Povežite se s nama

Avaz.ba

Cetinjski manastir upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske

Objavljeno

dana

Cetinjski manastir

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Cetinjski manastir upisan je kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske.

To je potvrdio koordinator pravnog savjeta Mitropolije Igor Balaban. Kaže da su prije nekoliko dana uputili zahtjev kako bi se ispravila greška u listu nepokretnosti koja je napravljena 1996. godine.

Advertisement

Sagovornik TVCG kaže da je tada, umjesto prava svojine, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj dato samo pravo korištenja Manastira Svetog Petra.

Smatra i da je ovakva odluka Uprave za katastar i državnu imovinu rezultat poštovanja Ustava i zakona, te da je odluka i u interesu građana koji će na isti način moći da ostvare svoja prava pred nadležnim organima.

Da je Cetinjski manastir upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske, saopćio je ranije danas i v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić.

Advertisement

Cetinjski manastir se do sada u evidencijama Uprave vodio kao vlasništvo Prijestonice Cetinje.

Podsjećamo da je u septembru cetinjska područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske za brisanje Prijestonice iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Tada je zahtjev odbijen je kao neosnovan za „ispravku pogrešno upisanog prava svojine“ nad više nepokretnosti, i da se na tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno MCP.

Advertisement

Vlada Crne Gore je, takođe u septembru, bez održavanja sjednice, donijela zaključke, u kojima nalaže Upravi za katastar i državnu imovinu da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umjesto Prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)

AdvertisementAvaz

Avaz.ba

Automobilom sletjeli u kanjon Morače, poginula jedna osoba

Objavljeno

dana

Autor

Vozilo završilo u kanjonu

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Jedna osoba je poginula, dok su dvije povrijeđene u saobraćajnoj nesreći koja se jutros dogodila u mjestu Subadanj, na putu Kolašin – Podgorica.

Kako pišu crnogorski mediji, došlo je do slijetanja vozila u kanjon Morače oko 9:10 minuta, a u automobilu novopazarskih tablica bile si tri osobe.

Advertisement

Akcija izvlačenja osoba iz vozila je trajala nekoliko sati, dok automobil još nije izvučen.Avaz
Advertisement
Nastavite čitati

Avaz.ba

Zemljotres u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Autor

Zemljotres zabilježen u 8:01 sati

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju danas je u 8:01 sati registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na četiri kilometra jugoistočno od Veljeg Dubokog.

– Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 2.6 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od IV stepena Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 11 kilometara – navedeno je iz ZHMS.

Advertisement

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Advertisement
Nastavite čitati

Avaz.ba

Džaferović mudro reagirao na još jednu Komšićevu međunarodnu svađu

Objavljeno

dana

Autor

Džeferović i Komšić govorili na Forumu

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić tokom obraćanja na Balkanskom integracijskom forumu u Podgorici, istakao je da postoje ekonomski interesi pojedinih evropskih zemlja da „određuju čak i njihov odnos prema vrijenosnim stavovima tih zemalja, ovisno o moći te zemlje, čak da se utječe i na odluke cijele zajednice Evropske unije“.

– Primjer, kupovina francuskih aviona u Hrvatskoj. Predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), naravno za odličan posao i dobar novac, dao je podršku premijeru Andreju Plenkoviću za njegove stavove i dao mu za pravo da se miješa u unutrašnje poslove BiH oko izmjena Izbornog zakona. Rekao je naravno ide to uz ove avione! Pa da kažem našim kolegama iz Sjeverne Makedonije, nemojte me pogrešno shvatiti, ali razmislite o kupovini francuskih aviona. Možda vas to pokrene naprijed. To je realnost – kazao je Komšić.

Advertisement

Zamolite ambasadore

Na Komšićeve riječi reagirao je ambasador Freancuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije (Christian Thimonier) koji je, između ostalog, kazao kako Francuska očekuju da BiH bude članica Evropske unije i dio zajedničkog “sigurnosnog balona” (NATO, op. a.) te da se ne radi samo o prodaji aviona.

Pozvao se i na ulogu Francuske u prošlosti u kontekstu BiH.

Advertisement

– Ambasadore, ja se dobro sjećam tog vremena i činjenica jeste da je Francuska bila ključna zemlja pri pokretanju intervencije. SAD nisu htjele da krenu bez Francuske u intervenciju i zaustavljanje rata u BiH. Ali, to je bilo, ambasadore. Nekad bilo. Danas je nešto drugo. Imate kolege svoje, francuske ambasadore…, ja Vas molim, zamolite ih, da ne govore u prisustvu Bosanaca i Hercegovaca kako su svi u Bosni i Hercegovini počinili genocid. Nije vrijeme da iznosim detalje, ali Vam mogu reći privatno.

Dakle, ono je bilo jedno vrijeme. A sjećamo se mi vremena i par godina prije toga i dolaska predsjednika Francuske, gospodina Françoisa Mitterranda u Sarajevo i šta je značio taj dolazak. Naš dug, sva zahvalnost, šta god treba je za predsjednika Žaka Širaka. Ali se sjećamo i Miteranda. Jedno vrijeme, drugo vrijeme, možda je danas neko treće vrijeme? Ali stvari stoje tako – replicirao je Komšić.

Dobri odnosi s Francuskom

U raspravu se uključio i član Predsjedništva Šefik Džaferović koji je kazao da smo mi u Bosni i Hercegovini neizmjerno zahvalni Širaku za sve što je uradio za BiH.

Advertisement

– Osobno sam bio na njegovoj sahrani u znak poštovanja prema tom čovjeku i Francuskoj. Mi želimo imati i imat ćemo dobre odnose sa prijateljskom Francuskom. Govorimo, dakle, o tim pozitivnim stvarima – rekao je Džaferović, dodajući da svoje međusobne odnose na Balkanu trebamo rješavati razgovorom i dogovorom, a ako to ne postoji, onda postoji međunarodno pravo i institucije međunarodne pravde koje treba pozivati u pomoć – rekao je Džaferović.

  • Sa Balkanskog integracijskog foruma


    Sa Balkanskog integracijskog foruma


    Foto: Agencije

    Advertisement

– Budućnost svih nas ovdje može biti samo na ravnopravnoj osnovi. Ne postoje manje ili više važne države zapadnog Balkane, postoje samo države zapadnog Balkana. Ne postoje ni manje ili više vrijedni narodi unutar tih država. To je vrlo važan princip. To je vrlo važan princip koji moraju shvatiti svi u regionu zapadnog Balkana – istakao je Džaferović.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije