Povežite se s nama

Novosti.rs

IZMENAMA ZAKONA UŠTEDA 15 CENTI: „Korigovani“ cenovnici u radnjama, evo koliko su prosečno pojeftinili brašno i zejtin

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NAJVEĆI trgovački marketi su, nakon što je pre desetak dana ukinut porez na dodatu vrednost za brašno i ulje, umanjili cene tih proizvoda za oko 15 centi.

Foto: I. D. S.

Advertisement

Ipak, cene nisu menjane za sve proizvode, pa zavisno od proizvođača, variraju i obračunata sniženja. Kako ocenjuju u Uniji slobodnih sindikata, pozdravljaju ove izmene zakona, a da je druga priča koliko je propis primenjiv u praksi.

Nakon što je Skupština podržala predlog Vlade da se na brašno, ulje i so ukine, odnosno smanji PDV, stvorena je mogućnost da trgovci snize cene tih proizvoda. Iako ih Zakon na to ne obavezuje, trgovci su korigovali cene dela tih proizvoda. Da su cene umanjene potvrdili su nam i u Domaćoj trgovini u sklopu koje posluju "Aroma", "Konto" i "Siti" marketi.

- Na osnovu izmena Zakona o porezu na dodatnu vrednost, naša kompanija umanjila je cene brašna, suncokretovog ulja i soli. Napominjemo da smo prihvatili preporuke Vlade i shodno izmenama PDV-a smanjili cene pomenutih proizvoda u svim našim marketima - rekli su nam iz te kompanije. Ipak, nisu precizirali da li manje cene važe za sve brendove tih proizvoda, te koliko su cene umanjene.

Advertisement

Cene variraju od marketa do marketa, ono u šta smo se uverili je da su pojedine ostale na nivou od pre usvajanja zakona. Najjeftinije ulje sada se može naći za 1,74 evra, dok je pre ukidanja PDV najniža cena bila 1,99. Nakon što su cene korigovane kilogram soli se plaća najmanje 39 centi, nekoliko centi manje nego pre izmena Zakona, dok je najskuplje oko 70 centi.

DA HLEBU IZBRIŠU NAMET

U SKUPŠTINSKU proceduru je ušao i predlog da se do kraja godine ukine PDV na promet hleba koji sada iznosi sedam odsto.

- Već smanjeni PDV na brašno, po najavama iz pekarske industrije, neće uticati na smanjenje cene hleba, budući da su pekarima troškovi suštinski ostali isti, jer sada neće plaćati PDV na brašno, ali neće imati ni pravo na povraćaj tog PDV, dok će trgovci imati iste troškove kao i do sada. Zato je jedini održiv način za smanjenje cene hleba zapravo smanjenje PDV sa sadašnjih sedam na nula odsto - navodi se u obrazloženju predloga.

Advertisement

Kada je reč o brašnu, cene su snižene i do 20 centi. Ipak, zavisno od proizvođača, variraju cene, pa su u međuvremenu neka poskupela, a neke cene ostale na istom uprkos ukidanju PDV. Tako se trenutno kilogram brašna plaća najmanje 65 centi, a najskuplje košta 1,59 evra.

Iz Unije slobodnih sindikata poručuju da je napravljen veliki pomak, te ističu da je svako snižavanje cena pozitivno i mora se osetiti u pozitivnom smislu.

- Da li je ono dovoljno ili nije to je drugo pitanje. Posebna je priča i koliko je Zakon primenjiv u praksi. No svakako, iako je u njemu dosta nejasnoća, bitno je da Zakon postoji. Nije sveto pismo, uvek se može doraditi. Ono što je važno je da te mere koje se donesu budu jasne, da se zna kako će se ta cena formirati. Moramo da znamo ko kontroliše taj Zakon, te smatramo da se tu može uvesti neka vrsta krivične odgovornosti - poručili su iz USS.

Advertisement

Foto: I. D. S.

Da će u slučaju da dođe do novih poskupljenja osnovnih životnih namirnica ove mere neće biti dovoljne i da će država morati da ima nove mehanizme i mere, nedavno je poručio ministar finansija Aleksandar Damjanović.

- Doneli smo odluku da ovo važi do 3. jula. Tu smo faktički obuhvatili četiri obračunska perioda. Za očekivati je da će za mesec-dva biti mnogo jasnija slika što se tiče dugoročnih efekata i načina snabdevanja i cena - kazao je Damjanović.

Advertisement

 Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

U „MAJBAHU“ ĆE VOZITI ŠTIĆENE LIČNOSTI: Vlada odlučila, čuveni „mercedes“ Duška Markovića ustupa na korišćenje MUP

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


DO konačnog modela koji će odrediti šta će biti sa "mercedesom majbah" koji je svojevremeno kupio Duško Marković za 600.000 evra, sada će koristiti Uprava policije za prevoz zvaničnika iz međunarodnih organizacija.

Foto P. M.

Advertisement

To je odlučila Vlada na sednici i time stavila van snage odluku prethodne vlasti o prodaji luksuznog automobila.

Na proleće prošle godine vlada na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić odlučila je da proda "mercedes majbah", a procenitelji su utvrdili da vredi više od 456.000 evra. Kako je pojasnio Aleksandar Damjanović, ministar finansija, tenderi za prodaju nisu uspeli.

Bilo je, navodi, interesovanja od jednog konzulata, ali i pojedinaca iz arapskih država, Nemačke, Belgije, "Dajmlera".

Advertisement

- Ti pregovori nisu okončani i sada taj automobil propada, a vrednost pada. Za godinu i po ili dve mogli bismo ga rezati i prodati kao staro gvožđe - konstatovao je Damjanović.

Da bi se sprečilo ruiniranje luksuznog automobila resor finansija je uvažio zahtev Uprave policije da im ustupe vozilo.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

PROSLAVA NA BOŽIĆ ŽULJA DPS: Vraćanje starog datuma Dana opštine Mojkovac izazvalo usijanje u gradu

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NAJAVA da će aktuelne vlasti u Mojkovcu vratiti stari datum, 7. januar kao novi Dan opštine, izazvala je usijanje u Mojkovcu, posebno u redovima DPS, bez obzira na to što je reč o datumu koji je jedan od najsjajnijih u dugoj istoriji Crne Gore.

Foto M. S.

Advertisement

- U toku su izmene i dopune Statuta opštine Mojkovac u kojem će, između ostalog biti vraćen 7. januar kao Dan opštine Mojkovac. Poznato je da je DPS nakon osvajanja vlasti 2012. godine, doneo odluku da se promeni praznik Opštine - 7. januar, koji je bio ustanovljen u znak sećanja na Mojkovačku bitku. Za praznik opštine Mojkovac tada je određen 13. avgust jer je tog datuma 1955. godine došlo do spajanja opštine Polja, Sreza kolašinskog i Opštine Mojkovac, radi formiranja današnje Opštine - potvrdio je ovu vest predsednik Opštine Mojkovac Vesko Delić, koji je na lokalnim izborima u Mojkovcu bio nosilac liste koalicije "Za budućnost Mojkovca- DF-SNP".

- Poštujući sve datume i istorijske činjenice, želim da istaknem da je, ipak, 7. januar odnosno Mojkovačka bitka najznačajniji istorijski događaj iz slavne prošlosti Mojkovca.

Iz lokalnog odbora opozicionog DPS, izjavu tumače kao želju i pretenziju aktuelne lokalne vlasti da opštinu pretvori i prepodobi drugoj nameni.

Advertisement

Foto M. S.

- Mi u DPS-u, cenimo i poštujemo 7. januar kao datum sećanja na Mojkovačku bitku 1916. godine, ali tada smo smatrali, kao što smatramo i danas da upravo uspostavljanje i formiranje prvih organa lokalne vlasti treba obeležavati kao datum Dana opštine.

Ovakva inicijativa onih koji nažalost danas predstavljaju lokalnu vlast uopšte ne čudi - poručili su iz DPS.

Advertisement

- Mojkovcu je potreban dalji razvoj, ako lokalna vlast nije u stanju to da obezbedi, onda nam od nje nije potrebno ni revidiranje donesenih odluka prethodnih vlasti, niti ćemo to dozvoliti.

ISTORIJA GURNUTA U ĆOŠAK

ČUVENA Mojkovačka bitka, u kojoj je Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore 6. i 7. januara 1916, pod komandom serdara Janka Vukotića, zaustavila daleko brojniju i savremeno opremljenu austrougarsku armadu, štiteći povlačenje srpske Vojske Kraljevine Srbije ka Albaniji, ušla je u najsvetlije primere ratovanja i samožrtvovanja u ljudskoj istoriji.

Međutim, dolaskom DPS na vlast, čije nekadašnje perjanice su baš iz Mojkovca, svetli datum je "ćušnut", a vrlo brzo je oskrnavljen i spomenik mojkovačkim junacima na Bojnoj njivi, skidanjem pravoslavnog krsta.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

DONIRAO BUBREG I SPASAO ŽIVOT DOKTORKI: Nesvakidašnji gest osuđenika u Crnoj Gori, Vrhovni sud mu skratio kaznu za trećinu

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


HUMANI gest osuđenog M.B. da donira bubreg lekarki bio je vredan pažnje i cenjen pa je Vrhovni sud uvažio zahtev da mu se ublaži izrečena zatvorska kazna.

Foto: "Novosti"

Advertisement

Vrhovni sud Crne Gore usvojio je zahtev za vanredno ublažavanje pravosnažno izrečene zatvorske kazne osuđenog zbog razbojništvo i osudio ga na dve umesto na tri godine zatvora.

- Braniteljka okrivljenog je Višem sudu u Podgorici podnela zahtev za vanredno ublažavanje kazne izrečene pravosnažnom presudom. U navedenom zahtevu se ističe da su ispunjeni uslovi Zakonika o krivičnom postupku za vanredno ublažavanje kazne jer je nakon pravosnažnosti presude došlo do novih dokaza koji neminovno doprinose ublažavanju kazne. U zahtevu je navedeno da je osuđeni M.B. kao donor bubrega spasio život lekarki J.M. Braniteljka je naglasila da je osuđeni ovim nesebičnim delom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom nego izuzetno retkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ. Predložila je da Vrhovni sud Crne Gore usvoji zahtev na način što će preinačiti pravosnažnu presudu Višeg suda u Podgorici u delu odluke o kazni - pojašnjava se u odluci suda.

Dodaje se da je na osnovu svih činjenica Viši sud u Podgorici predložio da se usvoji zahtev za vanredno ublažavanje kazne dok je Vrhovno državno tužilaštvo takođe konstatovalo da treba uvažiti zahtev.

Advertisement

- I po nalaženju Vrhovnog suda navedena činjenica predstavlja novu okolnost koja je nastala nakon donošenja presude, a ista je takvog značaja da očigledno opravdava blažu osudu od izrečene pa je stoga valjalo usvojiti zahtev za vanredno ublažavanje kazne i preinačiti presudu u delu odluke o kazni na način što će se izrečena kazna ublažiti za godinu dana. U konkretnom slučaju radi se o novoj specifičnoj okolnosti, koja je veoma retka u medicinskoj praksi, a koja se odnosi na ličnost osuđenog.

Očigledno je da je osuđeni učinio izuzetno humano delo. Dobrovoljno je donirao organ drugom nepoznatom primaocu i izvršio neciljanu donaciju organa iz potpuno nesebičnih razloga (ne radi se o licu koje je doniralo svoj organ u korist sebi bliske osobe - srodnika ili prijatelja) i na taj način drugome produžio život. Ovim činom osuđeni je učinio dobro bez ikakvog interesa, pokazujući dobru volju da pomogne drugome i da na taj način doprinese promociji ljudske dobrobiti, odnosno da podstakne i druge na dobrotvorne akcije, sve sa željom da doprinese blagostanju osobe kojoj je donirao svoj vitalni organ. Ovo je svojevrsni primer naglašene filantropije koja zavređuje posebno poštovanje. Vrhovni sud nalazi da je navedena okolnost naročito olakšavajuća, izuzetnog karaktera, zbog čega je opravdano okrivljenom ublažiti propisanu kaznu - navodi se između ostalog u obrazloženju presude.

(Vijesti)

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije