Povežite se s nama

Novosti.rs

RODILA BARSKA MASLINA KOJA IMA 2.240 GODINA: Od 100 kg maslina dobili 8,3 litara najkvalitetnijeg ulja

Objavljeno

dana

RODILA BARSKA MASLINA KOJA IMA 2.240 GODINA: Od 100 kg maslina dobili 8,3 litara najkvalitetnijeg ulja

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


STOTINU kilograma i 90 deka maslina ubrano je sa Stare masline koja zvanično ima preko 2.240 godina.

Foto B. Dabić

Advertisement

Berba plodova sa Stare masline u barskom naselju Mirovica je organizovana prvog dana vikenda. Istog dana plodovi su prerađeni i dobijeno je 8,3 kilograma maslinovog ulja. Ovo je za Novosti potvrđeno iz NVU Društvo maslinara Bar koje je i organizator “Edž albis ulivis”.

Početak rane berbe maslina i proizvodnje maslinovog ulja vrhunskog kvaliteta tradicionalno promoviše manifestacija “Edž albis ulivis”.

Foto B. Dabić

Advertisement

Iz NVU Društvo maslinara Bar su mišljenja da je maslinovo ulje od plodova Stare masline najboljeg kvaliteta - ekstra verđine maslinovo ulje. Takođe, su mišljenja da ovo ulje zaslužuje svoje mesto na prestižnom takmičenju koje se održava u NJujorku.

Među prvima koji su ove godine ubrali plodove Stare masline bili su: ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, predsednik opštine Bar Dušan Raičević, predsednica Skupštine opštine Bar Milena Božović, direktor Kulturnog centra Bar Erol Marunović, zatim brojni maslinari barskog kraja.

-Manifestacija ukazuje na značaj rane berbe, bez koje nema kvalitetnog ulja, kazao je ministar naglašavajući da loše navike, kao sakupljanje opalih plodova masline sa zemlje ne treba primenjivati u praksi.

Advertisement

-Da bi se dobilo ekstra devičansko i devičansko ulje, masline je potrebno ubrati na vreme, pravovremeno u roku od 24 časa preraditi, i na kraju skladištiti i pakovati u adekvatnu ambalažu. Značaj ovakvih okupljanja je edukacija, u smislu prepoznavanja kvalitetnog ulja, naveo je ministar uz podsećanje da ekstra devičansko ulje mora zadovoljiti osnovne kriterijume voćnosti, gorkosti i pikantnosti.

Foto B. Dabić

-Ono što je najvažnije, moramo shvatiti da samo zajedno možemo podići crnogorsko maslinarstvo na još viši nivo: ministarstvo kroz kreiranje politika koje stvaraju dobar osnov za razvoj maslinarstva, i kroz zajedničke edukacije proizvođača ali i potrošača, a svi zajedno kroz menjanje svesti i usvajanje evropskih standarda, kazao je Stijović dodajući da će „Kuća maslina“ u Starom Baru uskoro biti stavljena u funkciju.

Advertisement

Ministar je pozvao poljoprivrednike da zajedno sa ministarstvom kroz predloge, kreiraju nove linije podrške.

PRVI CRNOGORSKI PANEL

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede je pripremilo rešenje o ovlašćenju Prvog crnogorskog panela za senzorsku analizu devičanskih maslinovih ulja.

- Ovo je za maslinarstvo značajan trenutak jer će Crna Gora po prvi put u istoriji dobiti panel koji će biti sposoban da oceni kvalitet maslinovog ulja što je bio preduslov za ocenu kvaliteta ulja proizvedenog od plodova sa Stare masline. Okosnicu panela čine stručni i obučeni članovi Društva maslinara Bar ali i predstavnici Biotehničkog fakulteta te predstavnici drugih maslinarskih organizacija Crne Gore. Panel će pored senzorske ocene kontinuirano raditi na unapređenju kvaliteta našeg maslinovog ulja, kazao je predsednik NVU Društvo maslinara Bar Ćazim Alković.

Advertisement

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKUNovosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

U „MAJBAHU“ ĆE VOZITI ŠTIĆENE LIČNOSTI: Vlada odlučila, čuveni „mercedes“ Duška Markovića ustupa na korišćenje MUP

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


DO konačnog modela koji će odrediti šta će biti sa "mercedesom majbah" koji je svojevremeno kupio Duško Marković za 600.000 evra, sada će koristiti Uprava policije za prevoz zvaničnika iz međunarodnih organizacija.

Foto P. M.

Advertisement

To je odlučila Vlada na sednici i time stavila van snage odluku prethodne vlasti o prodaji luksuznog automobila.

Na proleće prošle godine vlada na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić odlučila je da proda "mercedes majbah", a procenitelji su utvrdili da vredi više od 456.000 evra. Kako je pojasnio Aleksandar Damjanović, ministar finansija, tenderi za prodaju nisu uspeli.

Bilo je, navodi, interesovanja od jednog konzulata, ali i pojedinaca iz arapskih država, Nemačke, Belgije, "Dajmlera".

Advertisement

- Ti pregovori nisu okončani i sada taj automobil propada, a vrednost pada. Za godinu i po ili dve mogli bismo ga rezati i prodati kao staro gvožđe - konstatovao je Damjanović.

Da bi se sprečilo ruiniranje luksuznog automobila resor finansija je uvažio zahtev Uprave policije da im ustupe vozilo.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

PROSLAVA NA BOŽIĆ ŽULJA DPS: Vraćanje starog datuma Dana opštine Mojkovac izazvalo usijanje u gradu

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NAJAVA da će aktuelne vlasti u Mojkovcu vratiti stari datum, 7. januar kao novi Dan opštine, izazvala je usijanje u Mojkovcu, posebno u redovima DPS, bez obzira na to što je reč o datumu koji je jedan od najsjajnijih u dugoj istoriji Crne Gore.

Foto M. S.

Advertisement

- U toku su izmene i dopune Statuta opštine Mojkovac u kojem će, između ostalog biti vraćen 7. januar kao Dan opštine Mojkovac. Poznato je da je DPS nakon osvajanja vlasti 2012. godine, doneo odluku da se promeni praznik Opštine - 7. januar, koji je bio ustanovljen u znak sećanja na Mojkovačku bitku. Za praznik opštine Mojkovac tada je određen 13. avgust jer je tog datuma 1955. godine došlo do spajanja opštine Polja, Sreza kolašinskog i Opštine Mojkovac, radi formiranja današnje Opštine - potvrdio je ovu vest predsednik Opštine Mojkovac Vesko Delić, koji je na lokalnim izborima u Mojkovcu bio nosilac liste koalicije "Za budućnost Mojkovca- DF-SNP".

- Poštujući sve datume i istorijske činjenice, želim da istaknem da je, ipak, 7. januar odnosno Mojkovačka bitka najznačajniji istorijski događaj iz slavne prošlosti Mojkovca.

Iz lokalnog odbora opozicionog DPS, izjavu tumače kao želju i pretenziju aktuelne lokalne vlasti da opštinu pretvori i prepodobi drugoj nameni.

Advertisement

Foto M. S.

- Mi u DPS-u, cenimo i poštujemo 7. januar kao datum sećanja na Mojkovačku bitku 1916. godine, ali tada smo smatrali, kao što smatramo i danas da upravo uspostavljanje i formiranje prvih organa lokalne vlasti treba obeležavati kao datum Dana opštine.

Ovakva inicijativa onih koji nažalost danas predstavljaju lokalnu vlast uopšte ne čudi - poručili su iz DPS.

Advertisement

- Mojkovcu je potreban dalji razvoj, ako lokalna vlast nije u stanju to da obezbedi, onda nam od nje nije potrebno ni revidiranje donesenih odluka prethodnih vlasti, niti ćemo to dozvoliti.

ISTORIJA GURNUTA U ĆOŠAK

ČUVENA Mojkovačka bitka, u kojoj je Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore 6. i 7. januara 1916, pod komandom serdara Janka Vukotića, zaustavila daleko brojniju i savremeno opremljenu austrougarsku armadu, štiteći povlačenje srpske Vojske Kraljevine Srbije ka Albaniji, ušla je u najsvetlije primere ratovanja i samožrtvovanja u ljudskoj istoriji.

Međutim, dolaskom DPS na vlast, čije nekadašnje perjanice su baš iz Mojkovca, svetli datum je "ćušnut", a vrlo brzo je oskrnavljen i spomenik mojkovačkim junacima na Bojnoj njivi, skidanjem pravoslavnog krsta.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

DONIRAO BUBREG I SPASAO ŽIVOT DOKTORKI: Nesvakidašnji gest osuđenika u Crnoj Gori, Vrhovni sud mu skratio kaznu za trećinu

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


HUMANI gest osuđenog M.B. da donira bubreg lekarki bio je vredan pažnje i cenjen pa je Vrhovni sud uvažio zahtev da mu se ublaži izrečena zatvorska kazna.

Foto: "Novosti"

Advertisement

Vrhovni sud Crne Gore usvojio je zahtev za vanredno ublažavanje pravosnažno izrečene zatvorske kazne osuđenog zbog razbojništvo i osudio ga na dve umesto na tri godine zatvora.

- Braniteljka okrivljenog je Višem sudu u Podgorici podnela zahtev za vanredno ublažavanje kazne izrečene pravosnažnom presudom. U navedenom zahtevu se ističe da su ispunjeni uslovi Zakonika o krivičnom postupku za vanredno ublažavanje kazne jer je nakon pravosnažnosti presude došlo do novih dokaza koji neminovno doprinose ublažavanju kazne. U zahtevu je navedeno da je osuđeni M.B. kao donor bubrega spasio život lekarki J.M. Braniteljka je naglasila da je osuđeni ovim nesebičnim delom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom nego izuzetno retkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ. Predložila je da Vrhovni sud Crne Gore usvoji zahtev na način što će preinačiti pravosnažnu presudu Višeg suda u Podgorici u delu odluke o kazni - pojašnjava se u odluci suda.

Dodaje se da je na osnovu svih činjenica Viši sud u Podgorici predložio da se usvoji zahtev za vanredno ublažavanje kazne dok je Vrhovno državno tužilaštvo takođe konstatovalo da treba uvažiti zahtev.

Advertisement

- I po nalaženju Vrhovnog suda navedena činjenica predstavlja novu okolnost koja je nastala nakon donošenja presude, a ista je takvog značaja da očigledno opravdava blažu osudu od izrečene pa je stoga valjalo usvojiti zahtev za vanredno ublažavanje kazne i preinačiti presudu u delu odluke o kazni na način što će se izrečena kazna ublažiti za godinu dana. U konkretnom slučaju radi se o novoj specifičnoj okolnosti, koja je veoma retka u medicinskoj praksi, a koja se odnosi na ličnost osuđenog.

Očigledno je da je osuđeni učinio izuzetno humano delo. Dobrovoljno je donirao organ drugom nepoznatom primaocu i izvršio neciljanu donaciju organa iz potpuno nesebičnih razloga (ne radi se o licu koje je doniralo svoj organ u korist sebi bliske osobe - srodnika ili prijatelja) i na taj način drugome produžio život. Ovim činom osuđeni je učinio dobro bez ikakvog interesa, pokazujući dobru volju da pomogne drugome i da na taj način doprinese promociji ljudske dobrobiti, odnosno da podstakne i druge na dobrotvorne akcije, sve sa željom da doprinese blagostanju osobe kojoj je donirao svoj vitalni organ. Ovo je svojevrsni primer naglašene filantropije koja zavređuje posebno poštovanje. Vrhovni sud nalazi da je navedena okolnost naročito olakšavajuća, izuzetnog karaktera, zbog čega je opravdano okrivljenom ublažiti propisanu kaznu - navodi se između ostalog u obrazloženju presude.

(Vijesti)

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije