Povežite se s nama

Večernji.hr

HAZU objavio uvjete za ulazak Srbije, Crne Gore i BiH u EU: Evo što moraju napraviti

Objavljeno

dana

HAZU objavio uvjete za ulazak Srbije, Crne Gore i BiH u EU: Evo što moraju napraviti

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrSa Srbijom treba napraviti razgraničenje na Dunavu te aktualizirati neodgodivi povratak hrvatskoga katastarskog teritorija i Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je dokument o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora s BiH, Crnom Gorom i Srbijom glede njihova ulaska u EU.

Taj je dokument HAZU u veljači poslao predsjedniku Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Advertisement

O pregovorima sa Srbijom 

U dokumentu se navodi Srbija treba prestati s poticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana uz odricanje od velikosrpske propagande.

Sa Srbijom treba napraviti razgraničenje na Dunavu te aktualizirati neodgodivi povratak hrvatskoga katastarskog teritorija i  Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske.

Advertisement

Potrebno je, smatra HAZU, aktualizirati poštivanja preuzetih obveza iz potpisanih sporazuma i  dogovora, kao što su zaštita recipročnih prava hrvatske manjine, a Hrvatima osigurati slobodno  političko i kulturno organiziranje te djelovanje na razini istovrijednoj onoj koju Hrvatska osigurava srpskoj manjini.  

Naglašava i potrebu definiranja položaja Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Hrvatska treba inzistirati na dostavi podataka iz odnesenih arhiva nakon Drugoga svjetskog rata – vratiti arhiv NDH, arhiv JNA o križnim putovima i logorima, o  hrvatskom proljeću itd. . Srbija treba vratiti dokumentaciju odnesenu iz Vukovarske bolnice, otkriti sva mjesta pogubljenja Hrvata za vrijeme agresije na Hrvatsku te imena  ubijenih, uz omogućavanje njihova dostojnog ukopa. 

Advertisement

Srbija treba, ističe HAZU, priznati hrvatski etnički integritet Bunjevcima. Od Srbije treba tražiti odricanje od proglašenja bunjevačkog govora Hrvata službenim u Subotici jer bi se to moglo shvatiti kao dio političkog plana identitetskoga rastakanja hrvatske  bunjevačke zajednice u Vojvodini. 

Srbija na svim razinama treba javno i nedvosmisleno priznati hrvatski jezik kao  poseban i neovisan standardni jezik. Treba inzistirati na odricanju Srbije od svojatanja i prisvajanja povijesnih dosega kulture s hrvatskih prostora te  hrvatske književne baštine, posebno starije hrvatske književnosti.

Srbija treba priznati agresiju na Hrvatsku, prvenstveno plaćanjem štete počinjene u pohodu na  Hrvatsku. 

Advertisement

Hrvatska i BiH

Hrvatska s BiH treba riješiti pitanje položaja hrvatskoga naroda. BiH treba pod svaku cijenu odustati od nasilnog utjerivanja Hrvata u  zajednicu koja gazi njihova elementarna ljudska i kolektivna prava, napominje HAZU.

Hrvatima treba osigurati  suvremene mehanizme zaštite vitalnih interesa, a pod svaku cijenu izbor hrvatskog  člana Predsjedništva BiH i izbor članova u Predstavnički dom i Dom naroda, kako Parlamentarne skupštine BiH, tako i Parlamenta Federacije BiH.

Advertisement

HAZU ističe kako BiH treba „priznati pravu, osloboditeljsku ulogu Hrvatskoj i Hrvatima u uspostavi i obrani države od srpske agresije te prestati lažno optuživati Hrvate pred sudovima, osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda, tj. treći entitet te  odmah osigurati ravnopravnost hrvatskog jezika i slobodu djelovanja hrvatskih medija  i kulturnih institucija.

Pregovori s Crnom Gorom  

Od Crne Gore, naglašava HAZU,  treba tražiti zagarantirane mandate Hrvatima u Skupštini Crne Gore, potporu prijedlogu  zajedničke nominacije Bokeljske mornarice kao nematerijalnoga kulturnog dobra Crne Gore i hrvatskoga naroda upućenom UNESCO-u.

Advertisement

Treba konačno odrediti kopnenu granicu, a osobito  razgraničenja na moru prema Konvenciji UN-a.

Treba aktualizirati potrebu poštivanja preuzetih obveza kao što zaštita prava hrvatske manjine te stvarno, a ne samo deklarativno pravo na neometan  povratak i slobodno raspolaganje svojom imovinom svih koji su morali napustiti svoje domove.

Crna Gora treba platiti štetu počinjenu u agresiji na Hrvatsku, posebno na kulturnoj baštini i vratiti  odneseno kulturno blago te zatražiti oprost od Hrvatske za počinjena zla. Crna Gora treba prestati s  prisvajanjem hrvatske kulturne baštine te osigurati reciprocitet  Hrvatima, tj. slobodno političko i kulturno organiziranje i djelovanje na razini  istovrijednoj onoj koju Hrvatska osigurava svojim manjinama. 

Advertisement

 U dokumentu HAZU navode se i pitanja vezana uz ekološke i gospodarske probleme s navedenim državama, koje bi Hrvatska trebala riješiti u pregovorima prije ulaska tih država u EU.

VIDEO: Tragičan kraj potrage: Danas ispraćaj Periša u Beogradu.

Advertisement


Advertisement

Advertisement
AdvertisementVečernji list
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Večernji.hr

Crna Gora uz mnogo muka minimalnom razlikom pobijedila Japance

Objavljeno

dana

Autor

Crna Gora uz mnogo muka minimalnom razlikom pobijedila Japance

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrTri pogotka za Crnogorce postigao je Miroslav Perković, dok je Takata s dva gola bio najbolji strijelac japanske reprezentacije u kojoj je vratar Fukushima imao 12 obrana.

Muška vaterpolska reprezentacija Crne Gore pobijedila je Japan 10:9 (3:1, 2:5, 3:2, 2:1) i teškom mukom se uspjela plasirati u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Budimpešti, u kojem će joj suparnik biti Španjolska. 

Apsolutni junak pobjede Crnogoraca bio je vratar Dejan Lazović koji je obranio čak 20 udaraca uz 70 posto uspješnosti.

Advertisement

Japanci su u šestoj minuti treće četvrtine poveli 8:7, da bi sljedeći gol postigli tek 68 sekundi prije kraja čime su samo uspjeli smanjiti na konačnih 10:9.

Tri pogotka za Crnogorce postigao je Miroslav Perković, dok je Takata s dva gola bio najbolji strijelac japanske reprezentacije u kojoj je vratar Fukushima imao 12 obrana.

Četvrtfinalne utakmice su na rasporedu u srijedu, a dvoboj Španjolske i Crne Gore trebao bi započeti u 19:30 sati.

Advertisement

AdvertisementVečernji list
Advertisement
Nastavite čitati

Večernji.hr

Burne reakcije u Crnoj Gori zbog paprenih cijena ležaljki na plažama: ‘To je bezobrazno’

Objavljeno

dana

Autor

Burne reakcije u Crnoj Gori zbog paprenih cijena ležaljki na plažama: 'To je bezobrazno'

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrOvakve cijene izazvale su lavinu komentara, a neki su primijetili i značajno poskupljenje u odnosu na prošlu godinu

Kao i svakoga ljeta, vrtoglavim cijenama određenih usluga na Jadranu brojni se ne mogu načuditi, pogotovo kada je opravdanost takvih cijena upitna. Jedan takav primjer našao se na obali Crne Gore, gdje su cijene iznajmljivanja ležaljki i suncobrana otišle u nebo. 

Kako piše Mondo, na društvenim mrežama objavljen je “plažni red“ jedne crnogorske plaže u kojoj stoji kako je za korištenje seta ‘običnih’ ležaljki čak 25 eura.

Advertisement

Ukoliko se posjetitelj odluči za drvenu varijantu, za nju će morati izdvojiti još dodatnih 10 eura, a najskuplje će platiti baldahine – 80 eura. Postoji i najjeftinija varijanta, a to je jedna ležaljka bez suncobrana koju će posjetitelji morati platiti 10 eura.

Ovakve cijene izazvale su lavinu komentara, a neki su primijetili i značajno poskupljenje u odnosu na prošlu godinu. 

– Sve nabrojano je gratis na mnogim destinacijama, ali ima mjesta i u Grčkoj i u Turskoj na kojima se plaća. Ipak ovo je bezobrazna cijena – piše u jednom komentaru. 

Advertisement

>> VIDEO Vatrogasci spasili ovcu koja je zapela među zidovima: ‘Naša ekipa uvijek obavlja posao sigurno!’


Advertisement

Advertisement
AdvertisementVečernji list
Nastavite čitati

Večernji.hr

VIDEO Crnogorci provocirali navijače BiH pa postali hit na internetu: Jesu li u pravu?

Objavljeno

dana

VIDEO Crnogorci provocirali navijače BiH pa postali hit na internetu: Jesu li u pravu?

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrOko tog detalja stvaraju se konstantno prijepori, posebno jer u Turskoj, na Bliskom istoku i sjevernoj Africi postoji slično ili identično jelo, sličnog ili identičnog naziva…

Međusobne navijačke provokacije često nisu za širu javnost, ali ponekad znaju biti iznimno originalne i smiješne. Onima koji su na strani njihovih kreatora, ali i onima koji su neutralni. Nešto slično se dogodilo na utakmici Lige nacija između Crne Gore i Bosne i Hercegovine (1:1) u Podgorici.

Naime, domaći su ultrasi iz sveg glasa uzvikivali „burek sa sirom“ aludirajući na činjenicu koju uvijek naglašavaju u BiH – da ne postoji burek sa sirom ili ičim drugim, već da postoji isključivo burek i on sam po sebi sadržava meso. A sve ostalo su pite, reći će naši susjedi.

Advertisement

Oko tog detalja stvaraju se konstantno prijepori, posebno jer u Turskoj, na Bliskom istoku i sjevernoj Africi postoji slično ili identično jelo, sličnog ili identičnog naziva, a u njega se ne stavlja samo meso i uvijek se naglasi od čega je. To je bitan detalj jer burek porijeklom dolazi iz tih dijelova svijeta.

 

Konkretnije, službeno dolazi iz Anatolije, prostoru zapadne Azije ili istočnog Sredozemlja, ali postoje teorije da su ga prvi osmislili Rimljani i punili ga s, pazite sad, sirom. Nazivali su ga placenta. Također, naziv „burek“ dolazi od perzijskog „burak“ i znači gulaš. Ili, „perzijski gulaš“.

Advertisement

Ali, u BiH se „naježe“ kad čuju „burek od…“ i uvijek će naglasiti da to ne postoji. Zbog toga je burek postao česta provokacija upućena stanovnicima BiH, kao i onima koji su porijeklom iz nje, na prostoru bivše Jugoslavije.

Teško da će u ovoj raspravi ikad itko pobijediti, u BiH će burek uvijek imati svoje značenje, u ostatku bivše Jugoslavije on će uvijek morati imati dodatak „od“.

Zapravo, recite nam sami što je po vama burek niže u anketi.

Advertisement

Postoji li „burek sa sirom“?

  • Ne, burek je burek i u njemu je meso!
    25,93%

  • Naravno da postoji, obožavam ga!
    59,26%

  • Koga briga, fin je kako god se zvao
    14,81%


Advertisement

AdvertisementVečernji list
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije