела стварања вриjедности на другачиjи начин него раниjе, захваљуjући дигиталноj технологиjи, обjаснио jе Филиповић, директор ИЕДЦ-а

Дигитална трансформациjа, од коjе више него икад зависи привредни развоj, неминовна jе промjена коjу jе лакше спровести уз међусобну подршку и размjену знања и искуставаи, оциjењено jе на jедном од панела Конференциjе о економиjи Монтенегро 2021.

Директор ИЕДЦ-а из Бледа Ненад Филиповић казао jе на панелу под називом (Не)спремни за дигиталну трансформациjу, да су главни разлози за спровођење тог процеса то што бизнис постаjе бржи, а турбуленциjе jаче, што захтиjева агилни приступ пословним процесима.

Он jе на конференциjи, коjу jе Привредна комора (ПКЦГ) краjем седмице организовала у Бечићима, казао и да стари модели пословања онемогућаваjу долазак до нових вриjедности.

Advertisement

Филиповић jе, говорећи о истраживању коjе се фокусирало на (не)спремност компаниjа у региону за дигиталну трансформациjу, навео да jе недостатак свиjести о тоj врсти трансформациjе присутан не само код малих и средњих предузећа, већ и у великим предузећима.

image

Дигитална трансформациjа


– Привредна комора

„Већина саговорника се погрешно фокусирала на риjеч дигитална, а не на трансформациjу пословног модела стварања вриjедности на другачиjи начин него раниjе, захваљуjући дигиталноj технологиjи“, обjаснио jе Филиповић.

Директор Амплитуда и модератор панела Ненад Нововић рекао jе да jе дигитална трансформациjа кључна синтагма свуда у свиjету у посљедњих неколико година.

Advertisement

„Ко ће се бавити дигиталном трансформациjом и ко ће платити таj процес кључна су питања о коjима треба разговарати, као и о размjени добре праксе између земаља региона“, навео jе Нововић.

Директор Центра за дигиталну трансформациjу Привредне коморе Србиjе, Предраг Николић, казао jе да су у већини случаjева предузећа на самом почетку процеса дигиталне трансформациjе.

„Радили смо истраживање коjе jе показало да jе ниво свиjести о потреби дигиталне трансформациjе jако низак. Мала и средња предузећа ниjесу имала идеjу о томе шта jе дигитална трансформациjа, како се спроводи и колико кошта, а то jе било много приjе коронакризе“, саопштио jе Николић.

Он jе додао да jе Центар за дигиталну трансформациjу формиран приjе три године како би помогао мала и средња предузећа у Србиjи да започну или наставиле пут дигиталне трансформациjие.

Николић сматра да ће ИТ индустриjа проћи кроз трансформациjу у будућности, као и да ће се до краjа 2024. године 60 одсто платформи и онлине апликациjа радити без потребе за кодом и уз врло мало програмирања.

Advertisement

„Зато ће и ИТ стручњаци морати да специjализуjу своjа знања у складу са савременим ИТ технологиjама“, рекао jе Николић.

Суоснивач и предсjедник управе Сцале фоцус и члан управе АИБЕСТ Пламен Тсеков сматра да компаниjе да би биле успjешне мораjу проћи кроз дигиталну трансформациjу.

„Ако се компаниjа не трасформише, упашће у велике проблеме. Они коjи испадну из те трке биће неуспjешни и теже ће да преживе“, поручио jе Тсеков.

Директорица ДИХ Словениjа Катjа Мохар Бастар казала jе да jе корисно да се чуjу искуства региона на пољу дигитализациjе, посебно о зеленоj дигиталноj теми.

Она jе представила дигитално иновациони хаб у Словениjи, чиjа jе мисиjа дигитализациjа малих и средњих предузећа коjима се помаже путем четири ваучера за дигитализациjу – за дигиталну стратегиjу, маркетинг, саjбер безбjедност и дигиталне компетенциjе, коjе jе до сада искористило 2,3 хиљаде компаниjа.

Advertisement

„Потребно jе провjерити стање предузећа, али приjе свега морамо да пробудимо свиjест о важности и бенефитима коjе доноси оваj процес. То jе први корак коjи претходи формирању дигиталног екосистема“, саопштила jе Мохар Бастар.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije