Povežite se s nama

Ekonomija

Šehović: Rasteretiti građane – visoke cijene hljeba, cijenu goriva sniziti za još 10 odsto

Objavljeno

dana

Šehoviću zaprijetio policijski službenik?!

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Lider Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović kazao je da očekuje da svi poslanici daju podršku Prijedlogu izjemena i dopuna Zakona o PDV-a koji je Poslanički klub te partije predao u skupštinsku proceduru, a čiji je suština oporezivanje hljeba sa nultom poreskom stopom.

Time bi se, kako je rekao, stvorile ekonomske pretpostavke da cijena ove namirnice bude snižena, a građani rasterećeni većih troškova.

“Osnovni razlog za taj Prijedlog je da je to jedini održiv način da dođe do smanjenja cijena hljeba a da ne bude pogođena pekarska industrija”, rekao je Šehović na konferenciji za medije.

Advertisement

On je kazao da je ovaj prijedlog zakona potpuno usaglašen sa preporukama Privredne komore Crne Gore.

Problem sa novom Vladom je, kako kaže, što nije stvorila pretpostavke da se primjenjuju usovjeni zakon koji daju mogućnost da se sniže cijene nekih namirnica.

“Vlada je stala iza zakonskog rješenja koja se odnose na smanjenje pdv-a na brašno, ulje i šećer, ali nije povela računa o tome da ono omogući da cijena hljeba padne, ali da to ne ide preko leđa pekarske industrije”, saopštio je Šehović.

Advertisement

Predsjednik SD-a je pozvao i da se što prije smanje cijene na ostale životne namirnice.

Šehović je podsjetio da je, nakon dugogodišnjeg insistiranjna SD-a, neda konačno usvojen zakon o smanjenju akciza na gorivo.

“Taman kada smo se ponadali da će Vlada maksimalno iskoristiti zakonsku mogućnost i smanjiti akcize do 50 odsto, ona je bez ikakvog obrazloženja snizila akcize za 40 odsto”, rekao je Šehović.

Advertisement

On je pozvao Ministarstvo finansija da snizi akcizu na gorivo još za dodatnih 10 odsto, čime bi gorivo u Crnoj Gori pojeftinilo za pet do sedam centi.

“Prošli su protokolarni susreti, medeni mjesec za ovu Vladu je završen. Očekujem da konačno počnu da rade i umjesto što se bave nebeskim temama, poručujemo im da počnu da se bave životnim”, poručio je Šehović.

Potpredsjednik SD-a Boris Mugoša podsjetio je da je ta partija u skupštinsku proceduru predala i dopune Zakona o akcizama, vezano za uvedene akcize na plastiku i činjenicu da su domaći proizvođači u neravnopravnom položaju u odnosu na uvoznike.

Advertisement

Razlog predlaganja ovakvog zakonskog rješenja, kako se navodi u Prijedlogu, jeste činjenica da bi sadašnjim zakonskim rješenjem porasle samo cijene domaćih proizvoda, ali ne i uvoznih, što bi stvorilo nelojalnu konkurenciju domaćim proizvođačima.

Mugoša očekuje da će se ovaj prijedlog naći na sljedećoj sjednici, kako bi se domaćim kompanijama omogućilo ravnopravno tržišno učešće.

“Očekujem da ćemo konsenzusom usvojiti zakonsko rješenje. Naravno, mi smo spremni da ga modifikujemo uz dogovor sa ostalim poslaničkim klubovima”, rekao je Mugoša.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Predstavljen nacrt izvještaja sveobuhvatne analize smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozorovanja i agrometeoroloških usluga

Objavljeno

dana

Autor

Predstavljen nacrt izvještaja sveobuhvatne analize smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozorovanja i agrometeoroloških usluga

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Regionalna kancelarija za Evropu i Centralnu Aziju Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) izradila je nacrt izvještaja o osnovnoj studiji „Sveobuhvatna analiza smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozoravanja i agrometeoroloških usluga za poljoprivredu u Crnoj Gori “u okviru regionalnog projekta FAO pod nazivom „TCPF: Podrška procjeni smanjenja rizika od katastrofa u sektoru poljoprivrede na Zapadnom Balkanu“.

“Predstavnici FAO regionalne kancelarije za Evropu i Centralnu Aziju zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugih nadležnih institucija i organizacija, juče su održali radni sastanak na kome su razgovarali o predstavljenom nacrtu izvještaja sveobuhvatne analize smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozorovanja i agrometeoroloških usluga za sektor poljoprivrede u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili Nabil Gangi zamjenik regionalnog predstavnika za Evropu i centralnu Aziju i de-fakto šef Kancelarije za Crnu Goru, FAO REU i generalni direktor Direktorata za poljoprivrede Miroslav Cimbaljević.

Advertisement

“Tokom sastanka predstavljen je nacrt izveštaja o osnovnoj studiji „Sveobuhvatna analiza smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozoravanja i agrometeoroloških službi za poljoprivredu u Crnoj Gori“ koju je izradila Regionalna kancelarija za Evropu i Centralnu Aziju Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u okviru regionalnog projekta pod nazivom „TCPF: Podrška procjeni smanjenja rizika od katastrofa (DRR) u sektoru poljoprivrede na Zapadnom Balkanu“”, navodi se u saopštenju.

Izvještaj je dio serije osnovnih studija o smanjenju rizika od katastrofa u poljoprivrednom sektoru, koja daje pregled trenutnog statusa zakonodavstva, kapaciteta i usluga u vezi sistema za smanjenje rizika od katastrofa, sistema ranog upozoravanja (EVS) i agrometeoroloških usluga (AS), kao i procjene nedostataka i potrebe za poboljšanjem i jačanjem ovih oblasti.

“Cilj ovog izvještaja je da istakne pozitivne strane sistema te da ukaže na postojeće nedostatke i kapacitete koje treba dodatno poboljšati. Izvještaj daje preporuke za jačanje postojećeg institucionalnog okvira kako bi se umanjili štetni efekti prirodnih nepogoda na poljoprivredni sektor u Crnoj Gori”, zaključuju u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Građanska inicijativa 21. maj: Vlada da ne ćuti, saopštiti istinu o stanju Krupačkog jezera

Objavljeno

dana

Autor

Građanska inicijativa 21. maj: Vlada da ne ćuti, saopštiti istinu o stanju Krupačkog jezera

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Građanska inicijativa “21.maj” i njen gradski savjet u Nikšiću poziva Vladu Crne Gore i nadležne službe da saopšte punu istinu o kvalitetu vode u Krupačkom jezeru i da li je ugroženo zdravlje stanovništva.

“Tražimo da se s tim u vezi provjeri odgovornost aktuelnog rukovodstva Elektroprivrede Crne Gore na čelu sa Milutinom Đukanovićem iz Demokratskog fronta”, saopšteno je iz GI 21. maj.

Akumulacija je na najnižem nivou od formiranja ovog vještačkog jezera a kupanje u istom je zabranjeno.

Advertisement

“Tražimo od Vlade i javnih službi da saopšte da li došlo do oštećenja životne sredine i nepreduzimanja mjera zaštite životne sredine”, zaključuju u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

CBCG: Na novom spisku 57 blokiranih kompanija manje

Objavljeno

dana

Autor

Likvidna sredstva u decembru 1,4 milijarde eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Centralna banka (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 57 preduzeća manje nego na prethodnom.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 19,33 hiljade kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3,74 hiljade ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

U skladu sa Zakonom o platnom prometu, obaveza CBCG je da objavljuje podatke u vezi sa postupkom prinudne naplate i to nazive kompanija, odnosno preduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade.

Advertisement

Iz CBCG su objasnili da se matični brojevi za preduzetnike ne objavljuju, jer se u Centralnom registru transakcionih računa Centralne banke, oni vode po jedinstvenom matičnom broju (JMB) građana, čije objavljivanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Podatke CBCG objavljuje jednom mjesečno na internet stranici, prvog radnog dana po isteku mjeseca, sa presjekom stanja na posljednji dan u mjesecu, po azbučnom redu naziva preduzeća i preduzetnika.

U periodu od jula 2012, kada je CBCG počela da objavljuje podatke, do 9. januara 2014. godine, podaci su objavljivani u skladu sa tada važećim zakonom o platnom prometu u zemlji i to za kompanije, odnosno preduzetnike kada je blokada računa iznosila više od deset hiljada eura u neprekidnom trajanju više od 30 dana.

Advertisement

Imena kompanija se objavljuju na sajtu CBCG, www.cbcg.me, a u cilju obezbjeđivanja pune nepristrasnosti objavljuju se po azbučnom redu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije