Povežite se s nama

Ekonomija

EPCG: Produžen rok za promjenu vlasništva na brojilima koja se vode na preminule osobe

Objavljeno

dana

EPCG: Produžen rok za promjenu vlasništva na brojilima koja se vode na preminule osobe

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


„zbog velikog interesovanja“

EPCG: Produžen rok za promjenu vlasništva na brojilima koja se vode na preminule osobe

Spiskovi koji su objavljeni formirani su na osnovu odbijene tužbe sa razlogom “umrlo lice”, odnosno EPCG je informisana od nadležnih insititucija da se određeni broj brojila i dalje vodi na preminule osobe, što nije u skladu sa zakonskim uslovima


Ilustracija, Foto: EPCG
Advertisement

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja produžila do 1. novembra rok za promjenu vlasništva na brojilima koja se vode na preminule osobe.

“EPCG obavještava korisnike brojila čije se vlasništvo vodi na preminule osobe, posebno pet hiljada korisnika koji su navedeni na spisku objavljenom na www.epcg.com i portalu elektronske uprave, da je zbog velikog interesovanja produžen rok za podnošenje zahtjeva sa 21. oktobra na 1. novembar“, navodi se u saopštenju.

Spiskovi koji su objavljeni formirani su na osnovu odbijene tužbe sa razlogom “umrlo lice”, odnosno EPCG je informisana od nadležnih insititucija da se određeni broj brojila i dalje vodi na preminule osobe, što nije u skladu sa zakonskim uslovima.

Advertisement

„To znači da se radi o potrošačima koji imaju dug po osnovu utrošene električne energije i koji su za neizmirivanje istog utuženi. Broj potrošača koji nijesu izvršili promjenu naziva kupca, a što je njihova zakonska obaveza bez obzira na redovnost plaćanja računa, je mnogo veći“, rekli su iz EPCG.

Iz kompanije su objasnili da je ta obaveza propisana članom 206 Zakona o enegetici i članom 23 Opštih uslova za snabdijevanje električnom energijom.

Imajući u vidu veliko interesovanje za podnošenje zahtjeva i trenutnu situaciju sa pandemijom, potrebnu dokumentaciju, skeniranu, moguće je, pored predaje na šalterima, poslati i na mejl adrese regionalnih centara.

To je moguće uraditi na mejl adrese [email protected] za Podgoricu, Cetinje, Danilovgrad i Tuzi, [email protected] za Ulcinj, Bar, Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi, [email protected] za Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane, Rožaje, Plav, Petnjicu, Andrijevicu i Gusinje i [email protected] za Nikšić, Šavnik, Žabljak i Pljevlja.

„Kada se na osnovu dostavljene dokumentacije pripremi novi ugovor o snabdijevanju, potrošači će biti pozvani da dođu i da ga potpišu“, objasnili su iz kompanije.

Advertisement

EPCG je upozorila korisnike električne energije da će, ukoliko ne podnesu zahtjev za promjenu imena-naziva kupca i ne zaključe ugovor o snabdijevanju u naznačenom roku, pristupiti isključenju mjernih mjesta.

Spisak navedenih kupaca objavljen je na internet stranici kompanije www.epcg.com, portalu elektronske uprave i oglasnim tablama lokalnih jedinca Snabdijevanja u gradovima gdje su registrovani vlasnici brojila.

Potrošači sve informacije mogu dobiti putem Call centra 19100, mejla [email protected], na zvaničnim profilima EPCG na Facebooku i Instagramu, kao i na šalterima kompanije.


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Ekonomija

ZZZ: Rast nezaposlenosti u novembru 1,3 odsto

Objavljeno

dana

Umjesto smanjenja, broj radnika u javnoj upravi lani povećan za 8 odsto

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


od početka godine evidentirao 16.553 hiljada novozaposlenih

ZZZ: Rast nezaposlenosti u novembru 1,3 odsto

Od početka godine oglašeno je 21.400 hiljade slobodnih radnih mjesta


Foto: Savo Prelević
Advertisement

U Crnoj Gori je na kraju novembra bilo 55,96 hiljada nezaposlenih, 1,3 odsto više nego u oktobru, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Stopa nezaposlenosti je, prema mjesečnom izvještaju ZZZ, porasla sa 23,81 odsto na 24,12 odsto.

Najveća stopa, 32,7 odsto, zabilježena je u julu 2000, dok je najniža bila u avgustu 2009. godine, 10,1 odsto.

Advertisement

Zavod je od početka godine evidentirao 16.553 novozaposlenih.

Od početka godine oglašeno je 21.400 hiljade slobodnih radnih mjesta.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Pad proizvodnje šumskih sortimenata

Objavljeno

dana

Ministarstvo: Staćemo na put daljoj devastaciji prirodnih resursa

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


PODACI MONSTATA

Pad proizvodnje šumskih sortimenata

Proizvodnja u trećem kvartalu, u odnosu na isti prošlogodišnji period, pala 31,5 odsto


Ilustracija, Foto: Shutterstock
Advertisement

Proizvodnja šumskih sortimenata iz državnih šuma u Crnoj Gori u trećem kvartalu je, u odnosu na isti prošlogodišnji period, pala 31,5 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Statističari su kazali da proizvodnja šumskih sortimenata iz državnih šuma u periodu od prvog do trećeg kvartala, u odnosu na isti prošlogodišnji period, bilježi pad 57,4 odsto.

Cilj istraživanja koje se odnosi na proizvodnju šumskih sortimenata u državnim šumama jeste da obezbijedi podatke o proizvodnji, prodaji i zalihama šumskih sortimenata u državnim šumama.

Advertisement

Iz Monstata su objasnili da se šumom smatra zemljište koje je obraslo šumskim drvećem u obliku sastojine čija je površina veća od 20 ari, kao i šumski rasadnici, sjemenske sastojine i sjemenske plantaže koje su sastavni dio šume, šumska infrastruktura, protivpožarne pruge i druga otvorena područja unutar šume površine manje od 20 ari.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Ekonomija

Cijene goriva niže za četiri do pet centi

Objavljeno

dana

Autor

Cijene goriva niže za četiri do pet centi

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


Prvo značajnije snižavanje cijena u posljednjih godinu dana

Cijene goriva niže za četiri do pet centi

Litar eurodizela trebalo bi da pojeftini za pet centi, odnosno sa sadašnjih 1,32 na 1,27 eura. Cijene obje vrste benzina, prema procjeni, biće niže za po četiri centa


Foto: Nenad Mandic
Advertisement

Maloprodajne cijene goriva na crnogorskim pumpama od sjutra će najvjerovatnije biti niža za četiri i pet centi po litru, pokazuju preliminarne analize cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i valutni odnos između dolara i eura sada u odnosu na prije dvije sedmice kada su određene sadašnje cijene goriva.

Litar eurodizela trebalo bi da pojeftini za pet centi, odnosno sa sadašnjih 1,32 na 1,27 eura. Cijene obje vrste benzina, prema procjeni, biće niže za po četiri centa, odnosno super BMB 98 će pojeftiniti sa 1,47 na 1,43 eura a super BMB 958 sa 1,43 na 1,39 centi.

Lož ulje bi takođe trebalo da pojeftini za pet centi sa 1,29 na 1,24 eura.

Advertisement

U posljednje dvije godine postojanja globalne pandemije COVID-19 tržište sirove nafte i naftnih derivata, doživjelo je drastične promjene. Od istorijskog pada cijene barela sirove nafte na svega jedan dolar kada je globalni saobraćaj bio potpuno zaustavljen usljed epidemioloških mjera, pa do velikog rasta na preko 85 dolara, kako se epidemija smanjilava i popuštala ograničenje.

Od početka godine bilo je 14 poskupljenja maloprodajnih cijena goriva u Crnoj Gori, dok je u posljednje dva usklađivanja (svakih 14 dana) došlo da manjih pojeftinjenja od po jedan do dva centa. Ovo sjutrašnje biće treće uzastopno pojeftinjenje i prvo značajnije.

Prije mjesec dana su vlasti SAD-a, Japana, Indije i još nekih zemalja koje su veliki potrošači naftnih derivata, tražili od država najvećih proizvođača nafte (zemlje OPEC-a) do povećaju proizvodnju kako bi zadovoljili potrošnju i time spustili cijene na međunarodnim berzama.

Međutim, zemlje OPEC-a su reagovale odlukom u kojoj samo neznatno povećavaju proizvodnju. One su navele da će postepeno povećavati proizvodnju, jer se boje da zbog pojave novog soja COVID-19 ponovo ne dođe do globalnog zatvaranja i smanjenja potrošnje što bi ponovo moglo spustiti cijene ispod nivoa troškova proizvodnje.

Vlasti SAD-a si nezadovoljne ovakvim stavom prije desetak dana reagovala donijevši odluku da iz svojih državnih rezervi ogromno količine sirove nafte puste na međunarodno tržište, što je odmah ulicalo na značajan pad cijena na berzama.

Advertisement

Prije 15 dana barel sirove nafte vrijedio je prosječno oko 76 dolara, a zatim je imao konstatan pad do jučerašnjih oko 67 dolara. U međuvremenu je došlo i do blagog jačanja dolara u odnosu na euro, što je ublažilo ovaj pad. Tako da će i buduće cijene zavisiti od glabalnih epidemioloških mjera, odluka OPEC-a o količini proizvodnje i kursa dolara i eura.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije