Povežite se s nama

Novosti.rs

UKLONJEN SPORNI „TVIT“: Rusi traže objašnjenje zbog objavljene greške šefa diplomatije

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


AMBASADA Rusije u Podgorici uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova u kojoj traži pojašnjenje u vezi sa objavljivanjem na "Tviteru" poruke crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

Đorđe Radulović, Foto Gov. me

Advertisement

Ovo ministarstvo objavilo je u ponedeljak na "Tviteru" izjavu šefa diplomatije, Đorđa Radulovića, o potrebi prekida diplomatskih odnosa sa Rusijom, da bi samo nekoliko sati kasnije ta izjava bila obrisana.

- Izvinjavamo se javnosti zbog grubog propusta u prethodno objavljenoj poruci, gde je umesto navođenja restriktivnih mera, greškom naznačeno da su stupile na snagu. Pozivamo se na tačnu izjavu ministra Radulovića, koji je konkretno govorio o tri donete odluke.

Ministar Radulović je na zatvorenom delu sastanka pomenuo vrste restriktivnih mera po zakonu, a ne kako je to pogrešno naznačeno u početnoj poruci - saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Advertisement

U objavljenoj poruci se navodi da je Radulović, tokom sastanka o primeni sankcija protiv zvanične Moskve u vezi sukoba sa Ukrajinom, naveo potrebu da "državne institucije Crne Gore sprovode restriktivne mere koje je Vlada uvela protiv Rusije".

U komentaru na "tvitu" crnogorsko resorno ministarstvo objavilo je spisak mera koje je uvela Vlada, uključujući "prekidanje diplomatskih odnosa, potpuni ili delimični prekid ekonomskih odnosa, potpuno ili delimično ograničenje uvoza, izvoza, tranzita, transporta usluga i logistike, poštanskih i drugih komunikacija". Navedene su i sankcije poput "vojnog embarga, ograničenja ulaska u Crnu Goru, ograničenja plasmana sredstava, prijema sredstava i/ili druge imovine".Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

VOZILA SA 2,38 PROMILA ALKOHOLA: Policija uhapsila Nikšićanku

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U NIKŠIĆU je sinoć uhapšena L.K. (58), koja je upravljala vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,38 g/kg, saopšteno je iz Uprave policije.

Foto: Uprava policije Crne Gore

Advertisement

- Takođe, sinoć je u Nikšiću uhapšen i vozač D.B. (27), kod kojeg je ustanovljeno prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,94 g/kg - dodaju iz policije.

 Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

ĐUKANOVIĆ NE BIRA POVOD ZA OBRAČUN: Zahtev da se Vladimiru Božoviću zabrani ulazak u Crnu Goru pokazuje odnos i prema Srbiji

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PROGON srpskog ambasadora u Podgorici Vladimira Božovića i zahtev da mu se zabrani ulazak na teritoriju Crne Gore, iznova pokazuju odnos tamošnjih vlasti prema srpskom narodu, dok pogibiju kakva se dogodila na Cetinju, crnogorski predsednik Milo Đukanović koristi za politikantstvo i "prepucavanje" sa Srbijom.

Vladimir Božović, Foto N. Fifić

Advertisement

Ovako naši sagovornici komentarišu saopštenje iz kabineta Đukanovića, kojim se osuđuje Božovićev potez u situaciji kada cela Crna Gora žali zbog velike tragedije. Crnogorskom predsedniku je zasmetalo što se Božović, šaljući preko svoje imejl adrese Vučićevo pismo saučešća, predstavio kao ambasador, iako je proglašen personom non grata.

Poslanik Demokratkog fronta dr Budimir Aleksić, navodi da je ovo kontinuitet politike ekstremnih srbofobnih elemenata koje predvode Đukanović i Ranko Krivokapić:

- Licemeri i antisrbi koji svakog dana to potvrđuju, pa i u odnosu prema ambasadoru Republike Srbije u Crnoj Gori - navodi Aleksić za "Novosti".

Advertisement

- Oni bi da naprave kineski zid prema Srbiji, a da tamo razvijaju biznis i zapošljavaju rodbinu. U Beogradu žive i rade Rankova ćerka i Milova sestra, gde razvijaju biznis.

Đukanović i Krivokapić misle da je Srbija i njihova i srpska, a Crna Gora samo njihova, u kojoj Srbi nemaju nikakva prava nego su i dalje predmet diskriminacije, izrugivanja, ponižavanja, a Srbija bude predmet eksploatacije.

Ranko Krivokapić i Milo Đukanović, Foto Arhiva

Advertisement

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori dr Momčilo Vuksanović mišljenja je da je najveći problem nepostojanje bilateralnih veza Srbije i Crne Gore, što otežava funkcionisanje srpskih organizacija, institucija i život srpskog naroda na prostoru Crne Gore:

- Mi Božovića doživljavamo kao ambasadora sve dok ga tako bude tretirao zvanični Beograd - kaže Vuksanović.

- Bio sam svedok njegove izjave povodom obeležavanja godišnjice ujedinjenja Crne Gore i Srbije, kada je pozvao na zajedništvo i ljubav jednorodnog naroda, a da pritom ni u jednom trenutku nije uvredio bilo koga, a naročito ne državu Crnu Goru i njene građane.

Advertisement

ANĐELKOVIĆ: NEMA POŠTOVANJA

POLITIČKI analitičar Dragoljub Anđelković objašnjava da ovaj potez i te kako liči na kriminalni režim Đukanovića, koji se služi lažima i prevarama, pa čak i u trenucima kada je proglašena žalost zbog pogibije:

- On pokazuje da nema nimalo poštovanja prema žrtvama i porodicama nastradalih. Srbija je skladu sa svim protokolima iskazala poštovanje prema žrtava.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

„VUK JE BIO ČUDAN NEKOLIKO DANA“: Supruga masovnog ubice sa Cetinja, koja je u vreme zločina bila na letovanju, dala izjavu policiji

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


ISTRAGA o najvećem zločinu u novijoj istoriji Crne Gore i dalje traje, ali zasad nema ni naznake o tome zbog čega je Cetinjanin Vuk Borilović (34) u petak uzeo lovački karabin i napravio masakr u naselju Medovina ubivši deset osoba, među kojima i dva dečaka.

Foto: S. Đ./Instagram/socijaldemokratecrnegore

Advertisement

Sagovornici "Novosti" iz policije navode da ni Borilovićeva supruga nije mogla dati odgovor na to pitanje.

- Ona je saslušana u prvim satima istrage. Objasnila je da je bio čudan nekoliko dana pre zločina, kada je došao kod njih da ih poseti u jednom primorskom mestu gde se odmarala sa njihovom decom, ali da nije to bilo ništa specijalno - kaže naš izvor iz policije.

- Kako je ispričala, on nije imao nesuglasice, niti se prethodno svađao sa svojim podstanarima, koje je prve usmrtio, tako da su priče o ranijem sukobu čiste spekulacije, isto kao i izmišljotina koja se mogla čiti proteklih dana da je okidač kod Borilovića bilo to što ga je supruga ostavila. Nije ga ostavila, već je kao i svake godine, uzela godišnji odmor i sa decom otišla kod svoje rodbine na letovanje.

Advertisement

Naš sagovornik pojašnjava i da je Borilović, kao što je potvrđeno i zvaničnim saopštenjem Uprave policije, kobnog dana imao zakazan specijalistički pregled.

- Poslednjih dana se ponašao čudno, zbog čega ga je prijatelj zamolio da ode na razgovor kod neuropsihijatra, na šta je on i pristao - kaže sagovornik "Novosti", koji ističe da se medijskim spekulacijama o mogućoj krvnoj osveti samo dižu tenzije i stvara panika među žiteljima Cetinja.

- U ovom trenutku, ništa ne ukazuje da bi tako nešto stvarno moglo da se dogodi.

Advertisement

Vuk sa suprugom, Foto arhiva

Tragedija je prevelika. Nema potrebe da se u ovako teškim momentima spekulacijama dižu tenzije zarad većeg tiraža novina i većeg broja poseta određenim portalima.

Policija, kaže naš sagvornik, ništa ne krije i dodaje da je sve što je do sada zvanično objavljeno jedina istina o najvećem zločinu.

Advertisement

- Urađena je rekonstrukcija, obavljen pretres kuće Borilovića, dok i dalje traje prikupljanje iskaza svedoka baš kao i veštačenja - kaže naš sagovornik i potvrđuje da je Borilović sahranjen na tajnoj lokaciji van Cetinja.

Iz Uprave policije zvanično je saopšteno da je pretresom kuće Vuka Borilovića pronađeno 4.200 evra i osam metaka za lovačku pušku, iz koje je tokom kravave drame nasumično pucao u komšije, ekipu Hitne pomoći, pripadnike policije i prolaznike.

Crnogorski premijer Dritan Abazović kazao je da je teško adresirati odgovornost za tragediju na Cetinju na bilo koga lično ili neku od institucija. On je kazao da su bili na sastanku kada je dobio prvu informaciju o pucnjavi u prestonici, ističući da su prvo mislili da se dešava nešto što je politički motivisano.

Advertisement

- Crnu Goru je zadesila velika tragedija i nemoralno je koristiti ove stvari za prikupljanje političkih poena. Osuđujem i one koji nisu poštovali dan žalosti, koji je proglasila Vlada - rekao je Abazović.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Sve što je saopšteno u javnosti je tačno. Razgovarali smo te večeri u Centru bezbednosti, i potrebno je znati sve detalje pre nego što se iznose teške optužbe. Naša posebna jedinica, koja je zadužena za talačke krize, nalazi se u Podgorici i potrebno im je vreme da stignu na određeno mesto. Policijaci koji su bili tamo su otvorili vatru i jedan od njih je i povređen. Ovo je nesvakidašnji slučaj, jer se radilo o ubici koji je psihički nestabilan.

Advertisement

Imali smo, dodaje premijer Crne Gore, "u poslednje dve godine mnogo toga, nekorektno je da ovu policiju, koja pokušava da se reformiše i koja je dobila novog direktora, osuđujemo za sve i svašta".

- Ovo je ista ona tridesetogodišnja policija, sa istom opremom, svojim mnogim dobrim i lošim stvarima - ističe Abazović, koji, kako je rekao, želi da stane u zaštitu pripadnika policije.

- Sledeće sedmice imaćemo vanrednu sednicu, na kojoj će biti gradonačelnik Cetinja i koja će biti posvećena samo tragediji i tome kako možemo da pomognemo porodicama žrtava, ali i svim građanima.

Advertisement

PURLIJA: STVAR JE U TEMPERAMENTU

Psihijatar Branka Purlija (na slici) gostovala je na javnom servisu Crne Gore i govorila o masakru koji se u petak dogodio na Cetinju, a njeno objašnjenje desetostrukog ubistva mnoge je šokiralo.

- Nije pohvalno govoriti o psihičkom stanju, pogotovo preminulog. Takođe, moramo znati da živimo u Crnoj Gori, da su Crnogorci poznati po svom temperamentu, naročito na Cetinju. Vrlo obrazovani i gospodski ljudi, Cetinjani i Nikšićani i uopšte svi Crnogorci. Oni su hrabri ljudi, imaju izrazit humor, poznato je da svaka zgrada na Cetinju ima svoj naziv i svaki psihijatar mora da poznaje mentalitet sredine, odnosno te osobe. Ako uporedite mladića iz Vojvodine i mladića iz Crne Gore iz bilo kog grada, ono što radi mladić iz Crne Gore, ono što je nama normalno, ovom mladiću iz Vojvodine će biti nasilničko ponašanje. Što nije tako, nama je to jednostavno u temperamentu - rekla je doktorka Purlija.

Foto: Printskrin

Advertisement

- Međutim, potpuno je jasno da se ovde radi o poremećaju ponašanja obojenim jakim afektom. Moglo bi biti, ali ograđujem se, da bi moglo biti, da se ovde pojavila akutna prolazna psihoza sa halucinacijama. To bi značilo da je osoba počela pokazivati promene ponašanja u smislu da je čula glasove koji joj naređuju: Ubij tu osobu, tu osobu i tu osobu...

NE TREBA OLAKO PODNOSITI OSTAVKE

Na pitanje da li postoji objektivna odgovornost u kojoj bi neko morao da podnese ostavku, Abazović je rekao da tragedija nije bila nesrećan slučaj i u njemu nije bilo kriminalne pozadine.

- U ovom slučaju ne vidim da su institucije sistema zatajile, sem u generalnom smislu.

Advertisement

Čovek je likvidirao svoje, komšije, podstanare, prijatelje, vrlo je specifična situacija.

Nije niko likvidiran u kriminalnom obračunu na nekom trgu... teško je adresirati odgovornost na bilo koga. Ako dođemo u situaciju da ljudi koji su profesionalni olako podnose ostavku, niko neće hteti da radi ove poslove - rekao je Abazović.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije