Povežite se s nama

Večernji.hr

RUŠE KRIVOKAPIĆA Potpuni kaos u Crnoj Gori: Pada vlada, ali i prosrpska koalicija! Abazović i Đukanović preuzimaju vlast? 20 Vladajuća većina se raspala, kao i vlada, ali raspala se i prosrpska/proruska koalicija predvođena Demokratskim frontom, kaže analitičar Zlatko Vujović

Objavljeno

dana

RUŠE KRIVOKAPIĆA
      

      
        
  


      
    

                

            

          

        

        

          

            
            
              Potpuni kaos u Crnoj Gori: Pada vlada, ali i prosrpska koalicija! Abazović i Đukanović preuzimaju vlast?
            

            
            

            
              


 
  
    
    
    
      
      20
    
  

            

          

          
          

             Vladajuća većina se raspala, kao i vlada, ali raspala se i prosrpska/proruska koalicija predvođena Demokratskim frontom, kaže analitičar Zlatko Vujović

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrRUŠE KRIVOKAPIĆA

Potpuni kaos u Crnoj Gori: Pada vlada, ali i prosrpska koalicija! Abazović i Đukanović preuzimaju vlast?

20

Advertisement

Vladajuća većina se raspala, kao i vlada, ali raspala se i prosrpska/proruska koalicija predvođena Demokratskim frontom, kaže analitičar Zlatko VujovićVečernji list
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Večernji.hr

'TREBAJU STATI S PROGONOM HRVATA' Što sve stoji u dokumentu HAZU-a: Ratna odšteta Srbiji i Crnoj Gori uvjet za EU 15 Najteže pregovaračko poglavlje, o vladavini prava, neće se zatvoriti dok ne budu ispunjena mjerila i dok sve države članice na daju zeleno svjetlo. HAZU kod Srbije navodi kako treba prestati s poticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana, uz odricanje od velikosrpske propagande, te ističe pitanje Bunjevaca, jezika, jasenovački mit i odnos prema bl. Alojziju Stepincu

Objavljeno

dana

Autor

'TREBAJU STATI S PROGONOM HRVATA'
      

      
        
  


      
    

                

            

          

        

        

          

            
            
              Što sve stoji u dokumentu HAZU-a: Ratna odšteta Srbiji i Crnoj Gori uvjet za EU
            

            
            

            
              


 
  
    
    
    
      
      15
    
  

            

          

          
          

             Najteže pregovaračko poglavlje, o vladavini prava, neće se zatvoriti dok ne budu ispunjena mjerila i dok sve države članice na daju zeleno svjetlo. HAZU kod Srbije navodi kako treba prestati s poticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana, uz odricanje od velikosrpske propagande, te ističe pitanje Bunjevaca, jezika, jasenovački mit i odnos prema bl. Alojziju Stepincu

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hr‘TREBAJU STATI S PROGONOM HRVATA’

Što sve stoji u dokumentu HAZU-a: Ratna odšteta Srbiji i Crnoj Gori uvjet za EU

15

Advertisement

Najteže pregovaračko poglavlje, o vladavini prava, neće se zatvoriti dok ne budu ispunjena mjerila i dok sve države članice na daju zeleno svjetlo. HAZU kod Srbije navodi kako treba prestati s poticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana, uz odricanje od velikosrpske propagande, te ističe pitanje Bunjevaca, jezika, jasenovački mit i odnos prema bl. Alojziju StepincuVečernji list
Nastavite čitati

Večernji.hr

HAZU objavio uvjete za ulazak Srbije, Crne Gore i BiH u EU: Evo što moraju napraviti

Objavljeno

dana

Autor

HAZU objavio uvjete za ulazak Srbije, Crne Gore i BiH u EU: Evo što moraju napraviti

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrSa Srbijom treba napraviti razgraničenje na Dunavu te aktualizirati neodgodivi povratak hrvatskoga katastarskog teritorija i Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je dokument o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora s BiH, Crnom Gorom i Srbijom glede njihova ulaska u EU.

Taj je dokument HAZU u veljači poslao predsjedniku Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Advertisement

O pregovorima sa Srbijom 

U dokumentu se navodi Srbija treba prestati s poticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana uz odricanje od velikosrpske propagande.

Sa Srbijom treba napraviti razgraničenje na Dunavu te aktualizirati neodgodivi povratak hrvatskoga katastarskog teritorija i  Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske.

Advertisement

Potrebno je, smatra HAZU, aktualizirati poštivanja preuzetih obveza iz potpisanih sporazuma i  dogovora, kao što su zaštita recipročnih prava hrvatske manjine, a Hrvatima osigurati slobodno  političko i kulturno organiziranje te djelovanje na razini istovrijednoj onoj koju Hrvatska osigurava srpskoj manjini.  

Naglašava i potrebu definiranja položaja Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Hrvatska treba inzistirati na dostavi podataka iz odnesenih arhiva nakon Drugoga svjetskog rata – vratiti arhiv NDH, arhiv JNA o križnim putovima i logorima, o  hrvatskom proljeću itd. . Srbija treba vratiti dokumentaciju odnesenu iz Vukovarske bolnice, otkriti sva mjesta pogubljenja Hrvata za vrijeme agresije na Hrvatsku te imena  ubijenih, uz omogućavanje njihova dostojnog ukopa. 

Advertisement

Srbija treba, ističe HAZU, priznati hrvatski etnički integritet Bunjevcima. Od Srbije treba tražiti odricanje od proglašenja bunjevačkog govora Hrvata službenim u Subotici jer bi se to moglo shvatiti kao dio političkog plana identitetskoga rastakanja hrvatske  bunjevačke zajednice u Vojvodini. 

Srbija na svim razinama treba javno i nedvosmisleno priznati hrvatski jezik kao  poseban i neovisan standardni jezik. Treba inzistirati na odricanju Srbije od svojatanja i prisvajanja povijesnih dosega kulture s hrvatskih prostora te  hrvatske književne baštine, posebno starije hrvatske književnosti.

Srbija treba priznati agresiju na Hrvatsku, prvenstveno plaćanjem štete počinjene u pohodu na  Hrvatsku. 

Advertisement

Hrvatska i BiH

Hrvatska s BiH treba riješiti pitanje položaja hrvatskoga naroda. BiH treba pod svaku cijenu odustati od nasilnog utjerivanja Hrvata u  zajednicu koja gazi njihova elementarna ljudska i kolektivna prava, napominje HAZU.

Hrvatima treba osigurati  suvremene mehanizme zaštite vitalnih interesa, a pod svaku cijenu izbor hrvatskog  člana Predsjedništva BiH i izbor članova u Predstavnički dom i Dom naroda, kako Parlamentarne skupštine BiH, tako i Parlamenta Federacije BiH.

Advertisement

HAZU ističe kako BiH treba „priznati pravu, osloboditeljsku ulogu Hrvatskoj i Hrvatima u uspostavi i obrani države od srpske agresije te prestati lažno optuživati Hrvate pred sudovima, osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda, tj. treći entitet te  odmah osigurati ravnopravnost hrvatskog jezika i slobodu djelovanja hrvatskih medija  i kulturnih institucija.

Pregovori s Crnom Gorom  

Od Crne Gore, naglašava HAZU,  treba tražiti zagarantirane mandate Hrvatima u Skupštini Crne Gore, potporu prijedlogu  zajedničke nominacije Bokeljske mornarice kao nematerijalnoga kulturnog dobra Crne Gore i hrvatskoga naroda upućenom UNESCO-u.

Advertisement

Treba konačno odrediti kopnenu granicu, a osobito  razgraničenja na moru prema Konvenciji UN-a.

Treba aktualizirati potrebu poštivanja preuzetih obveza kao što zaštita prava hrvatske manjine te stvarno, a ne samo deklarativno pravo na neometan  povratak i slobodno raspolaganje svojom imovinom svih koji su morali napustiti svoje domove.

Crna Gora treba platiti štetu počinjenu u agresiji na Hrvatsku, posebno na kulturnoj baštini i vratiti  odneseno kulturno blago te zatražiti oprost od Hrvatske za počinjena zla. Crna Gora treba prestati s  prisvajanjem hrvatske kulturne baštine te osigurati reciprocitet  Hrvatima, tj. slobodno političko i kulturno organiziranje i djelovanje na razini  istovrijednoj onoj koju Hrvatska osigurava svojim manjinama. 

Advertisement

 U dokumentu HAZU navode se i pitanja vezana uz ekološke i gospodarske probleme s navedenim državama, koje bi Hrvatska trebala riješiti u pregovorima prije ulaska tih država u EU.

VIDEO: Tragičan kraj potrage: Danas ispraćaj Periša u Beogradu.

Advertisement


Advertisement

Advertisement
AdvertisementVečernji list
Nastavite čitati

Večernji.hr

Nema Rusa pa je profitirala jedna zemlja bivše Jugoslavije, evo o čemu se radi

Objavljeno

dana

Autor

Nema Rusa pa je profitirala jedna zemlja bivše Jugoslavije, evo o čemu se radi

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrOd svih najvećih sportskih organizacija u Europi, Rusiju iz svojih natjecanja nije izbacila još samo FIBA, ali će i europski ogranak svjetske kuće košarke to uraditi u subotu na kongresu u Vilniusu

Skupština FIBA u subotu će suspendirati Rusiju sa Europskog prvenstva u košarci, koje će se u rujnu održati u Gruziji, Italiji, Češkoj i Njemačkoj, a njeno mjesto zauzeti će Crna Gora Gora, objavile su u srijedu podgoričke Vijesti.

Taj list piše, pozivajući se na izvore iz FIBA, da je Natjecateljska komisija FIBA Europa predložila da se Rusija, zbog agresije na Ukrajinu i sankcija koje su uslijedile, isključi iz svih natjecanja, a da crnogorska reprezentacija zauzme njeno mjesto.

Advertisement

 Od svih najvećih sportskih organizacija u Europi, Rusiju iz svojih natjecanja nije izbacila još samo FIBA, ali će i europski ogranak svjetske kuće košarke to uraditi u subotu na kongresu u Vilniusu.

Vijesti podsjećaju na pravila FIBA, prema kojima u slučaju da neki tim ne može nastupiti na prvenstvu, njegovo mjesto zauzima ekipa koja je imala najbolji učinak, a nije se kvalificirala. To je u kvalifikacijama bila Crna Gora koja je jedina sa tri pobjede ostala “ispod crte”.

Ukoliko Crna Gora zaista zauzme mjesto Rusije na Eurobasketu igrat će u grupi A u gruzijskom Tbilisiju, a pored domaćina suparnici će joj biti i Španjolska, Turska, Belgija i Bugarska.

Advertisement

>> Navijači skinuli nogometaše Dinama:


Advertisement

Advertisement
AdvertisementVečernji list
Nastavite čitati

Najčitanije