Povežite se s nama

Tehnologija

Termin „Bitcoin dead“ postavlja nove rekorde na Google pretragama, ali šta se zapravo dešava sa kriptovalutama?

Objavljeno

dana

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Advertisement

Već sedam meseci vrednost Bitcoin kriptovalute pada, povlačeći sa sobom i druge novčiće. Međutim, malo ko zna da je jedan od razloga tog pada promena politike američkih Federalnih rezervi. Upravo zato vidimo ozbiljan rast Google pretraga termina „Bitcoin dead“.

Naime, Federalne rezerve imaju osnovnu ulogu da kontrolišu veličinu i stopu rasta novca u opticaju, kako bi se održala stabilnost cena u ekonomiji, a da se istovremeno održe drugi ekonomski indikatori poput stope zaposlenosti. Nakon što je COVID udario ekonomiju sveta, videli smo ogromno štampanje novca u SAD, što je dovelo do velike inflacije. SAD su stimulisale građane novcem koji nije imao ekonomsku pozadinu, već je samo štampan, a to je dovelo do povećanog trošenja koje ekonomija nije mogla da isprati.

Advertisement

Kada su pokazatelji indicirali da će nastati ozbiljni problemi ukoliko se nešto ne promeni, Federalne rezerve „dižu ručnu“ i menjaju monetarnu politiku dizanjem kamatnih stopa od 1. juna za 50 poena, što se poslednji put desilo pre više od 20 godina. Podizanjem kamatnih stopa smanjuje se potražnja, a samim tim i kupovina, čime se smanjuje i stopa inflacije. Naravno, ovo je scenario u normalnim ekonomskim uslovima. U ekonomiji koja pokazuje znake opadanja, ovo nikako nije dobro, jer ovakvi potezi utiču na stopu zaposlenja, pad GDP-ja.

Advertisement

Ovako velike promene na tradicionalnom tržištu novca imaju direktan uticaj na kriptovalute, jer su kriptovalute i deonice veoma povezane, posebno nakon COVID pandemije. Dodajte tome i da je rast kriptovaluta, kao valuta koje nemaju tradicionalna finansijska svojstva, direktno povezan sa inflacijom, jer raste kupovna moć, pa je jasno da ovakvi potezi Federalnih rezervi direktno utiču na vrednost celog kripto tržišta.

chart.jpg

Advertisement

S druge strane, ukoliko dođe do novih promena politike Federalnih rezervi, i cene deonica počnu da rastu, sa njima će rasti i cene kriptovaluta. U zavisnosti od odluke Federalnih rezervi i kamatnih stopa, koje su praktično cena novca koji se pozajmljuje, mogu da se dese ozbiljne promene na tradicionalnom, ali i na kripto tržištu. Rast kamatnih stopa uglavnom prati rast ekonomije, a smanjenjem kamatnih stopa se stimuliše rast, a onda kada ekonomija krene da raste i jača, podignu se kamatne stope, jer ekonomija to može da izdrži.

Samo male promene koje su uvele Federalne rezerve u martu i maju imale su žestok uticaj na tradicionalna tržišta, poput nekretnina, a onda posredno i na kriptovalute koje su u ozbiljnom padu. Postoji i vremenski period u kojem se ekonomija prilagođava novo-uvedenim pravilima, pa je moguće da će tržište kriptovaluta nastaviti da pada čak iako mere Federalnih rezervi uspeju da zauzdaju inflaciju i zadrže je na željenom nivou.

Advertisement

Ako pogledamo cene kriptovaluta, Bitcoin je u novembru 2021. godine postigao najveću vrednost u istoriji od preko 67.500 USD, otkad je u konstantnom padu, da bi današnja vrednost pala ispod 20.000 USD, što je pad od preko 70%. Sa druge strane Etehreum, druga kriptovaluta po popularnosti i kapitalu tržišta je sa 4.800 USD u pomenutom novembru 2021. pala danas na ispod 1.000 USD, odnosno za 79%. Dogecoin je sa 0,7 USD u maju 2021. godina pao na 0,058 USD, što je pad od 92%.

Advertisement

ETH_1Y_graph_coinmarketcap.jpg

20.06.2022 20:57 |

Biznis ITBenchmark
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Tehnologija

Ovo je CyberOne, humanoidni robot kompanije Xiaomi

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsKo to kaže da samo Tesla ume da predstavio humanoidnog robota za koga ne znamo tačno čemu bi služio? Tu je i Xiaomi da nam pokaže kako je ono što nam je falilo u životu upravo robot sumnjivih namera koji će nam pomoći dok nam ne odmogne. Dobro, šalu na stranu, kako navodi PCMag, Xiaomi stvarno jeste predstavio humanoidnog robota, ali šta on to tačno radi?

Advertisement

Na jednoj od promotivnih fotografija koje je kompanija Xiaomi predstavila javnosti vidi se naš dobri robot koji u ruci drži cvet, asocirajući njegove ljudske vladare na nežnost i brižnost. Nakon toga, puštate promotivni video klip na kom ovaj robot pada, ustaje, posustaje, nastavlja, kroz sve to uči i pronalazi upravo onaj cvet koji nosi drži na fotografiji. Već sada vam je jasno da vas CyberOne neće ostaviti na cedilu.

bae36bca5c0ba22bc548eb39b6356433.jpg

Advertisement

Sada, na stranu naše sarkastično viđenje humanoidnih robota ove vrste, Xiaomi tvrdi kako CyberOne ima naprednu tehnologiju ruku, nogu i vida pored mnogo drugih naprednih funkcionalnosti. Kako navodi izvršni direktor ove kompanije Lei Džun, “Sa sistemom veštačke inteligencije u svojoj srži i humanoidnim telom pune veličine, ovo predstavlja istraživanje mogućnosti od strane kompanije Xiaomi za razvoj budućih tehnoloških ekosistema i uspostavljanja novih napredaka”.

Ovaj robot visok je 175 centimetara, nema lice jer bi to možda bilo malo previše realistično, lav je u horoskopu (ne šalimo se ovo su zvanični podaci), težak je 52 kilograma i ima raspon ruku od nešto preko 1,6 metara. Uz to, sposoban je da podigne težinu od preko jednog kilograma svakom rukom. Ovaj robot ostvaruje 21 stepen slobodnog kretanja posredstvom 13 zglobova, što mu dozvoljava da simulira ljudsko kretanje.

Advertisement

e80007d0ed0b23061166497d40d37035.jpg

U ovom trenutku ovaj robot sposoban je za prepoznavanje ljudskih emocija, percepciju trodimenzionalnog prostora i tačnu identifikaciju više od 84 tipa zvukova u okruženju. Pored toga, Xiaomi tvrdi kako CyberOne može i da “uteši svog vlasnika tokom teških i tužnih trenutaka”. Dakle, ako ste tužni, evo rešenja, ali za nešto manje od 100 hiljada dolara. Dobro pa ga još uvek nema u slobodnoj prodaji.

Advertisement

Advertisement

13.08.2022 13:06 |

HardverBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Kuvajte uz Epic Games jer je Cook, Serve, Delicious! 3!? besplatan

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsSa jedne strane spektra nalazi se Overcooked! Serijal video igara, šarene izvedbe, zanimljivog gejmpleja i stresne, ali i često relaksirajuće izvedbe. Sa druge strane spektra nalazi se ovonedeljna besplatna video igra koju možete preuzeti sa Epic Games Store. Premisa je slična, grafika takođe simpatična, ali stres i strepnja itekako opipljiviji.

Advertisement

Dakle, vi ne samo da ste kuvar, već ste kuvar u distopijskoj verziji Sjedinjenih Američkih Država 2042. godine koja je uništena ratom. Nakon uništenja vašeg prethodnog restorana, dva androida vas pronalaze u ruševinama nekadašnjeg života, još uvek živog i nude vam svoj kombi kako biste ponovo počeli sa kuvanjem.

ss_cd65c87b7e52f884951fb20f3586352dae503e40.jpg

Advertisement

Nakon toga, kako napredujete kroz video igru, postajete deo nacionalnog (makar onog dela nacije koji je ostao) takmičenja kuvara naziva “Iron Speedway”, tokom kog morate kuvati nekoliko savršenih jela kako biste dok ostali kuvari-učesnici pokušavaju da vam sabotiraju vaše kuvanje. Put do ultimativnog postapokaliptičnog kuvara posut je trnjem.

Pre svakog dana tokom kog kuvate treba i da osmislite meni koji se sastoji od dva do osam jela rangiranih po težini. Jelo sa vrednošću jedan je najjednostavnije, dok je ono sa vrednošću pet najkomplikovanije za napraviti i nosi najveći broj bodova. Cilj je ispuniti dnevni bodovni cilj kako biste nastavili dalje.

Advertisement

ss_892119583186e74dda5711c5c08d647ddaa12cbb.jpg

Sve ovo zvuči veoma relaksirajuće u teoriji, ali kada mušterije počnu da naviru, greške počinju da se događaju, stres počinje da raste, poeni izmiču a vi se sve više i više krpite kako biste na pult izbacili makar nešto čime bi vaša mušterija bila makar poluzadovoljna. Naravno, ne treba ni da naglašavamo kako su nivoi sve teži i teži kako igra odmiče, meni kompleksniji i komplikovaniji, a kupci nervozniji i nervozniji. Pa vi sad svima ugodite.

Advertisement

ss_c943c0631820876204eaed5c147840b43184f6b2.jpg

Možda ovo ne zvuči kao idealna zabava, ali verujte nam, vredi potrošiti makar malo vremena pokušavajući da pronađete ritam u celokupnom haosu. Nakon ove igre nećete se više pitati zašto je Gordon Remzi onoliko nervozan. Nije samo ličnost, ima nešto i do kuhinje.

Advertisement

Advertisement
13.08.2022 09:54 |

GamesBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Šta Huawei nova Y70 nudi za 185 evra? (video)

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsCena oba telefona je identična ali su specifikacije poprilično drugačije, čak bih rekao pomalo neuobičajene. Hardversku osnovu Nova Y70 telefona čini Kirin 710A procesor kojih očito Huawei i dalje ima na zalihama i nakon ovako dugog perioda. I to je čipset koji smo videli u telefonu koji sam pominjao u prethodnoj recenziji, P Smart 2021 pre skoro dve godine! Citiraćemo deo tadašnje naše recenzije

Advertisement

Nova Y70 deluje kao retro telefon: na primer, ne vidi 5GHz-nu WiFi mrežu što nekome neće praviti neki problem ali dovoljno govori o vremešnosti platforme na kojoj je koncipiran. Oblik telefona, boja, sjajne površine, izraženi okviri oko ekrana, takođe podsećaju na brojne modele od pre par sezona – Nova Y90 iz tog ugla posmatranja deluje znatno modernije. I na kraju, teardrop kamera koju danas izrazito retko, skoro nikada ne viđamo, dodatno ide u prilog maločas iznesenoj konstataciji – pa čak je i pominjani P Smart 2021 stizao sa elegantnijim rešenjem u vidu punch hole kamere.

Ni ovaj telefon kao i Nova Y90 nema stereo zvučnike a ono što odskače od retrofita je izgled kamera sistema na poleđini telefona – koji deluje u skladu sa godištem uređaja. Senzor otiska prsta je naravno u power tasteru uređaja, konekcije na svom mestu, sekundarni mikrofon koji neki telefoni ove klase nemaju i podrška za SD karticu koju recimo Nova Y90 nema a sudeći po vašem odzivu na pitanje u prethodnom videu, to nikoga posebno ne uzrujava

Advertisement

Advertisement

12.08.2022 18:42 |

MobileBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije