Povežite se s nama

Novosti.rs

KUČI – PLEME NAD PLEMENIMA: Prkos, bunt i otpor kao ponos Crne Gore (VIDEO)

Objavljeno

dana

KUČI - PLEME NAD PLEMENIMA: Prkos, bunt i otpor kao ponos Crne Gore (VIDEO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


KUČI su pleme prkosa, bunta i otpora, što su pokazali i u 21. veku na litijama u Crnoj Gori, organizovanim zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Foto: Printskrin RTS

Kroz istoriju, Kuči nikada nisu trpeli okove, jaram i nepravdu. I nikada nisu dali na sebe. Zato su u prošlosti često i stradali. Deo teritorije Kuča graniči se sa Albanijom, u kojoj su stolovale skadarske paše, koje Kučima nisu dale mira, ali ni Kuči njima.

Zbog svoje nepokornosti i nepristajanja da Turcima plaćaju harač, Kuči umalo nisu zatrti kao pleme u vreme dok je u Skadru stolovao Mahmut paša Bušatlija. Kuči su tada životima platili svoju nepokornost.

Advertisement

Na Kuče nisu udarali samo Turci i Arbanasi, koji su harali na njihovoj teritoriji već je to, u dva navrata, činio i crnogorski knjaz Danilo, otac kralja Nikole. Zbog nepristajanja da plaćaju porez Crnoj Gori, kojoj Kuči u to vreme nisu teritorijalno pripadali, knjaz Danilo je naredio dve pohare Kuča. U onoj koja se dogodila 1856. godine pobijeno je 230 žena, dece, staraca.

Uz to je zapalio sela u Kučima, poharao crkve i opljačkao sve što je bilo vredno, od stoke do oružja. O toj pohari, u mestu Orljevo danas svedoči spomenik na kome je ispisana samo jedna rečenica: „Ne udri brata Srbina Crnogorče".

Kuči su oprostili taj zločin, ali ga nisu zaboravili. Danilov sin, kralj Nikola podigao je u Kučima dve crkve u znak pokajanja zbog zločina koji je njegov otac učinio sopstvenom narodu. Kuči su iznedrili mnoge junake, a najveći među njima je Marko Miljanov Popović koga mnoge generacije u Crnoj Gori pamte po onoj, njegovoj čuvenoj rečenici „Junaštvo je kada sebe braniš od drugog, a čojstvo kada drugog braniš od sebe". Osim Marka Miljanova, Kuči su dali i vojvodu Radonju koji je bio gubernator cijelih Brda (svih brdskih plemena u Crnoj Gori).

On je prvi krenuo u oslobađanje srpskih zemalja od Turaka. Stradao je u Srbiji, a njegovo telo gotovo tri veka počivalo je u selu Bošnjak kod Leskovca, odakle je pre sedam godina preneto i sahranjeno u njegovom rodnom selu Kosor u Kučima. I Starokuči i Novokuči imaju plemićko poreklo.

Starokuči potiču od loze vladarske porodice Mrnjavčevića, dok Novokuči vode poreklo od Đorđa Kastriotija, odnosno Skenderbega, koji je takođe bio plemićkog porekla. I danas mladi ljudi u Kučima znaju da pobroje svoje pasove, odnosno kolena i imena svojih predaka 20 generacija unazad, a to je period više od pola milenijuma.

Advertisement

(RTS)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKUNovosti

Novosti.rs

BONUS I DO 100 EVRA: Obezbeđena jednokratna novčana pomoć za 64.370 penzionera

Objavljeno

dana

Autor

SMENA KATNIĆA SPUŠTA GRANICU PENZIONISANJA? Stupio je na snagu izmenjeni Zakon o radu, a u penziju će mnogi otići preko noći

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


UZ novembarsku penziju koja će biti isplaćena 20. decembra penzioneri će dobiti i pomoć. Koliku, zavisiće od visine penzije. To je odluka Upravnog odbora Fonda PIO, a za isplatu će, kako je rečeno, trebati 3,1 milion evra.

Foto Tanjug

- Penzionerima koji primaju najnižu penziju odnosno 147 evra biće isplaćena jednokratna pomoć od 100 evra, dok će oni korisnici koji primaju od minimalne do prosečne dobiti po 30 evra - saopšteno je iz Fonda.

Fond isplaćuje penzije za gotovo 129.000 penzionera od čega je 116.000 u Crnoj Gori. Ti korisnici ostvaruju pravo na jednokratnu pomoć, a statistika iz oktobra pokazuje da najniže penzije od 147 evra prima 16.700 penzionera. Onih koji imaju veći iznos od toga, ali manji od prosečnog koji je 292 evra ima 47.670 penzionera.

Advertisement

- Jednokratnu pomoć primiće ukupno 64.370 penzionera ili 56 i po odsto od ukupnog broja korisnika prava po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja, navode iz Fonda i dodaju da je za jednokratnu pomoć, uključujući i ovu iz decembra ukupno izdvojeno pet i po miliona evra ili šest puta više ove nego 2020.

Iz Fonda PIO je pojašnjeno i kako se obračunavaju penzije u Crnoj Gori pa je najniža nepunih 150, a najviša 1.180 evra.

RANKOVA PENZIJA

- ZA sada najvišu penziju u Crnoj Gori primao je Ranko Krivokapić, bivši predsednik Skupštine i počasni predsednik SDP, i to 2.000 evra. Tu odluku smo poništili i sad bi Krivokapić, po utvrđenom modelu, trebalo da vrati sve što mu je isplaćeno od decembra 2019. - rekli su u Fondu PIO.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

ISTORIJSKA POBEDA U MOJKOVCU: DPS zabeležio veliki pad, Vesko Delić novi gradonačelnik (FOTO)

Objavljeno

dana

Autor

ISTORIJSKA POBEDA U MOJKOVCU: DPS zabeležio veliki pad, Vesko Delić novi gradonačelnik (FOTO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


MOJKOVAC ima narodnu vlast. Od ponedeljka ću inicirati razgovore sa tradicionalnim koalicionim partnerima da sastavimo što pre vlast, kazao je nosilac liste koalicije Za budućnost Mojkovca Vesko Delić.

Foto M. Sekulović

Iz te koalicije, Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA su saopštili da je Demokratska partija socijalista (DPS) u Mojkovcu nakon 16 godina izgubila vlast.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić kazao je da će Delić "biti novi gradonačelnik Mojkovca".

Advertisement

Vesko Delić/Foto: DF

- Dragi moji Mojkovčani, slobodna Crna Goro, srećna vam pobeda. Mojkovac ima novu, narodnu vlast. U ponedeljak sa našim tradicionalnim koalicionim partnerima počinjemo pregovore - kazao je Delić, praćen skandiranjem "nek se čuje do nebesa, nema više DPS-a".

Deliću je čestitao i Marko Kovačević, gradonačelnik Nikšića.

Demokratska partija socijalista je na lokalnim izborima u sve tri opštine, Cetinje, Mojkovac i Petnjica, ostvarila veliki pad i nastavila gubitnički niz.

Na Cetinju DPS je osvojio 43 odsto glasova, ali najveći rast je ostvario SDP koji je osvojio 22 odsto glasova i može da odluči sa kim će da formira vlast.

Ura je na Cetinju osvojila oko 11 odsto glasova, Demokrate 10 odsto, a Stara garda Liberali blizu 10 odsto glasova i SD oko tri odsto. SDP je povećao broj glasova skoro 100 odsto. Oni mogu da formiraju vlast na Cetinju bez DPS-a.

DPS će u lokalnom parlamentu u Mojkovcu imati 14 odbornika, Za budućnost Mojkovca, DF, sedam mandata, Demokrate četiri mandata, URA dva mandata, Ujedinjena Crna Gora dva mandata, Ne damo Mojkovac dva mandata.

Advertisement

DPS može samostalno da vlada Petnjicom, ali je i u tom gradu imala lošiji rezultat u odnosu na parlamentarne izbore i prethodne lokalne. Predsednik Opštinske izborne komisije Petnjica Adis Duraković izjavio je da je Demokratska partija socijalista osvojila 17 od 31 odborničkog mesta, a ranije je imala 20 odbornika.

Predsednik crnogorske skupštine Aleksa Bečić je na Tviteru naveo da je opozicija u cetinjskoj skupštini ostvarila ubedljivu pobedu nad dosadašnjom vlašću DPS-SD.

On je ocenio da je Cetinje "još jednom pokazalo da je crnogorsko, a svetsko", nakon što je, prema podacima Demokratske Crne Gore na osnovu 100 odsto glasova, DPS osvojio najviše glasova na Cetinju, ali neće moći da samostalno formira vlast.

- Demokrate i na Cetinju, i pored svih dešavanja i ekstremizacije, zabeležile su rast od 50 odsto, u odnosu na parlamentarne izbore - naglasio je Bečić.

Bečić je naveo da su Demokrate zabeležile rast od 150 odsto i ostvarile osam odsto podrške u Petnjici.

Advertisement

Za Mojkovac je Bečić rekao da je ostvarena "istorijska pobeda".

- Istorijska pobeda u junačkom Mojkovcu. Svim građanima čestitam na mirnim i dostojanstvenim izborima. Hvala biračima Demokrata na rastu i u Mojkovcu za 30 odsto u odnosu na parlamentarne izbore - naveo je Bečić.Novosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

SLAVLJE U MOJKOVCU: DPS konačno pao! (FOTO+VIDEO)

Objavljeno

dana

SLAVLJE U MOJKOVCU: DPS konačno pao! (FOTO+VIDEO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PORAZ DPS-a na izborima u Mojkovcu građani su proslavili uz pesmu i baklje.

Foto: Sara Krgović

DPS je u tom gradu poražen posle 16 godina. 

- Vlast ćemo formirati sa našim koalicionim partnerima. Gradonačelnik će biti naš nosilac liste Vesko Delić - saopštio je lider DF Andrija Mandić.

Advertisement
 

Prema podacima Demokratske Crne Gore, na osnovu 100 odsto obrađenog biračkog tela, koalicija DPS-SD-LP osvojila je 43,89 odsto glasova ili 14 mandata na izborima u Mojkovcu.

Na drugom mestu je Za budućnost Mojkovca, koji je osvojio 24,17 odsto glasova ili sedam mandata, Demokrate su dobile 13,45 odsto ili četiri mandata, Ne damo Mojkovac 6,38 odsto ili dva mandata, Ujedinjena Crna Gora šest odsto ili dva mandata, a URA 6,11 odsto ili dva mandata.Novosti
Nastavite čitati

Najčitanije