Povežite se s nama

Društvo

Medijska zajednica Crne Gore želi konkretne reforme medijskog sektora

Objavljeno

dana

Medijska zajednica Crne Gore želi konkretne reforme medijskog sektora

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


U anketi učestvovalo 30 predstavnika iz 19 medija

Medijska zajednica Crne Gore želi konkretne reforme medijskog sektora

Veliki broj predloga reformi odnosi se na loše medijsko tržište, koje je potrebno unaprijediti, te obezbijediti veću podršku države medijima

Advertisement

Ilustracija, Foto: Pixabay.com

Advertisement

U cilju obezbjeđivanja što kvalitetnijih predloga koji odražavaju i odgovaraju na stvarne potrebe novinara i novinarki u Crnoj Gori, medija i medijskih udruženja, Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MAJE) sprovela je anketu u kojoj je učestvovalo 30 predstavnika ukupno 19 medija – šest televizijskih kuća, osam internetskih publikacija, četiri štampana medija, jedne radio stanice, kao i jedan novinar freelancer.

Anketa je sprovedena putem online upitnika u periodu od sredine decembra 2021. do sredine januara 2022. godine. Svi prikupljeni prijedlozi proslijeđeni su Vladinoj Radnoj grupi za izradu Medijske strategije Crne Gore.

Advertisement

Predstavnici crnogorskih medija su isticali dugogodišnje probleme sa kojima se suočavaju a koji se tiču njihovog ličnog položaja i bezbjednosti, unapređenja zakonske regulative, jačanja samoregulacije i regulisanja stanja na medijskom tržištu. Predstavnici medija su takođe istakli i značaj obrazovanja, pa se jedan broj predloga odnosi i taj segment.

Veliki broj predloga reformi odnosi se na loše medijsko tržište, koje je potrebno unaprijediti, te obezbijediti veću podršku države medijima. Takođe, ukazano je na izražen problem nelojalne konkurencije i traženo definisanje mjera kojima bi se unaprijedio položaj domaćih medija na tržištu.

U dijelu koji se tiče njihovog ličnog položaja i bezbjednosti, novinari/ke ističu nezavidan ekonomski položaj u kojem se nalaze, loše uslove rada, potrebu regulisanja radno-pravnog statusa, a kao značajne izdvajaju potrebe: povećanja njihove bezbjednosti i sigurnosti, pitanje zarada, definisanje beneficiranog radnog staža, kao i rješavanja starih slučajeva ubistva i napada na novinare. Istakli su potrebu dodatnih obuka i edukacija novinara, te bolje poštovanje odredaba zakona koje se tiču intelektualne svojine.

Advertisement

Iako relativno skoro donijeti, novinari su ukazali na potrebu značajnih izmjena seta medijskih zakona, posebno u dijelu koji bi im osigurao da ne moraju da otkrivaju izvore pod bilo kojim uslovima, koji bi bliže uredio funkcionisanje internet portala, unaprijedio oblast slobodnog pristupa informacijama i pitanja napada na novinare. Značajan broj anketiranih ukazao je na potrebu povećanja profesionalizma i unapređenja sistema samoregulacije, te potrebu formiranja jedinstvenog samoregulatornog tijela. Takođe, novinari su ukazali na potrebu da se prekine sa praksom anonimizacije sudskih presuda, te da se prilikom praćenja suđenja dozvoli korišćenje tehničke opreme.

Veliki broj komentara odnosio se i na potrebu dalje depolitizacije i profesionalizacije Javnog servisa RTCG, unapređenje kriterijuma za izbor članova Savjeta te institucije, eliminisanje mogućnosti da Javni servis bude nelojalna konkurencija komercijalnim emiterima, te bolje kontrole finansijskog poslovanja svih javnih emitera.

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope nastaviće proces konsultacija sa predstavnicima medijske zajednice u Crnoj Gori, kako bi se obezbijedila najveća moguća inkluzivnost procesa izrade strateških akata u medijskoj industriji, a ovu aktivnost sprovodimo uz podršku Britanske ambasade u Podgorici.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Objavljeno

dana

Autor

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Svjetski dan divljih vrsta

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta, saopštili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

„Dok je svijet u globalnoj krizi, a naše misli sa unesrećenim i žrtvama, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti“, navodi se u njihovom saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da šume, mora, okeani, rijeke i tla nam pružaju kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život, a da bez njih ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, kako su kazali, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj ekonomije i društva.

„Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto. Naše zemlje su izrazito bogate divljim vrstama koje održavaju ekosistem u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih“, poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Advertisement

Ističu i da je naša regija često ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta, te da su lokalne i strane vrste ugrožene zbog čovjekovih aktivnosti.

Kao pravi primjer toga navode nedavni slučaj odbjeglog mladunčeta lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a da smo prije nekoliko mjeseci svjedočili nezakonitom prevozu odraslog tigra trajektom u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje. Sve to, navode iz WWF pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.

Kaznena djela protiv divljih vrsta su među najunosnijim aktivnostima organiziranog kriminala u svijetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, dodaju oni.

Advertisement

„WWF kroz projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi“ (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i u konačnom na smanjenju kaznenih djela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine. Tako doprinosi oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema“, navodi se u njihovom saopštenju.

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

Objavljeno

dana

Autor

"Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ijzcg održao promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama“

Advertisement

Sa radionice, Foto: IJZCG

Advertisement

U sklopu sprovođenja projekta „Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke – ON TIME“ (Interereg CBC HR-BA-ME 2014-2020 Program), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) održao je prvu promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi, 1. marta ove godine.

Iz IJZCG je saopšteno je na promotivnom događaju Mobilni tim IJZCG održao predavanja na temu Preventivni programi za rak debelog crijeva i rak dojke u Crnoj Gori.

Advertisement

Predavanja su održale dr Adrijana Vujović spec. epidemilogije i dr Marija Todorović, spec. epidemiologije.

Radionica Tuzi
foto: IJZCG

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama. U interaktivnom radu dati su savjeti i odgovoreno ja na sva pitanja i nedoumice prisutnih o prevenciji i značaju ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. Takođe radionicu su građani pratili i putem Zoom linka“, piše u saopštenju.

Iz IJZCG su rekli da je u okviru projekta ON TIME, planirano održavanje promotiovno-edukativnih radionica u osam opština Crne Gore (Tuzi, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Podgorica) u cilju edukacije i podizanja svijesti stanovništva o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao i da se u opštoj populaciji, posebno u ruralnim područjima ali na lokalnom nivou poboljša socijalna mobilizacija za skrining programe raka debelog crijeva i raka dojke.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Objavljeno

dana

Autor

Da li vakcine sadrže kancerogene sastojke i toksine?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 63,1 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 61,3 odsto.

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva.

Advertisement

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primile su 62 osobe, a revakcinisano je 78.

Treću dozu primile su 94.973 osobe, a u posljednja 24 sata 125.

Masovna vakcinacija protiv Kovid-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije