Povežite se s nama

Politika

Abazović: Vjerujem da ću se uskoro sresti i sa zvaničnicima Srbije

Objavljeno

dana

Abazović: Radimo sve da Crna Gora bude prva sljedeća članica EU

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Vjerujem da ću se uskoro sresti i sa zvaničnicima Srbije. Sa naše strane neće biti probema. Da bi odnosi bli dobri i kvalitetni kakve svi želimo, potrebno je dvoje, poručio je u razgovoru za N1 premijer Crne Gore Dritan Abazović.

N1: U Hagu ste bili u posjeti Europolu u kontekstu borbe Crne Gore protiv korupcije i organizovanog kriminala, po čemu ste prepoznati u posljednje vrijeme, posebno nakon hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda. Da li ste uvjereni da možete da nastavite istim putem, da se izborite sa korupcijom i organizovanim kriminalom, a posebno kako to mislite da učinite uz podršku DPS-a, koji ste godinama označavali kao jedan od glavnih stubova te korupcije?

Abazović: Ovo što se desilo u posljednjih mjesec dana u Crnoj Gori je zaista, po mom skromnom sudu, istorijski. Zašto? Zato što su istrage i akcije išle protiv nosilaca visokih funkciija u sudskoj vlasti. To se nije dešavalo ranije, po tome je specifično. A kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala, podsjetiću vas da smo i prije godinu dana krenuli u snažan obračun, kada smo pohapsili sve vođe kavačkog klana koji su u tom trenutku bili u Crnoj Gori. Nakon toga smo prešli na drugi klan i mislim da mi imamo čime da se pohvalimo i u prethodnih godinu i po dan i sada, sa novim specijalnim tužiocem i sa osveženjima koja očekujemo u svim institucijama, samo želimo da tu borbu podignemo na značajno veći nivo.

Advertisement

Ja sam izuzetno ponosan i zadovoljan i afirmativan prema sivma koji žele da pravda zaživi u punom smislu u Crnoj Gori. Kada je riječ o vašem potpitanju, kako to mislimo da radimo sa DPS-om, evo ovako kao što vidite. Neka rezultati pričaju. Sve kritike prihvatam, sve. Neka rezultati pričaju. Za 20 dana je urađeno više nego za 20 godina. Neka rezultati pričaju u narednom periodu, a onda ako ih ne bude, ja preuzimam odgovornost, sada i sa funkcije premijera, da neko kaže da ih nije bilo iz ovih ili onih razloga. Tako da najbolji odgovor na sve potencijalne kritike ili opstrukcije ili privid opstrukcija, neka budu rezultati ili nihov izostanak.

N1: Nisu baš u pitanju kritike, već više strahovanja da vašu vladu podržava neko koga ste optuživali da je kriv. Kakva je uopšte saradnja sa njima?

Abazović: Nema straha. Ozbiljna politika se ne vodi sa strahom i ne vodi se bez preuzimanja rizika. Mi smo se u jednom trenutku odlučili da preuzmemo rizik, da preuzmemo odgovornost i da vodimo Crnu Goru ka EU. To je naša misija. U tome ne treba da bude straha. A da li će da bude nekih opstrukcija, sigurno da ih očekujemo. Ne samo sa jedne strane koju ste vi pomenuli, nego će ih vjerovatno biti i sa drugih strana. Žalosno je, ali to je tako, ne samo u Crnoj Gori, već i u svim drugim zemljama regiona. Ima onih ljudi koji ne žele da zemlja ide napred iz svojih razloga, bilo da su to politički, ili samo plod nekih političkih frustracija. Ja te strahove ne dijelim. Mislim da je Crna Gora na dobrom putu i pozivam sve da nam pomognu u tom pravcu. Kada je riječ o saradnji, za sada je saradnja dobra. Korektna.

Advertisement

N1: Nema opstrukcija?

Abazović: Ne primjećujem nikakve veće opstrukcije. Naprotiv, možda je to i početnički, osjećam veliki entuziijazam u vladi i ovaj tempo treba da se održi. Evo, kao neko ko je na čelu javne adminsitracije, kažem da, uvijek kada nešto počinjete, mnogo su veća očekivanja i entuzijazam. Nadam se da će svi ministri držati ovaj ili sličan tempo. Ako se to zaista bude desilo, vjeujem da možemo konstatovati, već u ovom trenutku neke rezultate, a da ćemo kroz par mjeseci konstantovati velike rezultate. Pozivam sve na politički dijalog. Crna Gora ne pripada nikome ni manje ni više, potpuno je nevažno i ko je vlast, ko je opozicija. Svi smo mi da Crna Gora bude u EU i svi mi koji smo da Crna Gora bude u EU treba da damo samo mali doprinos tome, samo mali, mizerni doprinos tome, a to će u konačnici da bude zaista veliko.

N1: Da li Crna Gora može ubrzanim putem u EU, u skladu sa aktuelnom situacijom i ratom u Ukrajini ili možda sporijim, u skladu sa, kako to neki tumače, predlogom Emanuela Makrona o novom uređenju Evrope?

Advertisement

Abazović: Osjetio sam veliki optimizam u razgovoru sa zvaničnicima EU. Ne mislim da je to neki poseban fast check, mislim da je to nešto što bi trebalo da bude naša zasluga. Ali da bi mi došli u situaciju da imamo zaslugu, mi moramo da izvršimo nekoliko domaćih zadataka. I za tu vrstu odgovornosti, niko drugi ne može da je preuzme osim nas samih. Ja vjerujem da mi vrlo brzo možemo da donesemo neke odluke koje su krucijalne, a koje podrazumijevaju malo šri konsenzus, a koje bi bile veliki boost u našim evropskim integracijama. Siguran sam da, kad bi se to desilo, da bi i naši međunarodni partneri to znali da vrednuju.

N1: Kako popraviti odnose Srbije i Crne Gore, za koje mnogi kažu da su možda i među najgorima u istoriji? Ko je kriv za to? Šta uraditi?

Abazović: Ne bih ja rekao da su najgori. Rekao bih da ih moramo izdići na viši nivo. Daćemo sve od sebe, pokušaćemo. Vjerujem da ću se uskoro sresti i sa zvaničnicima Srbije. Sa naše strane neće biti probema. Da bi odnosi bli dobri i kvalitetni kakve svi želimo, potrebno je dvoje…

Advertisement

N1: Postoji li taj drugi?

Abazović: Jedan već postoji. Dakle, jedan već postoji i ja sam siguran da i druga strana neće biti odbojna prema tome i tu sam da rješavamo sva pitanja koja su možda opterećivala relacije dvije države u prethodnom preiodu. Ide turistička sezona, mislim da građani treba da sa mnogo više entuzijazma pristupaju i regionalnim politikama i onome što bi trebalo da bude regionalna saradnja i da svi treba da se radujemo, zajednički, uspjesima svih zemalja u regionu. Sebična politika i poltika neprijateljstva neće nas povesti nigde, niti mislim da je to nešto što je produktivno. Naprotiv, želja mi je da cijeli Balkan šalje bolje signale. Nema zemlje osim Srbije i Crne Gore, u smislu boljih zemalja, koje mogu da demonstriraju da mogu zajedno da pošalju jedan pozitivan signal.

N1: Ako sam vas dobro razumio, ne postoji inicijativa u ovom trenutku da se održi sastanak na najvišem nivou ili postoji? I ko bi trebalo da je pokrene? Ko bi trebalo da inicira te razgovore?

Advertisement

Abazović: Ja ne spadam u red formalista. Rekao sam unaprijed da mi je logično da moja prva zvanična posjeta bude Briselu. Nakon toga, već je nekoliko posjeta zakazano unaprijed i nekoliko zajedničkih sastanaka. Nisam formalista oko toga. Vrata zvaničnicima Srbije su otvorena, njima je poziv takođe otvoren u svakom trenutku.

N1: Da li je upućen?

Abazović: Pa nije zvanično upućen, ali uputiće se i zvanično, to nikakav problem nije i očekujem da na sličnu inicijativu naiđeno i sa druge strane. Bilo bi sasvim logično da pokrenemo jednu regionalnu akciju, diplomatsku akciju, nova je Vlada u Crnoj Gori, već su nam ministri u pojedinim zemljama regiona i nadam se da će se to uskoro desiti i sa zvaničnim Beogradom.

Advertisement

N1: I ako možemo na kraju kratko i oko Temeljnog ugovora. Kakva je trenutna situacija. Zašto on nije još potpisan? Šta planirate da uradite? Kada?

Abazović: Trenutna situacija je po meni jako dobra, jako dobra. Patrijarh SPC je nedavno boravio u Crnoj Gori. Razmijenili smo mišljenja oko brojnih tema. Mislim da se ta atmosfera zaista popravlja, da se uzdiže na jedan viši nivo. Temeljni ugovor, ne bih ga dramatizovao. Iako je vjerovatno to plod najvećeg interesovanja, to je samo jedna obaveza koja stoji između države i crkve koja treba da se formalizuje. I ona će biti formalizovana, što prije, to bolje. Ne mislim da treba sa ničim žuriti, ali ne vidim nikakav problem da se potpiše Temeljni ugovor i da se stavi tačka na tu temu.

Naprotiv, vidio sam da je to intencija svih i ne vidim nikakav razlog da se to, u jednoj prijatnoj atmosferi, ne završi što prije. Kada neko kaže da to treba da bude u skladu sa Ustavom, naravno da će biti u skladu sa Ustavom, kao što svi akti koje vlada donosi moraju biti u skladu sa zakonima i Ustavom. Suvišno tretiranje pitanja koje ne bi, po meni, trebalo da izaziva toliko političke pažnje. Mi želimo da se sve vjerske zajednice u Crnoj Gori osećaju komotno, dajemo doprinos tome i vjerujem da se i sam patrijarh uvjerio da ova vlada nema intenciju da proizvodi neprijateljstva, nego, naprotiv, da širi jednu ideju pomirenja i ljubavi svugdje u regionu i sa svim ljudima koji žive u Crnoj Gori.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Lekić: Rudnik uglja nudi besplatne ubrzane kurseve iz rudarstva za Kovačevića i Živkovića

Objavljeno

dana

Autor

Lekić poručio Sokiću: Umjesto što zlonamjerno i nestručno tumačite poslovanje Rudnika , pripremite se da predate i lokalnu vlast

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja, Milan Lekić poručio je predsjedniku opštine Pljevlja Rajku Kovačeviću da u potpunosti shvata predizbornu političku igrariju DPS-a koja ima za cilj da se fundamentalno suludim napadima na Rudnik uglja ućare određeni politički poeni, ističući da je to utemeljeno u prirodi stranke koja Vas je, mimo svih rezona, dovela na tu funkciju.

Međutim, kako je naveo, “ono što mi nije jasno, i što mi nikada neće biti jasno, a što sam ponovio više puta – zbog čega to DPS radi preko krajnje nekompetentnih ljudi”?

“Po kojoj stručnoj i logičkoj formuli ste došli do zaključka da će Termoelektrana doći u situaciju da ostane bez uglja; Na koji način Vi i Vaši savjetnici iz DPS-a formirate tržišnu cijenu uglja; Zašto dižete paniku u javnosti da uglja neće biti i da se ugalj za Srbiju izvozi ispod cijene; Zbog čega to radite, kada postoji jednostavniji, profesionalniji i etički prihvatljiviji način da afirmišete političke ciljeve organizacije kojoj pripadate”, upitao je Lekić.

Advertisement

On je kazao da, kako nije dozvolio Danijelu Živkoviću, a prije njega i ostalim vašim “stranačkim vitezovima” da udaraju đonom na Rudnik uglja, budite sigurni da neću dozvoliti ni Vama, ma koliko bili nelegitimni i ne razumjeli se u problematiku o kojoj pričate.

“Gospodine Kovačeviću, kada je riječ o prvoj neosnovanoj konstataciji da će Termoelektrana ostati bez uglja, interesuje me, prije svega, da li postoji elementarna profesionalna komunikacija i koordinacija između Vas i gospodina Danijela Živkovića? Ovo pitam zbog toga što je, na istu „zabrinutost“ gospodina Živkovića koju je izrazio u formi „poslaničkog pitanja“, krajnje jasno i precizno odgovoreno još 20. aprila”, naveo je Lekić.

On je istakao kako mu je tada nedvosmisleno stavljeno do znanja da je ukupna količina otkrivenih ugljeva pripremljenih za eksploataciju, iznosila 583.549 tona.

Advertisement

“Rečeno mu je da otkopavanjem dodatnih 45.998 m3čm, planiramo da otkrijemo još 286.157 tona uglja; kao i da količine uglja kojima ćemo raspolagati do kraja 2022. godine, u odnosu na tadašnje stanje situacionih radova, iznose 1.589.020 tona. Za tu količinu, upoznat je gospodin Živković, potrebno je otkopati i odložiti ukupno 6.196.740 m3čm. A, kada je riječ o narednoj godini, planiramo da otkopamo još 9.061.999 m3čm otkrivke, gdje ćemo dobiti oko 1.700.000 tona uglja”, kazao je izvrpšni direktor u Rudniku  uglja.

On je doaod da je sve to i više nego dovoljno za nesmetani rad Termoelektrane, jer raspolažu sa dovoljnim i kvalitetnim količinama uglja čija je prosječna kalorijska vrijednost 12.200 kJ/kg, što će, imajući u vidu prosječnu kalorijsku vrijednost uglja koji se isporučuje Termoelektrani, a koja iznosi 9.211 kJ/kg, usloviti količinski manju isporuku ugljeva Termoelektrani, čime ćemo, dobiti prostor za dodatan plasman našeg proizvoda na tržište, jer ćemo, prethodno, zadovoljiti potrebe Termoelektrane u potpunosti.

“U međuvremenu, da Vam saopštim još jednu lijepu vijest, dobijamo i pozitivnu reviziju za Glavni rudarski projekat eksploatacije ležišta uglja Glisnica gdje ćemo u narednih pet godina, otkopavati po 300.000 tona uglja prosječne kalorijske vrijednosti 9.384 kJ/kg”, naveo je Lekić.

Advertisement

On je ocijenio da će biti uglja i za Crnu Goru i za Srbiju, biće ga u tolikoj mjeri da će, ukoliko u potpunosti zaživi tzv. „zelena agenda“, stotine miliona tona uglja, nažalost, ostati pod zemljom. Tu prije svega mislim na 109.9 miliona tona bilansnih rezervi u Maoču, prosječne kalorijske vrijednosti 12.504 kJ/kg, ali i na rezerve uglja u Kominima, Rabitlju, Grevu…

“Što se tiče cijene uglja za Elektroprivredu Srbije, koja se kao po nekoj direktivi uporno kriminalizuje u redovima DPS-a, navodite me na zaključak da to radite zbog toga što se ugalj izvozi u Srbiju, a ne zbog toga što ste, eto, izveli određenu genijalnu ekonomsku računicu, jer niste”. dodao je Lekić.

On je istakao da je cijena uglja formira po kaloričnoj moći uglja, a na osnovu bazne cijene.

Advertisement

“Kako Vi, očigledno, niste u stanju da napravite razliku između uglja u „kocki“, „orahu“ i tzv. sitnih granulata, kao i da uzmete u obzir kalorijsku moć uglja kao najbitniju stavku pri određivanju cijene, kako onda da očekujemo da znate da postoji razlika između našeg mrko-lignitnog uglja i mrkog uglja iz rudnika u Banovićima, a za koji je predsjednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić vezao cijenu od 75 evra po toni, jer se raspon kvaliteta uglja iz Banovića kreće od 18.000 do 20.000 kJ/kg, dok je topplotna moć našeg uglja između 8.000 i 14.000 kJ/kg. Pritom, bazna cijena prema EPS-u od 28,80 evra, a kojom neartikulisano mašete u javnosti, ponoviću, odnosi se na ugljeve niske kalorične moći od 8.000 kJ/kg, što je, opet, za 20% više u odnosu na cijenu po kojoj se isporučuje ugalj našoj Termoelektrani”, kazao je Lekić.

A zatim dodao, “gospodine Kovačeviću, interesuje me šta biste Vi uradili sa ugljevima slabijeg kvaliteta koje, nakon sprovedene ekološke rekonstrukcije, Termoelektrana neće ni uzimati? Da li biste ih spalili na nekom gumnu ili biste ih prodali, pa makar i vazda vam stranački mrskoj Srbiji? I, drugo, kada stupi na snagu višemjesečna obustava isporuke uglja našoj Termoelektrani zbog posla na ekološkoj rekonstrukciji, da li biste suspendovali rad Rudnika uglja ili biste tražili nova tržišta za plasman uglja”.

Takođe, kazao je da ne očekuje nikakve odgovore na postavljena pitanja, ali da očekuje reakciju naroda nakon što su kkako je kazao “Vaše neznanje i Vaše namjere asploutno demaskirani”.

Advertisement

“U međuvremenu, vrata Rudnika uglja AD Pljevlja, i više su nego otvorena za Vas i sve dežurne kritičare poslovanja kompanije iz DPS-a, da kroz određenu formu besplatnih ubrzanih kurseva iz rudarstva, prođemo kroz gradivo zajedno”, zaključio je Lekić.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Protest ispred Vlade: Srbija proždire Crnu Goru, biće borba neprestana

Objavljeno

dana

Autor

Protest ispred Vlade: Srbija proždire Crnu Goru, biće borba neprestana

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Počelo je okupljanje građana Crne Gore ispred Vlade koji protestuju povodom najave premijera Dritana Abazovića da će se Vlada u četvrtak izjasniti o tekstu temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Okupljeni nose transparente poput “Srbija proždire Crnu Goru, biće borba neprestana”, “Abazoviću, zakonom si nam oteo crkve, a ad temeljnim ugovorom hoćeš da nam uzmeš postojanje i dušu”…

Podsjećamo, generalni sekretar SD-a Miloš Čelanović ranije je poručio da je večerašnji protest potpuno opravdan i da će se ta partija, kada je riječ o ovako važnim pitanjima, uvijek odazvati pozivima građana.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Abazović i ministri sa studentima: Uzmite stvari u svoje ruke, uključite se i nađite sebe u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Autor

Abazović i ministri sa studentima: Uzmite stvari u svoje ruke, uključite se i nađite sebe u Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Moramo dati šansu mladim ljudima, poručio je premijer Crne Gore Dritan Abazović koji je danas, zajedno sa članovima Vlade, razgovarao sa studentima crnogorskih univerziteta, povodom desete godišnjice pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

“Pozivam vas da se uključite i nađete sebe u Crnoj Gori. Uzmite stvari u svoje ruke i stvorite društvo u kojem će životni standard biti makar duplo bolji”, kazao je Abazović.

Potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih integracija, Jovana Marović podsjetila je da se 29. juna navršilo 10 godina pristupnih pregovora.

Advertisement

“Bilo je dosta uspona i padova. Mi smo i dalje lider jer smo najviše odmakli u tom procesu. Ono što sad treba da obezbijedimo su mjerljivi rezultati u vladavini prava. Crna Gora može biti uspješna priča”, kazala je ona.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije