Povežite se s nama

Crna Gora

Radulović: Društvo ne smije da ćuti o slučajevima pedofilije

Objavljeno

dana

Radulović: Društvo ne smije da ćuti o slučajevima pedofilije

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


SPC je sve manje religiozna struktura, a sve više lukrativna institucija koja služi povećanju imovine njihovih članova i predstavnika, ocijenio je predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović gostujući u Pressingu Gradske televizije. Niz situacija je, prema njegovim riječima, potisnut i sakriven od strane srpskih organa sa ciljem instrumentalizacije crkve u političke svrhe za ostvarivanje ciljeva srpske političke elite.

Komentarišući to što je crnogorsko tužilaštvo pokrenulo krivični postupak protiv Mitropolije crnogorsko – primorske i mitropolita Joanikija zbog krivičnog djela obljuba sa djetetom, Radulović je kazao da ono što se dešava u crkvi nije religiozno ni u skladu sa višim stepenima duha, vjere i ljudskog odnosa među ljudima.

“U ovom slučaju, nažalost, riječ je o zadovoljenju najnižih poriva. To je pojava koju treba dublje istražiti i svi organi u Srbiji i Crnoj Gori treba da se bore protiv te pošasti”, smatra Radulović.

Advertisement

Navodi da nije riječ o izolovanom incidentu, već, kako je kazao, o pravilima ponašanja ljudi u crkvenoj strukturi.

Smatra da društvo ne smije da ćuti, već da iznosi osude za ovakve aktivnosti i da vrši pritisak na institucije da se na pravi način bave ovakvim pojavama.

“To je za svaku osudu i nanosi štetu svim strukturama koje se žele baviti religioznim pitanjima, a negativno utiče i na sve one koji su iskreno religiozni i vjeruju u boga bez obriza kojoj crkvi pripadaju. Takvih primjera ima u svim religioznim zajednicama. Ogroman je broj slučajeva pedofilije u katoličkoj crkvi, ali ta društva su u jednom momentu prelomila i počela da se bore protiv tih pojava”, kazao je Radulović.

Advertisement

Zrelo je vrijeme da se u Srbiji i Crnoj Gori stvori jedan društveni i institucionalni front za borbu protiv ovakvih pojava, zaključuje Radulović.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Osumnjičen za zlolupotrebu položaja u privrednom poslovanju i prouzrokovanje lažnog stečaja

Objavljeno

dana

Autor

Uhapšen Đurović zbog saučesništva u otmici i ubistvu Radulovića

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Podgorička policija je državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijela krivičnu prijavu protiv I.V. (51) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo prouzrokovanje lažnog stečaja i krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

“Policija je došla do sumnje da je I.V. nevedena krivična djela počinio kao izvršni direktor privrednog društva „Mamba – Compani“ d.o.o, na način što je, u namjeri da to privredno društvo izbjegne plaćanje obaveza, prikrio i uništio poslovne knjige koje je subjekat poslovanja bio obavezan da vodi po zakonu, tako da se iz njih ne mogu sagledati poslovni rezultati i stanje sredstava i obaveza”, navodi policija.

Osumnjičeni je potom sačinio lažnu izjavu koju je iskoristio kako bi pokrenuo i otvorio stečajni postupak za navedeno privredno društvo suprotno zakonskim propisima. I.V. je zloupotrijebio svoj položaj i u periodu od 2018. godine do 2020. godine, sa računa privrednog društva izvršio podizanje gotovine za čije pravdanje nije dostavio odgovarajuću dokumentaciju, a što je u knjigovodstvenoj evidenciji evidentirano kao nedokumentovane troškove.

Advertisement

“I.V. je izvršenjem ovih krivičnih djela budžetu Crne Gore pričinio materijalnu štetu u iznosu od 73.342 eura”, navodi policija.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Dani marokanskog filma od 8. do 10. jula

Objavljeno

dana

Autor

Dani marokanskog filma od 8. do 10. jula

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U okviru Podgoričkog kulturnog ljeta od 8. do 10. jula biće priređena filmska revija “Dani marokanskog filma” u Kuslevovoj kući u Podgorici. Projekcije počinju u 21 čas.

Reviju, u petak, 8. jula, otvoriće film Potres, rediteljke i scenaristkinje Lejle Marakši.

Radnja prati zbivanja u porodici uspješnog preduzetnika i biznismena Muleja Hasana. Porodica se, naime, nakon njegove smrti vraća u svoj dom u Tangeru (Maroko), da bi provela tri dana prisjećajući se i tugujući za porodičnim okriljem kako to muslimanska tradicija nalaže.

Advertisement

Varnice su, međutim, počele da lete kad je iz Njujorka doputovala rasipna Hasanova kćerka Sofija, najmlađa od tri sestre, koja je izgradila novi život u Americi kao glumica, igrajući isključivo uloge terorista. Povratak joj pruža priliku da izravna račune sa sestrama, budući da je poredak koji je Mulej Hasan nekada ustanovio sada, po njenom mišljenju, narušen.

Uloge: Morjana Alaui, Nadin Labaki, Lubna Azabal, Hijam Abas, Omar Šarif, Adel Benšerif.

U subotu, 9. jula, biće prikazan film “Kasanegra”, reditelja i scenariste Nur Edina Lahmaria, fokusiran na život mladića Adila koji živi s majkom i nasilnim očuhom i sanja o preseljenju u Švedsku. Drugi akter radnje Karim, potajno je zaljubljen u stariju Francuskinju iz više klase, dok se njegova porodica bori s bolešću njegova oca.

Advertisement

Njih dvojica su sitni pljačkaši. Prepredeniji Karim je nepovjerljiv prema daljoj saradnji sa Zrirekom, ali Adil mora da nabavi mnogo novca da bi kupio lažna dokumenta za Švedsku, i nada se da će sa sobom povesti i svog druga. Stvari se komplikuju kada Adil nagovori prijatelja da prihvati jedan veliki posao koji bi riješio sve njihove probleme.

Uloge: Anas Elbaz, Omar Lofti, Mohamed Benbrahim, Gita Tazi, Dris Ruk, Hasan Esakali, Rauja, Haitam Idrisi

U nedjelju, 10. jula, slijedi film “Ljubav u Medini”, po scenariju Abdelhej Larakia i Violen Bele, zasnovanom na romanu Mohameda Nedalija, u režiji Abdelhej Larakia.

Advertisement

Radnja se događa u Medini u Kazablanki, gdje mladi Tami trpi gnjev svoje konzervativne porodice, koja ima dugu tradiciju prestižnih kuranskih advokata, zbog njegove želje da bude mesar. Dok tranžira meso, otkriva još jednu tabu-strast: žene i ukus ljubavi sa Zineb. Put inicijacije, potraga za slobodom, revolucija prepliću se kroz ljubavnu priču Tami i Zineb u današnjem Maroku koji se mijenja.

Uloge: Omar Lofti, Uidad Elma, Dris Ruk, Abdu El Mesnaui, Nisrin Eradi, Amal Ajuš, Zahira Sadik.

Dani marokanskog filma u Podgorici organizovani su u saradnji Ambasade Kraljevine Maroko u Beogradu i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, u koordinaciji sa Ministarstvom vanjskih poslova Crne Gore.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Uprava policije: Uhapšen Rožajac za kojim se tragalo zbog pokušaja ubistva

Objavljeno

dana

Autor

Uprava policije: Uhapšen Rožajac za kojim se tragalo zbog pokušaja ubistva

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Službenici Uprave policije su uhapsili A.D. (23) iz Rožaja za kojim je bila raspisana lokalna potraga zbog sumnje da je 10. juna 2022. godine izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju na štetu A.B. iz Kosova. Njemu se na teret stavlja i krivično djelo nasilničko ponašanje koje je izvršio dan ranije na štetu B.Z. iz Kosova.

A.D. je juče uhapšen u naselju Donji Štoj i on je priveden državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici zbog sumnje da je izvršio navedena krivična djela.

“On je, sumnja se, 10. juna 2022. godine oko 19 časova, nakon kraćeg verbalnog konflikta, fizički se sukobio sa oštećenim A.B. kojom prilikom mu je upotrebom noža nanio povrede u predjelu grudnog koša. A.B. je tada zadobio teške povede opasne po život”, navodi policija.

Advertisement

Nakon počinjenog djela on i maloljetni J.L. (16) su se udaljili sa lica mjesta.

“Sumnja se da je A.D., 9. juna, dok je bio u društvu sa maloljetnim J.L. i nekoliko lica srednje starosne dobi, fizički napao oštećenog B.Z. zadajući mu više udarada po glavi i tijelu. A.D. i J.L. su oštećenom zadavali udarce dok nije izgubio svijes”, ističe policija.

Podsjećamo da je J.L. u prethodnom periodu procesuiran zbog dva krivična djela, ugrožavanje sigurnosti opasnim oruđem pri tuči i svađi i nasilničko ponašanje.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije