Povežite se s nama

Politika

Banović: Vlada se ponaša revanšistički, rješenje novi izbori

Objavljeno

dana

Banović: Vlada se ponaša revanšistički, rješenje novi izbori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Vlada se ponaša revanšistički i radi u korist nekih ideologija, prvenstveno crkve Srbije, oko koje se okupila, ocijenio je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije, Borislav Banović, u emisiji „Znam da znaš“ Gradske televizije, navodeći da su rješenja trenutne situacije vanredni izbori ili pokušaj novog modela vlade.

Kaže da je sazrelo vrijeme u opoziciji kada je riječ o iniciranju pitanja povjerenja vladi, i da u SDP-u smatraju da je dosta propusta u vladanju Crnom Gorom i da je vrijeme da se to preispita.

„Vjerujemo da je to opravdana incijativa i da će dobiti podršku, ne samo iz opozicionih struktura“, rekao je Banović.

Advertisement

Dodaje da su interpelacije povodom rada tri ministra na dnevnom redu tekućeg zasijedanja.

„Obećano je da će se o tome raspravljati. Tok rasprave će pokazati razloge opravdanja za akt koji slijedi“, kazao je Banović.

„Izlaz iz trenutne krize izbori ili novi model Vlade“

Advertisement

Navodi da je izlaz iz trenutne političke krize višestruk.

„Jedan su izbori, drugi nova Vlada i treći pokušaj novog modela. Političke partije imaju različite preferencije. SDP je spreman za sve scenarije, najgori je tekući scenario održavanja nečeg što očigledno nema političku podršku. Postoji mogućnost da se formira nova vlada u manjinskom aranžmanu. Naš ulazak će zavisiti od toga šta je cilj te manjinske vlade“, istakao je Banović.

Naglašava da je teško napraviti vladajuću većinu oko jednog pitanja, kao što je rušenje DPS-a.

Advertisement

„To nije dovoljno za vođenje ovog društva, moramo biti odgovorni ako preuzimamo visoke državne funkcije. Počelo se raditi u korist nekih ideologija, prvenstveno SPC, to pokazuje agenda ove vlade, oko toga su se sastavili i teško je održati takvu većinu. Njihove pokušaje trpe svi građani. Mnogo je problema zbog takvog načina vladanja – duboka politička kriza i podjela, pogorašnje međunarodnog položaja, nezaposlenost, zastoj u ervropskim integracijama, kovid kriza. Očekivao sam da će biti bolje, da će se greške iz prethodnih perioda ispraviti, ali nijesam očekivao da će ići unazad. Odnosi su loši i vrijeme je da se završe“, navodi Banović.

Komentarišući analizu političkog analitičara Zlatka Vujovića, da bi manjinsku vladu čiji bi stub bila URA, a koju bi podržao DPS, moglo podržati 49 poslanika, kaže da bi se tada morao pokušati napraviti širi konsenzus oko krupnih političkih pitanja koja nas opterećuju.

„U ovom slučaju, ako do tog modela dođe, mora se uraditi sve da dođe do dodirnih tačaka da se neki problemi riješe. Ako bi se našlo dovoljno političke mudrosti, očekujem da to prihvati veći broj poslanika. Teško će se naći formalni dogovor, ali nadam se da će razum nadvladati emocije“, naveo je Banović.

Advertisement

„Duboka nedogovornost Vlade, ponavljaju iste greške“

Kaže da vladajuća većina nije imala podršku za zakone koji predviđaju postepeno ukidanje budžetskih izdvajanja za određene institucije.

„Bilo je reakcija iz institucija kulture, institucija za dijasporu, sudstva, pravosuđa. Imamo duboku nedogovornost da se poslije niza grešaka, povlače isti potezi. Vlada se ponaša revanšistički, pokušava da podražava neke modele poput grčkog. Tako se htjelo i u kulturi, ali to je povučeno. Meni ovo liči na revanšizam“, istakao je Banović.

Advertisement

Navodi da je sporan prenos prava svojine na nekim parcelama u uvali Valdanos koje je prenijeto na SPC.

„Vjerovatno vjerske organizacije tamo imaju neko zemljište. Problem je što se raznim mahinacijama nikšićka crkvena opština pokazuje kao vlasnik. Neka se pravo svojine prenese svakom kome pripada, ali po pravnom postupku“, poručuje Banović.

„Nacrt Budžeta dio pripreme za novu političku partiju“

Advertisement

Ocjenjuje da je nacrt Budžeta dio pripreme za novu političku partiju koja će se formirati oko premijera Zdravka Krivokapića i budžetska realizacija programa Evropa sad.

„Problem je što koriste vladu mimo cijelog društva i što svoj uži interes nameću kao opšti. To je najveći poroblem sa ovim budžetom“, smatra Banović.

Kaže i da treba dati šansu ideji da se Maršalov plan razmotri i da treba sačekati obrazloženja, ali i upozoriti na ono što je upitno.

Advertisement

„Odluke se donose vrlo brzo i olako, to je karakteristika vlade, prave krupne greške i za očekivati je da će i u Maršalovom planu biti takvih situacija“, ističe Banović, dodajući da vlada nema praksu da raspisuje javne rasprave prije slanja zakona u skupštinsku proceduru i da je to jedan od problema koji se stalno provlače.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Jutarnji: Opet se zaljuljala vlast u Crnoj Gori i opet se sve vrti oko SPC

Objavljeno

dana

Autor

Abazović: Da vakrsne pravda, neka pomirenje nadjača svaku podjelu u Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Nije prošlo ni sto dana od formiranja manjinske crnogorske vlade, a ona bi već mogla pasti, piše danas Jutarnji list.

Kamen spoticanja opet je Srpska pravoslavna crkva, odnosno potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC-a o međusobnim pravima i obavezama. Odnos SPC-a i Crne Gore već je jednom doveo do političke krize i odlaska s vlasti, nakon 30 godina, procrnogorske stranke DPS predsjednika Mila Đukanovića, pa se već nagađa da bi (posredno) mogla presuditi i premijeru Dritanu Abazoviću.

Naime, ministri u Vladi žestoko su se “pokefali” oko tog sporazuma, koji nije potpisao ni bivši premijer Zdravko Krivokapić, a zasad se o Ugovoru nisu izjasnili ni iz SPC-a, odnosno još nije usaglašen.

Advertisement

Iz prosrpske Socijalističke narodne partije traže da se potpiše što prije, a iz crnogorskog SDP-a, pak, traže da se onda sličan sporazum potpiše i s Crnogorskom pravoslavnom crkvom, koju SPC ne priznaje.

Iz SNP-a kažu kako ugovore treba potpisati s “kanonskim crkvama”, a iz SDP-a, pak, poručuju kako ne treba žuriti s Ugovorom jer ne smije važniji prioritet vlade biti ugovor sa SPC-om od “puta u EU”, jer bi to potpuno obesmislilo ideju manjinske vlade.

Stoga se u Podgorici sve češće govori da bi u septembru mogli biti prijevremeni izbori.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

SD: Vlada se nadgornjava, a država na čekanju

Objavljeno

dana

Autor

SD: Ponašanje prema poslaniku Vukoviću najbolji pokazatelj odnosa zvanične Srbije prema Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Baš kako smo i rekli, dok se građanske i vučićevske partije nadgornjavaju u 43. vladi, sad oko toga ko će se kandidovati za Generalnog sekretara RCC, država gubi. Jer, zbog infantilnih igrarija i inaćenja vučićeve URA-e na jednoj strani i građanskih partija na drugoj, koje su, uzgred, svedene na nivo ikebane, za tu poziciju na kraju nije kandidovan-niko, saopštile su Socijaldemokrate (SD).

“Svakog dana se iznova dokazuje tvrdnja Socijaldemokrata da ova vlada Abazoviću služi za lična potkusurivanja, a građanske partije, koje nemaju nikakvog realnog uticaja u vladi, tu činjenicu pokušavaju da zamaskiraju javnim neslaganjima”, ocjenjuju u toj partiji.

U SD-u smatraju da se neslaganja građanskih partija mogu završiti na dva načina.

Advertisement

“Ipak, ta se neslaganja uvijek završe na dva načina: ili su građanske partije preglasane, ili dođe do blokade procesa, kao u ovom slučaju. Kako god okrenemo, dobro se ne može završiti, te se nadamo da će i građanske partije, koje svojim učešćem ili podrškom daju legitimitet ovoj vladi, to uvidjeti dok ne bude bilo kasno”, kazali su iz SD-a.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

DPS Žabljak: DF već počeo da priprema izgovore za poraz koji ih čeka

Objavljeno

dana

Autor

DPS Žabljak: DF već počeo da priprema izgovore za poraz koji ih čeka

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Jučerašnje saopštenje DF-a Žabljak, povodom produženja mandata predsjedniku opštine Veselinu Vukićeviću, primjer je koliko nisko se može pasti u javnoj komunikaciji i neodgovornom blaćenju i iznošenju neistina, saopštio je Opštinski odbor DPS Žabljak.

“Kompletan tekst prepun je davno izlizanih floskula o antinarodnoj vlasti, izbornoj krađi, i svim ostalim gubitničkim izgovorima koje DF tradicionalno ponavlja, očito svjestan da ih 23. oktobra čeka još jedan ubjedljiv poraz, budući da građani odlično poznaju gospodina Vukićevića, njegov odnos prema njima i sve ono što je urađeno na Žabljaku tokom njegovog dosadašnjeg rada”, ističu u saopštenju.

Prema njihovim riječima, vršenje vlasti je veoma teška i odgovorna obaveza, a najlakše je, kako kažu, sa njihove sadašnje pozicije pisati saopštenja i usput obećavati maglovito zlatno doba.

Advertisement

“Da bi se to postiglo neophodna je jasna vizija, obrazovani i stručni ljudi i bespoštedan rad u interesu građana i grada. Nije ni čudo što se iz vašeg saopštenja vidi da već pripremate izgovore za poraz, budući da je i vama jasno da ništa od navedenog nemate, te da je jedino čime raspolažete u vašoj političkoj ponudi pisanje jeftinih i populističkih saopštenja”, kazali su iz DPS Žabljak.

U DPS-u smatraju da je saopštenje DF Žabljak pisano u “partijskoj centrali u Podgorici”.

“I na kraju, moramo vam reći da imamo neodoljiv osjećaj da ovo saopštenje nije pisano na Žabljaku već u partijskoj centrali u Podgorici. Zbog toga, naš prijateljski savjet je da to ne dozvoljavate ubuduće, budući da se ovdje mi najbolje poznajemo i ostaćemo zajedno da dijelimo dobro i zlo, ma ko vršio vlast u našem gradu”, zaključuju u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije