Povežite se s nama

Crna Gora

Tri profesora dobila spor na sudu zbog revanšizma direktora ministarke Bratić

Objavljeno

dana

Tri profesora dobila spor na sudu zbog revanšizma direktora ministarke Bratić

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Mnogi profesori su, posebno ove godine, bili žrtve nezapamćenog revanšizma, te su bez ikakvog razloga, iz čiste osionosti i inata novih rukovodilaca obrazovnih ustanova, ostavljeni bez posla. Kako su na njihova mjesta pretežno dovedeni tek svršeni pripravnici, mnogi od njih svoja prava brane na sudu i slično smijenjenim direktorima, dokazuju da je pravda dosežna. Za sada je troje njih dobilo prvostepene presude, koje još nijesu pravosnažne.

To su kazali Pobjedi iz osnivačkog odbora NVO ,,Društvo slobodnih avangardista“.

Ta NVO pokrenula je peticiju zato što su, kako objašnjavaju, godinama svjedoci ekstremne zloupotrebe diskrecionog prava direktora prilikom zapošljavanja. Traže da se donese pravilnik sa preciznim kriterijumima za prijem u radni odnos, na osnovu kojeg bi se pravila rang lista, a koja bi bila transparentna i objektivna.

Advertisement

Ističu i da se uveliko poseže za svim sredstvima sabotaže profesora da ostvare svoja prava, jer se sudski procesi ,,namjerno prolongiraju i obesmišljavaju“.

Podsjećaju da su konkursi raspisani samo za aktuelnu školsku godinu, te da ostaje pitanje koliko im ostaje vremena da rade nakon dobijenog spora, ako uopšte direktori ispoštuju zakonske presude.

– Od 1. septembra, ako se nešto ne promijeni, scenario može biti identičan – te je nemoguće naći rješenje i izlaz iz ove kafkijanske atmosfere u kojoj se nalazi crnogorska prosvjeta. Mnogo hrabrih profesora ujedinilo se u borbi za svoja prava, te u ovome vide jedini izlaz – poručili su oni.

Advertisement

Kažu da su podršku za peticiju dobili od velikog proja prosvjetnih radnika, ali i NVO Prosvjetne zajednice, koja je peticiju podijelila na društvenim mrežama.

Smatraju da bi odabir kandidata trebalo da se obavlja formiranjem komisije, pozivanjem kandidata na intervju, gdje ga procjenjuju odabrani, eminentni članovi od struke.

– Ipak, bez obzira na ocjenu komisije, direktor, nerijetko, samovoljno izabere kandidata, pozivajući se na diskreciono pravo. Nije izuzetak da prijavljeni kandidati čak ne dobiju ni povratnu informaciju, ni obrazloženje – istakli su iz osnivačkog odbora NVO ,,Društvo slobodnih avangardista“.

Advertisement

Različiti su komentari na peticiju koja je objavljena na društvenim mrežama. Pojedini nastavnici su najavili da će je potpisati, te da osnovni kriterijum prilikom zapošljavanja treba da bude ocjena i vrijeme studija. Neki su, pak, najavili da je neće potpisati, jer će ,,opet u prednosti biti oni koji su imali priliku da imaju staž i da se usavršavaju u odnosu na one koji su godinama bili bez posla“.

– Godine čekanja treba da budu prioritet, potom sve ostalo. Znamo svi šta se dešavalo, nadam se da više neće – jedan je od komentara.

Neki od njih predlažu da prilikom vrednovanja kandidata, koji se prijavi za posao, određeni broj bodova nosi i univerzitet koji stoji iza njegove diplome.

Advertisement

 Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Predstavnici kineske firme Shandong Hi Speed Group iskazali spremnost za učešće u projektu izgradnje podzemnih garaža u Podgorici

Objavljeno

dana

Autor

Predstavnici kineske firme Shandong Hi Speed Group iskazali spremnost za učešće u projektu izgradnje podzemnih garaža u Podgorici

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Gradonačelnik Podgorice  Ivan Vuković, sa saradnicima, ugostio je predstavnike kineske firme Shandong Hi Speed Group, koja je zastupljena na tržištu regiona duže od deceniju.

“Ova firma je, između ostalog, u Srbiji uspješno završila izgradnju autoputa u dužini od preko 50 kilometara u punom profilu na Koridoru 11 (dionice Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig). U Sarajevu radi na rekonstrukciji i obnovi kompletne gradske tramvajske pruge, a sa gradom Beogradom je ugovorila izgradnju četiri podzemne garaže u samom centru grada. Ukupna vrijednost ovog posla procjenjuje se na oko 50 miliona eura”, saopštili su iz Glavnog grada.

Ovom prilikom, kako se navodi, Vuković je upoznao predstavnike ove kompanije sa planovima Glavnog grada kada je u pitanju rješavanje problema saobraćaja u mirovanju, istakavši da uprava “grada kontinuirano radi na pripremi tehničke i druge dokumentacije, kako bi se stekl neophodni uslovi za izgradnju podzemnih garaža u centru grada”.

Advertisement

“Kroz realizaciju dva projekta – garaža ispod Trga nezavisnosti i garaža ispod Trga Božane Vučinić, plan je da Podgorica dobije preko 1100 novih parking mjesta. Na taj način, istakao je Vuković, steći će se uslovi za izmještanje saobraćaja u mirovanju sa površina saobraćajnica, čime će se umanjiti pritisak na prostor centra grada, isti osloboditi za pješački i biciklistički saobraćaj, uređenje zelenih površina, ali i steći uslovi za intenzivniji razvoj djelatnosti na ovom prostoru. Kroz realizaciju projekta garaže ispod Trga Božane Vučinić, očekivanje je da se, u značajnoj mjeri, umanji problem parkiranja u najstarijim djelovima grada – Draču i Staroj Varoši”, dodaju iz Glavnog grada.

Vuković sa kineskim preduzetncima/ Foto: Glavni grad

Direktor kompanije Šandong za region Đenčao Džang je istakao da ova kompanija ima bogato međunarodno iskustvo u izgradnji i upravljanju projektima, posebno, iz oblasti saobraćajne infrastrukture, te da upravlja autoputevima dužine preko 7.700 kilometara u Kini, uključujući 6.156 kilometara u Šandongu, što čini oko 83 odsto ukupne dužine svih autoputeva ove provincije.

Takođe je, naglasio da su uspješno realizovali projekte na teritoriji zemalja regiona – Srbije i Bosne i Hercegovine, sa posebnim naglaskom na izgradnju značajnog dijela budućeg autoputa Beograd – Bar, Miloš Veliki.

Advertisement

“Istakao je, takođe, da je ova kompanija sa gradom Beogradom potpisala ugovor o izgradnji četiri podzemne garaže, kroz model javno privatnog partnerstva i to na lokacijama u samom centru grada: Studentski trg, na Trgu republike, na uglu Kosovske i Vlajkovićeve ulice i u Fruškogorskoj ulici. Vrijednost ovog ugovora je oko 50 miliona eura. U tom smislu, gospodin Džang je iskazao spremnost da ova komapnija uzme učešće i bude partner u izgradnji i realizaciji podzemnih garaža u Podgorici, a uzimajući u obzir prethodno iskustvo ove kompanije u izgradnji objekata ovog tipa. Takođe je naglašeno da pri realizaciji sličnih projekata, ova kineska kompanija kao partnere angažuje domaće firme koje raspolažu neophodnim resursima za sprovođenje ovih poslova”, dodaju iz Glavnog grada.

Predstavnicima komapnije Šandong su predočena predložena rješenja podzemnih garaža u Glavnom gradu, sa posebnim osvrtom na potencijalne modele realizacije. Naglašeno je i da analize modela, za lokacije Trg nezavisnosti i Trg Božane Vučinić, radi konzorcijum na čelu sa renomiranom svjetskom firmom iz “velike četvorke” – KPMG, u saradnji sa PTC- Public Transport Consult doo i Moravčević, Vojnović i Partneri AOD Beograd.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Osumnjičen za zlolupotrebu položaja u privrednom poslovanju i prouzrokovanje lažnog stečaja

Objavljeno

dana

Autor

Uhapšen Đurović zbog saučesništva u otmici i ubistvu Radulovića

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Podgorička policija je državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijela krivičnu prijavu protiv I.V. (51) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo prouzrokovanje lažnog stečaja i krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

“Policija je došla do sumnje da je I.V. nevedena krivična djela počinio kao izvršni direktor privrednog društva „Mamba – Compani“ d.o.o, na način što je, u namjeri da to privredno društvo izbjegne plaćanje obaveza, prikrio i uništio poslovne knjige koje je subjekat poslovanja bio obavezan da vodi po zakonu, tako da se iz njih ne mogu sagledati poslovni rezultati i stanje sredstava i obaveza”, navodi policija.

Osumnjičeni je potom sačinio lažnu izjavu koju je iskoristio kako bi pokrenuo i otvorio stečajni postupak za navedeno privredno društvo suprotno zakonskim propisima. I.V. je zloupotrijebio svoj položaj i u periodu od 2018. godine do 2020. godine, sa računa privrednog društva izvršio podizanje gotovine za čije pravdanje nije dostavio odgovarajuću dokumentaciju, a što je u knjigovodstvenoj evidenciji evidentirano kao nedokumentovane troškove.

Advertisement

“I.V. je izvršenjem ovih krivičnih djela budžetu Crne Gore pričinio materijalnu štetu u iznosu od 73.342 eura”, navodi policija.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Dani marokanskog filma od 8. do 10. jula

Objavljeno

dana

Autor

Dani marokanskog filma od 8. do 10. jula

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U okviru Podgoričkog kulturnog ljeta od 8. do 10. jula biće priređena filmska revija “Dani marokanskog filma” u Kuslevovoj kući u Podgorici. Projekcije počinju u 21 čas.

Reviju, u petak, 8. jula, otvoriće film Potres, rediteljke i scenaristkinje Lejle Marakši.

Radnja prati zbivanja u porodici uspješnog preduzetnika i biznismena Muleja Hasana. Porodica se, naime, nakon njegove smrti vraća u svoj dom u Tangeru (Maroko), da bi provela tri dana prisjećajući se i tugujući za porodičnim okriljem kako to muslimanska tradicija nalaže.

Advertisement

Varnice su, međutim, počele da lete kad je iz Njujorka doputovala rasipna Hasanova kćerka Sofija, najmlađa od tri sestre, koja je izgradila novi život u Americi kao glumica, igrajući isključivo uloge terorista. Povratak joj pruža priliku da izravna račune sa sestrama, budući da je poredak koji je Mulej Hasan nekada ustanovio sada, po njenom mišljenju, narušen.

Uloge: Morjana Alaui, Nadin Labaki, Lubna Azabal, Hijam Abas, Omar Šarif, Adel Benšerif.

U subotu, 9. jula, biće prikazan film “Kasanegra”, reditelja i scenariste Nur Edina Lahmaria, fokusiran na život mladića Adila koji živi s majkom i nasilnim očuhom i sanja o preseljenju u Švedsku. Drugi akter radnje Karim, potajno je zaljubljen u stariju Francuskinju iz više klase, dok se njegova porodica bori s bolešću njegova oca.

Advertisement

Njih dvojica su sitni pljačkaši. Prepredeniji Karim je nepovjerljiv prema daljoj saradnji sa Zrirekom, ali Adil mora da nabavi mnogo novca da bi kupio lažna dokumenta za Švedsku, i nada se da će sa sobom povesti i svog druga. Stvari se komplikuju kada Adil nagovori prijatelja da prihvati jedan veliki posao koji bi riješio sve njihove probleme.

Uloge: Anas Elbaz, Omar Lofti, Mohamed Benbrahim, Gita Tazi, Dris Ruk, Hasan Esakali, Rauja, Haitam Idrisi

U nedjelju, 10. jula, slijedi film “Ljubav u Medini”, po scenariju Abdelhej Larakia i Violen Bele, zasnovanom na romanu Mohameda Nedalija, u režiji Abdelhej Larakia.

Advertisement

Radnja se događa u Medini u Kazablanki, gdje mladi Tami trpi gnjev svoje konzervativne porodice, koja ima dugu tradiciju prestižnih kuranskih advokata, zbog njegove želje da bude mesar. Dok tranžira meso, otkriva još jednu tabu-strast: žene i ukus ljubavi sa Zineb. Put inicijacije, potraga za slobodom, revolucija prepliću se kroz ljubavnu priču Tami i Zineb u današnjem Maroku koji se mijenja.

Uloge: Omar Lofti, Uidad Elma, Dris Ruk, Abdu El Mesnaui, Nisrin Eradi, Amal Ajuš, Zahira Sadik.

Dani marokanskog filma u Podgorici organizovani su u saradnji Ambasade Kraljevine Maroko u Beogradu i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, u koordinaciji sa Ministarstvom vanjskih poslova Crne Gore.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije