Povežite se s nama

Crna Gora

Preventivno djelovati na napade na novinare

Objavljeno

dana

Preventivno djelovati na napade na novinare

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Efikasan rad organa otkrivanja i gonjenja preventivno će djelovati na napade, prijetnje i ugrožavanje sigurnosti novinara, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

On je, na konferenciji “Dani slobode medija”, koju su organizovali Sindikat medija Crne Gore (SMCG) i Građanska alijansa (GA), kazao da postoji teret starih slučajeva napada na novinare, koji su ostali nerazriješeni.

„Dok taj teret ne skinemo, teško da možemo u oblasti slobode izražavanja, u kontekstu naših evropskih integracija, napraviti odlučniji iskorak“, rekao je Sekulović.

Advertisement

On je kazao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), u posljednjih godinu, uradilo neke važne stvari, i da Komisija za napade na novinare funkcioniše bolje nego u prethodnom periodu.

Sekulović je kazao da su u prethodnoj godini bila 23 slučaja napada i ugrožavanja sigurnosti novinara, i da su, u policijskom smislu, svi sem jednog su razjašnjeni.

On je istakao da su neki slučajevi kvalifikovani kao krivična djela, neki kao prekršaj, a neki spisi su dostavljeni tužiocu na odlučivanje.

Advertisement

Sekulović je kazao da su bili vrlo konstruktivni u pojačavanju krivično-pravne zaštite novinara, i dodao da represija dosta utiče na prevenciju.

„Ako organi otkrivanja i gonjenja rade efikasno svoj dio posla, sigurno da će to uticati preventivno na određene napade, prijetnje i ugrožavanje sigurnosti samih novinara i imovine medijskih kuća“, rekao je Sekulović.

On je ocijenio da je vrlo važan širi društveni kontekst, da društvo njeguje kritičku misao, poštuje slobodu izražavanja i uvažava ulogu i značaj medija u demokratskom društvu.

Advertisement

Sekulović je ukazao i na odgovornost novinara i medijskih kuća, poštovanje kodeksa novinara i samoregulaciju.

„U tom dijelu, pojačanje etičnosti, odgovornosti i profesionalizma doprinosu primarno jačanju ugleda novinarske profesije, a samim tim i društvenog zahtjeva za njihovom pojačanom zaštitom“, rekao je Sekulović.

Prema njegovim riječima, to je uvijek pozitivan element za organe MUP-a kad krenu u otkrivanje, i na taj način imaju pomoć.

Advertisement

„Ovo jeste problem, to se ne može kriti, mislim da određeni pomaci postoje, ali da su oni nedovoljni i da moramo da uradimo još snažnije iskorake da bi mogli reći da novinari mogu imaju osjećaj da funkcionišu i rade u sigurnom okruženju“, rekao je Sekulović.

Osnovni državni tužilac, Vuksan Radonjić, kazao je da su mediji i novinari osnovni nosioci prava na slobodu izražavanja koje je zagarantovano Ustavom.

On je istakao da pravo na slobodu izražavanja može biti ograničeno samo ako to predviđa Ustav i zakon.

Advertisement

“Moramo se svi potruditi da ono još jače zaživi i ostvari uticaj u crnogorskom društvu”, ocijenio je Radonjić.

On je kazao da su u prethodnih deset godina bili česti slučajevi napada na novinare i njihovu imovinu, i dodao da je to odgovornost tužilaštva i cijele države.

“U državnom tužilaštvu se trudimo da sve slučajeve koji su neriješeni koristimo prije svega kao opomenu i pouku za svaki sljedeći put kako treba da radimo da do toga ne dođe, odnosno ako i dođe kako treba da se postupa”, rekao je Radonjić.

Advertisement

On je pozvao novinare da se obrate tužilaštvu u svakoj situaciji kada se, na bilo koji način, osjećaju ugroženi dok obavljaju svoj posao.

Radonjić je ocijenio da je to što je samo oko 30 odsto novinara obrazovano na fakultetu koji je vezan za novinarstvo i medije, svojevrstan hendikep.

Kako je naveo, oni novinari koji su od fakultetskih dana obučavali iz oblasti medija, mogu na pravi način da rade svoj posao od samog početka, uz pomoć građana i državnih organa.

Advertisement

“Ne možemo pustiti ni novinare koje je život možda natjerao da se opredijele za taj posao, moramo i njima pomoći da dosegnu taj stepen kojim će se omogućiti bezbjedno i nepristrasno novinarstvo”, rekao je Radonjić.

Radonjić je rekao da novinari treba da dobro prouče zakone o medijima, elektronskim publiakcijama, Kodeks novinara Crne Gore i sve propise koje regulišu oblast kojom se bave.

„Državni organi moraju izdići nivo postupanja na maksimalni profesionalni nivo, a ista ta obaveza važi i za novinare“, kazao je Radonjić.

Advertisement

Kako je kazao, novinari istraživači državnom tužilaštvu obezbjeđuju neke podatke koji su bitni za gonjenje učinilaca kažnjivih djela.

„Pozivam svakog istraživačkog novinara da nastavi da radi kako najbolje zna i da računa da će u krivično-pravnom smislu biti uvijek zaštićen, posebno što se tiče Osnovnog državnom tužilaštva u Podgorici i da u državnom tužilaštvu vidi zaštitnika i partnera“, naveo je Radonjić.

Predsjednik Evropske federacije novinara Bliker Bejrgord je rekao da su u Evropskoj uniji (EU) šokirani ubistvima novinara u posljednjih nekoliko godina, u Slovačkoj, Sjevernoj Irskoj, Grčkoj, Holandiji.

Advertisement

„Važno je primjetit, kod većine tih ubistava novinara, da su svi oni prethodno dobijali prijetnje ili se suočavali sa zastraživanjem, maltretiranjem“, rekao je Bejrgord.

On je kazao da je jako važno da novinar prijavi kada dobije prvu prijetnju ili zastrašivanje.

„U Evropskoj federaciji novinara podnosili smo više od šest godina upozorenja Savjetu Evrope i imali smo ogromnu bazu podataka“, kazao je Bejrgord.

Advertisement

On je naveo da su, što se tiče dešavanja u Crnoj Gori, dobili upozorenja o uvredama i prijetnji smrću novinaru, ciljano podmetanje bombi ispod automobila, gađanje novinarke vjetrobranskim brisačem.

„Što se tiče vlasti, optužbe i intervencije vlasti su sticaj toga da je direktor javnog emitera dobio otkaz, što je osuđeno od međunarodnih organizacija kao nešto što je bilo političko motivisano“, naveo je Bejrgord.

Kako je kazao, novinari su bili optuživani da su izazivali paniku i nerede.

Advertisement

On je istakao da treba da se kreira nacionalni akcioni plan i da to predlaže plan aktivosti Ujedinjenih nacija.

„Za bjezbjednost novinara i pitanje nekažnjivosti, znam da i u Crnoj Gori postoje zahtjevi da se kreiraju mehanizmi tog tipa“, rekao je Bejrgord.

Programski direktor GA, Milan Radović, kazao je da je situacija za novinare, urednike i medije loša, i istako da je bezbjednost novinara i medijskih radnika jedno od najvažnijih pitanja.

Advertisement

On je naveo da su medijski radnici pored toga dodatno opterećeni i finansijskim problemima.

“Uslovi novinara i medijskih radnika su jako laši i nijesu motivišući”, rekao je Radović.

On je istakao podatak da studenti novinarstva uglavnom ne žele da se bave tim poslom nakon završetka studija.

Advertisement

“Sve to precizno ukazuje čemu Crna Gora mora posvetiti pažnju kada je u pitanju, vladavina prava i ljudska prava”, rekao je Radović.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

U nedelju oblačno, povremeno kiša

Objavljeno

dana

Autor

U nedelju oblačno, povremeno kiša

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno kiša ili pljusak praćen grmljavinom. Ponegdje su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom. Vjetar slab do umjeren, ponegdje kratkotrajno i pojačan, južnih smjerova.

Jutarnja temperatura vazduha od 8 do 20, najviša dnevna od 17 do 28 stepeni.

Podgorica: Promjenljivo oblačno, povremeno kiša ili pljusak i grmljavina. Vjetar uglavnom slab do umjeren, najčešće južni. Jutarnja temperatura vazduha do 20, najviša dnevna do 27 stepeni.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Rakočević: Odavanje tajnih podataka nepozvanom licu predstavlja krivično djelo

Objavljeno

dana

Autor

Rakočević: Odavanje tajnih podataka nepozvanom licu predstavlja krivično djelo

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Izlaženje u javnost sa podacima koje je EUROPOL dostavio državnim organima Crne Gore, je eklatantan primjer nepoštovanja principa zakonitosti, ocijenio je za Gradsku RTV profesor krivičnog prava Velimir Rakočević.

“U svim zakonicima o krvičnom postupku i krivičnim zakonicima je predviđeno prije svega da sva službena lica, koja dolaze u posjed tajnih podataka, a podaci i izviđaja i istrage su uvijek tajni, u obavezi su da čuvaju te tajne podatke. Što će reći, da ti podaci ne mogu biti dostupni nepozvanim licima”, objašnjava Rakočević.

A , kako kaže, razlog je vrlo jasan.

Advertisement

“Ukoliko se ti podaci saopšte nepozvanom licu, kao što je u ovom slučaju, to predstavlja krivično djelo. To je jedno od krivičnih djela protiv pravosuđa – povreda tajnosti postupka. Svako ono službeno lice koje neovlašćeno otkrije ono što je saznao, kao što je u ovom slučaju, podliježe krivičnoj odgovornosti. Zašto? Zato što se na taj način ugrožava interes krivičnog postupka”, zaključuje Rakočević.

“Umjesto da tajni materijal koji dobijete prvo provjerite i procesuirate kako to nalaže vladavina prava, u Crnoj Gori se on uvijek koristi za obračun sa političkim neistomišljenicima i plasira se u medije”, ocijenio je građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković.

“Prosto mislim da je to mana za proces vladavine prava koji želimo da izgradimo, i da institucije koje bi trebalo da garantuju vladavinu prava, najveći problem imaju upravo zbog tog nedostatka bezbjednosne kulture u samim institucijama ,koje bi itekako trebalo da vode računa o tome”, ocjenjuje Zeković.

Advertisement

Sve ozbiljne bezbjednosne i policijske strukture, vrlo malo povjerljivih informacija dijele sa javnošću dok se postupak ne privede kraju, ističe portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

“Kod nas je situacija drugačija – kod nas se te infomacije koje se dobijaju, zloupotrebljavaju. Najčešće je to, kao što je Saša rekao, politički obračun, ali sve u cilju pravljenja jedne predstave, kako bi sad neko ispao mnogo moćan, kako bi neko ispao kao neko ko rukovodi tom rukom pravde i kako bi javnost stekla utisak da predsjendik Vlade hapsi po Crnoj Gori. Kod nas se, nažalost, povjerljive informacije koje se dobijaju iz EUROPOL-a, ne koriste da bi se sprovela pravda, nego da bi teatralni premijer nekog uhapsio na Tviteru”, navodi Zirojević.

Ako postoji svetogrđe u novinarstvu, to je objavljivanje ovakvih podataka, mišljenja je urednik Antene M Darko Šuković.

Advertisement

“Dakle, objaviti na onakav način podatke, to je skandal, svetogrđe. I nešto gore od toga, jer svako ko ima više od dvije ganglije u glavi zna da, što god nakon toga bilo, ti si makar jednom čovjeku uništio život za sva vremena”, kazao je Šuković.

Dodaje da u Crnoj Gori nema ni Z od zrele javnosti kao ni odgovornost za javnu riječ i podsjeća da su razne ambasade i delegacije EK dale desetine miliona na obuke novinara iz, kako kaže, medija mezimaca, ali da je to, zaključuje, dovelo jedino do zgaženog profesionalizma, novinarstva kao paraistrage i svega najgoreg što u branši može da postoji.

Odgovarajući juče na pitanje Gradske RTV, poslanik DPS-a Predrag Bošković i novinar i publicista Šeki Radončić su kazali da su, od 30. avgusta 2020. godine, u Crnoj Gori potpuno urušene sve institucije kao i da je slučaj objave transkripata svojevrsni skandal.

Advertisement

“Nadam se će se ovim promjenama koje su se desile stati na put tome, da se oni čija  to nije nadležnost, bave odredjenim pitanjima, tako da i ne čudi to što je ovo još jedan šamar na medjunarodnom obrazu CG i iskreno se nadam se ćemo pustiti instuticije da rade svoje poslove”, kazao je Bošković.

Radončić je saglasan.

“Objavljivanje stenograma – to je lov na ljude. Nesreća Crne Gore i nesreća za bezbjednosni sektor Crne Gore je što ga vodi Dritan Abazović, personalno. To su morali da uoče partneri crnogorskih službi bezbjednosti iz inostranstva i oni su morali da kažu stop”, ocjenjuje Radončić.

Advertisement

Iako je Gradska TV pokušava da uspostavi vezu sa Oliverom Lakić, koja stoji iza portala Libertas pres, kako bi i od nje dobili komentar, to nijesu uspjeli.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

U pucnjavi u Baošićima povrijeđena jedna osoba

Objavljeno

dana

Autor

Uhapšen osumnjičeni za krađu automobila koji je zapaljen u Zagoriču

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U Baošićima u lokalu “Sim”, danas u 17.50 časova došlo je do pucnjave u kojoj je u kojoj je M.J.( 32) ranio T.L. (49) u nogu, saopšteno je CdM-u iz OKC-a Uprave policije.

M. J. je u bjekstvu i policija traga za njim.

Istraga je u toku…

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije