Povežite se s nama

Politika

Stankov: Indikativno je što premijera CG u njegovoj zemlji dočekuje kao domaćin patrijarh čije je sjedište u drugoj zemlji

Objavljeno

dana

Stankov: Indikativno je što premijera CG u njegovoj zemlji dočekuje kao domaćin patrijarh čije je sjedište u drugoj zemlji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Gost današnje “Drugačije radio veze” bio je Nemanja Stankov predavač na Fakultetu političkih nauka UCG.

Govoreći o Otvorenom Balkanu Stankov kaže da ta inicijativa nema samo ekonomsku dimenziju već i političku. Ukazuje da promoteri OB pokušavaju da ostvare neku vrstu političkog uticaja kroz kreiranje procesa koji bi bio paralelan sa Berlinskim. Smatra da Crnoj Gori, kao maloj ekonomiji, posebno u kontekstu Evropskih integracija, Otvoreni Balakan nije odgovarajući model.

Open Balkan se “gura” kao neka vrsta alternative usporenom procesu pregovaranja

“Zbog toga što mi se čini da se on ‘gura’, kao neka vrsta alternative usporenom procesu pregovaranja sa Briselom. Ako se CG odluči za takvu vrstu inicijative, to bi onda simbolički značilo da mi na neki način priznajemo da je pregovarački process propao i da mi tražimo neke vrste alternativnih rješenja. Ja mislim da to nije prihvatljivo u bilo kojem kontekstu”, objašnjava Stankov.

Advertisement

Posljedice Otvorenog Blakana očigledne u kontekstu integracionog procesa

Komentarišići poruke Abazovića iz Brisela gdje apeluje za brzi ulazak u EU, a ovdje se zalaže za Otvoreni Balkan koji je, zapravo, čekaonica i alternativa za integracije, Stankov kaže da su posljedice eventualnog prihvatanja Otvorenog Blakana očigledne jer bi to u konačnici značilo integraciju svih zemalja regiona u EU odjednom.

To, upozorava naš sagovornik, Crnoj Gori ne odgovara ni na koji način, jer bi podrazumijevalo da onda čekamo ostale zemlje da budu spremne da preuzmu obaveze iz članstva.

“To bi značilo da čekamo na primjer BiH i Kosovo, da se njihovi politički procesi srede do dovoljne mjere da mogu da postanu članica EU i da onda svi u paketu uđemo kao jedno tržište od 18 miliona u EU, što mislim da je jedan od glavnih argumenata koji se pokušava plasirati kao opravdanje za stvaranje Otvorenog Balkana”.

Advertisement

Nije problematična sama činjenica što se Abazović sastao sa patrijarhom Porfirijem, već način na koji je sastanak organizovan

Stankov je u DRV komentarisao i odlazak premijera Dritana Abazovića u Manastir Ostrog na razgovor sa srpskim patrijarhom Porfirijem.

Smatra da je sastanak problematičan na više nivoa, te da nije sporna sama činjenica što se on sastao sa partijarhom Porfirijem, već način na koji je susret organizovan. Pprije svega, kako kaže, zbog toga što je Abazović premijer CG i samim tim predstavnik naše zemlje.

“Mislim da je indikativno da ga u njegovoj sopstvenoj zemlji dočekuje patrijarh kojem sjedište nije u toj zemlji. Da je Abazović pošao u Beograd i da su se sastali tamo u nekoj od crkava ili manastira, to ne bi bio nikakav problem. Međutim, patrijarh Porfirije je gost u Crnoj Gori i trebalo je da Abazović bude domaćin”.

Advertisement

Neprofesionalno i štetno ponovno pokretanje priče o abortusu

Govoreći o ponovnom otvaranju teme prava na abortus, Stankov smatra da je ta priča davno završena. Za njega je, stoga, problematično što se pokušava ponovo otvoriti “pitanje iz korpusa ličnih prava”.

Za Stankova je, bez dileme, pogrešno otvarati prostor za uticaj crkve na piatanje abortusa, onako kako je to uradio Javni servis.

“Mislim da je neprofesionalno i štetno pokretanje te priče, pogotovo na način da se dominantna riječ da osobi koja predstavlja instituciju koja ima retrogradne ideje o tom pitanju. Religijska viđenja prava na prekid trudnoće su retrogradna i crkva kao takva ne bi trebalo da se bavi tim pitanjima, na taj način”.

Advertisement

Objedinjavanje izbora izvodljivo samo kratkoročno

Stankov se u emisiji osvrnuo i na legalnost i legitimnost odgađanja lokalnih izbora i koristi od eventualnog uvođenja otvorenih lista.

Smatra da je za takvu odluku argument legitimnosti mnogo jači od argumenta legalnosti.

“Postoji opravdanje u Ustavu što se tiče produženja mandata. Postoji argument legitimnosti da Ustav predviđa da ukoliko je postojala neka vanredna situacija, postoji neki period od 90 do 100 dana da se mandati opštinama produže”.

Advertisement

U Crnoj Gori je, kako smatra, vanredno stanje suštinski postojalo, iako nikada nije bilo proglašeno zvanično. Može se, kako naglašava, smatrati da je cjelokupna kovid situacija opravdan razlog da dođe do odgađanja izbora.

Što se tiče legalnosti, Stankov kaže da Zakon o lokalnoj samoupravi nije neustavan, ali nije ni u skladu sa Zakonom o izboru odornika i poslanika.

“To su, na ovakav način na koji sada postoje, dva zakona koja su u koliziji prvanih normi, ali su iste pravne snage”.

Advertisement

Problematičan je, smatra Stankov, i drugi dio te odluke, odnosno namjera tog Zakona – a to je da se svi izbori spakuju u jedan dan, što, kako ocjanjuje, nije izvodljivo.

“Izvodljivo je kratkoročno – mandat mora da traje četiri godine da bi se u svim gradovima na isti dan održavali izbori. Međutim, dugoročno, u periodu 10 do 15 godina doći ćemo u situaciju da imamo izbore u tri, četri opštine u jednom danu, a tri, četiri u drugom, jer će se neminovno dešavati da se u nekim opštinama skrati mandat”.

Što se tiče otvorenih lista, ne vidi ih kao rješenje za probleme zbog kojih se nameću, čak misli da mogu da prozvedu više loših nego dobrih stvari.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Bešlin: Vučić će učiniti sve da spriječi ulazak Crne Gore u evropsku porodicu

Objavljeno

dana

Autor

Bešlin: Vučić će učiniti sve da spriječi ulazak Crne Gore u evropsku porodicu

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Najveći strah predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je da bi Crna Gora mogla, u naredne dvije do četiri godine postati punopravna članica Evropske unije, pa pokušava da, forsiranjem tema poput ugovora sa Crkvom Srbije i Otvorenog Balkana, Podgoricu uspori u neophodnim reformama i onemogući u tom cilju, ocjenjuje istoričar Milivoj Bešlin za Gradsku televiziju. I francuski ambasador u Podgorici Kristijan Timonije vidi Crnu Goru na čelu trke prema Evropskoj uniji.

Za srpskog istoričara Milivoja Bešlina, ulazak Crne Gore u evropsku porodicu je najveći strah Vučića, koji će učiniti sve da to spriječi.

– Mora biti jasno, Aleksandar Vučić će učiniti sve da spriječi i zatvori evropsku perspektivu Crnoj Gori, odnosno da je u smislu evropskih integracija izjednači i da je spusti na nivo i Srbije i ostalih zemalja regiona. Dakle, Vučić neće birati sredstva da Crnu Goru spriječi u evropskim integracijama i da ovu 2025-27. koju smo rekli da je realna, da Crna Gora postane punopravna članica i da prvi put u svojoj istoriji Crna Gora zaista postane subjekt evropske politike. To je jedan od najvećih strahova Aleksandra Vučića u ovom trenutku. Nema stvari koje neće učiniti, to Crnoj Gori mora biti jasno. I u tu svrhu će koristiti, očito, Dritana Abazovića premijera Crne Gore koji na dnevni red stavlja pitanja koja su direktno suprotstavljena evropskom putu Crne Gore a to su pitanja Otvorenog Balkana i Ugovora sa državnom crkvom Srbije – ocjenjuje Bešlin.

Advertisement

Bešlin kaže da je Crna Gora pokazala da ima demokratski kapacitet i za mnogo teže izazove, te da vjeruje da će put ka EU biti preči od drugih.

– Najprije mora biti potpuno jasno da Crna Gora jedina u našem regionu ima stvarnu i realnu evrospku perspektivu. Dakle, ni jedna od ovih drugih država Zapadnog Balkana ne može da računa na to da će za života ljudi koji danas egzistiraju ovde dočekati ulaz u punopravno članstvo evropske unije. Crnoj Gori se ta perspektiva jedino nudi. To jedino i sagledivo 2025. godina i 2027. godina za članstvo – smatra Bešlin.

Dodaje da će ako se u Crnoj Gori u društvu, u političkoj eliti ne shvati važnost ovoga istorijskog trenutka i te perspektive koja se otvara, zaista ova politička generacija i ovo društvo biti odgovorni za nešto što stvarno možemo da nazovemo istorijskim porazom.

Advertisement

Insistiranje na potpisvanju ugovora sa Crkvom Srbije, kaže Bešlin, moglo bi doći glave vladi Dritana Abazovića. Jer pitanja ugovora sa državnom crkvom Srbije i Otvorenog Balkana nijesu teme koje su kompatibilne sa pridruživanjem Crne Gore Evropskoj uniji.

– Dakle, sve ono što se nudi tim ugovorom, odnosno Ugovorom kojim državna crkva Srbije hoće da potpiše sa Crnom Gorom je prvo, to vodi jednoj klerakalizaciji društva. To direktno znači da crkva druge države postaje jedan korpus separatum unutar države Crne Gore. Dakle, država u državi, odnosno to je država iznad države. I kako da vam kažem, to će biti osnova za svaku dalju nestabilnost – rekao je Bešlin.

– Na kraju krajeva, pitanje tog ugovora koje dijeli crnogorsko društvo danas i pitanje potpisivanja tog ugovora, odnosno sadržaj toga ugovora gdje država Crna Gora nema nikakva prava, a navedene su silne obaveze koje nijedna druga evropska država, i svjetska, a za evropske mogu i da potvrdim ne bi prihvatila, a gdje se sa druge strana ne obavezuje ni za što, nema nikakve obaveze, a nude im se prava kakva se ne nude ni jednoj vjerskoj zajednici osim u Iranu. Dakle, takav ugovor sa crkvom će dubinski da udalji Crnu Goru od evropskog puta, da je skrene sa evropske agende i da zapravo potpuno dovede u pitanje tu 2025. odnosno 2027.godinu i pridruživanje. Vrlo slično je i sa otvorenim Balkanom – smatra istoričar Bešlin.

Advertisement

Koliko god aktuelna Vlada žurila da preko Crkve Srbije preda Crnu Goru u ruke Vučiću, iz evropskih centara stižu druga predviđanja.

Tako je francuski ambasador u Podgorici Kristijan Timonije rekao da je Crna Gora i dalje na čelu trke prema EU, ali da ima još prepreka koje je neophodno preći, te da narednih par mjeseci očekuje opipljive dokaze.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Koprivica: Reagovanje na teatralne prozivke Abazovića

Objavljeno

dana

Autor

Koprivica: Reagovanje na teatralne prozivke Abazovića

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Neprimjereno je da premijer, koga bira Parlament i koji istom odgovara, a ne obratno, sugeriše Skupštini i skupštinskom odboru povodom izbora članova Sudskog savjeta da, kako on to reče, “naprave program kako to mogu da izvedu u što kraćem roku, ne naravno na uštrb kvaliteta, ali da to ima neku dinamiku”, i uz to pokazuje da je zabrinjavajuće neinformisan ili se takvim pravi zarad jeftinih poena, ocijenio je poslanik  Demokrata i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica.

“Sa druge strane, očekivao sam da će se premijer izviniti zbog začuđujuće neefikasnosti Vlade, odnosno nadležnog, Ministarstva pravde, kojem je trebalo više od Deset dana da dostavi potvrde da kandidati nijesu krivično kažnjavani, zbog čega nadležni skupštinski odbor nije mogao brzo da utvrdi listu kandidata i započne saslušanja. Dakle, jedino kašnjenje je bilo zbog neobjašnjive neefikasnosti ministarstva pravde iz Vaše Vlade, kojem su svjedočili i svi članovi Odbora i cjelokupna javnost, ali je i taj problem prevaziđen, nakon snažnog apela Odbora”, poručio je Koprivica.

Osim što se neprimjereno upliće u ono što nije njegov domen, prema riječima Koprivice,  “Abazović je pokazao da ne poznaje prilike u sopstvenoj državi, i da stvar bude gora, on ne poznaje ni činjenice u vezi sa stvarima koje komentariše”.

Advertisement

Naime, kako kaže, riječ je o sljedećem.

“Na 42. sjednici Odbora, održanoj 20. maja 2022. godine, utvrđen je tekst Javnog poziva za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Dana 24. maja 2022. godine, objavljen je Javni poziv u Službenom listu Crne Gore, u Dnevnim novinama “Dan“ i na internet stranici Skupštine Crne Gore. Rok za podnošenje prijava je bio 8. jun 2022. godine”, pojasnio je on.

Napominje da se na javni poziv prijavilo 35 kandidata.

Advertisement

“Na 43. sjednici Odbora, održanoj 15. juna 2022. godine, utvrđena je lista prijavljenih kandidata a i objavljena na internet stranici Skupštine Crne Gore. Takođe je formirana Komisija za pregled i provjeru dostavljene dokumentacije, koja je održala četiri sastanka. Na 44. sjednici Odbora, održanoj 27. juna 2022. godine, konstatovano je da Ministarstvo pravde nije dostavilo uvjerenja iz kaznene evidencije o osuđivanosti lica prijavljenih na javni poziv. Na nastavku 44. sjednice, održanom 29. juna 2022. godine, usvojen je Izvještaj Komisije za provjeru i pregled dokumentacije prijavljenih kandidata na pomenuti javni poziv, te s tim u vezi konstatovano da 34 kandidata ispunjavaju sve Zakonom propisane uslove”, dodao je Koprivica.

Takođe je, pojašnjava Koprivica, konstatovano da “samo jedan kandidat ne ispunjava traženi uslov u pogledu potrebnog radnog iskustva”.

“Na istoj sjednici, dakle 29. juna 2022. godine, čak dva dana prije Vašeg jeftinog i teatralnog poziva Skupštini Crne Gore, zvaničnom Odlukom je utvrđeno da se konsultativna saslušanja kandidata obave u periodu od 4. do 12. jula 2022. godine. Da se saslušava po pet kandidata u istom danu, i uz to je utvrđena dinamika trajanja izlaganja, pitanja i odgovora”, naglasio je on.

Advertisement

Navodi da su shodno dogovoru sa nastavka 44. sjednice saslušanja  i zakazana.

“Pozivna pisma svim kandidatima su već juče poslata. Na 45. sjednici koja će se održati 4. jula 2022. godine Odbor će započeti Konsultativno saslušanje kandidata a 45. sjednica će imati šest nastavaka kako bi se kontinuirano saslušali svi kandidati”, naveo je Koprivica.

Takođe, dodaje da je za premijera korisna informacija da je Vlada na čijem je čelu, Skupštini za prethodna dva mjeseca, od kad je formirana, “dostavila samo pet predloga Zakona”.

Advertisement

“Očekujem i da će gospođa Đurović, u cilju zaštite integriteta Skupštine kao najvišeg zakonodavnog doma i nezavisne grane vlasti, uputiti apel premijeru da se isti fokusira na ono što su Ustavom definisane nadležnosti Vlade Crne Gore”, zaključio je Koprivica.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Konatar: Crnogorski političari da rade zajedno – da li je tako nešto danas moguće?

Objavljeno

dana

Autor

Konatar: Crnogorski političari da rade zajedno – da li je tako nešto danas moguće?

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Ako budemo gledali u budućnost i vodili se interesima građana i države Crne Gore – onda možemo, poručio je podpredsjednik i poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar povodom današnje poruke Delegacije EU u Crnoj Gori.

Iz Delegacije EU ranije danas su poručili da “crnogorski političari treba da rade zajedno, van partijskih linija, kako bi zemlja išla naprijed”.

“Poruka Delegacije EU  u Crnoj Gori : Crnogorski političari da rade zajedno? – Da li je tako nešto danas moguće”, napisao je Konatar.

Advertisement

Prema njegovim riječima, ako budemo gledali u budućnost i vodili se interesima građana i države Crne Gore – “onda možemo”.

“Preko 85 odsto građana želi Crnu Goru u Evropskoj uniji . Može Crna Gora. Evropska”, objavio je Konatar na Twitter-u.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije