Povežite se s nama

Novosti.rs

„NOVOSTI“ ISTRAŽUJU: „Vijesti“ kao batina Srba u ruci druge familije

Objavljeno

dana

"NOVOSTI" ISTRAŽUJU: "Vijesti" kao batina Srba u ruci druge familije

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


INTERESNE grupe okupljene oko Mila Đukanovića i Miodraga Miška Perovića raspadom Demokratske partije socijalista 1997. počele su da gomilaju kapital koji je godinama i decenijama rastao i narastao toliko da bi im pozavideli belosvetski tajkuni.

Foto: Borba

Advertisement

Nekadašnji komunisti i džemperaši u međuvremenu su svoju moć podelili na dva ogranka, "prvu familiju" i "drugu familiju". Đukanović je nastavio da koristi svoju neograničenu političku moć, dok je Perović na drugoj strani koristio svoje veze sa poslednjim američkim ambasadorom u SFRJ Vorenom Cimermanom, ali i s drugim diplomatama sa Zapada, a sve kako bi obezbedio novac za otvaranje "jakog" medija koji će politički odgovarati Đukanoviću i njihovoj zajedničkoj borbi protiv Slobodana Miloševića.

- "Vijesti" su osnovane kapitalom Mila Đukanovića kako bi postale medijska podrška procrnogorskim biračima 1997. godine. To je javno saopštio Miško Perović, iako on nije uzeo pare, već se umesto njega utalio Željko Ivanović. U to vreme Milo nije dobro medijski stajao u Crnoj Gori, a kad je puklo u DPS, "Vijesti" su podržale njegovu antisrpsku politiku i služenje "dubokoj državi" - kaže za "Novosti" Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta, koji je i u to vreme bio žestoki oponent Đukanovićevoj politici.

Nebojša Medojević, Foto arhiva Novosti

Advertisement

Medojević dodaje da su "Vijesti" već tada postale medijska batina u Đukanovićevim rukama i promoter njegove politike, koja se ogledala u sprečavanju ujedinjavanja procrnogrske i prosrpske opozicije, kako bi se Srbi stalno tretirali kao državni neprijatelji i držali u političkom getu da ne bi ušli u Vladu. S druge strane, stvorena je politika da se nijedna vlada ne može formirati bez DPS. To su dve osnovne ideološke postavke na kojima su funkcionisale "Vijesti".

Naš sagovornik podseća da je preko Soroša, ali i Bode Hombaha počeo da stiže veliki novac u "Vijesti", "koje su slepo služile Đukanovićevom režimu":

- Bile su gore od "Pobjede"! Postaju potpuno protiv koncepta tradicionalne Crne Gore, protiv pravoslavlja, istorije, identiteta... Instrukciju dobijaju od nove Kominterne, instalirane oko Soroša. Oni su prvi promovisali ideju zdravog tkiva DPS, dugo su "igrali" na to da Milica Pejanović Đurišić otcepi deo DPS kako bi se udružio sa "drugom familijom" i njihovim političkim projektima.

Advertisement

Milo Đukanović i Željko Ivanović, Foto in4s

"Vijesti" su, naglašava naš sagovornik, u prošloj vladi bile medijski savetnik Duška Markovića. I u vreme njegovog mandata, Miško Perović i Željko Ivanović su pokrenuli ideju okruglog stola o dijalogu rešavanja krize u Crnoj Gori, koji je podrazumevao da se napravi kompromis između opozicije i vlasti, ali tu ideju je Milo odbio.

- Dakle, oni konstantno lobiraju da jedna manjina ljudi vlada i upravlja Crnom Gorom preko svojih političkih poslušnika. Zato je "druga familija" osnovala Pozitivnu Crnu Goru, stranku koja je na kraju pokazala i fašističko lice u Nikšiću, gde nisu dozvoljavali da Srbin bude gradonačelnik! Prvi put se u politici u Crnoj Gori desilo da neko ne može da bude gradonačelnik, iako je dobio najviše glasova samo zato što je Srbin. I tu platformu za Nikšić je radio Dritan Abazović, u saradnji sa nekim ljudima iz stranih obaveštajnih službi - ukazuje Medojević.

Advertisement

Politički analitičar Igor Damjanović kaže, za "Novosti", da je "druga familija", odnosno grupacija koja stoji iza koncerna "Vijesti" i niza povezanih kompanija, u mutnim poslovima sa klanom Mila Đukanovića stekla desetine miliona evra.

- Partnerstvo dveju najmoćnijih crnogorskih porodica nastaje kada je Aco Đukanović 2003. kupio akcije Crnogorske komercijalne banke koju je osnovala "druga familija". Od male i nebitne banke, CKB preko noći postaje, zahvaljujući bratu Mila Đukanovića, najveća i najvažnija finansijska institucija u državi! NJen kapital rastao je vrtoglavom brzinom - ističe Damjanović.

- Klan Đukanovića "drugoj familiji" je omogućio da bude i važan igrač u vaučerskoj privatizaciji. Oni su tada osnovali privatizacioni fond "Moneta", koji je preuzimao akcije i kontrolu nad državnim preduzećima, planski ih vodio u stečaj i uništavao.

Advertisement

Damjanović dodaje da je zbog svega ovoga na hiljade porodica ostalo bez posla i egzistencije, a "druga familija" je rasprodajom imovine uništenih državnih firmi stekla dodatne milione:

- Sukob između klana Mila Đukanovića i "druge familije" nastaje u momentu kada Aco Đukanović izlazi iz CKB i osniva Prvu banku Crne Gore. Taj sukob se sa poslovnog prenosi na politički teren. Imamo vrlo upečatljivu izjavu glave "druge familije" Miodraga Perovića - da je Đukanović otišao sa vlasti 2007, bio bi heroj i on bi se lično borio da mu se sve oprosti! Baš te 2007. Aco Đukanović napušta CKB i osniva Prvu banku. Dakle, da je Aco Đukanović nastavio da i dalje posluje sa "drugom familijom", njegov brat Milo bio bi verovatno i danas njihov lični heroj!

Antisrpsku kampanju "Vijesti" vode od osnivanja. U novembru 2015. grubo su uvredile srpski narod u Crnoj Gori, kada su ga proglasile okupatorskim, u tekstu o proslavi godišnjice oslobođenja Budve u Prvom svetskom ratu, pod naslovom: "Obilježili dan kada su Srbi zamijenili Austrougare". Ovaj dnevnik o turističkim prilikama na Crnogorskom primorju objavljuje tekst pod naslovom "Čak ni Srbi neće sobe bez vode i klime!" Ostala je upamćena čestitka Olivere Vukadinović, tadašnje novinarke TVCG, povodom godišnjice osnivanja ovog dnevnika: "Volim 'Vijesti', jer nisu 'Vesti'!"

Advertisement

U međuvremenu, došlo je do teških optužbi između "prve familije" i "druge familije" za najteža krivična dela - ubistva, prebijanja, pljačke. Miodrag Perović je optuživao Mila Đukanovića da stoji iza napada šipkom na direktora "Vijesti", Željka Ivanovića. I baš nekako, u jeku najžešćih napada na Đukanovića, Ivanović mu ide na noge - na Milov prijem u vili "Gorica", povodom Dana nezavisnosti. Nešto kasnije, Đukanović je sumnjičio poslovodstvo "Vijesti" za mešetarenje na berzi i nezakonito sticanje bogatstva.

Lovćen banka centar lobija

"Druga familija" je osnivač Lovćen banke, i tu je centar njihovog lobija. Tu su Žarko Rakčević, Baća Radović, Čelebić, Duško Marković. To je krupni kapital, povezan sa međunarodnim finansijskim strukturama. Brat Miškov gradi zgrade, imaju fabriku sira, njihova je i "Rada" u Bijelom Polju, bave se građevinskim poslovima. Žarko Rakčević je od Srbije otkupio odmaralište u Čanju, kao i akcije Instituta Simo Milošević i to za mizerne pare. Imaju medije, povezuju se sa Draganom Đilasom preko "Junajted grupe", sa N1, kanalom Nova S - navodi Nebojša Medojević.

Perović je sebe video kao premijera

MIODRAG Miško Perović, profesor Matematičkog fakulteta, važi za medijskog tajkuna, osnivača "Monitora" i jednog od utemeljivača koncerna "Vijesti", Lovćen banke, Pozitivne Crne Gore i URA. Liberali Slavka Perovića su svojevremeno isticali da je od nezavisnog intelektualca i antiratnog profitera devedesetih kasnije promenio ćurak i okrenuo se služenju Milu Đukanoviću i DPS.

Advertisement

Milo Đukanović i Željko Ivanović, Foto in4s

Priča se i danas po Podgorici da je tada video sebe kao premijera Crne Gore, a Željka Ivanovića kao ministra spoljnih poslova, zbog čega je morao da upiše kurs engleskog. Međutim, te nade se nisu ostvarile, nakon čega su se okrenuli protiv Đukanovića. I ne samo protiv njega. Perović je u to vreme bio oponent Srpskoj pravoslavnoj crkvi, dok je mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija nazivao najpogrdnijim rečima, okupatorom i zločincem. U međuvremenu je zaratio sa Demokratskim frontom, odakle su stizale poruke da niko nije mogao da stekne na stotine miliona evra, a da mu to sam Đukanović nije omogućio, pa ni Miško Perović.

Javno priznao

JEDNOM prilikom Milo Đukanović se javno pohvalio da je imao ključnu ulogu u osnivanju "Vijesti", i da je čak tamo uložio i svoj kapital! Navodno je njegova produžena ruka u toj medijskoj kući i njegov glavni politički savetnik Aleksandar Saša Eraković, koji je jedno vreme bio i glavni i odgovorni urednik. Kasnije je bio nagrađen odlaskom u diplomatiju.

Advertisement

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKUNovosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE ULCINJ PREKINUTA: Stigla dva predloga za čelnika zakonodavne vlasti

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREKINUTA konstitutivna sednica Skupštine opštine Ulcinj nakon verifikacije mandata odbornicima.

Foto: B. Dabić

Advertisement

Iako je bilo planirano da nakon verifikacije bude izabran predsednik skupštine opštine Ulcinj, to se nije dogodilo jer su za mesto čelnika zakonodavne vlasti stigle dve kandidature – jedna iz opozicionog DPS-a, a druga iz Force koja je u vladajućoj kolaciji.

Konstitutivnoj sednici predsedava najstarija odbornica u parlamentarnom sazivu Jasmina Hasa iz redova DU Albanaca.

Hasa je kazala da će biti obrazovana komisija koja će se izjasniti o kandidatima. Pre nego što je Hasa odredila pauzu od pola sata, koja se produžila u popodnevne sate, skupštinsko zasedanje napustili su odbornici partija DPS i DUA.

Advertisement

Kandidat "Force" je Adrijan Mavrić.

- S obzirom na to da su dva kandidata, procedura je da se formira komisija koja će odlučiti o njihovoj kandidaturi, obrazložila je Hasa, nakon prekida sednice.

Nakon verifikacije mandata odbornicima i biranja predsednika Skupštine opštine, lokalni parlament sazvaće sednicu na kojoj će biti odabran i predsednik opštine Ulcinj.

Advertisement

Podsetimo, nosilac izborne liste koalicije "Za novi početak" Omer Bajraktari i predsednik Force Genci Nimanbegu potpisali su koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Ulcinju u naredne četiri godine.

Prema odredbama sporazuma, prve dve godine funkciju predsednika opštine Ulcinj će obavljati predstavnik koalicije Za novi početak, a potom predstavnik Force. Rotacija će biti obavljena 2024. godine.

BONUS VIDEO: 

Advertisement

GEJZIR U MAKSIMA GORKOG: Mlaz vode na sred ulice

Advertisement

 Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

SPASILI MLADIĆA IZ SRBIJE: Osveženje zamalo kobno po život

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


ZA DRŽAVLJANINA Srbije S. O. (33) osveženje u moru bilo je zamalo kobno po život. On je danas oko 14 časova spasen na gradskoj plaži u Baru. Muškarac je ušao u vodu i počeo da se davi.

Foto: B.Dabić

Advertisement

Da gubi bitku sa vodom uočili su prisutni u ugostiteljskom objektu na Barskoj rivi i uspeli da ga izvuku na plažu. Navodno, muškarac nije znao da pliva, a u more je ušao da se osveži.

Kolima Hitne pomoći on je transportovan u Opštu bolnicu Bar.

"Novostima" je potvrđeno da je hospitalizovan na Odeljenju intenzivne nege.

Advertisement

BONUS VIDEO:

GEJZIR U MAKSIMA GORKOG: Mlaz vode na sred ulice

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

POGLEDAJTE PRIVOĐENJE MILOŠA MEDENICE

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


MILOŠ Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, uhapšen je danas na aerodromu, nakon što je avionom iz Beograda sleteo u Podgoricu.

Printscreen/Tviter

Advertisement

Snimak hapšenja na svom profilu objavio je Marko Milačić, a kao što se vidi u priloženom videu, Medenica je više nego opušten dok ga pripadnici policije iz automobila sprovode u stanicu.

Za Medenicom je Viši sud 5. maja naredio raspisivanje nacionalne poternice jer se sumnjiči da je organizovao kriminalnu grupu čiji je član bila i njegova majka, dugogodišnja prva žena crnogorskog sudstva.

Po podacima Evropola, Medenica se bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge. Medenica se do sada, navodno, nalazio u jednoj beogradskoj klinici, gde se lečio od bolesti zavisnosti.

Advertisement

NJegova majka Vesna Medenica uhapšena je 17. aprila zbog sumnje da je kao član kriminalne organizacije izvršila protivzakoniti uticaj i nalazi se u pritvoru.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije