Povežite se s nama

Novosti.rs

ANDRIJA MANDIĆ ODBACIO TVRDNJE ESKOBARA: Demokratski front ne izaziva podele i ne blokira put Crne Gore ka EU

Objavljeno

dana

DEMOKRATSKI FRONT: Mojkovačka bitka je simbol časti, dostojanstva i očuvanja tradicionalne Crne Gore

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


JEDAN od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić odbacio je danas netačne tvrdnje specijalnog izaslanika američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da Demokratski front nije partner SAD, jer izaziva podele, blokira reforme i put Crne Gore ka EU.

Foto: V. K.

Advertisement

Srbi u Crnoj Gori su, ističe, veoma dobro organizovani, što mnogima smeta. Mandić ističe da je odnos Srba iz Crne Gore prema Kosovu i Metohiji prirodan i da su pokazali najveću solidarnost sa svojim sunarodnicima.

- Imamo bar onoliko prava koliko ima Dritan Abazović koji pokazuje solidarnost sa svojim sunarodnicima na KiM, a kada Srbi iz CG iskazuju solidarnost sa svojima na KiM, onda nam poručuju da to nije dobro. Ne tražimo ništa iznad demokratskih standarda i demokratskih prava - rekao je Mandić reagujući na jučerašnji intervju Eskobara za Glas Amerike.

Komentarišući šestomesečnu krizu vlade u Crnoj Gori i koncept manjinske vlade koji je juče obelodanio Abazović, Mandić je rekao da na crnogorskoj političkoj sceni postoji mnogo bezobrazluka.

Advertisement

Kao najodgovornijeg za aktuelnu krizu označio je premijera Zdravka Krivokapića, čija vlada duže od šest meseci nema podršku natpolovične većine u parlamentu.

- Ovo što ovde gledamo toga nema nigde osim u Crnoj Gori - rekao je Mandić za Pink i podsetio da je DF stalno tražio rešenja za izlazak iz krize, ali da nijedno nije prihvaćeno.

Foto: DF

Advertisement

Podsetio je da je DF tražio rekonstrukciju vlade u kojoj bi bili predstavnici svih stranaka parlamentarne većine, ali da se Abazović tome protivio, ne želeći nikakve promene.

Dodao je da je nakon toga DF pokrenuo inicijativu za izbor nove vlade, ali je, podseća, i ta inicijativa propala.

- Onda smo predložili da je najbolje da idemo na nove izbore, a sada se pojavljuje ideja o manjinskoj vladi i ovo je prvi put da deo postojeće parlamentarne većine ima nameru da radi zajedno sa Demokratskom partijom socijalista (Mila Đukanović) - rekao je Mandić.

Advertisement

Mandić je podsetio da je zajednički stav svih stranaka, članica parlamentarne većine, u kampanji uoči izbora 30. avgusta 2020. bio da niko neće praviti koaliciju sa DPS-om.

Primetio je, međutim, da se izdaja isplati.

Lider GP URA i potpredsednik crnogorske vlade predložio je juče koncept manjinske vlade, bez Demokratskog fronta i DPS-a, ali, kazao je, očekuje da obe opcije podrže njegov predlog.

Advertisement

BONUS VIDEO: 

Zlatna riznica srpske istorije: manastrir Svetog Nikole u Pribojskoj Banji

AdvertisementNovosti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

KAPETAN BRODA ŠVERCOVAO 320 KILOGRAMA KOKAINA? Crnogorski pomorci ponovo uhvaćeni u švercu narkotika (VIDEO)

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


DRŽAVLJANIN Crne Gore (51), kapetan broda "Interlink Veraciti", uhapšen je u Australiji zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju šverca 320 kilograma kokaina na taj kontinent.

Printscreen/Daily Mail

Advertisement

On je uhapšen 15. maja u Port Hedlandu, a pred sudom u Južnom Hedlandu pojaviće se u utorak.

Do hapšenja je došlo nakon forenzičkog pregleda mobilnog telefona, gde je, navodno, pronađena prepiska za koju istražitelji sumnjaju da se odnosi na šverc kokaina.

Pre hapšenja državljanina Crne Gore, tamošnje vlasti su zaplenile 320 kilograma kokaina u Port Hedlandu 15. maja i uhapsile dvojicu muškaraca. Oni se sumnjiče da su specijalno upakovanu drogu pokupili iz okeana u blizini grada Pilbara.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

DANI SVETOG JOVANA VLADIMIRA: Sadržajan program počinje dobrovoljnim davanjem krvi, završava se litijom

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U ORGANIZACIJI Mitropolije crnogorsko-primorske i Crkvene opštine Bar, Dani Svetog Jovana Vladimira ove godine će početi 28. maja i trajaće do 4. juna.

Foto: B. Dabić

Advertisement

U subotu, 28. maja, od 8 do 13 časova biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi u kripti Sabornog hrama.

Narednog dana biće upriličena Sveta liturgija na ostacima manastira Prečista Krajinska u Ostrosu, sa početkom u 9 časova. Polazak je zakazan za 7 sati, ispred Sabornog hrama.

U utorak, 31. maja, biće organizovan turnir u malom fudbalu, u balonu "Bombonjera" pored OŠ "Meksiko". Narednog dana, 1. juna, biće upriličena Sveta liturgija na ostacima hrama iz VI veka ("barski trikonhos") na Topolici, sa početkom u 8 sati.

Advertisement

U četvrtak, 2. juna, pravoslavni vernici obeležavaju Spasovdan. Sveta liturgija biće služena od 9 časova, u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, dok će istog dana, od 20 sati na platou ispred hrama biti organizovan događaj pod nazivom „Jedinstvo crkve“, posvećeno jubileju 100 godina vaspostavljanja jedinstva Pećke patrijaršije Srpske pravoslavne crkve. Tim povodom govoriće jerej Aleksandar Lekić, starešina crkve Svete Trojice u Budvi i prof. dr Dalibor Petrović, profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči.

Pravoslavni vernici 3. juna slave Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu. Sveta liturgija na ostacima manastira Presvete Bogorodice na Ratcu biće upriličena od 9 sati, dok će u večernjem terminu od 20 časova na platou ispred hrama biti priređen program pod nazivom "Sumrak i vaskrsenje Lovćena".

- Veče je posvećeno NJegošu i Lovćenskoj kapeli povodom 50 godina od njenog rušenja - najavljuju organizatori. Tom prilikom govoriće mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i prof. dr Milo Lompar.

Advertisement

Za kraj Dana Svetog Jovana Vladimira, 4. juna biće održana Sveta arhijerejska liturgija, od 9 sati, dok će svečana litija ulicama Bara početi u 19 časova.

BONUS VIDEO: POLICAJAC ODLOŽIO ORUŽJE PA SE PREKRSTIO - Uz Božiju pomoć organi reda sačuvali manastir

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

ĆATAMA JOŠ 9 MILIONA, UGROŽENIMA NI CENT: Pred poslanicima će se naći tehnički rebalans, usvojen zbog veće državne administracije

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


VLADA je na poslednjoj sednici dala "zeleno svetlo" za rebalans budžeta, koji će se, kako su najavili, po hitnom postupku naći i pred poslanicima. Iako ne podrazumeva nova zaduženja, javna potrošnja rebalansom će biti uvećana za devet miliona evra, od čega se za najugroženije neće izdvojiti ni centa. Ovakva raspodela sredstava, kako ocenjuju u NVO Akcija za socijalnu pravdu samo je nastavak bahatog odnosa prema novcu svih građana.

Foto gov.me

Advertisement

Kako je obrazložio ministar finansija Aleksandar Damjanović, tehnički rebalans podrazumeva da se tekući budžet uskladi sa novom organizacijom državne uprave, imajući u vidu da je uvećan broj ministarstava, samim tim i ostali organi u državnoj upravi, a ne predviđa nova zaduženja. Tu su, navodi, i mnoge druge finansijske obaveze, pa resor na čijem je čelu razmišlja i o suštinskom rebalansu budžeta.

- Prosto, postojeći budžet treba preraspodeliti shodno novoj organizaciji. To znači i da neće biti probijanja budžetskog okvira, odnosno da će samo doći do horizontalnog usklađivanja, kako bi država mogla da funkcioniše - poručio je Damjanović.

Kroz najavljeni tehnički rebalans budžeta za tekuću godinu trošak za službena putovanja uvećava za čak 1,4 miliona i projektuje da za njih ove godine utroši 4,4 miliona, dok se troškovi za gorivo povećavaju za pola miliona, što znači da će se za tu namenu potrošiti gotovo 10 miliona evra. Osim toga, uvećavaju se i troškovi reprezentacije, jer će manjinskoj vladi biti potrebno dodatnih 170.000 evra, pa će u ovoj godini za to biti izdvojeno oko 530.000, dok se za nepunih 200.000 beleži uvećanje komunikacionih troškova, pa će u 2022. će za taj trošak biti izdvojeno bezmalo 5,4 miliona.

Advertisement

U NVO ASP dodaju da rebalans budžeta ne uliva optimizam za najugroženije građane, pre svega penzionere i socijalno ugrožene.

- Tonovi novih ministara i poslanika koalicione vlasti sveli su se bukvalno na potrebu da u državi hleb i nekoliko osnovnih namirnica budu dostupni najugroženijim građanima, što implicira da život bukvalno svode na puko preživljavanje. U konačnom, najveći broj građana dobro zna da povratak DPS-a na vlast znači istovremeno da će za njih ostajati mrvice, a da će se većina društvenog bogatstva i dalje slivati partijsko-funkcionerskoj klasi i privilegovanim pojedincima - zaključuju u NVO Akcije za socijalnu pravdu.

NASTAVLJA SE "SEČA" FUNKCIONERA

NAJVEĆE uvećanje izdataka - gotovo pet miliona - jeste na poziciji "ostale naknade" i ona se uvećava sa 9,1 milion na 14,1 milion evra.

Advertisement

- Ovo se može dovesti u vezu sa "sečom" na visoko rukovodnim pozicijama, koja je već počela i očito će biti nastavljena, a nakon nedavnog izbora manjinske vlade i povratka Demokratske DPS-a u koalicionu vlast - tvrde u NVO ASP.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije