Povežite se s nama

Društvo

Медојевић: Без кирије и рачуна потрошачка корпа је скоро 660 еура

Objavljeno

dana

Медојевић: Без кирије и рачуна потрошачка корпа је скоро 660 еура

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


То је минимум примања, које би требала да има на располагању просјечна породица у Црној Гори, каже предсједница Банке хране

Црна Гора, уочи Међународног дана борбе против сиромаштва, нема званичне податке о броју сиромашних за ову годину, казала је предсједница Банке хране Марина Медојевић, наводећи да се мора почети израда Стратегије за борбу против сиромаштва и расипања хране.

Медојевић је казала да постоје подаци који се односе на 2019. годину и да је по њима стопа ризика од сиромаштва износила 24,5 одсто, односно сваки четврти становник Црне Горе је био сиромашан.

Kако је казала, тврде да је на основу нашег рада са угроженима стање у прошлој и овој години драстицно лошије.

Advertisement

– Од почетка пандемије званично је око 10 хиљада радника добило је отказ, колико је тек отпуштено оних који су радили неформално, који нису имали осигурање па не можемо пратити раскид радног односа – навела је Медојевић.

Према њеним ријечима, запослени уколико немају срећу да раде у државним органима, јер су тамо плате више а и могу кад су болесни ићи на боловање, одсуствовати кад су им дјеца болесна, имати више дана годишњег одмора, најчешће имају плату од 250 до 350 еура. 

– Просјечну плату од 530 еура би логично требало да прима највећи број запослених, којих нема скоро 70 одсто њих- казала је Медојевић.

Она је рекла да око 130 хиљада пензионера прима најнижу пензију од 145,77 еура, а да просјечна пензија износи 293 еура.

– Наши пензионери, нажалост спадају међу најугроженије у Европи. Скоро по правилу, половину својих примања оставе у апотеци. До сљедеће пензије остану , како сами кажу, на води и голом хљебу – додала је Медојевић.

Advertisement

Она је истакла да је незапослених је званично 53.958 а број оних који нису на Завода за запошљавање, није познат.

Медојевић је казала да је број укупно незапослених у Црној Гори морао бити доступан јер је драгоцјен податак, како би се планирала ефикасна акција умањења незапослености и сиромаштва.

– Kолико имамо породица код којих није запослен ни један члан породице, не знамо а веома је важан податак јер директно указује на сиромаштво. Држава би морала радити на томе да посао добиије барем један члан такве породице- рекла је Медојевић.

Она је истакла да се не зна колико је оних који због строгих правила добијања социјалне помоћи не могу да је користе а који немају могућност да се прехране, плате струју и кирију.

– Минимална потрошачка корпа без станарине износи 659 еура и показује минимум примања, које би требала да има на располагању просјечна породица у Црној Гори – додала је Медојевић.

Advertisement

Она је оцијенила да је ситуација алармантна, када се види колико има незапослених, колике су плате и пензије и “запитајмо се колико грађана у Црној Гори реално живи у сиромаштву”.

Медојевић је рекла да су, препознајући ургентну потребу да се заштите најрањивије категорије, поготово ђеце, током трајања ове тешке кризе, практично све земље свијета увеле нове мјере социјалне заштите.

Црна Гора, како је додала, и даље има исте, уколико се не рачуна ђечији додатак који није донио много добробити онима који заиста живе у немаштини.

Она је казала и да је социјални картон одговор на многа питања.

– Наша социјална помоћ је толико мала да угрожени од ње не могу да плате чак ни станарину. Ништа нисмо урадили да би повећали број социјалних станова и тако олакшали живот најугроженијима, док је за функционерске било новца довољно – рекла је Медојевић.

Advertisement

Kако је казала, реформа система социјалне заштите и оснивање разних сервиса подршке грађанима је неминовност.

Медојевић је навела да је УНИЦЕФ, да би се спријечило повећање сиромаштва дјеце, препоручује да Влада прошири обухват програма социјалне помоћи за породице и дјецу.

– Најизложенија ризику од сиромаштва су незапослена лица а ми их тренутно имамо, званично око 54 хиљаде, док је најнижа стопа ризика утврђена међу запосленима, чији је број у паду – додала је она.

Она је поручила да се Банка хране залаже за еdjчију картицу која би подразумијевала бројне попусте за куповину обућу, ођећу, храну, прево i  уџбенике.

– Сиромаштво је највећа могућа неправда која се неће смирити док се узроци не искоријене- закључила је Медојевић

AdvertisementДАН

Društvo

Туроператорима из Албаније посебно интересантан сјевер Црне Горе

Objavljeno

dana

Туроператорима из Албаније посебно интересантан сјевер Црне Горе

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Они су боравили у Колашину и Рожајама, гдје су обишли ски центре Колашин 1450, Колашин 1600 и Хајла, како би се упознали са актуелном понудом ових скијалишта

Туроператори из Албаније, који су претходних дана боравили у студијској посјети Црној Гори у организацији Националне туристичке организације, имали су прилику да посјете сјевер Црне Горе који је на њих оставио посебан утисак. 

Они су боравили у Колашину и Рожајама, гдје су обишли ски центре Колашин 1450, Колашин 1600 и Хајла, како би се упознали са актуелном понудом ових скијалишта.  У циљу увезивања туроператора из Албаније са туристичком привредом са сјевера, Национална туристичка организација организовала је у Рожајама у ризорту Јela Natural Resort пословну Б2Б радионицу. 

Директорица Јela Natural Resort Amina Kurtagić, која је пристуствовала радионици казала је да су изузетно задовољни и да су већ договорили аранжмане са албанским туроператорима за наредни период. 

Advertisement

– Имали смо прилику да, у сарадњи са Локалном туристичком организацијом Рожаје, туроператорима презентујемо нашу понуду, као и пројекте који се односе на развој сеоског туризма. Охрабрени смо утисцима који су оставили наши гости и са задовољством се радујемо периоду који је пред нама јер се рожајски туризам буди. Јела ризорт ће и у наредном периоду врло радо подржати сваку иницијативу и бити партнер НТО-у и ЛТО Рожаје- казала је Куртагић. 

Наташа Пајовић, помоћница директора Скијалишта Црне Горе, казала је да су туроператоре детаљно упознали са понудом њихове компаније, плановима за предстојећу зимску туристичку сезону, као и дугорочним плановима за даљи развој Скијалишта.

– Од овог Б2Б догађаја очекујемо успостављање сарадње са туроператорима и туристичким агенцијама из Албаније, која нам чини примарно тржиште. Веома смо задовољни организацијом овог догађаја од стране НТО и надамо се да ћемо имати прилику да присуствујемо сличним радионицама са другим тржиштима и привредним субјектима- казала је Пајовић. 

Представник агенције ALDE TRAVEL из Тиране каже да су веома задовољни организацијом комплетног студијског пута и агендом.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Ски-центар Колашин 1600 спремно дочекуjе нову сезону, званично отварање 18. децембра

Objavljeno

dana

Ски-центар Колашин 1600 спремно дочекуjе нову сезону, званично отварање 18. децембра

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Ове године ћемо имати и велики броj новина, коjе подразумиjеваjу изнаjмљивање моторних санки и савремене опреме, дневно и ноћно ходање на крпљама, зимски хаjкинг, турно скиjање те школе скиjања и бордовања, казао jе Меденица

Ски-центар Колашин 1600 спремно дочекуjе званично отварање зимске туристичке сезоне планирано за 18. децембар, и биће конкурентан наjразвиjениjим ски-центрима у региону па и шире, тврди руководилац тог ски-центра Боjан Меденица. 

Према његовим риjечима, жичара К7, коjа спаjа Ски-центар Колашин 1600 и Ски-центар 1450 обезбиjедиће укупно 45 километара стаза, а ширење понуде ће додатно привучи туристе. 

– Ски-центар Колашин 1600 jе технички и садржаjно спремниjи него икада раниjе. Ове године ћемо, поред стандардних садржаjа, имати и велики броj новина, коjе, између осталог, подразумиjеваjу изнаjмљивање моторних санки и савремене опреме, дневно и ноћно ходање на крпљама, зимски хаjкинг, турно скиjање те школе скиjања и бордовања – казао jе Меденица.

Advertisement

image

Боjан Меденица


– приватна архива

Додаjе да ће у понуди бити разноврстан аниматорски, такмичарско спортски и забавни музички програм током циjеле зиме.

Велике гужве, проузроковане недостатком мjеста за паркинг отежавале су прилаз ски-центрима прошле године, те се интензивно радило на проширењу паркинг капацитета.

– Ове сезоне наши посjетиоци имаће на располагању додатних 350 мjеста, што би требало да побољша функционалност – казао jе Меденица. 

Advertisement

Недавно jе Ски-центар Колашин 1600 учествовао на саjму туризма у Тирани, гдjе су промовисали своjу понуду и планове за предстоjећу сезону. 

– Очекивања од ове сезоне су озбиљна, спремни смо за клиjентелу са различитим захтjевима и убиjеђени смо да jе уживање на планини загарантовано свим посjетиоцима, скиjали или не – поручио jе Меденица.

Аутор текста је Анђела Минић, студент друге године мастер студија Факултета политичких наука, смјер новинарствоДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Трећу дозу примило више од 54 хиљаде грађана

Objavljeno

dana

Трећу дозу примило више од 54 хиљаде грађана

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Прву дозу вакцине примило је 277.326 особа

У Црној Гори првом дозом вакцине против коронавируса вакцинисано је 60,7 одсто пунољетног становништва, а ревакцинисано 56,8 одсто.

Прву дозу вакцине примило је 277.326 особа или 44,7 одсто, а другу 259.738 или 41,9 одсто укупног становништва. У Црној Гори у посљедња 24 сата прву дозу вакцине примило је 106 особа, а ревакцинисано је 269.

Трећу дозу до сада су примиле 54.264 особе, а у посљедња 24 сата 359. Масовна вакцинација против КОВИД-а 19 у Црној Гори почела је 4. маја.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Najčitanije