Povežite se s nama

Večernji.hr

OGROMNIH ŠEST RAZLIKE Debakl Hrvatske: Crna Gora deklasirala Horvatove izabranike i stigla do novog iznenađenja na Euru 45 Hrvatska nije došla na ovu utakmicu. Simić je uništio svaki naš pokušaj i zasluženo osvojio nagradu za igrača utakmice

Objavljeno

dana

OGROMNIH ŠEST RAZLIKE
      

      
    

                

            

          

        

        

          

            
            
              Debakl Hrvatske: Crna Gora deklasirala Horvatove izabranike i stigla do novog iznenađenja na Euru
            

            
            
              
                
                  
                
              
            

            
              


 
  
    
    
    
      
      45
    
  

            

          

          
          

             Hrvatska nije došla na ovu utakmicu. Simić je uništio svaki naš pokušaj i zasluženo osvojio nagradu za igrača utakmice

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hr


Hrvatski rukometaši poraženi su od Crne Gore s uvjerljivih 26-32 (9-15) u utakmici prvog kola drugog kruga na Europskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj, odigranoj u četvrtak u Budimpešti.

Bio je ovo četvrti dvoboj Hrvatske i Crne Gore na europskim prvenstvima, a u prijašnja tri sraza hrvatski rukometaši su ostvarili tri uvjerljive pobjede. No, u Budimpešti su izabranici Hrvoja Horvata naletjeli na iznimno čvrste i dobro pripremljenu crnogorsku reprezentaciju koja je imala raspucane vanjske igrače i sjajnog vratara Nebojšu Simića koji je imao 14 obrana i proglašen je igračem utakmice.

Advertisement

Strijelce Hrvatske predvodio je sa sedam pogodaka Ivan Čupić. Pet pogodaka je postigao Luka Cindrić, a tri Marin Šipić. Ivan Pešić je sakupio sedam obrana.

Kod pobjednika su po sedam pogodaka postigli Branko i Miloš Vujović, a pet Nemanja Grbović. Po četiri gola su zabili Stefan Čavor i Vasko Ševaljević.  

U prvoj akciji na utakmici hrvatski kapetan Ivan Čupić je bio precizan realizator s krila za prvo, no pokazalo se, i jedino vodstvo u prvom poluvremenu. Hrvatska obrana je funkcionirala dobro, ali napad je neutralizirao vratar Nebojša Simić, koji je u prvoj polovici prvog poluvremena sakupio četiri obrane.

Advertisement

Do devete minute utakmica je bila rezultatski izjednačena (3-3), a onda je uslijedilo razdoblje od šest minuta bez pogotka Hrvatske i uz dva pogreška dodavanja koja su Crnogorci iskoristili za odvajanje na tri gola prednosti (6-3).

Crnogorci su takvu prednost, od dva do tri pogotka, održavali sve do četiri minute prije kraja zahvaljujući igračima na vanjskim pozicijama, Milošu i Branku Vujoviću te Vasku Ševaljaviću, koji su šutevima sa 8-9 metara „bušili“ hrvatsku obranu „6-0“.

Hrvatsku su do tada na tom razmaku držali Luka Cindrić s tri pogotka i Ivan Čupić koji je dvaput bio precizan sa sedam metara, nakon prekršaja na kružnim napadačima.

Advertisement

No, u zadnje četiri minute se cijela igra hrvatske reprezentacije raspala. Crnogorci su iskoristili sve pogreške, kako obrambene, tako i napadačke, te serijom 4-0 kraj poluvremena dočekali sa +6 (15-9).

Izbornik Hrvoje Horvat je na početku drugog poluvremena napravio dvije promjene: umjesto Pešića je pred vrata stao povratnik Mirko Alilović, a obrana je stala u formaciju 5-1 s Davidom Mandićem ispred petorice na crti. Kako je trebalo nadoknaditi zaostatak, Horvat se kockao s napadačkom igrom „7 na 6“ bez vratara.

Takva je igra dala početni rezultat. Alilović je obranio prva dva pokušaja Crnogoraca u drugom poluvremenu, a Čupić i Načinović su smanjili zaostatak na -4 (15-11).

Advertisement

No, crnogorski rukometaši su se brzo adaptirali na spomenute promjene. Zaigrali su i oni „7 na 6“, što je rezultiralo povratkom hrvatske obrane na formaciju „6-0“ u kojoj nije bilo dovoljno agresivnosti u izlascima na vanjske igrače pa su se ponovno raspucali Branko Vujović i Ševaljević te odveli Crnu Goru opet na +6 (18-12).

Nada u preokret pojavila se kad je Hrvatska s dva igrača više u 46. minuti uspjela opet doći na -4 (18-22). No, vrlo brzo su na krilima razornih dalekometnih projektila Branka Vujovića i obrana Nebojše Simića crnogorski rukometaši vratili prednost  na šest golova, a u 52. minuti došli i do najvećih +8 (28-20). Do kraja utakmice je Hrvatska uspjela samo kozmetički smanjti zaostatak.

Ovim porazom hrvatski rukometaši su izgubili gotovo i matematički izglede za plasman u polufinale, dok je Crna Gora pokazala da će biti opasna najvećim favoritima, Francuzima i Dancima, za plasman u polufinale.

Advertisement

Sljedeću utakmicu će izabranici Hrvoja Horvata igrati u subotu (20.30 sati), kad će im suparnik biti reprezentacija Danske.

HRVATSKA – CRNA GORA  26-32 (9-15)

Budimpešta. Multifunkcionalna Arena. Suci: Lars Jorum i Havard Kleven (Norveška).

Advertisement

HRVATSKA: Pešić 7, Alilović 3 obrane; Marić 1, Gadža 2, Gojun, Načinović 2, Ivić, Čupić 7 (4), Slišković, Cindrić 5, D. Mandić 1, Lučin 2, Martinović 1, Šipić 3, Glavaš, Jelinić 2  

CRNA GORA: Matović 1, N. Simić 14 obrana; F. Vujović, Čavor 4, Lazović, Čepić 1, B. Vujović 7, M. Vujović 7 (1), Kaluđerović 1, Simović, Ševaljević 4, B. Simić, Lasica 2, Vujačić, Anđelić 1, Grbović 5

Isključenja: Hrvatska 6 minuta; Crna Gora 12 minuta

Advertisement

Sedmerci: Hrvatska 4/4; Crna Gora 1/1

Standings provided by SofaScore LiveScore

Advertisement

 


Advertisement

AdvertisementVečernji list
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Večernji.hr

'TREBAJU STATI S PROGONOM HRVATA' Što sve stoji u dokumentu HAZU-a: Ratna odšteta Srbiji i Crnoj Gori uvjet za EU 15 Najteže pregovaračko poglavlje, o vladavini prava, neće se zatvoriti dok ne budu ispunjena mjerila i dok sve države članice na daju zeleno svjetlo. HAZU kod Srbije navodi kako treba prestati s poticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana, uz odricanje od velikosrpske propagande, te ističe pitanje Bunjevaca, jezika, jasenovački mit i odnos prema bl. Alojziju Stepincu

Objavljeno

dana

Autor

'TREBAJU STATI S PROGONOM HRVATA'
      

      
        
  


      
    

                

            

          

        

        

          

            
            
              Što sve stoji u dokumentu HAZU-a: Ratna odšteta Srbiji i Crnoj Gori uvjet za EU
            

            
            

            
              


 
  
    
    
    
      
      15
    
  

            

          

          
          

             Najteže pregovaračko poglavlje, o vladavini prava, neće se zatvoriti dok ne budu ispunjena mjerila i dok sve države članice na daju zeleno svjetlo. HAZU kod Srbije navodi kako treba prestati s poticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana, uz odricanje od velikosrpske propagande, te ističe pitanje Bunjevaca, jezika, jasenovački mit i odnos prema bl. Alojziju Stepincu

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hr‘TREBAJU STATI S PROGONOM HRVATA’

Što sve stoji u dokumentu HAZU-a: Ratna odšteta Srbiji i Crnoj Gori uvjet za EU

15

Advertisement

Najteže pregovaračko poglavlje, o vladavini prava, neće se zatvoriti dok ne budu ispunjena mjerila i dok sve države članice na daju zeleno svjetlo. HAZU kod Srbije navodi kako treba prestati s poticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana, uz odricanje od velikosrpske propagande, te ističe pitanje Bunjevaca, jezika, jasenovački mit i odnos prema bl. Alojziju StepincuVečernji list
Nastavite čitati

Večernji.hr

HAZU objavio uvjete za ulazak Srbije, Crne Gore i BiH u EU: Evo što moraju napraviti

Objavljeno

dana

Autor

HAZU objavio uvjete za ulazak Srbije, Crne Gore i BiH u EU: Evo što moraju napraviti

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrSa Srbijom treba napraviti razgraničenje na Dunavu te aktualizirati neodgodivi povratak hrvatskoga katastarskog teritorija i Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je dokument o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora s BiH, Crnom Gorom i Srbijom glede njihova ulaska u EU.

Taj je dokument HAZU u veljači poslao predsjedniku Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Advertisement

O pregovorima sa Srbijom 

U dokumentu se navodi Srbija treba prestati s poticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana uz odricanje od velikosrpske propagande.

Sa Srbijom treba napraviti razgraničenje na Dunavu te aktualizirati neodgodivi povratak hrvatskoga katastarskog teritorija i  Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske.

Advertisement

Potrebno je, smatra HAZU, aktualizirati poštivanja preuzetih obveza iz potpisanih sporazuma i  dogovora, kao što su zaštita recipročnih prava hrvatske manjine, a Hrvatima osigurati slobodno  političko i kulturno organiziranje te djelovanje na razini istovrijednoj onoj koju Hrvatska osigurava srpskoj manjini.  

Naglašava i potrebu definiranja položaja Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Hrvatska treba inzistirati na dostavi podataka iz odnesenih arhiva nakon Drugoga svjetskog rata – vratiti arhiv NDH, arhiv JNA o križnim putovima i logorima, o  hrvatskom proljeću itd. . Srbija treba vratiti dokumentaciju odnesenu iz Vukovarske bolnice, otkriti sva mjesta pogubljenja Hrvata za vrijeme agresije na Hrvatsku te imena  ubijenih, uz omogućavanje njihova dostojnog ukopa. 

Advertisement

Srbija treba, ističe HAZU, priznati hrvatski etnički integritet Bunjevcima. Od Srbije treba tražiti odricanje od proglašenja bunjevačkog govora Hrvata službenim u Subotici jer bi se to moglo shvatiti kao dio političkog plana identitetskoga rastakanja hrvatske  bunjevačke zajednice u Vojvodini. 

Srbija na svim razinama treba javno i nedvosmisleno priznati hrvatski jezik kao  poseban i neovisan standardni jezik. Treba inzistirati na odricanju Srbije od svojatanja i prisvajanja povijesnih dosega kulture s hrvatskih prostora te  hrvatske književne baštine, posebno starije hrvatske književnosti.

Srbija treba priznati agresiju na Hrvatsku, prvenstveno plaćanjem štete počinjene u pohodu na  Hrvatsku. 

Advertisement

Hrvatska i BiH

Hrvatska s BiH treba riješiti pitanje položaja hrvatskoga naroda. BiH treba pod svaku cijenu odustati od nasilnog utjerivanja Hrvata u  zajednicu koja gazi njihova elementarna ljudska i kolektivna prava, napominje HAZU.

Hrvatima treba osigurati  suvremene mehanizme zaštite vitalnih interesa, a pod svaku cijenu izbor hrvatskog  člana Predsjedništva BiH i izbor članova u Predstavnički dom i Dom naroda, kako Parlamentarne skupštine BiH, tako i Parlamenta Federacije BiH.

Advertisement

HAZU ističe kako BiH treba „priznati pravu, osloboditeljsku ulogu Hrvatskoj i Hrvatima u uspostavi i obrani države od srpske agresije te prestati lažno optuživati Hrvate pred sudovima, osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda, tj. treći entitet te  odmah osigurati ravnopravnost hrvatskog jezika i slobodu djelovanja hrvatskih medija  i kulturnih institucija.

Pregovori s Crnom Gorom  

Od Crne Gore, naglašava HAZU,  treba tražiti zagarantirane mandate Hrvatima u Skupštini Crne Gore, potporu prijedlogu  zajedničke nominacije Bokeljske mornarice kao nematerijalnoga kulturnog dobra Crne Gore i hrvatskoga naroda upućenom UNESCO-u.

Advertisement

Treba konačno odrediti kopnenu granicu, a osobito  razgraničenja na moru prema Konvenciji UN-a.

Treba aktualizirati potrebu poštivanja preuzetih obveza kao što zaštita prava hrvatske manjine te stvarno, a ne samo deklarativno pravo na neometan  povratak i slobodno raspolaganje svojom imovinom svih koji su morali napustiti svoje domove.

Crna Gora treba platiti štetu počinjenu u agresiji na Hrvatsku, posebno na kulturnoj baštini i vratiti  odneseno kulturno blago te zatražiti oprost od Hrvatske za počinjena zla. Crna Gora treba prestati s  prisvajanjem hrvatske kulturne baštine te osigurati reciprocitet  Hrvatima, tj. slobodno političko i kulturno organiziranje i djelovanje na razini  istovrijednoj onoj koju Hrvatska osigurava svojim manjinama. 

Advertisement

 U dokumentu HAZU navode se i pitanja vezana uz ekološke i gospodarske probleme s navedenim državama, koje bi Hrvatska trebala riješiti u pregovorima prije ulaska tih država u EU.

VIDEO: Tragičan kraj potrage: Danas ispraćaj Periša u Beogradu.

Advertisement


Advertisement

Advertisement
AdvertisementVečernji list
Nastavite čitati

Večernji.hr

Nema Rusa pa je profitirala jedna zemlja bivše Jugoslavije, evo o čemu se radi

Objavljeno

dana

Autor

Nema Rusa pa je profitirala jedna zemlja bivše Jugoslavije, evo o čemu se radi

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrOd svih najvećih sportskih organizacija u Europi, Rusiju iz svojih natjecanja nije izbacila još samo FIBA, ali će i europski ogranak svjetske kuće košarke to uraditi u subotu na kongresu u Vilniusu

Skupština FIBA u subotu će suspendirati Rusiju sa Europskog prvenstva u košarci, koje će se u rujnu održati u Gruziji, Italiji, Češkoj i Njemačkoj, a njeno mjesto zauzeti će Crna Gora Gora, objavile su u srijedu podgoričke Vijesti.

Taj list piše, pozivajući se na izvore iz FIBA, da je Natjecateljska komisija FIBA Europa predložila da se Rusija, zbog agresije na Ukrajinu i sankcija koje su uslijedile, isključi iz svih natjecanja, a da crnogorska reprezentacija zauzme njeno mjesto.

Advertisement

 Od svih najvećih sportskih organizacija u Europi, Rusiju iz svojih natjecanja nije izbacila još samo FIBA, ali će i europski ogranak svjetske kuće košarke to uraditi u subotu na kongresu u Vilniusu.

Vijesti podsjećaju na pravila FIBA, prema kojima u slučaju da neki tim ne može nastupiti na prvenstvu, njegovo mjesto zauzima ekipa koja je imala najbolji učinak, a nije se kvalificirala. To je u kvalifikacijama bila Crna Gora koja je jedina sa tri pobjede ostala “ispod crte”.

Ukoliko Crna Gora zaista zauzme mjesto Rusije na Eurobasketu igrat će u grupi A u gruzijskom Tbilisiju, a pored domaćina suparnici će joj biti i Španjolska, Turska, Belgija i Bugarska.

Advertisement

>> Navijači skinuli nogometaše Dinama:


Advertisement

Advertisement
AdvertisementVečernji list
Nastavite čitati

Najčitanije