Povežite se s nama

Politika

DRITAN ĆUTI O TAJNIM SASTANCIMA U BEOGRADU: Vučićev ”politički trofej” rado bi da se zaboravi vila ”Bokeljka”

Objavljeno

dana

DRITAN ĆUTI O TAJNIM SASTANCIMA U BEOGRADU: Vučićev ”politički trofej” rado bi da se zaboravi vila ”Bokeljka”

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Politički pogubljeno lice Dritan Abazović je do skoro obavljao najprljavije poslove i pokušavao da kao potpredsjednik najgore vlade u istoriji Crne Gore gurne državu u mrak teokratije i pretvori je u statističku grešku ”srpskog sveta”.

U stilu napaljenog postadolescenta sa teškom krizom identiteta, zajedno sa kompletnim diletantskim provizorijumom na čijem je čelu bio opijeni vjerski ekstremista Zdravko Krivokapić, srljao je iz jedne brljotine u drugu.

Njegov učinak kao čovjeka zaduženog za bezbjednosni sektor je za zaborav, a razmjeru destrukcije koju je ostavila vlada čiji je potpredsjednik bio, tek ćemo osjetiti u periodu koji predstoji.

Advertisement

Ovaj napaljeni politički diletant ipak je uspio da avanzuje na mjesto premijera, istina privremenog, koristeći oružje koje se najbolje uklapa u profil njegove ličnosti – izdaju.

Krivokapić i Abazović: Izdade me ti Jebaze!

Kada je shvatio da ne može da obavi projekat pokoravanja Crne Gore putem destruktivnog djelovanja iznutra, pod pritiskom ozbiljnih političkih centara u državi, potpomognutih pritiskom sa zapada, odlučio je da preko noći izda Zdravka Krivokapića, nakon čega je postao premijer privremene vlade.

Advertisement

Saradnik BIA-e

To što je takozvani “kratki pendrek” selektivne pravde izdao premijera kome se kleo na vjernost, ne mora da čudi s obzirom na tradiciju sklonosti crnogorskog Rahmana Morine za saradnju sa antidržavnim obavještajno-bezbjednosnim centrima.

Podrška velikosrpskim političkim snagama i pristanak da poljubi ruku mrzitelju Crne Gore pokojnom Amfilohiju Radoviću koji je sklopio izdajničko-teokratsku vladu u manastiru Ostrog, bio je povod da počnu su spekulacije da to radi po nalogu srbijanskih obavještajno-bezbjednosnih službi, prije svega BIA-e. Čak se spekulisalo da kao doušnik BIA-e ima kodno ime ”Šok”.

Advertisement

Marko Parezanović: Što je dogovarao sa Dritanom?

Nakon što je dugogodišnji načelnik uprave bezbjednosti i prvi operativac srpske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Marko Parezanović, odstranjen iz službe, počele su da cure informacije o njegovim susretima sa Abazovićem.

Kako smo već pisali, Abazović se prije nekoliko mjeseci, kada je obavljao funkciju potpredsjednika vlade sastao sa Parezanovićem u Bosni i Hercegovini (tačnije Hercegovini) na tajnoj lokaciji u okolini Trebinja.

Abazovića je tada na sastanak sa Parezanovićem dovezao funkcioner URA-e Luka Rakčević.

Advertisement

”Rakčević je samo dovezao Abazovića na sastanak sa Parezanovićem. Nakon što ga je dovezao Abazović se prebacio u automobil Parezanovića sa kojim se vozio nekoliko sati. Rakčević ih je čekao u svom autu”, rekli su naši izvori.

Sastanci sa Vučićem

O kakvom se kalibru ljudskosti radi u slučaju Abazovića najbolje govori i činjenica da osim što je sarađivao sa Parezanovićem, privremeni premijer Crne Gore, sastajao se više puta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dok je bio na funkciji potpredsjednika vlade.

Advertisement

Kako su kazali naši izvori, sa Vučićem se tajno sastajao u Beogradu i to u vili “Bokeljka” i u vili ”Mir”, pred brojnim svjedocima. Ovom prilikom nećemo pisati o detaljima sastanaka i o tome kako se predsjednik Srbije odnosio prema Abazvoiću eksponirajući ga kao svojevrsni politički trofej.

Aleksandar Vučić: De si bre ti Dritane?

Uredništvo portala Aktuelno poslalo je sledeća pitanja na zvaničnu mejl adresu Abazovićevog kabineta kao i pres službi Vlade:

– Koliko puta se gospodin Abazović u posljednjih godinu susreo (zvanično ili nezvanično) sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem? 

Advertisement

– Gdje se susreo?

– Šta su bili razlozi tih susreta?

– Da li je premijer Abazović bio kod gospodina Vučića u Tolstojevoj 2a u vili “Bokeljka”, jednoj od najluksuznijih rezidencija Vlade Srbije?

Advertisement

– Koliko puta su se tu sastali?

– Da li su u njihovom društvu bili i neki drugi ljudi koji su ga vidjeli?  

– Da li je gospodin Abazović od gospodina Vučića i njegovih biznismena dobijao finansijsku pomoć i u kom iznosu?

Advertisement

Iz PR službe Vlade potvrdili su da su pitanja portala Aktueno stigla i da su proslijeđena na relevantnu adresu.

Dritan Abazović: Alo, primio sam pitanja, ali u tunelu sam!

”Primili smo Vaš mail. Isti je poslat savjetniku predsjednika Vlade za medije na upoznavanje i dalje postupanje”, navodi se u odgovoru na naša pitanja koji smo dobili 10. maja.

Dritan zaćutao

Advertisement

Iako je prošlo devet dana od kad smo uputili pitanja, osim ovog šturog obavještenja iz kabineta privremenog premijera nijesmo dobili nikakav drugi odgovor.

S obzirom na okolnosti teško da ćemo odgovore i dobiti.

”Abazović zna koliko se puta sastajao sa Vučićem, takođe zna da za to postoje svjedoci. A osim toga bio je povezan i sa Parezanovićem iz BIA-e, što su veoma simptomatične okolnositi za jednog visokog državnog funkcionera. Jer tajno se sastajati sa visokorangiranim bezbjednosnim agentom i predsjednikom strane države koja ima teritorijalne pretenzije na Crnu Goru je u najmanju ruku, krajnje sumnjivo”, rekli su naši dobro upućeni sagovornici.

Advertisement

Vila Bokeljka: Da zidovi znaju da pričaju ko zna što bi rekli…

S obzirom da iz kabineta Abazovića nailazimo na zid ćutanja, za pretpostaviti je da aktuelni privremeni premijer želi da sakrije svoje sastanke i sumnjive odnose sa predsjednikom Srbije Vučićem.

U interesu javnosti portal Aktuelno će nastaviti da istražuje sumnjive odnose Abazovića sa čelnikom Srbije i visokim bezbjednosno-obavještajnim funkcionerima te, a prema Crnoj Gori, hegemonistički nastrojene države.

Premijer može slobodno da nastavi da ćuti i gura ova pitanja pod tepih u nadi da će se zaboraviti sastanci u vili Bokeljka, jer očigledno nema odgovor koji bi sa njega uklonio hipoteku veleizdajnika koji gura velikodržavne regionalne projekte. Po čijem nalogu može se pretpostaviti.

Advertisement

U.P.A.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Lekić: Rudnik uglja nudi besplatne ubrzane kurseve iz rudarstva za Kovačevića i Živkovića

Objavljeno

dana

Autor

Lekić poručio Sokiću: Umjesto što zlonamjerno i nestručno tumačite poslovanje Rudnika , pripremite se da predate i lokalnu vlast

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja, Milan Lekić poručio je predsjedniku opštine Pljevlja Rajku Kovačeviću da u potpunosti shvata predizbornu političku igrariju DPS-a koja ima za cilj da se fundamentalno suludim napadima na Rudnik uglja ućare određeni politički poeni, ističući da je to utemeljeno u prirodi stranke koja Vas je, mimo svih rezona, dovela na tu funkciju.

Međutim, kako je naveo, “ono što mi nije jasno, i što mi nikada neće biti jasno, a što sam ponovio više puta – zbog čega to DPS radi preko krajnje nekompetentnih ljudi”?

“Po kojoj stručnoj i logičkoj formuli ste došli do zaključka da će Termoelektrana doći u situaciju da ostane bez uglja; Na koji način Vi i Vaši savjetnici iz DPS-a formirate tržišnu cijenu uglja; Zašto dižete paniku u javnosti da uglja neće biti i da se ugalj za Srbiju izvozi ispod cijene; Zbog čega to radite, kada postoji jednostavniji, profesionalniji i etički prihvatljiviji način da afirmišete političke ciljeve organizacije kojoj pripadate”, upitao je Lekić.

Advertisement

On je kazao da, kako nije dozvolio Danijelu Živkoviću, a prije njega i ostalim vašim “stranačkim vitezovima” da udaraju đonom na Rudnik uglja, budite sigurni da neću dozvoliti ni Vama, ma koliko bili nelegitimni i ne razumjeli se u problematiku o kojoj pričate.

“Gospodine Kovačeviću, kada je riječ o prvoj neosnovanoj konstataciji da će Termoelektrana ostati bez uglja, interesuje me, prije svega, da li postoji elementarna profesionalna komunikacija i koordinacija između Vas i gospodina Danijela Živkovića? Ovo pitam zbog toga što je, na istu „zabrinutost“ gospodina Živkovića koju je izrazio u formi „poslaničkog pitanja“, krajnje jasno i precizno odgovoreno još 20. aprila”, naveo je Lekić.

On je istakao kako mu je tada nedvosmisleno stavljeno do znanja da je ukupna količina otkrivenih ugljeva pripremljenih za eksploataciju, iznosila 583.549 tona.

Advertisement

“Rečeno mu je da otkopavanjem dodatnih 45.998 m3čm, planiramo da otkrijemo još 286.157 tona uglja; kao i da količine uglja kojima ćemo raspolagati do kraja 2022. godine, u odnosu na tadašnje stanje situacionih radova, iznose 1.589.020 tona. Za tu količinu, upoznat je gospodin Živković, potrebno je otkopati i odložiti ukupno 6.196.740 m3čm. A, kada je riječ o narednoj godini, planiramo da otkopamo još 9.061.999 m3čm otkrivke, gdje ćemo dobiti oko 1.700.000 tona uglja”, kazao je izvrpšni direktor u Rudniku  uglja.

On je doaod da je sve to i više nego dovoljno za nesmetani rad Termoelektrane, jer raspolažu sa dovoljnim i kvalitetnim količinama uglja čija je prosječna kalorijska vrijednost 12.200 kJ/kg, što će, imajući u vidu prosječnu kalorijsku vrijednost uglja koji se isporučuje Termoelektrani, a koja iznosi 9.211 kJ/kg, usloviti količinski manju isporuku ugljeva Termoelektrani, čime ćemo, dobiti prostor za dodatan plasman našeg proizvoda na tržište, jer ćemo, prethodno, zadovoljiti potrebe Termoelektrane u potpunosti.

“U međuvremenu, da Vam saopštim još jednu lijepu vijest, dobijamo i pozitivnu reviziju za Glavni rudarski projekat eksploatacije ležišta uglja Glisnica gdje ćemo u narednih pet godina, otkopavati po 300.000 tona uglja prosječne kalorijske vrijednosti 9.384 kJ/kg”, naveo je Lekić.

Advertisement

On je ocijenio da će biti uglja i za Crnu Goru i za Srbiju, biće ga u tolikoj mjeri da će, ukoliko u potpunosti zaživi tzv. „zelena agenda“, stotine miliona tona uglja, nažalost, ostati pod zemljom. Tu prije svega mislim na 109.9 miliona tona bilansnih rezervi u Maoču, prosječne kalorijske vrijednosti 12.504 kJ/kg, ali i na rezerve uglja u Kominima, Rabitlju, Grevu…

“Što se tiče cijene uglja za Elektroprivredu Srbije, koja se kao po nekoj direktivi uporno kriminalizuje u redovima DPS-a, navodite me na zaključak da to radite zbog toga što se ugalj izvozi u Srbiju, a ne zbog toga što ste, eto, izveli određenu genijalnu ekonomsku računicu, jer niste”. dodao je Lekić.

On je istakao da je cijena uglja formira po kaloričnoj moći uglja, a na osnovu bazne cijene.

Advertisement

“Kako Vi, očigledno, niste u stanju da napravite razliku između uglja u „kocki“, „orahu“ i tzv. sitnih granulata, kao i da uzmete u obzir kalorijsku moć uglja kao najbitniju stavku pri određivanju cijene, kako onda da očekujemo da znate da postoji razlika između našeg mrko-lignitnog uglja i mrkog uglja iz rudnika u Banovićima, a za koji je predsjednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić vezao cijenu od 75 evra po toni, jer se raspon kvaliteta uglja iz Banovića kreće od 18.000 do 20.000 kJ/kg, dok je topplotna moć našeg uglja između 8.000 i 14.000 kJ/kg. Pritom, bazna cijena prema EPS-u od 28,80 evra, a kojom neartikulisano mašete u javnosti, ponoviću, odnosi se na ugljeve niske kalorične moći od 8.000 kJ/kg, što je, opet, za 20% više u odnosu na cijenu po kojoj se isporučuje ugalj našoj Termoelektrani”, kazao je Lekić.

A zatim dodao, “gospodine Kovačeviću, interesuje me šta biste Vi uradili sa ugljevima slabijeg kvaliteta koje, nakon sprovedene ekološke rekonstrukcije, Termoelektrana neće ni uzimati? Da li biste ih spalili na nekom gumnu ili biste ih prodali, pa makar i vazda vam stranački mrskoj Srbiji? I, drugo, kada stupi na snagu višemjesečna obustava isporuke uglja našoj Termoelektrani zbog posla na ekološkoj rekonstrukciji, da li biste suspendovali rad Rudnika uglja ili biste tražili nova tržišta za plasman uglja”.

Takođe, kazao je da ne očekuje nikakve odgovore na postavljena pitanja, ali da očekuje reakciju naroda nakon što su kkako je kazao “Vaše neznanje i Vaše namjere asploutno demaskirani”.

Advertisement

“U međuvremenu, vrata Rudnika uglja AD Pljevlja, i više su nego otvorena za Vas i sve dežurne kritičare poslovanja kompanije iz DPS-a, da kroz određenu formu besplatnih ubrzanih kurseva iz rudarstva, prođemo kroz gradivo zajedno”, zaključio je Lekić.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Protest ispred Vlade: Srbija proždire Crnu Goru, biće borba neprestana

Objavljeno

dana

Autor

Protest ispred Vlade: Srbija proždire Crnu Goru, biće borba neprestana

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Počelo je okupljanje građana Crne Gore ispred Vlade koji protestuju povodom najave premijera Dritana Abazovića da će se Vlada u četvrtak izjasniti o tekstu temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Okupljeni nose transparente poput “Srbija proždire Crnu Goru, biće borba neprestana”, “Abazoviću, zakonom si nam oteo crkve, a ad temeljnim ugovorom hoćeš da nam uzmeš postojanje i dušu”…

Podsjećamo, generalni sekretar SD-a Miloš Čelanović ranije je poručio da je večerašnji protest potpuno opravdan i da će se ta partija, kada je riječ o ovako važnim pitanjima, uvijek odazvati pozivima građana.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Abazović i ministri sa studentima: Uzmite stvari u svoje ruke, uključite se i nađite sebe u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Autor

Abazović i ministri sa studentima: Uzmite stvari u svoje ruke, uključite se i nađite sebe u Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Moramo dati šansu mladim ljudima, poručio je premijer Crne Gore Dritan Abazović koji je danas, zajedno sa članovima Vlade, razgovarao sa studentima crnogorskih univerziteta, povodom desete godišnjice pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

“Pozivam vas da se uključite i nađete sebe u Crnoj Gori. Uzmite stvari u svoje ruke i stvorite društvo u kojem će životni standard biti makar duplo bolji”, kazao je Abazović.

Potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih integracija, Jovana Marović podsjetila je da se 29. juna navršilo 10 godina pristupnih pregovora.

Advertisement

“Bilo je dosta uspona i padova. Mi smo i dalje lider jer smo najviše odmakli u tom procesu. Ono što sad treba da obezbijedimo su mjerljivi rezultati u vladavini prava. Crna Gora može biti uspješna priča”, kazala je ona.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije