Povežite se s nama

Politika

Đurović – Miler: Zvanični Beč pruža veliku podršku Crnoj Gori da postane prva naredna članica Evropske unije

Objavljeno

dana

Đurović – Miler: Zvanični Beč pruža veliku podršku Crnoj Gori da postane prva naredna članica Evropske unije

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa ambasadorom Republike Austrije u Crnoj Gori, Nj.E. Karlom Milerom.

Ističući da dvije zemlje gaje kontinuirano dobre, prijateljske i partnerske odnose, te plodotvornu saradnju u svim oblastima, Đurović je zahvalila na podršci koju Republika Austrija pruža našoj zemlji, ali i regionu Zapadnog Balkana, na planu evropskih integracija. U tom kontekstu, ona je apostrofirala značaj direktne tehničke pomoći našim institucijama, ali i ukazala na važnost napora koji Republika Austrija ulaže kako bi politika proširenja EU bila visoko na agendi ostalih država članica.

Kako je naglasila, Crna Gora cijeni zalaganje zvaničnog Beča koji u kontinuitetu aktivno podržava vanjskopolitički kurs Crne Gore i vrednuje napredak i reformske napore ostvarene na unutrašnjem planu, kao i doprinos koji je naša država svojim pozitivnim primjerom pružila i pruža jačanju stabilnosti i napretku regiona.

Advertisement

„Crna Gora je dugi niz godina u procesu pregovora, u kome je kao zemlja kandidat i najdalje odmakla, stoga je naše očekivanje da ćemo uz vrednovanje rezultata koje smo ostvarili i koje ćemo ostvariti u periodu koji je pred nama, biti u prilici da postanemo prva naredna članica Evropske unije”, kazala je Đurović.

Buduće članstvo naše države, značilo bi, kako je naglasila Đurović, i potvrdu evropskih perspektiva na prostoru Zapadnog Balkana, ali i dodatnu garanciju zemljama kandidatima da proces proširenja istinski živi u praksi, što bi značajno osnažilo dalja nastojanja i zalaganja u pristupnim procesima.

Onaje ocijenila i da složenost aktuelnih prilika na istoku Evrope, uz sve negativne reperkusije, poziva i na dodatno ujedinjavanje geografski jedinstvenog prostora Evrope, te u toj ravni otvara prostor da se iznova i snažnije preispita potreba što skorijeg integrisanja Zapadnog Balkana u EU, što Crna Gora prepoznaje i kao šansu više, koju će nastojati da do kraja iskoristi.

Advertisement

„Pred nama je veliki zadatak i obaveza da, rješavajući neka od najvažnijih pitanja, od kojih svakako ispunjavanje uslova za dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 zauzima jednu od primarnih pozicija, dođemo do cilja i dobijemo datum pristupanja EU. Ne manje važno, rješavanjem ove problematike, vratili bismo puno povjerenje građana, što i jeste jedan od prioriteta novouspostvljene vladajuće većine”, kazala je predsjednica parlamenta.

Ona je, ističući značaj međuparlamentarne saradnje dvije visoke zakonodavne institucije, izrazila očekivanje da će kvalitetan, plodotvoran i partnerski odnos biti dalje unapređivan i razvijan, kako na nivou predsjednika parlamenata, tako i na nivou radnih tijela, apostrofirajući važnost intenziviranja saradnje kroz rad i djelovanje Grupe prijateljstva.

Čestitajući Đurović povodom izbora na funkciju predsjednice Skupštine Crne Gore, ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori Karl Miler ocijenio je da je saradnja dvije države odlična, te naglasio da je važno u narednom periodu intenzivirati partnerstvo na parlamentarnom nivou, privremeno usporeno najnovijim dešavanjima, kao i periodom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Advertisement

Ambasador je istakao da je uvjeren da će u narednom periodu biti uspostavljena valjana komunikacija na relaciji Skupština – Vlada, što je jedan od važnih preduslova daljeg napretka Crne Gore i neophodna premisa u ispunjavanju obaveza u procesu pristupanja.

U tom kontekstu, Miler je podsjetio da je Austrija imala određenu bojazan da bi najnovija dešavanja na istoku Evrope, mogla u izvjesnoj mjeri marginalizovati pitanje pristupanja država kanditata Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ali i ocijenio da je trenutna situacija istovremeno i mogućnost više za Crnu Goru.

On je ponovio da Austrija u svakom trenutku pruža snažnu i neupitnu podršku procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i naglasio da je jedan od prioriteta Austrije da Crna Gora, što prije ispuni preuzete obaveze, i to najprije one u kojima se stagniralo, u sferi vladavine prava i zaštite životne sredine.

Advertisement

Tokom razgovora, sagovornici su se saglasili da je u perspektivi izuzetno važno dalje unaprijediti saradnju u oblasti bezbjednosti i kulture, te je nagoviješteno da će u skorije vrijeme biti upriličen susret Đurović i predsjednika Parlamenta Austrije Volfganga Sobotke.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Lekić: Rudnik uglja nudi besplatne ubrzane kurseve iz rudarstva za Kovačevića i Živkovića

Objavljeno

dana

Autor

Lekić poručio Sokiću: Umjesto što zlonamjerno i nestručno tumačite poslovanje Rudnika , pripremite se da predate i lokalnu vlast

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja, Milan Lekić poručio je predsjedniku opštine Pljevlja Rajku Kovačeviću da u potpunosti shvata predizbornu političku igrariju DPS-a koja ima za cilj da se fundamentalno suludim napadima na Rudnik uglja ućare određeni politički poeni, ističući da je to utemeljeno u prirodi stranke koja Vas je, mimo svih rezona, dovela na tu funkciju.

Međutim, kako je naveo, “ono što mi nije jasno, i što mi nikada neće biti jasno, a što sam ponovio više puta – zbog čega to DPS radi preko krajnje nekompetentnih ljudi”?

“Po kojoj stručnoj i logičkoj formuli ste došli do zaključka da će Termoelektrana doći u situaciju da ostane bez uglja; Na koji način Vi i Vaši savjetnici iz DPS-a formirate tržišnu cijenu uglja; Zašto dižete paniku u javnosti da uglja neće biti i da se ugalj za Srbiju izvozi ispod cijene; Zbog čega to radite, kada postoji jednostavniji, profesionalniji i etički prihvatljiviji način da afirmišete političke ciljeve organizacije kojoj pripadate”, upitao je Lekić.

Advertisement

On je kazao da, kako nije dozvolio Danijelu Živkoviću, a prije njega i ostalim vašim “stranačkim vitezovima” da udaraju đonom na Rudnik uglja, budite sigurni da neću dozvoliti ni Vama, ma koliko bili nelegitimni i ne razumjeli se u problematiku o kojoj pričate.

“Gospodine Kovačeviću, kada je riječ o prvoj neosnovanoj konstataciji da će Termoelektrana ostati bez uglja, interesuje me, prije svega, da li postoji elementarna profesionalna komunikacija i koordinacija između Vas i gospodina Danijela Živkovića? Ovo pitam zbog toga što je, na istu „zabrinutost“ gospodina Živkovića koju je izrazio u formi „poslaničkog pitanja“, krajnje jasno i precizno odgovoreno još 20. aprila”, naveo je Lekić.

On je istakao kako mu je tada nedvosmisleno stavljeno do znanja da je ukupna količina otkrivenih ugljeva pripremljenih za eksploataciju, iznosila 583.549 tona.

Advertisement

“Rečeno mu je da otkopavanjem dodatnih 45.998 m3čm, planiramo da otkrijemo još 286.157 tona uglja; kao i da količine uglja kojima ćemo raspolagati do kraja 2022. godine, u odnosu na tadašnje stanje situacionih radova, iznose 1.589.020 tona. Za tu količinu, upoznat je gospodin Živković, potrebno je otkopati i odložiti ukupno 6.196.740 m3čm. A, kada je riječ o narednoj godini, planiramo da otkopamo još 9.061.999 m3čm otkrivke, gdje ćemo dobiti oko 1.700.000 tona uglja”, kazao je izvrpšni direktor u Rudniku  uglja.

On je doaod da je sve to i više nego dovoljno za nesmetani rad Termoelektrane, jer raspolažu sa dovoljnim i kvalitetnim količinama uglja čija je prosječna kalorijska vrijednost 12.200 kJ/kg, što će, imajući u vidu prosječnu kalorijsku vrijednost uglja koji se isporučuje Termoelektrani, a koja iznosi 9.211 kJ/kg, usloviti količinski manju isporuku ugljeva Termoelektrani, čime ćemo, dobiti prostor za dodatan plasman našeg proizvoda na tržište, jer ćemo, prethodno, zadovoljiti potrebe Termoelektrane u potpunosti.

“U međuvremenu, da Vam saopštim još jednu lijepu vijest, dobijamo i pozitivnu reviziju za Glavni rudarski projekat eksploatacije ležišta uglja Glisnica gdje ćemo u narednih pet godina, otkopavati po 300.000 tona uglja prosječne kalorijske vrijednosti 9.384 kJ/kg”, naveo je Lekić.

Advertisement

On je ocijenio da će biti uglja i za Crnu Goru i za Srbiju, biće ga u tolikoj mjeri da će, ukoliko u potpunosti zaživi tzv. „zelena agenda“, stotine miliona tona uglja, nažalost, ostati pod zemljom. Tu prije svega mislim na 109.9 miliona tona bilansnih rezervi u Maoču, prosječne kalorijske vrijednosti 12.504 kJ/kg, ali i na rezerve uglja u Kominima, Rabitlju, Grevu…

“Što se tiče cijene uglja za Elektroprivredu Srbije, koja se kao po nekoj direktivi uporno kriminalizuje u redovima DPS-a, navodite me na zaključak da to radite zbog toga što se ugalj izvozi u Srbiju, a ne zbog toga što ste, eto, izveli određenu genijalnu ekonomsku računicu, jer niste”. dodao je Lekić.

On je istakao da je cijena uglja formira po kaloričnoj moći uglja, a na osnovu bazne cijene.

Advertisement

“Kako Vi, očigledno, niste u stanju da napravite razliku između uglja u „kocki“, „orahu“ i tzv. sitnih granulata, kao i da uzmete u obzir kalorijsku moć uglja kao najbitniju stavku pri određivanju cijene, kako onda da očekujemo da znate da postoji razlika između našeg mrko-lignitnog uglja i mrkog uglja iz rudnika u Banovićima, a za koji je predsjednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić vezao cijenu od 75 evra po toni, jer se raspon kvaliteta uglja iz Banovića kreće od 18.000 do 20.000 kJ/kg, dok je topplotna moć našeg uglja između 8.000 i 14.000 kJ/kg. Pritom, bazna cijena prema EPS-u od 28,80 evra, a kojom neartikulisano mašete u javnosti, ponoviću, odnosi se na ugljeve niske kalorične moći od 8.000 kJ/kg, što je, opet, za 20% više u odnosu na cijenu po kojoj se isporučuje ugalj našoj Termoelektrani”, kazao je Lekić.

A zatim dodao, “gospodine Kovačeviću, interesuje me šta biste Vi uradili sa ugljevima slabijeg kvaliteta koje, nakon sprovedene ekološke rekonstrukcije, Termoelektrana neće ni uzimati? Da li biste ih spalili na nekom gumnu ili biste ih prodali, pa makar i vazda vam stranački mrskoj Srbiji? I, drugo, kada stupi na snagu višemjesečna obustava isporuke uglja našoj Termoelektrani zbog posla na ekološkoj rekonstrukciji, da li biste suspendovali rad Rudnika uglja ili biste tražili nova tržišta za plasman uglja”.

Takođe, kazao je da ne očekuje nikakve odgovore na postavljena pitanja, ali da očekuje reakciju naroda nakon što su kkako je kazao “Vaše neznanje i Vaše namjere asploutno demaskirani”.

Advertisement

“U međuvremenu, vrata Rudnika uglja AD Pljevlja, i više su nego otvorena za Vas i sve dežurne kritičare poslovanja kompanije iz DPS-a, da kroz određenu formu besplatnih ubrzanih kurseva iz rudarstva, prođemo kroz gradivo zajedno”, zaključio je Lekić.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Protest ispred Vlade: Srbija proždire Crnu Goru, biće borba neprestana

Objavljeno

dana

Autor

Protest ispred Vlade: Srbija proždire Crnu Goru, biće borba neprestana

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Počelo je okupljanje građana Crne Gore ispred Vlade koji protestuju povodom najave premijera Dritana Abazovića da će se Vlada u četvrtak izjasniti o tekstu temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Okupljeni nose transparente poput “Srbija proždire Crnu Goru, biće borba neprestana”, “Abazoviću, zakonom si nam oteo crkve, a ad temeljnim ugovorom hoćeš da nam uzmeš postojanje i dušu”…

Podsjećamo, generalni sekretar SD-a Miloš Čelanović ranije je poručio da je večerašnji protest potpuno opravdan i da će se ta partija, kada je riječ o ovako važnim pitanjima, uvijek odazvati pozivima građana.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Abazović i ministri sa studentima: Uzmite stvari u svoje ruke, uključite se i nađite sebe u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Autor

Abazović i ministri sa studentima: Uzmite stvari u svoje ruke, uključite se i nađite sebe u Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Moramo dati šansu mladim ljudima, poručio je premijer Crne Gore Dritan Abazović koji je danas, zajedno sa članovima Vlade, razgovarao sa studentima crnogorskih univerziteta, povodom desete godišnjice pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

“Pozivam vas da se uključite i nađete sebe u Crnoj Gori. Uzmite stvari u svoje ruke i stvorite društvo u kojem će životni standard biti makar duplo bolji”, kazao je Abazović.

Potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih integracija, Jovana Marović podsjetila je da se 29. juna navršilo 10 godina pristupnih pregovora.

Advertisement

“Bilo je dosta uspona i padova. Mi smo i dalje lider jer smo najviše odmakli u tom procesu. Ono što sad treba da obezbijedimo su mjerljivi rezultati u vladavini prava. Crna Gora može biti uspješna priča”, kazala je ona.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije