Povežite se s nama

Crna Gora

Patriotsko komitski savez: Vlast nam ruši državu u komade, okupimo se i dogovorimo poteze

Objavljeno

dana

Patriotsko komitski savez: Vlast nam ruši državu u komade, okupimo se i dogovorimo poteze

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Patriotsko komitski savez saoštio je da je nezakonitim prepisivanjem vlasništva nad Cetinjskim manastirom crkvi Srbije, ova, kako kažu, jadovlada pokazala da sada već „vlada“ samo golom silom i da je ništa ne zanima, ni Evropa, ni zdravlje, ni razvoj, samo otimanje, zatiranje, obezličavanje crnogorskog identiteta u cjelini i države Crne Gore.

Advertisement

“Iako će njihovo „vlasništvo“ nad najvećom crnogorskom svetinjom trajati do dana njihovog pada i poraza na izborima, još jednom zapanjuje drskost i bezočnost kojom su tajno, kao svi otimači, oteli nešto što im ne pripada. U saopštenju njihovog vd šefa katastra još se kaže da će se i sve ostale „nepravilnosti“ koje postoje vezano za vjerske objekte, ispraviti u hodu, što znači da će oteti i onih oko 300 crkvi koje nijesu bile upisane u katastar na crkvu Srbije. Time će projekat otimanja crnogorskih svetinja, crkava i manastira, biti zaokružen”, navodi se u saopštenju.

PKS poručuje crnogorskoj opoziciji, građanima Cetinja i odbornicima cetinjskog parlamenta, da, kako ističu, dobro razmisle što nam je činiti i da li će se i ovo dozvoliti.

“Kako god odlučite, mi ćemo podržati. A ako bude trebalo i svojim životima braniti Cetinjski manastir pa neka pendrek opet organizuje snage bezbjednosti da izvedu „dobru akciju“ kao što su je izveli 5. septembra. No ovog puta ćemo biti spremni! Dok se čeka bijeli svijet da se okrene Crnoj Gori, dok se kalkuliše procentima i pametuje na sve strane, vlast nam ruši državu u komade. Okupimo se i dogovorimo poteze. Vakat je”, poručuju iz PKS.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Pješak poginuo u Radanovićima

Objavljeno

dana

Autor

Uhapšen osumnjičeni za krađu automobila koji je zapaljen u Zagoriču

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Državljanin Bosne i Hercegovine M.S. (65) poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se jutros dogodila u Radanovićima u Kotoru, saopšteno je iz OKC-a Uprave policije.

Advertisement

Nesreća se dogodila oko 6:35 časova.

Stradali je bio pješak.

Istraga je u toku.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Izgorjela Idea i radnja elektro opreme u Gornjoj Gorici

Objavljeno

dana

Autor

Izgorjela Idea i radnja elektro opreme u Gornjoj Gorici

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Radnja marketa Idea i elektro opreme u podgoričkom naselju Gornja Gorica kompletno su izgorjeli tokom noći. Požar je lokalizovan, a kako su saopštili iz Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada bile su ugrožene i susjedne kuće i objekti. Materijalna šteta je ogromna.

Advertisement

Kako saznaje Portal RTCG, požar je prijavljen Službi zaštite bi spašavanja sinoć oko 1:45 nakon ponoći.

Kako navode iz Službe, plamenom je bio zahvaćen skladišni dio objekta i postojala je velika prijetnja širenja požara na susjedne povezane objekte među kojima i objekti stanovanja.

S obzirom na to da su prijavljene  i eksplozije u objektu, u akciji gašenja mobilisano je 11 vozila sa 30 vatrogasaca, a u pomoć su pristigle kolege iz Službe zaštite i spašavanja Cetinja i Danilovgrada.

Advertisement

“Pripadnici Sluzbe uspjeli su da odbrane susjedne objekte, magacin supermarketa Idea i i objekat Puna kuća su bili zahvaćeni požarom. Poseban rizik predstavljala je podrumska prostorija susjedne kuće u kojoj se nalazila velika količina lako zapaljivih materija i hemikalija (nitro razredjivač, boje i lakovi)”, navodi se u saopštenju Službe zaštite i spašavanja.

Pri gašenju problem je predstavljala zgusnutost objekata kao i velika količina visoko i lako zapaljivih materija.

“Pripadnici Službe uspjeli su da iz objekta izvuku tri velike plinske boce uz veliki rizik da ne bi došlo do još većih eksplozija”, navodi se u saopštenju.

Požar je lokalizovan u 04.36 h,  a pripadnici Službe su i dalje na terenu kako bi se požar u potpunosti ugasio, jer postoje velike naslage zapaljivog materijala koje jos uvijek tinjaju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Alarmantni podaci, femicid na djelu: Za četiri mjeseca ubijene tri žene, teško povrijeđena djevojčica

Objavljeno

dana

Autor

Podgoričaninu četiri mjeseca zatvora zbog prebijanja supruge

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Za četiri mjeseca u Crnoj Gori ubijene su tri žene koje su prijavljivale nasilje u porodici, što jasno pokazuje da se žrtvama ne vjeruje dovoljno, te da su institucije pasivne i da ne reaguju na adekvatan način na ovu stravičnu pojavu.

Advertisement

Ovo je jučerašnja jednoglasna poruka javnosti nakon što je dvadeset sedmogodišnja Zimrita Nerda iz Bara, majka troje maloljetne djece, preminula u Kliničkom centru Crne Gore od posljedica nasilja za koje je osumnjičen njen nevjenčani suprug Dalibor Nikolić (33) iz Bosne i Hercegovine. Time je dopisana još jedna tragična stranica u tužnoj priči porodičnog nasilja koja je, nažalost, sve obimnija…

Izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević Pobjedi je juče rekla da su u toku prošle godine zatvorske kazne izrečene u samo sedam odsto predmeta koji su vođeni pred sudovima za prekršaje, te da se konačno mora nešto uraditi po tom pitanju.

“Ova mlada žena je jedna od tri koje su ubijene u posljednja četiri mjeseca. Sve tri su žrtve partnerskog nasilja, najmlađa je imala 19, a najstarija 36 godina. Podsjetiću i da je teško povrijeđena petnaestogodišnja kćerka jedne od žrtava i teško ranjen otac Šejle Bakije. Ukupan narativ ne ide u prilog žrtvama, ne vjeruje im se dovoljno, institucije su pasivne i potrebno je potpuno rekonstruisati postojeći sistem, tako da prava i interesi žrtava, dužna pažnja i proaktivan odnos budu osnovni principi u postupanju nadležnih institucija”, poručila je Raičević.

Govoreći o podacima sudova za prekršaje, kazala je da su u toku prošle godine imali veliki broj predmeta za nasilje u porodici – čak 2.176.

Advertisement

“To znači da se tužioci mnogo češće odlučuju za blažu kvalifikaciju djela, odnosno uglavnom se vode prekršajni postupci. Krivičnih postupaka je neuporedivo manje – unazad 10 godina ne prelaze 15 odsto od ukupnog broja prijavljenih slučajeva. Do kraja 2021. godine sudovi za prekršaje su okončali 70.73 odsto predmeta, ili 1.539, ali je kaznena politika još uvijek preblaga”, upozorava Raičević.

U ukupnom broju okončanih predmeta, zatvorske kazne su izrečene u samo sedam odsto predmeta koji su vođeni pred sudovima za prekršaje, a naša sagovornica kaže da preovlađuju uslovne osude – 19 odsto, novčane kazne – 29 odsto, opomene – osam odsto i vaspitne mjere – 1,4 odsto.

“Skoro četvritina predmeta je okončana oslobađajućom odlukom suda, tačnije 22,3 odsto, odbačeno je 14 odsto predmeta, postupak je obustavljen u 5,8 odsto predmeta, a osam odsto ih je riješeno na neki drugi način”, navela je Raičević.

Kaže da su zaštitne mjere udaljenje iz stana izrečene u samo tri odsto predmeta, a zabrana približavanja u 7.7 odsto predmeta.

Advertisement

“Zabrana uznemiravanja i uhođenja izrečena je u 12,5 odsto predmeta. Sve ovo pokazuje da se ne vodi dovoljno računa o prevenciji novog nasilja i fizičkoj zaštiti žrtava. Statistika sudova govori sve “, zaključuje Raičević.

Policija registrovala 294 krivična djela nasilje u porodici

Prema podacima Uprave policije, prošle godine je registrovano 294 krivična djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

Registrovano je i 31 krivično djelo koje se dovodi u vezi sa nasiljem u porodici, a kvalifikovana su drugačije (ugrožavanje sigurnosti, nedozvoljene polne radnje, oduzimanje maloljetnog lica…)

Advertisement

“Tokom navedenog perioda registrovano je 1.774 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici “, saopšteno je iz Uprave policiAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije