Povežite se s nama

Društvo

У Пљевљима пад наталитета: Умрлих три пута више него рођених

Objavljeno

dana

У Пљевљима пад наталитета: Умрлих три пута више него рођених

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Од 1. јануара до данашњег дана рођене су 124 бебе

У Пљевљима наталитет је у стрмоглавом паду што се може закључити и из података да је да је у првих шест мјесеци године евидентирано 333 преминулих, а рођено је свега 80 беба.

-Од 1. јануара до данашњег дана рођене су 124 бебе. Очекујемо до краја године да ће тај број бити већи од 150- каже директор пљеваљске болнице Саша Грбовић.

У пљеваљском локалном предузећу „Комуналне услуге“ тврде да су од почетка године до 13. октобра, на градском гробљу Равни имали 122 сахране.

Advertisement

Од тог броја 73 лица су сахрањена у дјелу гдје се сахрањују православци, а 49 у дјелу гдје се сахрањују припадници исламске вјероисповјести.

Међутим, велики број Пљевљака се сахрањује и на сеоским гробљима па је број умрлих сигурно значајније већи.

Да је то тако потврђују и подаци да је приликом сахрањивања једног броја лица коришћена капела на градском гробљу, а да су сахране обављане на другим локацијама.

-За 95 преминулих коришћена је само услуга капеле, а сахрањивани су на сеоским гробљима – тврде у предузећу Комуналне услуге и појашњавају да у случају једног броја преминулих нијесу коришћене ни услуге градске капеле.

Иначе, када је у питању број становника у пљеваљској општини на попису из 1971. године утврђено да у градском и сеоском подручју живи 46.0000 становника. Међутим, од 1971. године број становника непрекидно пада, па је на попису 2011. године евидентирана 31.000.

Advertisement

Тренутно се претпоставља да на простору пљеваљске општине не живи више од 27.000 становника, те да је просјечна старост становништва 42 године.

Гледајући старачку структуру Пљевљаци су послије становника Жабљака и Шавника, најстарији становници у Црној Гори.ДАН

Društvo

Ски-центар Колашин 1600 спремно дочекуjе нову сезону, званично отварање 18. децембра

Objavljeno

dana

Ски-центар Колашин 1600 спремно дочекуjе нову сезону, званично отварање 18. децембра

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Ове године ћемо имати и велики броj новина, коjе подразумиjеваjу изнаjмљивање моторних санки и савремене опреме, дневно и ноћно ходање на крпљама, зимски хаjкинг, турно скиjање те школе скиjања и бордовања, казао jе Меденица

Ски-центар Колашин 1600 спремно дочекуjе званично отварање зимске туристичке сезоне планирано за 18. децембар, и биће конкурентан наjразвиjениjим ски-центрима у региону па и шире, тврди руководилац тог ски-центра Боjан Меденица. 

Према његовим риjечима, жичара К7, коjа спаjа Ски-центар Колашин 1600 и Ски-центар 1450 обезбиjедиће укупно 45 километара стаза, а ширење понуде ће додатно привучи туристе. 

– Ски-центар Колашин 1600 jе технички и садржаjно спремниjи него икада раниjе. Ове године ћемо, поред стандардних садржаjа, имати и велики броj новина, коjе, између осталог, подразумиjеваjу изнаjмљивање моторних санки и савремене опреме, дневно и ноћно ходање на крпљама, зимски хаjкинг, турно скиjање те школе скиjања и бордовања – казао jе Меденица.

Advertisement

image

Боjан Меденица


– приватна архива

Додаjе да ће у понуди бити разноврстан аниматорски, такмичарско спортски и забавни музички програм током циjеле зиме.

Велике гужве, проузроковане недостатком мjеста за паркинг отежавале су прилаз ски-центрима прошле године, те се интензивно радило на проширењу паркинг капацитета.

– Ове сезоне наши посjетиоци имаће на располагању додатних 350 мjеста, што би требало да побољша функционалност – казао jе Меденица. 

Advertisement

Недавно jе Ски-центар Колашин 1600 учествовао на саjму туризма у Тирани, гдjе су промовисали своjу понуду и планове за предстоjећу сезону. 

– Очекивања од ове сезоне су озбиљна, спремни смо за клиjентелу са различитим захтjевима и убиjеђени смо да jе уживање на планини загарантовано свим посjетиоцима, скиjали или не – поручио jе Меденица.

Аутор текста је Анђела Минић, студент друге године мастер студија Факултета политичких наука, смјер новинарствоДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Трећу дозу примило више од 54 хиљаде грађана

Objavljeno

dana

Трећу дозу примило више од 54 хиљаде грађана

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Прву дозу вакцине примило је 277.326 особа

У Црној Гори првом дозом вакцине против коронавируса вакцинисано је 60,7 одсто пунољетног становништва, а ревакцинисано 56,8 одсто.

Прву дозу вакцине примило је 277.326 особа или 44,7 одсто, а другу 259.738 или 41,9 одсто укупног становништва. У Црној Гори у посљедња 24 сата прву дозу вакцине примило је 106 особа, а ревакцинисано је 269.

Трећу дозу до сада су примиле 54.264 особе, а у посљедња 24 сата 359. Масовна вакцинација против КОВИД-а 19 у Црној Гори почела је 4. маја.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Društvo

Галић: Немогуће да су на пунктовима вакцине којима је истекао рок

Objavljeno

dana

Галић: Немогуће да су на пунктовима вакцине којима је истекао рок

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Он је поручио да су све вакцине безбједне, те да су умногоме испуниле намјену, а то је спјечавање тешких облика оболијевања и смрти

Директор Института за јавно здравље др Игор Галић казао је како је немогуће је да се на неком вакциналном пункту нађе вакцина којој је истекао рок, јавља РТЦГ, преноси портал РТЦГ.

Он је поручио да су све вакцине безбједне, те да су умногоме испуниле намјену, а то је спјечавање тешких облика оболијевања и смрти.

Говорећи о податку да је 82% преминулих у Црној Гори, а потпуно имунизованих, било вакцинисано Синофармом, Галић подсјећа да је највећи дио популације у Црној Горој, односно 63 одсто вакцинисано упораво Синофармом.

Advertisement

-Становишта смо да су ипак вакцина Синофарм, као и све друге вакцине, одрадила оно за шта су намијењене, а то је да спријече хоспитализације, тешке облике и смртне исходе. Синофарм вакција је и по препоруци произвођача имала нешто мању ефикасност. На почетку Вуханског соја имала је 79,5% ефикасност, за разлику од неких других вакцина које су штитиле 95%, па и 96% као што су Фајзер и Модерна- навео је Галић, гостујући у Јутарњем програму ТВЦГ.

Вакцине су, како додаје, испуниле умногоме оно за шта су намијењене, а то је спјечавање тешких облика оболијевања и смрти.

-Ниједна вакцина не може 100 одсто да заштити никога, због тога и наводимо да је важно придржавање мјера и у комбинацији са вакцинама то је врло дјелотворно- казао је Галић.

У овом тренутку, како истиче, не може се прецизно рећи, у којој мјери и како вакцине штите од новог Омикрон соја.

У Црној Гори је како наводи и даље доминанстан Делта сој, а није утврђено присуство Делта плус соја. Галић подсјећа да су за Делта сој вакцине ефикасне.

Advertisement

-За 10 до 15 дана знаћемо да ли је у Црној Гори потврђен Омикрон сој-навео је Галић.

О продужењу рока вакцина

Рок употребе Фајзерових вакцина против Ковида-19 продужен је недавно са шест на девет мјесеци.

Руководитељка Центра за одобравање љекова у Институту за љекове и медицинска средства мр фармације Гордана Бољевић казала је да је ријеч о уобичајеној процедури по којој је важење Фајзер вакцине продужено са шест на девет мјесеци.

-Вакцина Фајзер је након регистрације у ЕУ прошла процес регистрације и у Црној Гори- навела је Бољевић.

Advertisement

Тек од марта наредне године ће, како каже, произвођач на бочици имплементирати нови рок трајања вакцине.

Како је рекао Галић сам произвођач је доставио такве податке. “Немогуће је да на једном вакциналном пункту дође вакцина којој је истекао рок”, казао је Галић.

Он је навео да су документација и стручна експертиза за вакцину показале да су вакцине исправне. Складишење, дистрибуција и хладни ланац су, како наводи, на високом нивоу.

У том смислу, наводи Галић, вакцине су потпуно безбједне.

-Ми тренутно имамо 132.947 Фајзерових вакцина и за сваку серију рок до када трају. Дакле 46.422 вакцине има рок трајања до 31. јануара 2022. године, 15.155 доза до 31. марта 2022. године, 33.930 доза до 30. априла и 37.440 доза до 31. маја 2022.- навео је Галић.

Advertisement

Што се тиче Синофарм и Синовак вакцина њих, како наводи Галић, имамо 328.000, од чега је 200.000 доза је са роком до 15. марта 2023. и 28.800 до 29. маја 2023, а 100.000 до јула 2024.

Спутњик В вакцина имамо 35.000 доза, је са роком трајања до 28. фебруара 2022, закључио је Галић.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije