Povežite se s nama

Politika

Đurović sa Plugčijevom: Spremnost Bugarske da pruži punu podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu

Objavljeno

dana

Đurović sa Plugčijevom: Spremnost Bugarske da pruži punu podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović razgovarala je danas sa ambasadorkom Republike Bugarske u Crnoj Gori, Maglenom Plugčijevom, sopšteno je iz njenog kabineta.

Predsjednica Đurović je istakla da Crna Gora i Bugarska njeguju duge prijateljske odnose, uspješno sarađuju na polju kulture, te dijele istorijsku povezanost. Posebnu zahvalnost predsjednica Đurović je uputila Republici Bugarskoj na izuzetnoj podršci pruženoj u okviru programa razvojne saradnje, ali i na velikom broju donacija u borbi protiv koronavirusa.

Ona je ponovila stav da je upravo evropska perspektiva Crne Gore razlog formiranja 43. Vlade budući da je, i pored želje i deklarativnog pristupa prethodne Vlade, došlo do zastoja u tom procesu. Naglasila je da je Crna Gora dobila novu šansu da ubrza proces pristupanja EU koju ne smijemo ispustiti.

Advertisement

Đurović je dodala da je Crna Gora svjesna da joj predstoje najvažniji reformski procesi u pravosuđu i u poglavljima 23 i 24.

„Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke i glavni specijalni tužilac svojim aktivnostima pokazuju da u Crnoj Gori postoje snage i profesionalni kapaciteti potrebni da se država uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom. Crna Gora se gradi kao država jednakih, država vladavine prava i država u kojoj nema nedodirljivih“, naglasila je predsjednica.

Ona je navela da je politički dijalog kontinuirani proces, te da se ne odnosi samo na ona pitanja gdje je potrebna kvalifikovana većina u Skupštini. Takođe, istakla je da je upravo Skupština mjesto gdje se sva pitanja od značaja za Crnu Goru moraju otvarati. Predsjednica Đurović je dodala i da je dobro što se zalaganje za pristupanje EU nalazi u programima svih političkih subjekata.

Advertisement

Amabasadorka Plugčijeva je kazala da je ohrabrujuća činjenica što je na čelo Skupštine Crne Gore izabrana žena i predsjednici Đurović uručila zvanične čestitke predsjednika parlamenta Republike Bugarske Nikole Georgieva Minčeva.

Ona je iskazala spremnost Republike Bugarske da pruži punu podršku Crnoj Gori na njenom EU putu i istakla da njena država ima veliko iskustvo koje može podijeliti sa Crnom Gorom.

“Ambasadorka je kazala da već u prvim dana rada 43. Vlada uliva optimizam i zavrjeđuje povjerenje upravo zbog konkretnih poteza koji su od značaja za građane Crne Gore, ali i za strane investitore koji žele da dođu u državu koja im može garantovati pravnu sigurnost”, navodi se u saopštenju.

Advertisement

Sagovornice su zajednički konstatovale da se nadaju da će u narednom periodu doći do intenzivnijih odnosa između dvije države, prvenstveno kroz tješnju parlamentarnu saradnju, preko grupe prijateljstva. Takođe, akcenat je stavljen i na predstojeću posjetu predsjednika Republike Bugarske Rumena Radeva, koji je planiran za prvi dio mjeseca jula ove godine, a koja će dati dodatan podstrek daljem unapređenju odnosa Crne Gore i Republike Bugarske.

Sagovornice su se saglasile da Crnoj Gori predstoji dosta posla, ali da je na dobrom putu da ispuni zadatke iz EU agende, te su u tom smislu posebno ukazale na značaj Ženskog kluba Skupštine koji pokazuje da se i u crnogorskom političkom životu mogu praviti održivi i uspješni kompromisi.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Uljarević: Abazović slijedi značajne Vučićeve prioritete u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Autor

Uljarević: Protivimo se uvođenju vjeronauke u škole u Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Ne vidim logično obrazloženje za insitiranja premijera Dritana Abazovića na “Temeljnom” ugovoru kao i rokovima čija pozadina javnosti nije poznata, kazala je za Antenu M izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

“To zacijelo ne doprinosi potrebnom snižavanju tenzija, polarizacije a ni kvalitetnom i održivom rješavanju odnosa između izvršne vlasti i SPC-a. Možda premijer računa da kroz ovo jača vezu između SNP-a i URE, koji bi mogli biti  koalicija na vanrednim izborima, pa se osjeća opušteno i ako dođe do izglasavanja nepovjerenja Vladi. Problematično je i neodgovorno da premijer manjinske vlade sa ograničenim rokom trajanja pokušava preko koljena da riješi pitanje koje mnoge druge politički stabilnije vlade nisu uspjele da riješe, bilo da su ga izbjegavale ili da su manipulisale njime ili cijenile da nije adekvatno vrijeme,  a što dodatno stvari usložnjava i, tim prije, sada zahtjeva drugačiji pristup, a posebno transparentnost, inkluzivnost i konsesualnost u rješavanju ovog pitanja”, kazala je Uljarević.

Uljarević navodi da Abazović nije ništa naučio ni iz greške predjsednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je, kako kaže, takođe preko koljena insistirao na Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, pa on sad pokušava na sličan  način da rješava isto pitanje, međutim sa drugom agendom.

Advertisement

“Moje mišljenje je da premijer manjinske vlade koja okuplja političke subjekte sa izraženom rezervom prema Temeljnom ugovoru, ne smije kreirati situaciju u kojoj bi se takav dokument preglasavanjem usvojio na Vladi, jer to ne samo da stvara razdor među tim političkim subjektima, koji može voditi vanrednim parlamentarnim izborima, već nastaviti da doprinosi podjeli unutar pravoslavnih birača u Crnoj Gori”, poručila je Uljarević za Antenu M.

Upitana da li je prihvatljivo objašnjenje da Abazovvić insistiranjem na ekspresnom usvajanju TU na vladi ispunjava direktivu iz Beograda kako Crna Gora ne bi spunila zahtjeve Brisela i stala na “brzu traku” za EU, Uljarević je kazala da ne zna da li ispunjava nečiju direktivu ali da je jasno da Vučiću ne odgovara stabilna priča u Crnoj Gori i nastavak evropskih integraciija. Sa ili bez brze trake, pitanje je da li to postoji u ovom trenutku

“Ako pogledamo analitičnije moj utisak je da Abazović slijedi značajne Vučićeve prioritete u Crnoj Gori. On snažno afirmiše Otvoreni Balkan, ima protekcionistički stav prema SPC i čuva pozicije DF-a u izvršnoj vlasti”, zaključila je naša sagovornica.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Ko zna, možda je potpisan?

Objavljeno

dana

Autor

Počeo sastanak Abazovića i Porfirija, ispred Patrijaršije pojačano prisustvo policije

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Slavko Mandić

Gazda Prle je poručio Crnogorcima da im je džabe dizat dževu, jer je Abazović došao da čuje potonji put poruku da je temeljni ugovor usaglašen. Tačnije, Prle ga je usaglasio sa samim sobom, a o tome upoznao „visokog“ gosta. Ovaj presrećan, ozarena lica, sa poštovanjem koji rijetki mogu gosti ponijet domaćinu na dar, odjednom je prodisao. U njegovoj vizuri, obećanje Vučićevo radovanje, po pitanju crkve, riješeno je.

Kao faktor, iako svjestan da to nije, i da je čak ništapitajuća koleginica Ančica iznad njega i sa boljim odijelom, Dritan je odaslao otrovnicu da će ugovor, kojim on definitivno veleizdaje Crnu Goru, biti potpisan u Crnoj Gori.

Advertisement

Još jedna igra Prleta, o kojoj moguće Abazović nije ništa znao. A tek nečesovi Jovan, prijatelj raznovrsnih Kačavenda i njemu sličnih pedovjernika. Kao navodno izlaženje u susret Crnoj Gori, ovaj pravno ništavni papir, sa grdilom laži i istorijskih falsifikata, kojim se grubo i prljavo otima naše da bi oni mogli da imaju, zaključiće se neđe na prostoru Crne Gore. Tajna je đe, jer sad više nema ni Injac, a ni helikoptera. Ima jedino kriminalaca i dijela policije spremne da puca u živo meso Crnogoraca, ali je sve uzalud kad domovinu brani patrotizam, slobodarska iskra koja bukne kad se primakne čopor nečesove obijesti. Na svakom koraku će biti Belveder. I u glavama svakog iskrenog Crnogorca. I onih slobodarskih manjinskih naroda, koji su multivjerski i multinacionalni sklad čuvali kao zenicu oka. Pa i onda kada je to, dolaskom Krivokapićevih i četnika crkve Srbije, bilo izuzetno teško i složeno.

Premijer ima namjeru da ispuni i tu preostalu Prletovu želju. Da ugovor uperen direktno protiv interesa Crne Gore bude potpisan baš u našoj zemlji. Valjda da se zna ko je gazda. Dritanu to ni najmanje ne smeta. Relaksirano i opušteno brate. To lažljivi novinari, koji njegove najveće uspjehe sabotiraju i prećutkuju, a toliko ih je da se ne mogu ni pobrojat za godinu, prikazuju tako. Pa je li Bog, tačnije Vučić, mogao bolje smisliti od ovoga što je smislio. Nije, naravno.

Uostalom, ko zna da li ga je onaj podređeni mu od policije razumio da više ne maltretiraju naše političare i nerijetko puk običan, pretresajući ga do gole kože. On ispravi domaćega gosta kad se ovaj oduševljao snagom njegove moći i reče da je samo zamolio mega policajca cijele Srbije da ne muče Crnogorce. A hoće li on to sprovest u poznato mu (ne)djelo, nije Vučkova krivica.

Advertisement

Zanimljivo je kako je bolećivi Prle kazao da njegova Crkva ne očekuje ništa više od bilo kod građanina u Crnoj Gori, ali ne možemo, reče, pristati da ima bilo što manje od bilo koga drugog. Cinizam od kojega se normalnome muči.

Laž sveštenom licu ne bi trebala da bude imanentna. Pogotovo ne ako je visoki dužnosnik. A još manje ako je čelnik te družine. Ovome to ne smeta, što je iz izjave: „Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša Crkva, gdje god da ima svoju jurisdikciju apsolutno poštuje svaku državu i njene zakone, zaključili smo da je, kao i u svim državama gdje SPC postoji, važno da odnos između crkve i države bude regulisan ugovorom“. Pa ni on ni njegova Crkva, a ni država, ni politika ne priznaju ni Crnu Goru ni Crnogorce. To je Crkva koja je učestvovala u političkim protestima navodne zaštite duhovnih svetinja, koje su nam oteli 1920. godine uz pomoć svega čime se nečastivi služi.

Naravno da je smješnije kad se premijer muči da objasni kako se moraju poštovati procedure, jer je Crna Gora sekularna država.

Advertisement

– Ma je li Dritane? U prethodnoj vladi te je na potpreśedničko mjesto turila crkva Srbije a za titulu si morao odit pravo u manastir Ostrog.

-Sekularna, veliš premijeru. Prije će se reć da je u Crnoj Gori crkva Srbije sekularna. Što god do značilo, a smiješno jeste, prilično je istina.

Ali, ako se konačno probudi Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, a neki vele da možda oće, viđećete što će se sve desiti. Prštaće na sve strane. To je intelektualna sila koja je ka kapisla koju treba odozad udarit.

Advertisement

A onda… Ali nećemo o tome. Puštimo ih prvo da prozbore. I logopeda ćemo im obezbijediti ako zatreba.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Bešlin: Vučić će učiniti sve da spriječi ulazak Crne Gore u evropsku porodicu

Objavljeno

dana

Autor

Bešlin: Vučić će učiniti sve da spriječi ulazak Crne Gore u evropsku porodicu

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Najveći strah predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je da bi Crna Gora mogla, u naredne dvije do četiri godine postati punopravna članica Evropske unije, pa pokušava da, forsiranjem tema poput ugovora sa Crkvom Srbije i Otvorenog Balkana, Podgoricu uspori u neophodnim reformama i onemogući u tom cilju, ocjenjuje istoričar Milivoj Bešlin za Gradsku televiziju. I francuski ambasador u Podgorici Kristijan Timonije vidi Crnu Goru na čelu trke prema Evropskoj uniji.

Za srpskog istoričara Milivoja Bešlina, ulazak Crne Gore u evropsku porodicu je najveći strah Vučića, koji će učiniti sve da to spriječi.

– Mora biti jasno, Aleksandar Vučić će učiniti sve da spriječi i zatvori evropsku perspektivu Crnoj Gori, odnosno da je u smislu evropskih integracija izjednači i da je spusti na nivo i Srbije i ostalih zemalja regiona. Dakle, Vučić neće birati sredstva da Crnu Goru spriječi u evropskim integracijama i da ovu 2025-27. koju smo rekli da je realna, da Crna Gora postane punopravna članica i da prvi put u svojoj istoriji Crna Gora zaista postane subjekt evropske politike. To je jedan od najvećih strahova Aleksandra Vučića u ovom trenutku. Nema stvari koje neće učiniti, to Crnoj Gori mora biti jasno. I u tu svrhu će koristiti, očito, Dritana Abazovića premijera Crne Gore koji na dnevni red stavlja pitanja koja su direktno suprotstavljena evropskom putu Crne Gore a to su pitanja Otvorenog Balkana i Ugovora sa državnom crkvom Srbije – ocjenjuje Bešlin.

Advertisement

Bešlin kaže da je Crna Gora pokazala da ima demokratski kapacitet i za mnogo teže izazove, te da vjeruje da će put ka EU biti preči od drugih.

– Najprije mora biti potpuno jasno da Crna Gora jedina u našem regionu ima stvarnu i realnu evrospku perspektivu. Dakle, ni jedna od ovih drugih država Zapadnog Balkana ne može da računa na to da će za života ljudi koji danas egzistiraju ovde dočekati ulaz u punopravno članstvo evropske unije. Crnoj Gori se ta perspektiva jedino nudi. To jedino i sagledivo 2025. godina i 2027. godina za članstvo – smatra Bešlin.

Dodaje da će ako se u Crnoj Gori u društvu, u političkoj eliti ne shvati važnost ovoga istorijskog trenutka i te perspektive koja se otvara, zaista ova politička generacija i ovo društvo biti odgovorni za nešto što stvarno možemo da nazovemo istorijskim porazom.

Advertisement

Insistiranje na potpisvanju ugovora sa Crkvom Srbije, kaže Bešlin, moglo bi doći glave vladi Dritana Abazovića. Jer pitanja ugovora sa državnom crkvom Srbije i Otvorenog Balkana nijesu teme koje su kompatibilne sa pridruživanjem Crne Gore Evropskoj uniji.

– Dakle, sve ono što se nudi tim ugovorom, odnosno Ugovorom kojim državna crkva Srbije hoće da potpiše sa Crnom Gorom je prvo, to vodi jednoj klerakalizaciji društva. To direktno znači da crkva druge države postaje jedan korpus separatum unutar države Crne Gore. Dakle, država u državi, odnosno to je država iznad države. I kako da vam kažem, to će biti osnova za svaku dalju nestabilnost – rekao je Bešlin.

– Na kraju krajeva, pitanje tog ugovora koje dijeli crnogorsko društvo danas i pitanje potpisivanja tog ugovora, odnosno sadržaj toga ugovora gdje država Crna Gora nema nikakva prava, a navedene su silne obaveze koje nijedna druga evropska država, i svjetska, a za evropske mogu i da potvrdim ne bi prihvatila, a gdje se sa druge strana ne obavezuje ni za što, nema nikakve obaveze, a nude im se prava kakva se ne nude ni jednoj vjerskoj zajednici osim u Iranu. Dakle, takav ugovor sa crkvom će dubinski da udalji Crnu Goru od evropskog puta, da je skrene sa evropske agende i da zapravo potpuno dovede u pitanje tu 2025. odnosno 2027.godinu i pridruživanje. Vrlo slično je i sa otvorenim Balkanom – smatra istoričar Bešlin.

Advertisement

Koliko god aktuelna Vlada žurila da preko Crkve Srbije preda Crnu Goru u ruke Vučiću, iz evropskih centara stižu druga predviđanja.

Tako je francuski ambasador u Podgorici Kristijan Timonije rekao da je Crna Gora i dalje na čelu trke prema EU, ali da ima još prepreka koje je neophodno preći, te da narednih par mjeseci očekuje opipljive dokaze.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije