Povežite se s nama

Tehnologija

Apple je predstavio nove MacBook Pro laptopove sa izrezom u ekranu

Objavljeno

dana

Apple je predstavio nove MacBook Pro laptopove sa izrezom u ekranu

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsApple je u okviru svoje „Unleashed“ prezentacije predstavio dva nova MacBook Pro laptopa – modele od 14 i 16 inča.

MacBook Pro od 14 inča je kompletno redizajniran, a zahvaljujući dodatku izreza u ekranu, okviri su u velikoj meri smanjeni kod ovog modela. Debljina okvira oko ekrana iznosi 3,5 milimetara, što je za 24% manje nego ranije, dok je gornji okvir tanji za 60 procenata. Meni za macOS se sada širi oko izreza za kameru, a sve izgleda bolje kada je uključen tamni mod, kada je izrez manje uočljiv.

Poboljšana je i kamera u izrezu, koja sada nudi 1080p rezoluciju, ima širi otvor blende i veći senzor za fotografisanje koji bi trebalo da nudi bolje performanse u uslovima slabijeg osvetljenja. ProMotion MiniLED displej od 14.2 inča ima 120Hz stopu osvežavanja, sa HDR podrškom, a koristi Apple-ovo „Liquid Retina Pro XDR“ brendiranje. Rezolucija je 3024x1964p, a ima 1000-1600 nita osvetljenje.

Advertisement

 

Apple je u 14-inčni MacBook pro dodao i slot za SD kartice, HDMI port i još neka dodatna hardverska poboljšanja. Među njima je i novi M1 Pro čipset, koji pokreće laptop. M1 Pro je 10-jezgarni procesor, sa osam jezgara za performanse i dva efikasna jezgra. laptop je moguće konfigurisati i sa M1 Max čipom, koji je takođe desetojezgarni. M1 Pro može da ima GPU sa 14 ili 16 jezgara, dok Max ima GPU sa 24 ili 32 jezgra.

Novi MacBook Pro ima i 16GB RAM-a kao standard, a moguća ja nadogradnja na 32GB uz M1 Pro ili 64GB uz M1 Max. Početna cena 14-inčnog MacBook Pro modela iznosi 1999 dolara.

Advertisement

apple2_83.jpg

Pored novog 14-inčnog MacBook Pro laptopa, Apple je predstavio i 16-inčni model. Laptop se može konfigurisati sa M1 Pro ili M1 Max desetojezgarnim procesorom. Šesnaestoinčni MacBook Pro će biti dostupan u srebrnoj i sivoj boji, po početnoj ceni od 2499 dolara.

MacBook Pro od 16 inča je dobio i moderan redizajn. Displej ima veličinu od 16.2 inča, Touch Bar je zamenjen fizičkim tasterima. S desne strane se nalazi HDMI port, a tu su i Thunderbolt 4 port i SD slot, dok se s leve strane nalaze priključak za slušalice i još dva Thunderbolt 4 porta.

Nova kamera od 1080p je smeštena u izrez u ekranu, a Apple ističe da nudi dvostruko bolje performanse u uslovima slabijeg osvetljenja u odnosu na kamere prethodnih MacBook Pro modela. Prisutan je i sistem zvuka sa šest zvučnika, koji podržava Spatial Audio.

Izvor: The Verge

Advertisement

 Benchmark

Tehnologija

Uprkos godinama, OnePlus 6 i OnePlus 6T dobijaju ažuriranje softvera

Objavljeno

dana

Autor

Uprkos godinama, OnePlus 6 i OnePlus 6T dobijaju ažuriranje softvera

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Iako su i OnePlus 6 i OnePlus 6T objavljeni 2018. godine, prošlog avgusta oba modela su konačno dobila ažuriranje na Android 11 koje je vlasnicima davno obećano. Većina njih verovatno nije očekivala da će dobiti još ažuriranja nakon što instaliraju jedno u septembru koje je donelo optimizaciju napajanja za dva modela kako bi se sprečilo pregrevanje. Međutim, OnePlus ih je iznenadio ažuriranjem na OxygenOS 11.1.2.2. Stari su preko tri godine, ali OnePlus 6 i OnePlus 6T dobijaju novo ažuriranje softvera, javlja PhoneArena.

Advertisement

Ne, ovo nije ažuriranje koje sadrži nove funkcije za kojima ste možda mislili. U stvari, jedine stavke koje se nalaze na zvaničnoj listi promena su bezbednosno ažuriranje za novembar, ispravke grešaka i poboljšanja stabilnosti. Ako ste pomislili da stiže Android 12, ipak bi to bilo možda malo i previše.

 Benchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

eFaktura unapređuje organizacioni i tehnološki nivo poslovanja i digitalizacije

Objavljeno

dana

Autor

eFaktura unapređuje organizacioni i tehnološki nivo poslovanja i digitalizacije

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Saopštenje za javnost

Advertisement

Društvo za informatiku Srbije i Privredna komora Srbije-Udruženje za elektronske komunikacije i informaciono društvo su 2. decembra 2021. organizovali on lajn okrugli sto „Pripreme za  primenu eFakture“. Uvodničari su bili predstavnici najodgovornijih učesnika u  procesu primene  eFakture: Ministartstvo finansija (Sonja Talijan, pomoćnik ministra), ponuđači ERP softvera (Višnja  Crnogorac, „Coming“), knjigovođe (Snežana Mitrović, Udruženje računovodstvenih komora Srbije), Ljilja Pavlović, (Unija poslodavaca) i programeri (Đorđe Cvetković, Platovoo). Skup je pratilo oko 200 učesnika.

eFaktura podrazumeva potpunu digitalizaciju svih elemenata za njenu izradu, prenos, prijem, evidentiranje, plaćanje i čuvanje. Time se obezbeđuje podizanje organizovanosti, efkasnosti, ekonomičnosti i bezednosti sistema.

Zakonom su regulisane sve procesne radnje i uspostavljen sistem eFakture  na državnom nivou u kome se čuvaju sve fakture.

Advertisement

Na osnovu podataka iz ankete među kompanijama i diskusije na skupu,  vidi se da su pripreme u toku, ali da  deo kompanija nije spreman da primeni eFakturu, pa je zato  sa oduševljenjem i olakšanjem prihvaćena vest da se primena odlaže za 1. maj 2022. godine.

Kompanije imaju veliki broj pitanja kao što su: ko može da obavlja poslove info posrednika, da li se obuhvataju fakture koje se šalju u inostranstvo, šta se dešava sa odbijenim fakturama, uputstvo za XML treba da bude detaljnije, da li će biti probni period i dr. Odgovore na ova i druga potanja očekujemo na sajtu www.efaktura.gov.rs.

Advertisement

Unija poslodavaca podržava uvođenje eFakture, ali i ukazuje da neki to shvataju kao komplikovanje poslovanja, da treba dalje razvijati edukaciju korisnika i  da je potrebna  efikasnija komunikacija sa Ministarstvom finansij,a kako bi se brže otklanjale nedoumice i otvorena pitanja.

IT kompanije koje proizvode ERP softver treba da prilagede  svoja rešenja primeni eFakture i imaće još veće tržište za svoje prozvode.

Za dalje aktivnosti biće vrlo korisno,  što je Institut za standardizaciju Srbije, objavio prevod na srpski jezik standarda SRPS EN 16931-1, Elektronsko fakturisanje – Deo 1: Semantički model podataka osnovnih elemenata elektronske fakture.

Advertisement

06.12.2021 09:48 |

Biznis ITBenchmark
Nastavite čitati

Tehnologija

FTC tuži Nvidiju kako bi blokirali njenu kupovinu Arm-a

Objavljeno

dana

Autor

FTC tuži Nvidiju kako bi blokirali njenu kupovinu Arm-a

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Federalna trgovinska komisija blokira Nvidijinu akviziciju Arma, kompanije za dizajn poluprovodnika, rekavši da bi taj blokbaster ugovor nepravedno ugušio konkurenciju.

Advertisement

FTC je podneo tužbu kako bi blokirali najveće spajanje kompanija za proizvodnju poluprovodnika u istoriji, i sprečili da taj novi konglomerat uguši inovacije za tehnologiju sledeće generacije“, rekla je u saopštenju Holly Vedova, direktorka Biroa za konkurenciju FTC-a. „Sutrašnje tehnologije zavise od očuvanja današnjeg konkurentnog, najsavremenijeg tržišta čipova. Ovaj predloženi sporazum bi izobličio Arm-ove podsticaje na tržištu čipova i omogućio kombinovanoj firmi da nepravedno potkopa Nvidijine rivale„.

Nvidia je prvi put objavila svoju nameru da kupi Arm u septembru 2020. U to vreme, posao je vredeo 40 milijardi dolara, ali od tada je cena akcija Arma porasla, a cena transakcije gotovinom i akcijama porasla je na 75 milijardi dolara. Tužba FTC-a preti da u potpunosti poništi dogovor.

Dok prelazimo na sledeći korak u procesu FTC-a, nastavićemo da radimo na tome da pokažemo da će ova transakcija koristiti industriji i promovisati konkurenciju“, rekao je portparol Nvidije za Ars Tehniku. „Nvidia je posvećena očuvanju Arm-ovog otvorenog modela licenciranja i osiguravanju da je njena intelektualna svojina dostupna svim zainteresovanim korisnicima licenci, sadašnjim i budućim.“

Advertisement

 

FTC nije prvi državni regulator koji je pomno pregledao ovaj dogovor. U oktobru je Evropska unija objavila da istražuje akviziciju, a prošlog meseca britanski zvaničnici su rekli da su zabrinuti da bi spajanje ugrozilo i konkurenciju i nacionalnu bezbednost. Kineski regulatori takođe istražuju dogovor, rekla je Nvidia.

Advertisement

Veliki deo zabrinutosti oko akvizicije potiče od činjenice da je Arm tokom većeg dela svoje istorije bio relativno neutralan igrač u svetu poluprovodnika, nudeći pristup svojoj intelektualnoj svojini skoro svakome ko je spreman da plati naknadu za licenciranje. U žalbi, FTC je Arm nazvao „Švajcarskom“ u industriji poluprovodnika. Kupci se plaše da bi ih ruka koju kontroliše Nvidia stavila na milost i nemilost konkurenciji, dok su regulatori zabrinuti da bi akvizicija zapretila da sruši ogroman, napredan ekosistem koji zavisi od arhitekture.

 Benchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije