Povežite se s nama

Svijet

,,SLOBODA JE SAMO PRIVIDNA” NAUKA O PROPAGANDI SE JOŠ UVEK RAZVIJA I NADOGRAĐUJE A MI SMO NJENE ŽRTVE

Objavljeno

dana

,,SLOBODA JE SAMO PRIVIDNA” NAUKA O PROPAGANDI SE JOŠ UVEK RAZVIJA I NADOGRAĐUJE A MI SMO NJENE ŽRTVE

Najnovije Vijesti iz Svijeta, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Igor Mihajilo

Čovečanstvo živi u daleko manje slobodnom društvu nego što većina nas misli. Samo na prvi pogled izgleda kao da smo slobodni, iz razloga što nas ne bacaju u zatvor zbog kritikovanja zvaničnika naše vlade. Možemo glasati za koga god želimo. Isto tako možemo se prijaviti na internet i potražiti informacije o bilo kojoj temi koja nas zanima. Ako želimo kupiti proizvod, imamo mnogo marki koje možemo slobodno izabrati.

Ali ipak mi nismo slobodni. Naši politički sistemi postavljeni su tako da ljude stapaju u dvopartijski sistem koji s obe strane kontrolišu bogati oligarsi. Informacije iz medija ljudi usvajaju na osnovu kojih stvaraju sliku o tome šta se događa i kako bi trebali glasati i ne sluteći da sve kontroliše bogata oligarhijska klasa preko uticajnih tajnih vladinih agencija. Internet algoritmi se koriste za manipulaciju kako bi ljudima pokazali informacije koje pogoduju stvaranju društvene klime u kojoj se zapravo neće ništa značajnije promeniti. Čak je i naša zabava prepuna uticaja zapadnih službi bezbednosti.

Koliko je to besplatno? Ništa nije besplatno. Što bi rekli zapadnjaci: ” Nema besplatnog ručka.” Koliko je vaš govor slobodan ako postoji bezbroj institucionalnih mera zaštite kako bi se sprečilo da govor ikada utiče na političke promene?

NAJGLEDANIJA EMISIJA UŽIVO! MARIO ZNA! OVO SE NE PROPUŠTA!

Advertisement

Nije važno šta smete reći, nije važno šta govorite. Nije važno da li smete nazvati kretenom, marionetu oligarha, postavljenog na dužnost na poslednjim lažnim izborima. Nije važno da li vam je dozvoljeno da Google -u dostavljate sve informacije koje želite samo da pronađete sve informacije koje Google želi da pronađete.

Koja je funkcionalna razlika između režima koji direktno cenzuriše internet radi spečavanja neslaganja sa režimom koji radi sa bogatom oligarhijom iz silicijumske doline radi kontrole informacija putem algoritama i ima uspostavljen sistem koji sprečava da neslaganje ima značajniji uticaj?

Nema ih.

Mi zapravo živimo u fiktivno slobodnom društvu koje je prerušeno u slobodno društvo, kroz razne demokratske i lineralne vrednosti. Zapadna liberalna demokratija je samo totalitarizam obučen u ovčije krzno. I takvo stanje samo progresira na sve lošije. Propaganda je nauka koja se još razvija.
Prošlog meseca građanin Ottawe izvestio da je kanadska vojska iskoristila epidemiju Covida kao izgovor za testiranje stvarnih vojnih psihop tehnika na svom civilnom stanovništvu pod izgovorom da osigurava poštovanje ograničenja pandemije.

Neki odlomci:

“Kanadski vojni čelnici videli su pandemiju kao jedinstvenu priliku da isprobaju propagandne tehnike na neslućenoj javnosti, zaključuje se u nedavno objavljenom izveštaju kanadskih snaga.”

„Plan koji je izradila kanadska združena operativna komanda, poznat i kao CJOC, oslanjao se na propagandne tehnike slične onima koje su se koristile tokom rata u Avganistanu. Kampanja je pozvala na „oblikovanje“ i „iskorištavanje“ informacija. CJOC je utvrdio da je šema informacionih operacija potrebna za otklanjanje građanske neposlušnosti Kanađana tokom pandemije koronavirusa i za jačanje vladinih poruka o pandemiji.”

“Odvojena inicijativa, koja nije povezana s planom CJOC-a, ali koju nadziru obaveštajni službenici kanadskih snaga, oduzela je informacije s javnih računa društvenih medija u Ontariju. Prikupljeni su i podaci o mirnim okupljanjima Black Lives Matter i čelnicima BLM -a.”

“Ovo je zaista prilika za učenje za sve nas i prilika da počnemo unositi informacione operacije u svoju (CAF-DND) rutinu”, rekao je kontraadmiral.

“Još jedan pregled usredsređen je na granu javnih poslova kanadskih snaga i njene aktivnosti. Prošle je godine filijala pokrenula kontroverzni plan koji bi vojnim službenicima za javne poslove omogućio da koriste propagandu za promenu stavova i ponašanja Kanađana, kao i za prikupljanje i analizu informacija sa javnih računa društvenih medija. ”

Advertisement

“Plan bi omogućio osoblju da pređe sa tradicionalnih vladinih metoda komunikacije sa javnošću, na agresivniju strategiju korištenja informacionog ratovanja i taktike uticaja na Kanađane.”

U novom članku pod naslovom „Iza NATO-ovog„ kognitivnog ratovanja “: Zapadne vojske vode„ bitku za vaš mozak “ “, Ben Norton iz The Greyzone izveštava o tome kako su nedavne rasprave pod pokroviteljstvom NATO-a izričito zagovarale potrebu unapređenja nauke o kognitivnom ratu u ofanzivne i odbrambene svrhe.

Neki odlomci:

“NATO uvodi potpuno novu vrstu borbe koju je označio kao kognitivno ratovanje. Opisana kao “oružje nauke o mozgu”, nova metoda uključuje hakovanja pojedinca iskorištavanjem ‘ranjivosti ljudskog mozga’ kako bi se implementirao sofisticiraniji ‘društveni inženjering’.

„Iako je studija koju podržava NATO insistirala na tome da je veliki deo istraživanja kognitivnog ratovanja osmišljen u odbrambene svrhe, takođe je priznala da vojna alijansa razvija ofanzivnu taktiku, navodeći: „Čovek je često glavna ranjivost i to treba priznati kako bismo zaštitili ljudski kapital NATO-a, ali i kako bismo imali koristi od ranjivosti naših protivnika.”

“U jezivom otkriću, izveštaj je izričito naveo da je “cilj kognitivnog ratovanja naštetiti društvima, a ne samo vojsci”

Studija je opisala ovaj fenomen kao„ militarizaciju nauke o mozgu.” Ali čini se jasnim da će NATO-ov razvoj kognitivnog ratovanja dovesti do militarizacije svih aspekata ljudskog društva i psihologije, od najintimnijih društvenih odnosa do samog uma.”

“Drugim rečima, ovaj dokument pokazuje da brojke u vojnom kartelu NATO -a sve više vide svoje domaće stanovništvo kao pretnju, bojeći se civila da budu potencijalne kineske ili ruske spavaće ćelije, podle “pete kolone” koje dovode u pitanje stabilnost “zapadnih liberalnih demokratija.”

Advertisement

“Naravno, istraživač NATO -a je tvrdio da su strani “protivnici” navodni agresori koji koriste kognitivno ratovanje. A zapravo, istovremeno je jasno dao do znanja da zapadni vojni savez razvija svoju taktiku.”

U eseju iz 2017. pod naslovom “Rat na stvaranju smisla”, pisac Jordan Greenhall izneo je zapažanje o kojem sam od tada razmišljao: da je nauka o modernoj propagandi u istraživanju i razvoju već više od jednog veka i da je nužno napredovala u nauci, jednako koliko imaju i druga vojna područja.

“1917. godine, mladi Edward Bernays je zamoljen da pomogne američkim ratnim naporima primjenjujući teorije nesvesnog svog ujaka Sigmunda Freuda na novu nemačku tehniku ​​pod nazivom” propaganda”, piše Greenhall.

Advertisement

“Tehnologija rata brzo se kreće. U razdoblju od jednog i po veka, poslednji rat preskočio je od dugih pušaka preko automatskih pušaka do oružja za igranje… Kulturni ratovi, smisao i svrha doveli su do inovacija na “eksponencijalnoj tehnološkoj krivulji”. Zanatski napori Bernaysa i Goebbelsa su ostavljeni daleko u prošlosti modernim metodama.”

Razmislite o tome koliko je tehnološkog napretka bilo u vojsci u prošlom veku. Naši vladari su svo to vreme usavršavali svoje metode manipulisanja našim čulnim sposobnostima u svoju korist, a samo je mala manjina od nas čak počela shvatati da se ta manipulacija uopšte i događa.

Teško je i naći rešenja za ovaj problem osim širenja svesti o činjenici da se to događa. Propaganda funkcioniše samo ako ne razumete, pod (A) da vam se to događa i pod (B) kako se to događa, te imate osnovnu svest o činjenici da postoji globalna kampanja za manipulaciju ljudskom mišlju. Poniznost da shvatite da se i sa vama može manipulisati i da vas mogu prevariti je drugi korak.

Ostaje nam nada da će čovečanstvo nadmašiti svoju psihološku podložnost manipulaciji i preći u zdravu mentalnu priču kako budemo sticali iskustvo kroz vreme…

NultaTačka/Medium.com

AdvertisementNulta Tačka

Svijet

RABOBANK: UPOZORENJE MMF-a O „EKONOMSKOM KOLAPSU“ TREBALO BI DA BUDE GLAVNA VEST U MEJNSTRIM MEDIJIMA

Objavljeno

dana

Autor

RABOBANK: UPOZORENJE MMF-a O „EKONOMSKOM KOLAPSU“ TREBALO BI DA BUDE GLAVNA VEST U MEJNSTRIM MEDIJIMA

Najnovije Vijesti iz Svijeta, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Milena Stojakovic

“Ekonomski kolaps” kažete?

MMF upozorava na „ekonomski kolaps“, koji bi trebalo da dospe na naslovne strane. Ne zato što MMF ima bilo kakvu reputaciju da je blagovremen ili u pravu u bilo čemu, već zato što Fond tako retko kaže bilo šta negativno iz straha da će biti viđen kao izazivač kriza koje politike koje nameće ionako uvek na kraju stvaraju. Pored potpunog nedostatka iznenađenja kada je osvanuo naslov, moja početna misao je bila „Da, ali gde?“ Ima toliko kandidata kao:

• Problemi sa lancem snabdevanja pokušavaju da se prikriju kao i činjenica da u supermarketima u Srbiji na dnevnom nivou se promeni na 1000 cena.

• Skoro svi u Američkom Fed-u sada kažu da smanjenje(tapering) treba da se ubrza i da se povećanja stopa dešavaju mnogo ranije nego što smo mislili. Povrh svog duga koji smo uvećali pod Covid-om. Ravnavanje krivulje koje vidimo dovoljno govori o tome.

• Dženet Jelen kaže: “Spremna sam da povučem reč prolazno. Mogu se složiti da to nije bio prikladan opis onoga sa čime imamo posla”. Na koji pridev ona misli umesto toga dok daje više stimulansa grupama sa najvećom marginalnom sklonošću ka potrošnji bez rešavanja pitanja lanca snabdevanja? Zbunjujuće, Jelen je takođe rekla da Fed treba da budno prati rastuće plate kako bi izbegao „spiralu plata i cena“ u stilu 70-ih. OVO NIJE NJEN POSAO, a bez povećanja plata nema načina da se izbegne ekonomska paradigma koju je, čini se, odlučna da promeni… ili je u redu davati ljudima beneficije, ali ne i da oni zarađuju taj novac?

Advertisement

• Cene nafte

• Američka vlada bi mogla da doživi zatvaranje već večeras, a možda čak i tehničko neizvršenje duga, sa samo jednim senatorom koji je sada u stanju da primora da se ovo desi.

• Australian Financial Review juče je žalosno pitao koliko dugo može da se odugovlači dug od 7 biliona dolara koji imaju kineski programeri. Čini se da je Kaisa sada novi Evergrande, za šta su mi u više navrata govorili da je to „ograničeno“ pitanje specifično za firmu pre nekoliko meseci. Nije bilo. Nije. Ne može se dati obim zaduživanja i politika udaljavanja od obaveza. Ali to ne znači da ćemo dobiti kineski GFC – samo dugo usporavanje rasta, sa stvarnim finansijskim bolom za neke investitore, i verovatnoća da su strani investitori pri vrhu te liste?

• S tim u vezi, trka i sa američke i sa kineske strane da zaustave ofšor listing kineskih firmi se nastavlja brzo – sa Didi koja preuzima vođstvo u selidbi nazad u Hong Kong.

• Štaviše, Kina upozorava američka preduzeća povezana sa Kinom: ne možete ‘napraviti bogatstvo u tišini’, a zamenik ministra spoljnih poslova Xie Feng im govori da gurnu Belu kuću ka ‘racionalnoj’ kineskoj politici i okončaju ‘ideološke’ sukobe oko trgovine i tehnologije. Mnoge američke firme će, naravno, i ako pogledate navodne demokratske pokušaje, da odbace odredbe o ljudskim pravima na uvoz iz Sinđianga u zakonima koji su na čekanju, neki američki političari su već prijemčivi za to. Međutim, ovo takođe rizikuje da neki drugi političari budu oprezniji u pogledu američkog poslovanja u Kini, a izbori su 2022. Ili, kao što pokazuje WTA, neke firme mogu da deluju jednostrano.

Advertisement

• Turska smanjuje stope suočena sa rastućom inflacijom – što mogu samo razvijene ekonomije, a da ne razumeju „prolazno”. Kako lira pada u odnosu na dolar, izgleda da Ankara šalje signal da ova devizna metrika nije važna. Ako je pogrešno, posledice će biti bolne: hiperinflacija se pominje u daleko razvijenoj ekonomiji. Ipak, ako je to tačno, poruka za SAD treba da bude jasna: a Turska je izuzetno važna u geostrateškom smislu.

• SAD upozoravaju Rusiju na „strašne posledice“ ako krene na Ukrajinu, pošto Moskva kaže da mogući potez Ukrajine da povrati ruske enklave predstavlja rizik za nju, dajući i SAD i Rusiji casus belli – ali samo jedan sa vojnom silom. Rusija takođe postavlja rakete na ostrva koja osporava Japan.

• SAD i Iran su pesimistični u vezi sa nuklearnim sporazumom iz 2015., a Izrael prkosan, dok Teheran pregovara kako treba na Bliskom istoku – kao da možete da odete. Nasuprot tome, SAD pregovaraju kao iz 1980-ih: „Vilma, ta ptica mi je ukrala frizuru!“. „Moram da vam kažem, nedavni potezi, nedavna retorika, ne daju nam mnogo razloga za… optimizam“, kaže državni sekretar Blinken, pokušavajući da zadrži poker lice protiv Rusije i Irana (i Kine) istovremeno, dok drži par dvojki. (Sa tri američka asa koja se ne koriste „zbog razloga“.)

• OPEK+ se možda zadržao na povećanju proizvodnje, ali nafta nije dugo pala, a dugoročne evropske cene električne energije ponovo su na rekordno visokom nivou. Zamislite ako stvar Rusije/Ukrajine i Irana krene naopako.

• U Francuskoj, Les Republicains glasali su za tvrdo desničarskog Ciotti-ja u prvom krugu glasanja za predsedničkog kandidata a ne za poznatijeg „francuski suverenitet na prvom mestu“ Barnijea: pobednik želi referendum „da bi se zaustavila masovna imigracija“ i da bi se postavio „francuski zaliv Gvantanamo“. Ako pobedi, takmičiće se protiv Le Pen, kojoj nije potrebno objašnjenje, i novajlije Zemura, koji bukvalno trči na platformi „neće nas zameniti“. I predsednik Makron, koji jedva da je kulturni levičar u poslednje vreme, upravo je ponovo uveo grčki i latinski u škole. Naravno, ništa od ovoga nema nikakve veze sa ECB akronimima, tako da će tržišta slepo odbaciti sve to, (teško) zar ne?

Advertisement

• Bez obzira na to, tržišta ionako već doživljavaju ludu volatilnost, sa hedž fondovima koji se navodno gomilaju, maloprodajni stručnjaci se gomilaju, a neki fondovi gotovo sigurno vide dobitke od početka godine do danas putem hajde da ignorišemo osnovne rizike i kupimo sve – strategije nepredviđenih stvari su iznenada izbrisane, ostavljajući im samo nekoliko trgovačkih dana od sada do kraja godine kako bi se osiguralo da njihove knjige ne bi izgledale tako ružno kao što je MMF-ov opis ekonomskih izgleda.

U svakom slučaju, da se vratimo na MMF. „Možda ćemo videti ekonomski kolaps u nekim zemljama osim ako kreditori G20 ne pristanu da ubrzaju restrukturiranje duga i obustave servisiranje duga dok se o restrukturiranju pregovara“, rekla je šefica MMF-a Kristalina Georgieva na blogu, dodajući da je od ključne važnosti da privatni kreditori takođe ponude olakšice. Ipak izdahnite: Fond je „samo“ govorio o izgledima za veoma siromašne zemlje! Nastavite bez obzira dok veličate vrline različitosti i inkluzivnosti, molim vas.

Podsetite me ponovo – kako su ove veoma siromašne zemlje dobile toliki dug bez mogućnosti refinansiranja? Zašto MMF nije savetovao kontrolu kapitala i modele rasta u Hamiltonovom stilu da to spreči? I zašto ovim zemljama nije dozvoljeno da kažu svojim centralnim bankama da kupe svu njihovu bezvrednu imovinu po nominalnoj vrednosti da bi sve izvukle? Na kraju krajeva, to rade razvijene ekonomije!

Povrh ovoga, danas imamo i izveštaj o platnom spisku u SAD koji bi mogao biti važan – i redovni čitaoci će znati da je retko da to kažem. Očekivanja su 550K nakon 531K prošlog meseca. Bilo šta jače ili slabije i bog zna gde će sedeti Pauel, Jelen, krive, dolar, Kina, Turska, Rusija, Iran, kao i Evropa (i američki turisti u njoj uzvikujući „Vilma, ta ptica mi je ukrala frizuru!“). Ili pad.

Nulta Tačka/ZeroHedge

AdvertisementNulta Tačka
Nastavite čitati

Svijet

TROJE DECE UMRLO A VIŠE OD 120 DECE U VIJETNAMU HOSPITALIZOVANO NAKON VAKCINACIJE! POVLAČI SE SERIJA SPORNIH PFIZER VAKCINA

Objavljeno

dana

Autor

TROJE DECE UMRLO A VIŠE OD 120 DECE U VIJETNAMU HOSPITALIZOVANO NAKON VAKCINACIJE! POVLAČI SE SERIJA SPORNIH PFIZER VAKCINA

Najnovije Vijesti iz Svijeta, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Igor Mihajilo

Nakon bockanja dece u Vijetnamu, troje je mrtvo, a 120 ima teško savladive nuspojave.

Thanh Hoa je suspendovao upotrebu serije vakcine Pfizer Covid-19 nakon što je više od 120 učenika hospitalizovano nakon vakcinacije.

-Ovaj članak je objavljen 2. decembra, a za samo 3 dana od kada su počeli da vakcinišu decu, 30. novembra, dokumentovali su preko 120 dece koja su patila od neželjenih reakcija. I verovatno je mnogo više njih ostalo neprijavljeno.

Centralna pokrajina od 30. novembra vakciniše decu uzrasta 15-17 godina vakcinom Pfizer Covid-19. Međutim, više od 120 dece primljeno je u bolnice nakon što su pokazivali simptome kao što su mučnina, visoka temperatura ili teškoće sa disanjem, saopštio je u četvrtak pokrajinski centar za kontrolu bolesti (CDC).

Advertisement

Njih 17 je imalo teške reakcije, ali se njihovo zdravstveno stanje stabilizovalo i nastavljaju da se prate u bolnici, saopštio je centar. Vlasti Thanh Hoa tek treba da potvrde uzrok njihovih simptoma.

Direktor CDC-a Thanh Hoa Luong Ngok Truong rekao je da je provincija prestala da koristi trenutnu seriju vakcina. Još imamo druge serije, takođe Pfizer vakcine, tako da ćemo nastaviti sa vakcinacijom dece“, rekao je on.

Obustavljena serija bi bila stavljena u skladište i kasnije bi se mogla koristiti za druge grupe poput odraslih, dodao je Truong.

Vu Van Čin, direktor Opšte bolnice u okrugu Ha Trung, rekao je da su nuspojave nakon vakcinacije normalne, ali je veća verovatnoća da će se desiti kod dece nego kod odraslih.

Advertisement

„One koji imaju reakcije ili se onesveste moraju da se razdvoje kako ne bi došlo do lančane reakcije“, rekao je Čin.

CDC Thanh Hoa distribuirao je oko 117.000 doza vakcine Covid-19 u 27 okruga i gradova. Primenjeno je preko 56.700 doza.

Tokom protekle nedelje, troje dece je umrlo nakon vakcinacije vakcinom Pfizer Covid-19 u Bac Giangu, Hanoju i Binh Phuoc. Uzrok smrti je utvrđen kao “preterana reakcija na vakcinu”.

– Kada eksperimentalni lek ubije više ljudi, to nije „preterana reakcija“, to je dokaz da lek ima potencijal da ubije.

Prošle nedelje, četiri radnika u fabrici cipela Kim Viet kompanije Thanh Hoa umrla su nakon vakcinacije Vero Cell Covid-19, takođe zbog „nuspojava“.

Advertisement

NultaTačka/Sott.net/VnExpressNulta Tačka
Nastavite čitati

Svijet

ŠAMAR DUBOKOJ DRŽAVI! STEPENIK BLIŽE NEZAVISNOSTI! DE SANTIS REAKTIVIRA NACIONALNU GARDU FLORIDE KOJA ODGOVARA SAMO NJEMU I NIKOM VIŠE

Objavljeno

dana

Autor

ŠAMAR DUBOKOJ DRŽAVI! STEPENIK BLIŽE NEZAVISNOSTI! DE SANTIS REAKTIVIRA NACIONALNU GARDU FLORIDE KOJA ODGOVARA SAMO NJEMU I NIKOM VIŠE

Najnovije Vijesti iz Svijeta, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Igor Mihajilo

Savezna država Florida formira ponovo svoje vojne jedinice i preuzima vojnu kontrolu koju je imala iz perioda Drugog svetskog rata.

Guverner Floride Ron DeSantis uveo je budžet koji uključuje sredstva za reaktivaciju Državne garde Floride, odbrambenih snaga iz perioda Drugog svetskog rata odgovornih samo guverneru države.

Kao deo budžeta od 100 miliona dolara za finansiranje Nacionalne garde Floride, republikanski podstrekač Ron DeSantis zatražio je 3,5 miliona dolara u svrhu ponovnog aktiviranja Državne garde Floride. Ove odbrambene snage su prvi put pokrenute tokom Drugog svetskog rata i odgovaraju direktno guverneru Floride.

„Ponosni smo na naše veterane i aktivne pripadnike vojske i ponosni na ono što naše zajednice čine da ih podrže“, rekao je DeSantis. „Florida je jedna od država sa najviše veterana i mislim da postoji vrlo malo mesta na kojima biste radije bili na dužnosti nego u državi Florida. Kao veteran, zaista cenim ono što svi koji nose uniformu rade u našoj državi i uzbuđen sam zbog ovih predloga – oni će daleko preći i imati značajan uticaj. Na Floridi ćemo nastaviti da podržavamo našu vojsku, podržavamo naše veterane i budemo dobri upravitelji naših vojnih objekata.”

Advertisement

Prema saopštenju za štampu guvernera Floride, „Uspostavljanje Državne garde Floride dodatno će podržati napore za reagovanje u vanrednim situacijama u slučaju uragana, prirodnih katastrofa i drugih vanrednih situacija u državi“. Dodaje se: „3,5 miliona dolara za uspostavljanje Državne garde Floride omogućiće civilima da budu obučeni sa najboljom opremom za reagovanja u vanrednim situacijama. Osnivanjem Državne straže Floride, Florida će postati 23. država sa državnom stražom koju priznaje savezna vlada.

Govoreći iz oružarnice Nacionalne garde u Pensakoli na Floridi, DeSantis je citiran rekao: „Takođe želimo da budemo sigurni da imamo fleksibilnost i sposobnost potrebnu da odgovorimo na događaje u našoj državi na najefikasniji mogući način i nešto od toga će od nas zahtevati da budemo u mogućnosti da imamo pristup i da budemo u mogućnosti da koristimo podršku na načine koji nisu opterećeni saveznom vladom ili koji ne zahtevaju saveznu vladu“, rekao je DeSantis.

„Dakle, preporučiću u budžetu 3,5 miliona dolara za ponovno uspostavljanje Državne straže Floride.

Državna garda Floride je prvobitno zamišljena kao privremena zamena za Nacionalnu gardu Floride, dok ju je u inostranstvu rasporedio predsednik Frenklin D. Ruzvelt. Zakonodavno telo Floride stvorilo je Odbrambene snage Floride 1941. godine, a ubrzo su preimenovane u Državnu gardu Floride. Odbrambene snage su raspuštene 1947, nakon što je Nacionalna garda Floride poslata kući.

Advertisement

FLANG | The Official Home Page of the Florida National Guard

Tokom 1940-ih, okruzima Floride je bilo dozvoljeno da osnuju jedinicu Državne garde Floride sa samo 50 kvalifikovanih muškaraca starosti između 18 i 63 godine.

Pre japanskog napada na Perl Harbor, Državna garda Floride je već organizovala svoju Prvu vazdušnu eskadrilu koja se sastojala od 15 pilota „u oko 27 različitih malih planova, nazvanih ‘skakači u lokvi’. koji su imali zadatak da patroliraju obalom Floride, tragajući za nemačkim podmornicama. Nakon napada na Perl Harbor, major Rajt „Ajk” Vermilija, mlađi iz Prve vazdušne eskadrile Državne garde Floride, postao je komandant Civilne vazdušne patrole Floride.

NultaTačka/NationalFileNulta Tačka
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije