Povežite se s nama

Novosti.rs

IZ STEČAJA POD OBLAKE: U „Montenegro erlajnzu“ optimisti za budućnost kompanije

Objavljeno

dana

IZ STEČAJA POD OBLAKE: U "Montenegro erlajnzu" optimisti za budućnost kompanije

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NAD "Montenegro erlajnzom" se ne vodi politički već stečajni postupak i moj cilj je obnova kompanije na dobrobit stečajnih poverilaca, države i građana.

Foto Arhiva Novosti

Advertisement

Mi ne ometamo rad nove državne kompanije "To Montenegro", već želimo da sa njima budemo partneri, kazao je Saša Zejak, stečjani upravnik "Montenegro erlajnza" ukazujući na ponude domaćih i stranih investitora za saradnju kroz kupovinu i zakup aviona.

- Ti pregovori su u toku i zasada su poslovna tajna. Učiniću sve da "Montenegro erlajnz" ponovo poleti. Cilj nam je da dobijemo sve licence koje je imala kompanija pre stečaja, kao i da budemo regionalna baza za održavanje "embraera" - poručio je Zejak.

Saša Zejak, Foto Arhiva Novosti

Advertisement

Po rečima Miljana Perovića, predstavnika kompanije, u njoj je trenutno radno angažovan 31 zaposleni, da ostvaruju prihode od izdavanja poslovnog prostora, špedicije i transfera putnika sa kojim pokrivaju troškove, a da će sada imati prihode i od održavanja vazduhoplova. Podsetio je da je "To Montenegro" poslalo ponudu za zakup poslovnog prostora u zgradi "Normala", za transfer putnika i održavanja aviona, ali da još čekaju odgovor. Sonja Nikezić, takođe predstavnik kompanije, saopštila je da su ih iz "To Montenegro" pre dve sedmice obavestili da su dobili licencu za održavanje aviona "part 145" i da im za to neće biti potrebne usluge drugih kompanija.

LICENCA

- Obnovom licenci za linijsko i bezbedno održavanje aviona tipa "foker 100" i "embraer 195" "Montenegro erlajnz" će sa timom licenciranih inženjera i mehaničara vratiti u funkciju svoje značajne kapacitete, a Crnoj Gori mogućnost baznog održavanja aviona  - kazala je Nikezićeva.Novosti
Advertisement

Novosti.rs

MILO PONOVO PROVOCIRA: „Otvoreni Balkan je politički marketing pre nego ozbiljna ideja“

Objavljeno

dana

Autor

MILO PONOVO PROVOCIRA: "Otvoreni Balkan je politički marketing pre nego ozbiljna ideja"

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović rekao je danas, komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, da se pridružuje onima "koji misle da je reč o političkom marketingu, pre nego ozbiljnoj ideji".

Foto Novosti

Advertisement

Đukanović kaže da ta ideja nije konzistentno formulisana od starta, niti je od starta ponuđena svim zemljama regiona, a posebno je problem, kako smatra, kredibilitet pojedinih autora.

- Pridružujem se onima koji misle da je reč o političkom marketingu, pre nego ozbiljnoj ideji", rekao je Đukanović na Balkanskom integracionom forumu u Podgorici, prenele su Vijesti.

On je dodao da primećuje da je ova struktura Evropske komisije (EK) mnogo naklonjenija regionu nego prethodna i da je poslala dosta ohrabrujućih poruka.

Advertisement

S druge strane, kako je rekao, poslato je dosta i drugačijih poruka sa važnih adresa, što stvara konfuziju kada su evropske integracije u pitanju.

Đukanović je naveo i da ga čine nespokojnim poruke o nekom odloženom članstvu, o nekom drugačijem partnerstvu sa državama Zapadnog Balkana.

- Problem Zapadnog Balkana je nestabilnost, zbog dugog zaostajanja u ekonomskom razvoju. U siromaštvu se lakše razvija netolerancija što vodi u genocid - kazao je on.

Advertisement

Đukanović je dodao i da Crna Gora ni jednom nije bila u nedoumici kada je u pitanju evropski put, bez obzira na uticaj Rusije.

Kazao je da je Crna Gora bila otvorena za svakog ko je želeo da radi sa njom, pa su to bili i ruski investitori.

- Samo je jedna ozbiljna investicija bila iz Rusije, a to je bila investicija u aluminijumsku industriju - naveo je predsednik Crne Gore.

Advertisement

Prema njegovim rečima, još postoje centri moći koji žele da vode Titovu spoljnu politiku, a oni koji vode takvu politiku, nisu se ni sami opredelili kom krugu žele da pripadnu.

Đukanović je Evropskoj uniji poručio da kaže da li želi zemlje Balkana.

- Idemo tim putem i kada bi nakon toliko godina neko u EU odsvirao kraj za politku proširenja, mi bismo nastavili ovim putem. Crna Gora je već dugo na tom putu. Mi smo Evropljani, mi smo svoji na svome. Moramo računati na pravila da bismo postali deo kluba. Šta je alternativa, da li ovo što se nudi iz Moskve? Zaista je izlišno razgovarati na tu temu - zaključio je Đukanović .

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

NOVA SVETINJA KOD PLJEVALJA: Gradiće se hram u selu Kakmuže

Objavljeno

dana

Autor

NOVA SVETINJA KOD PLJEVALJA: Gradiće se hram u selu Kakmuže

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U SELU Kakmuže kod Pljevalja, u blizini gde je nekad postajao i manastir i crkva biće izgrađen hram Svetih apostola Petra i Pavla, navedeno je na veb sajtu Eparhije mileševske.

Eparhija mileševska

Advertisement

U četvrtak je episkopu mileševskom Atanasiju svečano uručen Ugovor o poklonu zemljišta u mestu Kakmuže kod Pljevalja na kom će biti izgrađen hram.  Darodavac zemljišta je Milovan Savičić rodom iz Kakmuža koji živi i radi u Beogradu, navedeno je iz Eparhije mileševske.

Nakon overe i predaje Ugovora upriličeno je druženje i zajednički ručak da bi se proslavio početak ovog bogougodnog dela.

Jedan od inicijatora gradnje hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kakmužama, Marinko Bajčetić, izneo je nekoliko zanimljivih istorijskih podataka o selu Kakmuže:

Advertisement

– Naše selo je kroz istoriju delilo sudbinu ljudi ovog kraja. Učestvovalo u svim bunama, ustancima, ratovima. Kakmuže ima i svoju duhovnu istoriju. Ono ima jedan deo koji se zove Nemanja, i to je verovatno jedinstveni toponim u celom srpstvu. Ispod je bio rudnik, manastir i crkva, a u sred sela je bila crkva Svetih apostola Petra i Pavla, i mi sada, uz Božiju pomoć, i pomoć dobrih ljudi, želimo da je uzdignemo i obnovimo. Istorijski je dokazano da su u tom delu Kakmuža živeli neki od Nemanjića koji su kasnije, pod naletom Turaka, odselili za Dubrovnik. Stara crkva Svetih Apostola se nalazila na jednom dosta nepristupačnom mestu. Kakmužani su više puta pokušavali da je obnove ali u tome nikad nisu uspeli. Ideja o izgradnji crkve među stanovnicima Kakmuža nikad nije prestala i evo sada su se stekli uslovi da se krene u gradnju. Nadamo se da ćemo, uz pomoć Boga i dobrih ljudi, uspešno privesti kraju ovaj projekat-kazao je Bajčetić.

Vladika Atanasije je sa pažnjom saslušao ovaj istorijski osvrt i blagoslovio ideju i želju stanovnika Kakmuža da se hram gradi.

– Prvi deo posla smo uradili, zemljište za budući hram je u vlasništvu Crkve. Sada je potrebno da objedinimo snage, da objedinimo znanje i da složno pristupimo ovome poslu. Danas je najosnovniji deo posla obavljen, dogovor je tu, i da počnemo odmah. Sada više odustajanja nema, u tome smo svi složni. Moramo svakako završiti ovaj blagosloveni naum, i da što pre osveštamo novi hram, kazao je vladika Atanasije.

Advertisement

Rudnik uglja će pomoći izgradnju srpskog pravoslavnog hrama u Kakmužama

Po blagoslovu episkopa mileševskog Atanasija formiran je Odbor koji će organizovati proces izgradnje. Na poziv meštana Kakmuža u Odbor je primljen i izvršni direktor Rudnika uglja AD Pljevlja, Milan Lekić, koji je obećao da će kompanija pomoći izgradnju srpskog pravoslavnog hrama u ovom selu.

-Iskreno sam počastvovan pozivom da budem jedan od onih koji će na neposredan način svedočiti vaskrsu srpskog pravoslavnog hrama i u ovom delu naše opštine. Kao što je istakao gospodin Marinko Bajčetić, u podnožju lokaliteta Nemanja postojala je crkva Svetih apostola Petra i Pavla, zadužbina svetorodne dinastije Nemanjića. To je podatak koji obavezuje svakog Srbina, ne samo Pljevljaka ili meštanina Kakmuža, da učini sve kako bi, nakon toliko vekova na ovom prostoru ponovo zasijala crkva. Zato, kao direktor Rudnika uglja, mogu da obećam da ćemo učiniti sve što je u našoj moći, da pomognemo izgradnju ovog hrama, kao što smo, kao društveno-odgovorna kompanija, to i radili sve ovo vreme - saopštio je Lekić.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

LAJČAK ODGOVRIO MILU: „Ne treba da tražite alternativu, gospodine Đukanoviću“

Objavljeno

dana

Autor

LAJČAK ODGOVRIO MILU: "Ne treba da tražite alternativu, gospodine Đukanoviću"

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SPECIJALNI izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak rekao je da integracija Zapadnog Balkana u EU nema alternativu.

Foto Tanjug

Advertisement

- Ne treba da tražite alternativu, gospodine Đukanoviću. Proces je mnogo sporiji nego što smo se nadali i želeli - kazao je Lajčak na Balkanskom integracionom forumu u Podgorici.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije