Povežite se s nama

Ekonomija

Долар ослабио према корпи валута

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Доларов индекс, који показује кретање вриједности америчке према осталих шест најважнијих свјетских валута, ослабио је на седмичном нивоу 0,1 одсто на 93,94 бода

Вриједност долара у односу на корпу валута ове седмице је на свјетским тржиштима благо пала, након готово непрестаног раста од почетка септембра, док се курс еура спустио на најниже нивое у 14 мјесеци.

Доларов индекс, који показује кретање вриједности америчке према осталих шест најважнијих свјетских валута, ослабио је на седмичном нивоу 0,1 одсто на 93,94 бода, преноси SEEbiz.

Курс долара је у односу на јапанску валуту скочио 1,8 одсто на 114,2 ЈPY, а у једном је тренутку достигао и 114,46 ЈPY, највиши ниво у посљедње три године.

Advertisement

Америчка валута је ослабила у односу на европску, 0,3 одсто, па је цијена еура достигла 1,1605 USD и тако се одмакла од најнижег нивоа од јула прошле године.

Снажан раст долара према јену, такођер валути-уточишту у коју инвеститори усмјеравају капитал у неизвјесним временима, посљедица је, између осталог, опоравка свјетских тржишта дионица.

Та су тржишта ове седмице порасла, јер су инвеститори били склонији ризику због бољих кварталних пословних резултата компанија у Сједињеним Америчким Државама  него што се очекивало, што је пригушило страховања од стагфлације.

Долар обично јача када инвеститори траже сигурну луку за капитал у неизвјесним околностима. Од почетка септембра подршку су му пружала очекивања да ће америчка централна банка Fed заоштрити монетарну политику брже него што се очекивало у околностима побољшаног стања привреде и наглог раста цијена енергије.

Записник с септембарске сједнице Feda такође је потврдио да ће смањење подстицаја готово сигурно почети ове године, иако су званичници јако подијељени у вези инфлације и око тога што би у вези с тим требало предузети.

Advertisement

Кретања на тржишту новца показују да би прво повећање кључних камата Fedа од 0,25 процентних поена могло услиједити у јули, док се досада очекивало да ће тај потез Fed повући новембру или децембру идуће године.

Захваљујући томе, половином седмице доларов индекс достигао је највиши ниво у више од годину, од 94,563 бода.

Приноси на кључне десетогодишње америчке државне обвезнице, чије кретање тржишта такође пажљиво прате, ове седмице су благо пали, па је долар изгубио добитке од почетка седмице.ДАН
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Ekonomija

Пад производње шумских сортимената

Objavljeno

dana

Пад производње шумских сортимената

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Статистичари су казали да производња шумских сортимената из државних шума у периоду од првог до трећег квартала, у односу на исти прошлогодишњи период, биљежи пад 57,4 одсто

Производња шумских сортимената из државних шума у Црној Гори у трећем кварталу је, у односу на исти прошлогодишњи период, пала 31,5 одсто, показују подаци Монстата.

Статистичари су казали да производња шумских сортимената из државних шума у периоду од првог до трећег квартала, у односу на исти прошлогодишњи период, биљежи пад 57,4 одсто.

Циљ истраживања које се односи на производњу шумских сортимената у државним шумама јесте да обезбиједи податке о производњи, продаји и залихама шумских сортимената у државним шумама.

Advertisement

Из Монстата су објаснили да се шумом сматра земљиште које је обрасло шумским дрвећем у облику састојине чија је површина већа од 20 ари, као и шумски расадници, сјеменске састојине и сјеменске плантаже које су саставни дио шуме, шумска инфраструктура, противпожарне пруге и друга отворена подручја унутар шуме површине мање од 20 ари.ДАН
Nastavite čitati

Ekonomija

Сјутра протестна вожња ауто-такси предузетника

Objavljeno

dana

Сјутра протестна вожња ауто-такси предузетника

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Учесници протеста ће се окупити на платоу код Новог дуванског у Булевару Шарла де Гола, од десет до 11 сати- наводи се у саопштењу Струковног синдиката таксиста

Ауто-такси предузетници Црне Горе, чланови Струковног синдиката таксиста, одржаће сјутра протестну вожњу у Подгорици.

– Учесници протеста ће се окупити на платоу код Новог дуванског у Булевару Шарла де Гола, од десет до 11 сати- наводи се у саопштењу Струковног синдиката таксиста.

У 11 сати ће формирана колона кренути Булеваром Шарла де Гола, улицом Јосипа Броза, улицом Пете Пролетерске, Булеваром Светог Петра Цетињског, улицом Станка Драгојевића, гдје ће се колона зауставити.

Advertisement

– Представници Синдиката предаће дописе са захтјевима предсједнику Владе и министру финансија и социјалног старања. Затим ће колона такси возила са учесницима протеста наставити улицом Станка Драгојевића, Булеваром Ивана Црнојевића, улицом Марка Миљанова, улицом Братства и јединства, улицом 4. јула, до кружног тока на Забјелу, затим Булеваром Шарла де Гола, до мјеста поласка- наводи се у саопштењу.

Ту ће паркирати возила и затим пјешке се упутити испред зграде Управе прихода и царина и предати допис са захтјевима вршитељки дужности директорице и ту до краја радног времена сачекати одговоре по дописима.

– Зависно од одговора по предатим дописима, учесници протеста ће одлучити да ли се протести настављају и на који начин, до испуњења захтјева- додаје се у саопштењу.

Сходно епидемиолошким мјерама, у протесту ће учествовати 50 ауто-такси возила, исто тако испред зграде Управе прихода и царина, одговор по дописима ће чекати до 50 ауто-таксиДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Буди одговоран: Евидентирано 25 притужби

Objavljeno

dana

Буди одговоран: Евидентирано 25 притужби

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Наjвећи броj приjава односио се на неиздавање фискалних рачуна, али су евидентиране и притужбе на нелегалан рад и неприjављене раднике

У оквиру кампање Буди одговоран ове седмице jе евидентирано 25 притужби, на основу коjих ниjе изречена ниjедна новчана казна.

Наjвећи броj приjава односио се на неиздавање фискалних рачуна, али су евидентиране и притужбе на нелегалан рад и неприjављене раднике.

Неправилности ниjесу утврђене приликом контроле подгоричке перионице Wасх анд дрy и Ред таксиjа, приjављених да не издаjу фискалне рачуне, док jе паркинг у Тузима, приjављен по истом основу, затечен затворен.

Advertisement

У процедури су приjаве о неиздавању фискалних рачуна у ауто сервису Нешо, теретани Цолосеум и посластичарници Корзо у Подгорици, Локомотива пабу у Даниловграду, пиљари Воће и поврће Мацко, ресторану Пекара и кафићима Сан Ремо, Баштина, Mocco, Шеталисте и Д&М у Никшићу, као и ресторану Цвиjо и пекари Цезар у Бару.

У процедури су и приjаве да се у никшићкоj кафани Вир конзумираjу цигарете, да jе у обjекту La chef у Никшићу проширена дjелатност, у апотеци у Подгорици ниjесу успоставили систем плаћања картицом, а у подгоричком Колос џиму ниjесу приjављени радници.

Притужбе се односе и на рад на црно продавнице сухомеснатих производа на зеленоj пиjаци у Бару и непоштовање епидемиолошких мjера приликом организовања различитих прослава у ресторану Салаш.

Грађани су се жалили и на безбиjедност путева, непостоjање свjетлосних упозорења на пjешачком прелазу и крађу и девастациjу дрва из аутокампа Нептун у Улцињу.

Кампању Буди одговоран су краjем децембра 2013. године покренули Министарство финансиjа и Канцелариjа Програма Уjедињених нациjа за развоj (УНДП) у Црноj Гори, са циљем да допринесе jачању свиjести jавности и већем укључивању грађана у борби против сиве економиjе.

Advertisement

Проjекат омогућава грађанима да jедноставно и брзо укажу на неправилности, попут неиздавања фискалних рачуна, рада на црно или кршења потрошачких права и помогну надлежним институциjама да се што успjешниjе изборе са сивом економиjом.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije