Povežite se s nama

Crna Gora

Čekić: Imamo uslove da budemo u samom vrhu destinacija za aktivni odmor

Objavljeno

dana

Čekić: Imamo uslove da budemo u samom vrhu destinacija za aktivni odmor

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Gusinje, jedna od najmlađih opština u Crnoj Gori, smještena je u podnožju Prokletija, jednog od najvećih planinskih masiva na prostoru Balkanskog poluostrva, koji čini 40 planinskih vijenaca.

Sektor turizma jedan je od njenih glavnih stubova ekonomskog razvoja. Iako je Gusinje već poznato kao atraktivna turistička destinacija, prema riječima Anele Čekić, predsjednice opštine, tek predstoji afirmacija njegovog punog turističkog potencijala, pišu Dnevne novine.

Advertisement

Sezona iznad očekivanja

“Imamo sve predispozicije za pozicioniranje Gusinja u sami vrh aktivnog turizma, što je cilj na kojem predano radimo. Ovogodišnja turistička sezona je bila iznad očekivanja, ako se uzme u obzir prošlogodišnja i situacija sa koronom. Prema određenim parametrima, prevazišla je 2019. godinu koja se smatra rekordnom kada je broj posjeta u pitanju. Gusinje, i Prokletije prepoznati su kao atraktivna destinacija za aktivni odmor. Većina turista koja posjećuje ove krajeve dolazi zbog planinarenja, biciklizma ili drugih vidova aktivnog odmora. Turisti uglavnom dolaze iz istočne Evrope, prije svega iz Poljske, ali je značajan broj posjeta i iz Francuske i Njemačke – najviše zbog obilaska staze „Vrhovi Balkana“, koja prolazi kroz Crnu Goru, Albaniju i Kosovo i koja generiše veliki broj posjeta”, kazala je Čekić.

“Vrhovi Balkana“ mame turiste

Staza Vrhovi Balkana (192 km) jedna je od najljepših planinarskih staza u Evropi, sa usponom od 2.300+ metara nadmorske visine. Osvojila je prvu nagradu Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC) u Abu Dabiju 2013. godine.

Tokom proteklih mjeseci staza „Peaks of the Balkans“ je dobila ažurirano izdanje mape, „Huber Kartographie“ čijom izradom je koordinisalo Ministarstvo ekonomskog razvoja u saradnji sa GIZ-om (Njemačkom vladinom organizacijom za međunarodnu saradnju) i turističkim organizacijama Plava, Gusinja, Peći i Skadra.

Advertisement

“Unapređenjem mape pružena je mogućnost turistima da uz originalnu (vanila) verziju staze, iskuse novu avanturu dugu više od 37 km bogatu drevnom kulturnom baštinom, prirodnim kuriozitetima i najljepšim panoramskim vidikovcima u Crnoj Gori pa i šire. „Peaks of the Balkans“ od sada pokriva prostorne cjeline Alipašini izvori i Grebaje, uvećavajući ukupnu dužinu staze na teritoriji opštine Gusinje za čitavih 17 km – što je značajan uspjeh koji će doprinijeti razvoju turizma. Odavde se staza dalje nastavlja preko Tepishta i Bordolecita do Theth-a u Albaniji. Na inicijativu Turističke organizacije Gusinje, Opština Gusinje je konačno uvrštena kao jedan od ključnih partnera na međunarodnoj stazi “Vrhovi Balkana”, ističe Čekić.

Vodopadi, Hamdova i Zijova staza…

Sagovornica Dnevnih podsjeća da su ove sezone imali bogat sportski i kulturno-umjetnički program u okviru manifestacije „Gusinjsko ljeto 2021“.

„Turistima je bio omogućen pristup novim, do sada široj javnosti nepoznatim, kuriozitetima kao što su vodopadi Kusije ili praistorijskim crtežima „Grupe lovaca“ na stijeni iznad Alipašinih izvora (VIII p.n.e.). Njima su upotpunjeni tradicionalni planinarski pohodi, koji imaju za cilj popularizaciju boravka na planini, a koji se organizuju i 10-15 godina uzastopno: Hamdova i Zijova staza. Na zadovoljstvo dijasporaca, Zavičajni susreti: 13. jula i 2. avgusta krunisani su koncertom muzičkog ambasadora ovog kraja, Bekija Bekića, u dolini Grebaje 31. jula povodom „Dana dijapore””, objasnila je Čekić.

Ona podsjeća i na Eko-kamp Prokletije, povodom 12. avgusta Međunarodnog dana mladih kojeg su organizovali turističke organizacije Gusinja i Plava u saradnji sa NVO “EUROMOST”.

Advertisement

Tom prilikom blizu 50 učesnika iz Podgorice, Bijelog Polja, Rožaja, Plava, Gusinje, Prijepolja i Priboja – uzrasta od 15 do 25 godina, kampovalo je u Gusinju i Plavu gdje su imali predavanje na temu „Priroda oko nas“.

Takođe, organizovan je i okrugli sto na temu „Moja lokalna zajednica, moj problem“. U saradnji sa Plavom organizovane su i manifestacije koje povezuju dvije opštine,a to su IV Revijalna biciklistička trka „Osmica“ kao i XI polumaraton „Plav – Gusinje“.

Promocija i države i opštine

“Tradicionalni turnir u malom fudbalu pod nazivom „Memorijalni turnir Elmaz Mazo Čekić“, koji je trajao od 10. jula do 1. avgusta, zaokupio je veliku pažnju kako među gledaocima na tribinama, tako i među ekipama iz cijele Crne Gore, ali i Srbije koje su učestvovale na njemu. Prokletije Skyrunning je najljepša, najatraktivnija planinska trka koja je održana na prostorima ne samo Crne Gore već i Balkana. Ovaj sport kombinuje planinsko trčanje i laki alpinizam. To je prva Skyrunning međunarodna sportska manifestacija sa sertifikatom za Svjetski kup na prostorima bivše Jugoslavije. Ova trka promoviše nebesko trčanje kroz netaknute i divlje predjele Prokletija, iznad 2000 mnv”, kazala je Čekić.

U dvije discipline nastupilo je čak 300 takmičara iz 18 zemalja, što ovu trku svrstava u najveću manifestaciju za aktivni turizam Crne Gore već u prvom izdanju.

Advertisement

Anketa govori da je u prosjeku svaki drugi trkač došao sa porodicom ili prijateljima. Dok je svaki deseti učesnik došao na nedjelju dana, a prije ili nakon toga išao na more sa porodicom.

Po procjeni te nedjelje je preko 600 posjetilaca došlo namjenski u Gusinje zbog trke, čak je većina odabrala Crnu Goru za svoj ljetnji odmor u 2021. spajajući manifestaciju i more.

Na taj način, popunjeni su svi smještajni kapaciteti u Opštini Gusinje, izvršeno je odlično promovisanje prirodnih i kulturnih resursa opštine Gusinje, čime je dokazana održivost i stvoreni uslovi za nadogradnju inicijative.

“Trka se spremala dvije godine, a pandemija je pomjerila premijerno izdanje, ali je omogućila organizatorima da pripreme teren i logistiku za najljepšu i najatraktivniju stazu Balkana. Pobjednici takmičenja dolaze iz Hrvatske, Francuske, Velike Britanije, Crne Gore… Vrijedi pomenuti i to da je najmladji učesnik je imao 12 godina, a najstariji 67, dok je značajan broj učesnika dolazio iz Zapadne Evrope. Naš cilj je da od ove manifestacije napravimo svjetski poznatu trku, i u tom pravcu aplicirano je za Evropsko prvenstvo 2023. godine”, kazala je Čekić.

Kulturno-istorijsko nasljeđe

Advertisement

Pored navedenih aktivnosti manifestacija „Gusinjsko ljeto“ obuhvatala filmski program, pozorišne predstave, zatim folklorne večeri na kojima su učestvovali umjetnička društva iz drugih gradova Crne Gore, promocije knjiga, kao i organizovanje likovnih izložbi, a je jedna od njih bila je izložba grafika Zuvdije Hodžić pod nazivom “Crnom Gorom“.

„Kulturno-istorijsko nasljeđe Gusinja veoma je bogato i raznoliko. Pravi primjer toga je gusinjska musafirska Etno soba koju je osnovala Ifeta Rašić, a koja je smještena u Centru za kulturu i takva predstavlja seharu punu blaga u kojoj su se posjetioci Gusinja preko programa Dani otvorenih vrata Gusinjske sobe upoznali sa našom tradicijom, kulturom i načinom nekadašnjeg života“, kaže Čekić.

Podsticaj razvoju poljoprivrede

Programom mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede za 2021. godinu predviđena budžetom opštine opredijeljeno je 20.000 eura.

“Poljoprivredne proizvođače pomažemo oko pripreme dokumentacije kao i zahtjevima za ostvarivanje prava za sve javne pozive za dodjelu podrške srestava opredijeljenih Agrobudžetom za 2021. god. Pored ostalih aktivnosti, pomažemo im oko pripreme dokumentacije za biznis planove za IPARD projekte, kao i popune zahtjeva za dodjelu sredstava podrške za Mjeru 7 – Diverzifikacija gazdinstva i razvoj poslovanja, podmjera 7.1 koja se tiče podrške investicijama za razvoj ruralnog turizma. Sekretarijat za privredu razvoj I finansije u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede omogućava građanima da podnose zahtjeve za staračku naknadu gdje se vrši prikupljanja potrebne dukumentacije za ostvaranja prava na istu i šalju se MPŠV”, kazala je Čekić.

Advertisement

Podsjeća da je Opština Gusinje, u saradnju sa predstavnicima Turske agencija – TIKA i Ministarstva poljoprivrede, održala je edukaciju iz oblasti plasteničke i biljne proizvodnjem, nakon čega su poljoprivrednim proizvođačima dodijeljeni sertifikati.

Održana je prezentacija IPARD projekata-podrška investicijama za razvoj ruralnog turizma, kao i radionica za farmere na temu podizanje kvaliteta mlijeka na gazdinstvima.

Sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede dogovoreno je da se višak proizvedenog krompira sa područja Gusinja od oko 302 tone uz njihovu pomoć plasira na tržištu.Aktuelno
Advertisement

Crna Gora

U protekla 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Objavljeno

dana

Autor

U protekla 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U Crnoj Gori u protekla 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih nezgode u kojima su tri osobe teže povrijeđene.

Prema podacima policije u Podgorici i Nikšiću su se dogodile po tri nesreće, a u Baru dvije.

Advertisement

Po jedna saobraćajna nezgoda je evidentirana na Cetinju, Danilovgradu, Budvi, Herceg Novom i Pljevljima.

Policija je izdala 286 naloga za uplatu novčanih kazni i podnijeta 27 prekršajnih prijava.

Policija je oduzele šest pari registarskih oznaka.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Izostala podrška policije djevojci koja je prijavila oca: Ništa to kad nije u skorije vrijeme prijetio

Objavljeno

dana

Autor

Izostala podrška policije djevojci koja je prijavila oca: Ništa to kad nije u skorije vrijeme prijetio

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Građanskom aktivisti, generalnom sekretaru Crnogorskog helsinškog odbora, Aleksandru Saši Zekoviću juče se za pomoć obratila dvadesetogodišnja djevojka zbog toga što je policija odbila da joj pomogne kada je u subotu, odmah iza ponoći, prijavila oca da je prati, a koji je ranije prijavljivan za nasilje u porodici. Obrazloženje policajca koji joj se javio na telefon bilo je: „Ništa to kad nije u skorije vrijeme prijetio“.

Zeković je Pobjedi potvrdio da je odmah juče uputio dopis u ime CHO direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu sa zahtjevom da naloži provjeru zašto je izostala brza i efikasna podrška policije ovoj djevojci.

Advertisement

Objašnjava da je ona prijavila ugrožovanje sigurnosti od jednog od roditelja.

– Oko ponoći sam primjetila oca da me čeka da završim sa poslom. Osjetila sam strah, sakrila sam se i čekala da ode. Poslije određenog vremena, kada je vidio da me nema, svojim vozilom se, pod punim gasom, uputio ka zgradi gdje stanujem gdje je nastavio da me čeka. Tada sam pozvala policiju, međutim, dobila sam odgovor da se tu ništa ne može uraditi, jer ako mi nije prijetio te noći da oni tu ne mogu ništa uraditi – ispričala je ona Zekoviću.

Plakala je i molila policiju da nešto urade i da provjere dosije njenog oca, jer je već bio privođen zbog nasilja u porodici.

– Na to je policajac odgovorio: „Ništa to kad nije u skorije vrijeme prijetio“. Ukazala sam i na slučaj pokojne Šejle da je isto tako tražila pomoć koja je izostala, na što je policajac rekao: „To nije isto“ – navela je ona.

Kada je izostala policijska podrška ova dvadesetogodišnjakinja je, kako je ispričala Zekoviću, rekla ocu da se nalazi „blizu Mašinske škole, u blizini stanice policije“ i kad se on uputio tamo, ona je ušla u zgradu u kojoj stanuje i zaključala se u stan.

Advertisement

– Crnogorski helsinški odbor je zatražio od Brđanina da naloži hitne provjere zašto je izostala blagovremena i djelotvorna podrška policije, kao i da se pažljivo presluša razgovor između građanke i policijskog službenika koji je morao biti evidentiran na registrofonu – kazao je Zeković za Pobjedu.

Dodaje i da je CHO ostvario direktan kontakt sa Brđaninom, „koji je pokazao senzibilisan i profesionalan odnos prema slučaju i najavio preduzimanje hitnih provjera“.

– Obavijestio nas je i da je obraćanje CHO odmah dostavljeno na dalje postupanje načelniku Centra bezbjednosti Goranu Jokiću – rekao je Zeković.

On ističe da je izuzetno važno da policija ima brz odgovor, upozoravajući da svaka nezainteresovanost i odgađanje policijskog postupanja žrtvu nasilja može izložiti dodatnom riziku.

– Policijski službenik u konkretnom slučaju je trebalo da reaguje preventivno i uputi patrolu kako bi se procijenila stvarna ranjivost i ugroženost žrtve i odgovorilo na njenu potrebu da bude zaštićena – kategoričan je Zeković.

Advertisement

Brine ga što je izostala podrška policije „građanki kojoj se mogla i trebala pružiti pomoć“.

– Policija je trebalo da je isprati do ulaza u stan, kako bi i bliski rođak vidio da nije bez zaštite što bi, uz razgovor sa njim, i te kako moglo preventivno i upozoravajuće uticati na njegovo dalje ponašanje i njen osjećaj sigurnosti – ističe Zeković, koji je bio i dugogodišnji predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Nevladina organizacija Centar za ženska prava objavila je nedavno da je u Crnoj Gori svakog drugog dana po jedna žena žrtva porodičnog nasilja, navodeći da im se za deset mjeseci ove godine za pomoć obratilo 180 žena za pomoć.

Upozorili su i da se žene koje pretrpe nasilje, najčešće prvo obrate institucijama.

Iz Instituta za javno zdravlje prije nekoliko dana su saopštili da u Crnoj Gori rodno zasnovano nasilje spada u skrivene i visoko stigmatizovane teme, pa se nasilje veoma rijetko prijavljuje.

Advertisement

U saopštenju kojim su iskazali podršku narandžastoj kampanji „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, kako bi se skrenula pažnja javnosti na žene i djevojčice da ne kriju i ne trpe bilo kakav oblik nasilja, već da moraju biti zaštićene, a nasilnici najoštrije kažnjeni, ukazali su da je jedan od ozbiljnih razloga neprijavljivanja nasilja nepovjerenje u one institucije, koje bi trebalo da budu na prvoj liniji pružanja pomoći žrtvama.

Nasilje u porodici u žiži je crnogorske javnosti od 30. septembra kada je na kućnom pragu svog porodičnog doma, gdje je potražila spas, ubijena devetnaestogodišnja Šejla Bakija. Ubio je nevjenčani suprug Ilir Đokaj (28), koji je teško ranio i njenog oca.

Ispostavilo se da je Bakija živjela u strahu od Đokaja i da ga je prijavljivala, ali institucije nijesu postupile adekvatno.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Bar: Ulcinjanka osumnjičena da je ukrala 4.400 dolara, državljanin Srbije za krađu novca i oružja

Objavljeno

dana

Autor

Bar: Ulcinjanka osumnjičena da je ukrala 4.400 dolara, državljanin Srbije za krađu novca i oružja

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Barska policija je uhapsila L.I. (21) iz Ulcinja zbog sumnje da je izvršila krivično djelo teška krađa.

“Ona je u naselju Dobra voda u Baru prilikom vožnje u vozilu oštećenog lica iskoristila njegovu nepažnju i iz torbice otuđila novac u iznosu od 4.400 američkih dolara”, saopšteno je iz policije.

Advertisement

Osim toga, u Baru je policija uhapsila i D.M. (40) iz Srbije zbog sumnje da je izvršio krivično djelo krađa i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“On je iz porodične kuće oštećenog lica otuđio pištolj Zastava CZ99, kalibra 9 mm LUGER i pištolj Zastava CZ M57, kalibra 7.62 mm”, navode iz policije

Intenzivnim radom barske policije izvršioci ovih djela su identifikovani, locirani i procesuirani.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije